Mødedato: 10.05.2006, kl. 15:00

Busfremkommelighed på Store Kongensgade

Se alle bilag

Busfremkommelighed på Store Kongensgade

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. maj 2006

 

 

Sager til beslutning

 

7.      Busfremkommelighed på Store Kongensgade

 

TMU 272/2006  J.nr. 2139.0025/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstil ler, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

at    der etableres forbedret busfremkommelighed på Store Kongensgade ved:

-        øgede parkeringsrestriktioner

-        etablering af kombinerede cykel-/højresvingsspor

-        prioritering af bustrafikken på Store Kongensgade i signalanlæggene ved Dronningens Tværgade og Gothersgade

-        tilpasning af kapaciteten for den øvrige trafik til fordel for busserne i signalanlægget ved Esplanaden

at    der gives en anlægsbevilling på 0,6 mio. kr. under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg) i form af en udgiftsbevilling på 1,2 mio.kr. og en indtægtsbevilling på 0,6 mio. kr. til forbedring af busfremkommeligheden på Store Kongensgade.

 

 

RESUME

På Borgerrepræsentationens møde den 5. februar 2004 (BR 35/04) blev "BUSSTRATEGI 2003 – Bussens vej gennem byen" godkendt som grundlag for indsatsen for forbedring af busfremkommeligheden - herunder skal busfremkommeligheden i Store Kongensgade forbedres.

Forvaltningen foreslår med samtykke fra Hovedstadens Udviklingsråd, at en række tiltag for forbedring af busfremkommeligheden på Store Kongensgade gennemføres. Oversigtsplan fremgår af Bilag 1 og eksisterende forhold af Bilag 2.

Eksisterende forhold og forudsætninger

Ulovlig parkering i forbindelse med varelevering mv., skaber problemer for trafikafviklingen i morgen-, formiddags- og eftermiddagstimerne. Netop på disse tidspunkter viser målinger at busserne kører langsomt.

Det er vigtigt, for at sikre bussernes fremkommelighed, i videst muligt omfang at reducere mængden af den øvrige biltrafik, så den ikke forsinker bustrafikken.

Tiltag til forbedring af busfremkommeligheden

Forvaltningen anbefaler følgende tiltag, der vurderes at kunne bidrage positivt til busfremkommeligheden:

Parkeringsrestriktioner

   Ændret standsningsforbud.

   30 min. parkering hvor der i dag er betalingsparkering.

   Parkering kl. 18-7 + lør: kl. 15- mandag kl. 7.

   Justering af standsningsforbud før/efter kryds.

Kombinerede cykel- og højresvingsspor

Med denne løsning vil højresvingende biler ikke længere blokere for de ligeud kørende i det højre af de to ligeudspor. Dette tiltag kan ses på bilag 3.

Aktiv busprioritering

Den aktive busprioritering vil enten forlænge det grønne signal for busser i Store Kongensgade eller forkorte grønt for trafik på tværs af Store Kongensgade.

Kapacitetstilpasning

Med dette tiltag kan bussernes fremkommelighed forbedres ved at tilpasse kapaciteten for den øvrige trafik gennem det signalregulerede kryds ved Esplanaden.

Afkortning af fodgængergrønt

I krydset ved Gothersgade kan fodgængernes grøntid afkortes på tværs af Gothersgade, så det kun er ligeudkørende cyklister der skal tages hensyn til ved højresvinget.

De foreslåede tiltag på Store Kongensgade er overslagsmæssigt beregnet til kr. 1,2 mio. HUR har givet tilsagn om at medfinansiere med 50 %

Forvaltningen foreslår, at der gives en anlægsbevilling på 0,6 mio. kr. under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg) i form af en udgiftsbevilling på 1,2 mio.kr. og en indtægtsbevilling på 0,6 mio. kr. svarerende til HUR's medfinansiering af projektet

Parkeringsrestriktionerne medfører et provenutab på ca. kr. 1,2 mio. pr. år.

De foreslåede ændringer vurderes ikke at give øgede driftsudgifter.

