Mødedato: 10.05.2006, kl. 15:00

Byfornyelse Runddel-karreen

Se alle bilag

Byfornyelse Runddel-karreen

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. maj 2006

 

 

Sager til beslutning

 

18.      Byfornyelse Runddel-karreen

 

TMU 278/2006  J.nr. 611:189.0001/05

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  det af Byfornyelse København udarbejdede byfornyelsesforslag for Runddel-karreen vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen foreslåede ændring om, at ejendommen Prinsesse Charlottes Gade 59 ikke indgår i det fælles gårdanlæg

at  Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende gennemførelsesprojektet for friarealforbedringerne

at  Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at forlange eventuelle rettigheder, som det er nødvendigt at råde over til gennemførelse af byfornyelsen, afstået mod erstatning

at  Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at afholde de med friarealforbedringerne forbundne udgifter

 

 

RESUME

Byfornyelsesområdet er begrænset af Nørrebrogade, Jagtvej, Prinsesse Charlottes Gade og Fyensgade.

I forbindelse med den offentlige høring vedrørende forslaget til byfornyelse er der modtagt 11 henvendelser. Den ene er fra en offentlig myndighed (Københavns Bymuseum). Henvendelserne omhandler i hovedtræk fem emner: Indsigelser mod proceduren, omfanget af nedrivning, adgangsveje m.v. for erhverv, friarealet til institutionen i Prinsesse Charlottes Gade 59 og erstatning m.v. i forbindelse med nedrivning af opgangene Jagtvej 52 D-E. Henvendelserne giver ikke forvaltningen anledning til at foreslå ændringer i forhold til forslaget, bortset fra udtagelse af ejendommen Prinsesse Charlottes Gade 59 af det fælles gårdanlæg.

 

Beslutning om byfornyelse i karreen omhandler dermed omlægning af friar ealer til fælles gårdanlæg, herunder nedrivning af Jagtvej 52 D-E, der er to ud af fire opgange i sidebygningen tilhørende A/B Solskin. Den formelle beslutning herom med dertil hørende klageadgang vil ske ved vedtagelse af et gennemførelsesprojekt, efter at dette har været i offentlig høring. En forudgående politisk stillingtagen til nedrivningsspørgsmålet er vurderet at kunne medvirke til et positivt beboersamarbejde i forbindelse med gennemførelsesprojektet. Ejerne af de enkelte beboelsesejendomme, der har behov for bygningsfornyelse, skal fremsende ansøgninger med henblik på stillingtagen om støtte.

 

I planlægningsfasen er der som grundlag for byfornyelsesforslaget og de forventede kommende ansøgninger vedrørende områdets beboelsesejendomme gennemført registrering af disse. Dette er også nærmere beskrevet i indstillingen vedrørende bygningsfornyelse for Augustagade-karreen, der er tiltrådt af Teknik- og Miljøudvalget i mødet den 8. marts 2006 (TMU 135/2006). Som nævnt foran behandles Runddels-karreen efter lov om byfornyelse og udvikling af byer. Denne lov er trådt i kraft den 1. januar 2004. Planlægningen af byfornyelsen i karreen er påbegyndt inden denne lovs ikrafttræden. Grundet forsinkelse af karreen er det nu kun muligt at få statslig refusion på den del af planlægningsudgifterne, der vedrører friarealforbedringer.

 

De samlede udgifter til friarealforbedringerne, herunder den beskrevne nedrivning, er i alt ca. 13,9 mio. kr. ekskl. moms, hvoraf staten refunderer 50 %. Kommunen skal udrede de resterende 50 %. De samlede maksimale udgifter til bygningsfornyelse baseret på, at alle ejere søger støtte, og at der gives fuld støtte inden for lovens muligheder, vil være ca. 37,6 mio. kr. Herudover er der planlægningsudgifter, herunder til registrering af områdets beboelsesejendomme, på ca. 952.000 kr. ekskl. moms, der ikke er refusionsberettigede.