Sagen er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige påvirkninger, idet bussystemet dog er planlagt forbedret ved øget busfremkommelighed.

Politiet har godkendt principperne i de foreslåede trafikale ændringer på Store Kongensgade.

Borgerne i lokalområdet orienteres efter en evt. politisk anbefaling af foreslåede tiltag.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På Borgerrepræsentationens møde den 5. februar 2004 (BR 35/04) blev "BUSSTRATEGI 2003 – Bussens vej gennem byen" godkendt som grundlag for indsatsen for forbedring af busfremkommeligheden.

Som led i "BUSSTRATEGI 2003 – Bussens vej gennem byen" skal busfremkommeligheden på Dag Hammarskjölds Allé og i Store Kongensgade forbedres.

Projekt for busfremkommelighed på Dag Hammarskjölds Allé anbefalet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. februar 2006 (TMU 101/2006). Sagen har efterfølgende været på dagsordenen for Økonomiudvalget møde den 14. marts 2006 (ØU 81/2006), hvor Økonomiforvaltningens indstilling blev trukket og sagen derefter udsat.

Forvaltningen foreslår med samtykke fra Hovedstadens Udviklingsråd, at en række tiltag for forbedring af busfremkommeligheden på Store Kongensgade gennemføres. Oversigtsplan fremgår af Bilag 1 og eksisterende forhold af Bilag 2.

Eksisterende forhold og forudsætninger

Den indre del af Store Kongensgade er handelsgade med mange forretninger, restauranter mv. Ulovlig parkering i forbindelse med varelevering mv., skaber problemer for trafikafviklingen i morgen-, formiddags- og eftermiddagstimerne. Netop på disse tidspunkter viser målinger at busserne kører langsomt. Målingerne viser, at fremkommeligheden bliver gradvist ringere frem til Kongens Nytorv, hvorfor det kan formodes, at en vigtig brik i fremkommelighedsproblemerne skal findes i signalanlægget ved Kongens Nytorv. Ved besigtigelse midt på dagen vurderes fremkommeligheden at være ringest på strækningen fra Hindegade til og med Dronningens Tværgade, hvorimod fremkommeligheden igen øges lidt frem mod Gothersgade/Kongens Nytorv.

På de dele af strækningen hvor der ikke er stoppesteder er der etableret cykelbaner med en bredde på 2,3 meter (inkl. afmærkning). Ved stoppestederne skal cyklister således køre uden om de holdende busser. På Store Kongensgade syd for Dronningens Tværgade er vejbredden ca. 9,5 meter inkl. cykelbanen - nord for er vejbredden ca. 9,0 meter inkl. cykelbanen. Det vurderes ikke muligt/hensigtsmæssigt at reducere i større omfang i fortovsbredderne, der svinger mellem 2,5-2,8 meter. På de steder hvor parkering er tilladt er den resterende samlede køresporsbredde reduceret til ca. 5,2 meter.

Der er i dag stoppesteder to steder på den indre del af Store Kongensgade, efter Hindegade og efter Dronningens Tværgade.

Ved busstoppestederne samt i til- og frafarter i de signalregulerede kryds ved Esplanaden, Dronningens Tværgade og ved Kongens Nytorv, er kantstensparkering ikke tilladt. På de øvrige dele af Store Kongensgade syd for Esplanaden er der kun 1 gennemgående kørespor udenfor myldretiderne. Det er derfor vigtigt, for at sikre bussernes fremkommelighed, i videst muligt omfang at reducere mængden af den øvrige biltrafik. Reduktionen skal svare til kapaciteten, så fremkommeligheden netop er så god, at den ikke forsinker bustrafikken.

På den ydre del af Store Kongensgade er der etableret busbane fra Oslo Plads og frem til stoppestedet op til Esplanaden. Denne del af Store Kongensgade har en god busfremkommelighed. Indenfor nærværende projekt forbedres busfremkommeligheden på strækningen nord for Esplanaden derfor ikke.