 

Samtidig med nærværende indstilling forelægges indstilling om endelig vedtagelse af lokalplan og kommuneplantillæg for området.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I mødet den 15. december 2005 (BR 674/05) tiltrådte Borgerrepræsen-tationen Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 9. november 2005 om bemyndigelse til at offentliggøre det af Byfornyelse København udarbejdede forslag til byfornyelse i Runddel-karreen. Borgerrepræ-sentationen har tidligere den 9. juni 2004 (BR 279/2004) besluttet, at karreen skal behandles efter reglerne om friarealer i kapitel 6 i lov om byfornyelse og udvikling af byer. Med det som udgangspunkt kan der ske en opsøgende indsats overfor ejerne af de beboelsesejendomme i karreen, der har behov for bygningsfornyelse. Karreen begrænses af Nørrebrogade, Jagtvej, Prinsesse Charlottes Gade og Fyensgade.

I indstillingen af 9. november 2005 er der redegjort for debatperioden forud for byfornyelsesforslaget og de i forbindelse hermed fremkomne bemærkninger. Der er tillige redegjort for, at hovedproblemet i forbindelse med friarealerne er stillingtagen til eventuel nedrivning helt eller delvist af sidebygningen Jagtvej 52 B-E, der ejes af A/B Solskin.

 

Friarealforbedringer, herunder nedrivning, kan gennemføres på kommunens initiativ, mens udgangspunktet for byfornyelse af bygninger er, at ejerne af de enkelte ejendomme skal fremsende ansøgninger med henblik på stillingtagen om støtte. Den formelle beslutning med dertil hørende klageadgang vedrørende nedrivning kan først ske ved vedtagelsen af et gennemførelsesprojekt, efter at dette har været i offentlig høring.

 

Da nedrivningsspørgsmålet er helt centralt i karreen, er det fundet mest hensigtsmæssigt, at der inden projektering af gårdanlægget tages politisk stilling til nedrivningsspørgsmålet, herunder omfanget af nedrivningen. En sådan procedure er vurderet at kunne medvirke til et positivt beboersamarbejde i forbindelse med et kommende gennemførelsesprojekt.

 

Der er i ovennævnte indstilling endvidere redegjort for forslagets behandling i arbejdsudvalget for byfornyelsen og for finansieringen af de forudsatte arbejder.

 

Et omslag med det udsendte byfornyelsesforslag (januar 2006) udarbejdet af Byfornyelse København og med en folder om forslag til lokalplan med kommuneplantillæg vedlægges til gennemsyn som bilag A. Byfornyelsesforslaget indeholder et forslag til friarealforbedringer, herunder bygningsnedrivning. Der er i dokument i øvrigt beskrevet behovet for bygningsforbedring i områdets ejendomme af hensyn til et overordnet, samlet overblik over byfornyelsen af karreen.

 

I relation til forslaget vedlægges som bilag 1 en kortskitse visende karreen med forslagets hovedtræk (nedrivning af Jagtvej 52 D-E) samt "ansøgningsejendomme" m.v.

 

< span style='mso-bookmark: Tekst12'>I planlægningsfasen er der som grundlag for byfornyelsesforslaget og de forventede kommende ansøgninger vedrørende karreens beboelsesejendomme gennemført registrering af disse. Dette er også nævnt i indstillingen vedrørende bygningsfornyelse for Augustagade-karreen, der er tiltrådt af Teknik- og Miljøudvalget i mødet den 8. marts 2006 (TMU 135/2006). Som anført foran behandles Runddels-karreen efter lov om byfornyelse og udvikling af byer. Denne lov er trådt i kraft den 1. januar 2004. Planlægningen af byfornyelsen i karreen er påbegyndt inden denne lovs ikrafttræden. Grundet forsinkelse af karreen er det nu kun muligt at få statslig refusion på den del af planlægningsudgifterne, der vedrører friarealforbedringer.

 

Samtidig med nærværende indstilling forelægges indstilling vedrørende endelig vedtagelse af lokalplan for karreen med kommuneplantillæg. Lokalplanen vil være det planmæssige grundlag for byfornyelsen i området.

 

Offentliggørelse

Byfornyelsesforslaget (januar 2006) har været offentliggjort i perioden 18. januar til 27. marts 2006. Forslaget blev i et fælles omslag med en folder vedrørende de samtidigt offentliggjorte forslag til lokalplan og kommuneplantillæg omdelt/ udsendt til samtlige beboere, ejere og erhvervsdrivende i byfornyelses- og lokalplanområdet samt annonceret den 27. januar 2006 i Nørrebro Avis.