I de seneste 4 år er der, af politiet, registreret 20 uheld på strækningen mellem Esplanaden og Kongens Nytorv. 8 af de 20 uheld er koncentreret i krydset ved Fredericiagade, og de 7 af disse er uheld mellem ligeudkørende bil fra Fredericiagade og ligeudkørende cykel eller bil på Store Kongensgade. Der er ikke specifikt registreret cykeluheld i forbindelse med holdende busser ved busstoppesteder. Resten af de 20 uheld er sket spredt på strækningen, og giver ikke noget entydigt uheldsbillede.

På Store Kongensgade kører der 11.500 køretøjer (kl. 6-18).

Tiltag til forbedring af busfremkommeligheden

Det vurderes ikke muligt at forbedre busfremkommeligheden på Store Kongensgade væsentligt ved hjælp af omprofilering/ombygning. Det skyldes, at vejen set ud fra et kapacitetsmæssigt synspunkt er optimeret, under hensyntagen til en forudsætning om at forholdene for cyklister og fodgængere på den aktuelle del af Store Kongensgade ikke må forringes væsentligt.

Forvaltningen har vurderet følgende tiltag, og konkluderer, at disse tiltag ikke vil kunne bidrage til at forbedre busfremkommeligheden:

   Nyt signalanlæg ved Fredericiagade

   Fremført cykelsti + cyklistsignal

   Højresvingsforbud

   Delvist højresvingsforbud

   Fremrykkede stoppesteder

   Cykelsti ved stoppesteder

   Cykelsti på hele strækningen

   Kombineret bus-/cykelspor

Der kan imidlertid alligevel peges på en række tiltag. Forvaltningen anbefaler følgende tiltag, der vurderes at kunne bidrage positivt til busfremkommeligheden:

Parkeringsrestriktioner

Ændring af parkeringsrestriktionerne kan tilgodese muligheden for af- og pålæsning samt påtvinge en større udskiftning af parkerede biler mellem myldretiderne. Effekten af etablering af læssezoner på delstrækninger, i forhold til af- og pålæsning i "anden" række er overvejet, men læssezoner vurderes ikke tilstrækkeligt fleksible til forholdene i Store Kongensgade.

Da der er behov for af- og pålæsning på hele strækningen, vurderes det, at den bedste løsning vil være, at tillade af – og pålæsning på hele strækningen, men alene i et givet tidsrum. Følgende restriktioner foreslås derfor:

   Standsningsforbud på hele strækningen kl. 7-9 og kl. 15-18.

   Standsningsforbud med af- og pålæsning tilladt kl. 9-12 på de dele af strækningen, hvor der i dag er betalingsparkering.

   30 min. parkering kl. 12-15 + lør: kl. 9-15 på de dele af strækningen hvor der i dag er betalingsparkering.

   Parkering kl. 18-7 + lør: kl. 15- mandag kl. 7.

   Justering af afstanden før/efter krydset Dronningens Tværgade, hvor der er standsningsforbud hele døgnet for bedre udnyttelse af til-/frafartens kørespor - indledningsvis 2 × 10 m svarende til 2 × 2 biler.

Hvis det viser sig nødvendigt, kan ovenstående restriktioner efterfølgende skærpes yderligere.

Det foreslås, at afmærke køresporene på hele strækningen og supplere med pilafmærkning i krydsområderne, for visuelt mere markant at gøre opmærksom på det uhensigtsmæssige i at parkere/standse ulovligt.

I forhold til parkeringen har de øgede restriktioner følgende betydning:

   Hverdage:
Kl. 7 - 9       =  Uændret.
Kl. 9 - 12     =  Vi mister 72 p-pladser.
Kl. 12 - 15   =  Vi mister 72 almindelige p-pladser, men i dette
                         tidsrum vil det være tilladt at parkere ½ time.
Kl. 15 - 18   =  Vi mister 49 p-pladser. (Fra Dr. Tværgade til
                         Esplanaden)
Kl. 18 - 07   =  Uændret.

   Weekend:
I weekenden er forholdene uændret, bortset fra:

   Betalingsparkeringen fjernes på strækningen. Det vil altså være gratis at holde i den ½ time på hverdage og gratis i hele weekenden.