 

I offentliggørelsesperioden har der i Biblioteket Blågården været afholdt en udstilling med plancher. Denne har redegjort for byfornyelsesforslaget tillige med de samtidig offentliggjorte forslag til henholdsvis lokalplan og kommuneplantillæg.

 

Den 27. februar 2006, kl. 19-21, blev der i Kulturhuset Blågården afholdt et borgermøde om de tre offentliggjorte forslag. De fremmødte 13 borgere blev orienteret af medarbejdere fra Plan & Arkitektur og Byfornyelse København. Til stede ved mødet var et medlem af Teknik- og Miljøudvalget. Der vedlægges som bilag 2 et referat fra borgermødet samt som bilag 3 resultatet af de evalueringsskemaer, som blev omdelt på mødet. Som det fremgår af referatet, blev der i forhold til byfornyelsen fortrinsvis drøftet gårdindretning, herunder nedrivningsomfang. Ifølge evalueringen var der tilfredshed med mødets gennemførelse og form, mens der efterlystes mere politisk repræsentation.

 

Herudover har der i offentliggørelsesperioden været mulighed for via internettet at søge oplysninger om byfornyelsesforslaget såvel som forslagene om henholdsvis lokalplan og kommuneplantillæg på en særlig hjemmeside. Denne indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslagene. Der har i perioden ikke været indlæg på debatsiden. Hjemmesiden indeholdt endvidere mulighed for direkte at fremsende indsigelser via e-mail. Muligheden blev udnyttet i ét tilfælde.

 

Der er i offentliggørelsesperioden modtaget 11 henvendelser, herunder én fra en offentlig myndighed (Københavns Bymuseum). Disse er sammen med en liste over henvendelserne, herunder resumeer og emnemæssig gennemgang heraf, samt kommentarer hertil fra Byfornyelse København samlet i det til gennemsyn vedlagte bilag B. Listen over henvendelserne er endvidere vedlagt som bilag 4.

 

Henvendelsernes hovedemner er sammen med byfornyelsesselskabets kommentarer sammenfattet i det efterfølgende afsnit Henvendelser fra offentlige myndigheder og fra beboere, ejere og erhvervsdrivende i området, ligesom forvaltningens bemærkninger hertil er anført.

 

Flere af de modtagne henvendelser relaterer sig også til det offentliggjorte lokalplanforslag med kommuneplantillæg. Der henvises herom til den samtidig med nærværende indstilling forelagte indstilling vedrørende endelig vedtagelse af lokalplan med kommuneplantillæg for Runddel-karreen.

 

Henvendelser fra offentlige myndigheder og beboere, ejere og erhvervsdrivende i området

Henvendelserne omfatter i hovedtræk fem emner: A. Indsigelser mod proceduren. B. Omfanget af nedrivning. C. Adgangsveje m.v. for erhverv. D. Friarealet til institutionen i Prinsesse Charlottes Gade 59. E. Erstatning m.v. i forbindelse med nedrivning af opgangene Jagtvej 52 D-E.

 

A.   Indsigelser mod proceduren

I henvendelse nr. 7 fra beboere i Nørreb rogade 122-124 påpeges det, at forslaget til byfornyelsesbeslutning ikke svarer til den oprindeligt udsendte orientering, der indeholdt forslag om nedrivning af hele sidebygningen Jagtvej 52 B-E.

 

Beboerne anfører, at begrænsningen af omfanget af nedrivningen er baseret på et ændringsforslag indsendt af beboerne i Jagtvej 52 B-E i orienteringsfasen, og at karreens øvrige beboere ikke blev orienteret om dette ændringsforslag. Karrérådet blev først orienteret, da Bygge- og Teknikudvalget havde vedtaget at anbefale den begrænsede nedrivning overfor Borgerrepræsentationen.

 

Endvidere havde de øvrige beboere ikke grund til at komme med kommentarer, fordi forslaget i den udsendte Orientering for dem netop var en tilfredsstillende løsning, der ville tilgodese alle beboere i randbebyggelsen med rimelig plads, lys og luft. Det gøres herefter gældende, at forløbet har været sådan, at beboerne i Jagtvej 52 B-E har fået en særlig mulighed for at påvirke indstillingen til Borgerrepræsentationen, som de øvrige beboere ikke har haft.

 

I henvendelse nr. 9 er Jonna Kokholm inde på lignende betragtninger.

 

Bemærkninger

Byfornyelse København bemærker, at de fremsatte indsigelser mod proceduren må afvises.

 

I den i januar 2005 udsendte Orientering blev det angivet, at man forestillede sig, at sidebygningen Jagtvej 52 B-E skulle nedrives for at skaffe tilstrækkeligt friareal og lys i karreen. Et andet sted i orienteringen angives det, at kommunen overtager bygninger, der skal nedrives, og at der i praksis som allerede nævnt er tale om sidebygningen Jagtvej 52 B-E. Orienteringen angiver, at der kører en debatfase fra januar til april 2005, og der gives frist til 25. april 2005 for indsendelse af forslag og ideer. Den 21. januar 2005 afholdtes et orienterende karrémøde. De beboere, der mødte op, kunne ikke være i tvivl om, at beboerne i Jagtvej 52 A-E var modstandere af nedrivning. A/B Solskin kom i høringsperioden med et indlæg med gennemgang af en række forskellige modeller for nedrivning.

 

Der er ikke noget unaturligt i, at der ved en høring kan komme indlæg, som indebærer ændringer i forhold til, hvad man oprindeligt havde forestillet sig. Dette ligger simpelthen i høringens natur. Der er heller ikke noget unaturligt eller unormalt i, at beboere m.fl. i karreen først blev orienteret om A/B Solskins indlæg efter, at Bygge- og Teknikudvalget havde forholdt sig til det.

 

Herudover understreges, at det udsendte materiale kun er et forslag til byfornyelsesbeslutning, som netop er sendt i høring, og hvor man kan komme med sine indsigelser, således som det også er sket.

 

Forvaltningen kan henholde sig til det af Byfornyelse København anførte. Det bemærkes i øvrigt, at proceduren svarer til den hidtil normalt anvendte i forbindelse med karrévis byfornyelse.

 

B.   Omfanget af nedrivning

Af de modtagne henvendelser vedrører otte spørgsmålet om nedrivning af opgange i sidebygningen til Jagtvej 52 A:

 

I henvendelse nr. 1 fra Københavns Bymuseum tilkendegives accept af det i forslaget indeholdte kompromis, hvorefter to opgange i sidebygningen rives ned og to bibeholdes.

      I henvendelse nr. 3 fra A/B Nørre-Fyensgade anføres det, at andelsboligforeningen helst havde set, at hele sidebygningen blev nedrevet. Foreningen er imidlertid positiv overfor, at der bliver lavet fælles gård i karreen, og har den holdning, at alt andet end den nuværende gård er et positivt skridt.

I henvendelse nr. 5 bakker A/B Solskin forslagets nedrivningsløsning op. A/B Solskin anfører, at der er tale om et kompromis for andelsboligforeningen. Foreningen vurderer, at forslaget vil give karreen et både lyst, spændende og brugbart fællesareal og samtidig vil kunne rumme områder af næsten privat karakter, så alle beboeres behov tilgodeses.

I henvendelse nr. 11 fremsætter Carsten Møller, som ikke selv bor i karreen, indsigelse mod den foreslåede delvise nedrivning af sidebygningen. Carsten Møller anfører, at det er af stor værdi for bymiljøet, at man bevarer bygningen og passagen, som han betragter som enestående.

I en række henvendelser fremsættes der indsigelse mod, at nedrivningen begrænses til to opgange, og det gøres gældende, at hele sidebygningen bør nedrives. Det gælder henvendelse nr. 4 fra Kirsten Krogh, Prinsesse Charlottes Gade 57, 1.th., henvendelse nr. 6  fra beboere i Prinsesse Charlottes Gade 53-57, henvendelse nr. 7 fra beboere i Nørrebrogade 122-124, henvendelse nr. 8 fra E/F Fyensgade 7 og henvendelse nr. 9 fra Jonna Kokholm, Fyensgade 7, st.th. Begrundelserne er i hovedsagen følgende:

 

a.   Udvidelsen af friarealerne i karreen bliver for beskeden. Der er behov for et større friareal. Der bliver ikke nok plads i gårdanlægget til alt det, der skal være i et fælles gårdanlæg – renovation, cykelparkering, adgangsveje for erhverv m.v. For Fyensgade 7's vedkommende gøres gældende, at det kan komme til at knibe med pladsen til at etablere afgrænsede "private" nærområder langs gårdfacaderne.