Overslag:  Anlægsarbejder ca. kr. 100.000,-

Kombinerede cykel- og højresvingsspor

Det vurderes at der kan opnås en bedre afvikling af trafikken i signalanlæggene, hvis der etableres kombinerede cykel- og højresvingsspor i Store Kongensgade, i stedet for løsningen i dag hvor cykelbanen føres helt frem. Med denne løsning vil højresvingende biler ikke længere blokere for de ligeud kørende i det højre af de to ligeudspor. Dette tiltag kan ses på bilag 3.

Overslag:  Anlægsarbejder ca. kr. 150.000.

Aktiv busprioritering

Der kan indføres aktiv busprioritering i signalanlæggene (Dronningens Tværgade og Gothersgade). Den aktive busprioritering vil enten forlænge det grønne signal for busser i Store Kongensgade eller forkorte grønt for trafik på tværs af Store Kongensgade.

Overslag:  Signalmæssige ændringer: ca. 450.000 kr.
                 Øvrige anlægsarbejder kr. 0.

Kapacitetstilpasning

Med dette tiltag kan bussernes fremkommelighed forbedres ved at tilpasse kapaciteten for den øvrige trafik gennem det signalregulerede kryds ved Esplanaden.

Overslag:  Signalmæssige ændringer: ca. 500.000 kr.
                 Øvrige anlægsarbejder kr. 0.

Afkortning af fodgængergrønt

I krydset ved Gothersgade, hvor der er mange højresvingende, er der mulighed for at afkorte fodgængernes grøntid på tværs af Gothersgade, så det kun er ligeudkørende cyklister der skal tages hensyn til ved højresvinget.

Overslag:        Dette tiltag har ingen anlægsøkonomiske konsekvenser og forvaltningen foreslår, at tiltaget tages i brug, hvis det senere viser sig, at der af hensyn til busfremkommeligheden er behov for bedre forhold for de højresvingende.

 

Økonomi

De foreslåede tiltag på Store Kongensgade er overslagsmæssigt beregnet til kr. 1,2 mio. Af udgiften til de samlede ændringer på Store Kongensgade har HUR givet tilsagn om at medfinansiere med 50 %, svarende til kr. 0,6 mio.

Der er afsat kr. 1 mio. på Vej & Parks investeringsplan til busfremkommelighed.

Forvaltningen foreslår, at der gives en anlægsbevilling på 0,6 mio. kr. under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg) i form af en udgiftsbevilling på 1,2 mio.kr. og en indtægtsbevilling på 0,6 mio. kr. til forbedring af busfremkommeligheden på Dag Hammarskjölds Allé. Indtægtsbevilling på kr. 0,6 mio. svarer til HUR's medfinansiering af projektet

Parkeringsrestriktionerne medfører, at 72 p-pladser med betaling ændres til ikke betaling. Provenutabet er opgjort til ca. kr. 1,2 mio. pr. år.

De foreslåede ændringer vurderes ikke at give øgede driftsudgifter.

 

Miljøvurdering

Sagen er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige påvirkninger. Det vurderes, at de foreslåede ændringer på Dag Hammarskjölds Allé kun vil medføre marginale ændringer i miljøbelastningen, idet bussystemet dog er planlagt forbedret ved øget busfremkommelighed.

 

Høring

Politiet har godkendt principperne i de foreslåede trafikale ændringer på Store Kongensgade.

Borgerne er ikke inddraget i det indledende arbejde, der på nuværende tidspunkt er foretaget. Forvaltningen vurderer, at det er et politisk valg, om der på en så trafikkompleks strækning som indre Store Kongensgade kan etableres forbedret busfremkommelighed som foreslået. Såfremt den forbedrede busfremkommelighed bliver politisk anbefalet, vil forvaltningen orientere lokalområdet om de faktiske tiltag.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1.     Oversigtsplan
Bilag 2.     Eksisterende forhold Store Kongensgade
Bilag 3.     Dispositionsforslag Store Kongensgade

 

Ole Bach


 

Til top