 

b.   Bebyggelsen i den nordlige del af gårdanlægget med opretholdelse af to opgange i sidebygningen vil være for tæt. Der vil således ikke blive nok lys og luft og ordentlig udsigt fra de nærliggende ejendomme, d.v.s. Nørrebrogade 122-124, specielt 124, og Prinsesse Charlottes Gade 53-57, specielt 55-57. Soldiagrammerne, som indgik i A/B Solskins indlæg i orienteringsperioden, giver ikke et retvisende billede af forholdene.

 

c.       Bibeholdelse af to opgange af sidebygningen vil indebære en opdeling af gårdanlægget, som vil være en hindring for, at anlægget i praksis kan fungere som ét samlet fælles gårdanlæg.

 

Bemærkninger

Byfornyelse København bemærker, at man ikke vil bestride, at der ved nedrivning af hele sidebygningen Jagtvej 52 B-E ville kunne opnås bedre friarealer og også bedre forhold med hensyn til lys og luft for de nærmestliggende ejendomme i den nordlige del af gårdanlægget.

 

Det er imidlertid byfornyelsesselskabets opfattelse, at man med nedrivning af de to opgange Jagtvej 52 D-E opnår en markant forbedring af friarealforholdene i karreen og mulighed for at skabe et rimeligt godt fælles gårdanlæg. Selskabet finder diskussionen af soldiagrammer noget teoretisk.  Der kan ikke være tvivl om, at nedrivningen af de to opgange vil indebære en klar forbedring af lysforholdene i karreen, selv om det må erkendes, at forbedringen for specielt opgangene Prinsesse Charlottes Gade 57 og især Nørrebrogade 124 bliver begrænset. Også beboerne i disse opgange vil imidlertid få en klart forbedret udsigt, idet den del af gården, de kan se, vil være et nyetableret anlæg. De vil naturligvis kunne bruge hele det fælles gårdanlæg, herunder den del, der ikke ligger lige ud for deres opgang.

 

Løsningen med nedrivning af kun to opgange skal ses som et kompromis i forhold til A/B Solskin, der som udgangspunkt ønskede hele sidebygningen bevaret.

 

Ved vurderingen skal udgifterne naturligvis også tages i betragtning. Det bemærkes herved, at de refusionsberettigede udgifter efter byfornyelsesselskabets foreløbige skøn andrager 13,9 mio. kr. ved nedrivning af to opgange og 23,4 mio. kr. ved nedrivning af alle fire opgange. Skønnet er behæftet med en betragtelig usikkerhed, specielt vedrørende bygningserstatning, men usikkerheden berører de to løsninger forholdsmæssigt nogenlunde lige.

 

Der er efter byfornyelsesselskabets opfattelse ingen tvivl om, at man får langt mere for pengene ved nedrivning af de første to opgange end for de yderligere 9,5 mio. kr. for nedrivning af de sidste to opgange.

 

Det er ikke byfornyelsesselskabets opfattelse, at bibeholdelse af to opgange af sidebygningen vil indebære en opdeling af gårdanlægget, som giver problemer i forhold til anlæggets funktion som et fælles anlæg for hele karreen.

 

Planlægningen og projekteringen af det fælles gårdanlæg vil ske i tæt samarbejde med ejere og beboere, der herigennem vil få indflydelse på anlæggets udformning, herunder om dele af anlægget skal have en mere 'privat' karakter.

 

Forvaltningen kan henholde sig til det af Byfornyelse København anførte. Som bilag 5 vedlægges soldiagrammer visende karreen før og efter nedrivning af Jagtvej 52 D-E ved henholdsvis sommersolhverv og efterårsjævndøgn, kl. 10, 12 og 17 (sommertid). Som det fremgår heraf, vil der ske en væsentlig forbedring af lysforholdene i karreen hen over en dag efter fjernelse af de to omhandlede opgange i sidebygningen.

 

C.    Adgangsveje m.v. for erhverv

I henvendelse nr. 2 henleder McDonald's opmærksomheden på den tinglyste færdselsret, som McDonald's har gennem porten i Fyensgade 5 frem til gårdarealet til Nørrebrogade 120, hvor McDonald's har restauration. McDonald's skal fortsat have denne færdselsret til transport af råvarer til restaurationen og til bortskaffelse af dagrenovation samt som flugtrute. Adgangsvej skal have fast underlag, som muliggør transport af palleløftere og rullecontainere. Der skal stadig være mulighed for placering af seks rullecontainere til dagrenovation i gården til McDonald's ejendom. Ved placering af fællesområderne bør der tages højde for, at dagrenovationen undertiden kan medføre mindre lugtgener.

 

I henvendelse nr. 9 fra Jonna Kokholm henledes opmærksomheden på, at adgang for erhvervene – både McDonald's via porten Fyensgade 5 og en ny butik i de tomme butikslokaler på Nørrebrogade 124 – stiller krav til arealerne og begrænser muligheden for at anlægge disse til rent rekreativt brug.

 

Byfornyelse København bemærker, at der ved etableringen af gårdanlægget bør tages behørigt hensyn til McDonald's interesser, som beskrevet i firmaets henvendelse. Enten bør den tinglyste deklaration opretholdes og respekteres, eller der bør sikres rettigheder for McDonald's af nogenlunde tilsvarende indhold ved en ny lysning.

 

Der bør ligeledes ved projekteringen af gårdanlægget tages højde for, at der skal være mulighed for at "komme til" erhverv i Nørrebrogade 124 fra gårdsiden.

 

Forvaltningen kan henholde sig til det af Byfornyelse København anførte. Adgangsforholdene til erhvervslejemålene i karreen vil indgå i det kommende gennemførelsesprojekt for friarealforbedringerne.

 

D.    Friarealet til institutionen i Prinsesse Charlottes Gade 59

I henvendelse nr. 10 fra Det Københavnske og Nørrebros Asylselskab (ejer af institutionsejendommen Prinsesse Charlottes Gade 59) protesteres der mod forslagets ordning om, at beboerne i karreen skal have adgang til institutionens gårdanlæg udenfor institutionens åbningstid.

 

Det anføres, at vuggestuens udeareal er en integreret del af dens virksomhed. Der sker f.eks. beplantninger, som "tilhører" børnene som et pædagogisk tiltag overfor de 1-3 årige. Det vil være meget uheldigt, hvis disse små børn risikerer at få ødelagt deres "haver", f.eks. ved at større børn spiller bold på området.

 

Byfornyelse København bemærker, at man efter udfærdigelsen af forslaget til byfornyelsesbeslutning har erfaret, at brugerne af institutionen ændres. Den havde tidligere også større børn, men fremover bliver der alene tale om vuggestue, altså en institution med helt små børn.

 

Byfornyelsesselskabet har haft et møde med den daglige leder af institutionen. Selskabet finder efter en samlet vurdering, at man efter omstændighederne bør tage institutionens indsigelse til følge og altså udtage bestemmelsen om karreens beboeres anvendelse af institutionens legeplads udenfor institutionens åbningstid, ud af beslutningen.

 

Dette vil indebære, at ejendommen Prinsesse Charlottes Gade 59 kan tages helt ud af gårdanlægsservitut ten.

 

Forvaltningen kan henholde sig til det af Byfornyelse København anførte. Forvaltningen foreslår dermed, at ejendommen Prinsesse Charlottes Gade 59 ikke indgår i det fælles gårdanlæg.

 

E.   Erstatning m.v. i forbindelse med nedrivning af opgangene Jagtvej 52 D-E

I Henvendelse nr. 5 anfører A/B Solskin, at man regner med, at Byfornyelse København og kommunen vil gøre alt for at sikre, at de andelshavere, hvis lejligheder nedrives, ikke blot genhuses som lejere, men også tilbydes andelshavermuligheder. Andelsboligforeningen går endvidere ud fra, at både foreningen og andelshavere får fuld økonomisk kompensation for mistet ejendom og andel.

 

Byfornyelse København bemærker, at der ikke efter genhusningsreglerne kan stilles krav om, at andelshaverne i de lejligheder, der nedrives, skal tilbydes andelshavermuligheder ved genhusningen. I praksis vil det kun kunne lade sig gøre, såfremt den enkelte beboer selv kommer med anvisning af en andelslejlighed.

 

Til A/B Solskins bemærkning om fuld økonomisk kompensation bemærkes det, at der ydes fuld erstatning efter normale regler.

 

Forvaltningen kan henholde sig til det af Byfornyelse København anførte.

 

Sammenfatning

På baggrund af det foranstående foreslår forvaltningen som anført under pkt. D ændring i forhold til forslaget til byfornyelse således, at ejendommen Prinsesse Charlottes Gade 59 ikke indgår i det fælles gårdanlæg. Herudover finder forvaltningen ikke anledning til at foreslå ændring i forhold til forslaget.

 

Økonomi

Finansieringen af byfornyelsesforslaget skal ske i overensstemmelse med lov om byfornyelse og udvikling.

 

Byfornyelse København har i forbindelse med forslaget til byfornyelse udarbejdet en finansieringsplan. Denne var vedlagt som bilag til den i ovennævnte afsnit Baggrund omhandlede indstilling om forslaget. Der er ingen ændringer i forhold til finasieringsplanen. Denne vedlægges som bilag C.

 

Finansieringsplanen indeholder dels oplysninger om de tiltag, som alene forudsættes gennemført på kommunens initiativ, dvs. friarealforbedring herunder nedrivning og deraf følgende erstatninger m.v., dels om skønnede udgifter baseret på, at alle ejere søger støtte til bygningsfornyelse af deres ejendomme, og at der gives fuld støtte inden for lovens muligheder.

 

For friarealforbedringerne, herunder nedrivning, udgør de refusionsberettigede udgifter, der samtidig er den samlede investering, 13.958.730 kr. ekskl. moms, hvoraf staten refunderer 50 %, svarende til 6.979.365 kr. Kommunen skal udrede de resterende 50 %.

 

Byfornyelse København har vurderet, at den samlede investering til bygningsfornyelse vil være ca. 37,6 mio. kr. Ejerne af de enkelte beboelsesejendomme skal som nævnt ovenfor fremsende ansøgninger, hvorved der tages stilling til den offentlige støtte.

 

I planlægningsfasen er der som også nævnt foran i afsnittet Baggrund som grundlag for byfornyelsesforslaget og de forventede kommende ansøgninger vedrørende områdets beboelsesejendomme gennemført registrering af disse. Udgifterne hertil sammen med andre planlægningsudgifter vedrørende beboelsesbygninger er ca. 952.000 kr. ekskl. moms. Udgifterne er ikke refusionsberettigede.

 

Kassemæssig dækning anvises af det på budgettet for 2006 og følgende år for Teknik- og Miljøudvalget under 44010 Plan & Arkitektur, konto 0.15.3. til byfornyelse optagne rådighedsbeløb. Budgetansvarlig institution: 44010 Plan & Arkitektur.

 

Miljøvurdering

Miljøkontrollen har tidligere udtalt sig om sagen på grundlag af høring foretaget af Plan & Arkitektur i forbindelse med udarbejdelse af forslaget til byfornyelse. Der henvises herom til afsnittet Høring i den i ovennævnte afsnit Baggrund omhandlede indstilling angående forslaget.

 

Det offentliggjorte forslag er omfattet af lov nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer, der trådte i kraft den 21. juli 2004. Som anført i afsnittet Miljøvurdering i den i ovennævnte afsnit Baggrund omhandlede indstilling angående forslaget har forvaltningen vurderet, at forslaget ikke medfører, at der skal udarbejdes en tilhørende miljørapport. Afgørelsen er offentliggjort i Nørrebro Avis.

 

Nærværende indstilling er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes. Forvaltningen vil foretage en vurdering i forbindelse med gennemførelsesprojektet for friarealforbedringerne. Forvaltningen vil i øvrigt i forbindelse med godkendelse af projekter for de enkelte ejendomme til sin tid påse, at minimumskravene i pjecen "Miljø i byggeri og anlæg" bliver overholdt.

 

BILAG VEDLAGT

1.      Kortskitse af karreen med forslagets hovedtræk (nedrivning af Jagtvej 52 D-E) samt "ansøgningsejendomme " m.v.

2.      Referat fra borgermøde.

3.      Resultat af evaluering.

4.      Liste over modtagne henvendelser.

5.      Solskyggediagrammer.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A.     Udsendt byfornyelsesforslag m.v.

B.     Modtagne henvendelser, herunder resumeer og emnemæssig gennemgang heraf, samt kommentarer hertil fra Byfornyelse København.

C.     Finansieringsplan.

 

 

Ulrik Winge


 

Til top