Mødedato: 10.05.2006, kl. 15:00

Renovering af bolværker i Nyhavn

Se alle bilag

Renovering af bolværker i Nyhavn

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. maj 2006

 

 

Sager til beslutning

 

12.      Renovering af bolværker i Nyhavn

 

TMU 268/2006  J.nr. 2176.0002/03

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives en anlægsbevilling på 6,4 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme konto 2.22.3 (Vejanlæg) til brug for renovering af Nyhavns bolværker i sydsiden vest for Nyhavnsbroen, samt i såvel nord- som sydsiden under Nyhavnsbroen.

 

 

RESUME

Der blev i 1995 indgået en aftale mellem Københavns Havn A/S og Københavns Kommune om, at Københavns Havn A/S pr. 1. januar 2005 overdrager Nyhavns bolværker vest for Nyhavnsbroen istandsat for maksimalt 8 mio. kr. (prisniveau 1995) til Københavns Kommune, jf. bilag 1. Københavns Havn A/S udførte arbejdet i efteråret 2003 og foråret 2004. En sådan istandsættelse kunne imidlertid kun udføres inden for det aftalte budget på nord- og vestsiden samt en kort del af sydsiden. Tilbage står derfor, at Københavns Kommune i alt væsentligt selv må renovere sydsiden, hvor ca. 35 ud af de i alt 224 lbm (løbende meter) kræver snarlig renovering. Renovering af de resterende 189 lbm vil kunne udskydes i indtil 20 år. Nylige dykkerundersøgelser har endvidere vist, at der også er behov for en snarlig renovering af bolværkerne i såvel nord- som sydsiden under Nyhavnsbroen.

Dykkerundersøgelserne understøtter forvaltningens vurdering af, at en udskydelse af bolværkernes renovering af sikkerhedsmæssige årsager ikke kan anbefales.

Omkostningerne til renoveringen er budgetteret til 6,4 mio. kr. og foreslås finansieret indenfor Vej & Parks Anlægsramme i 2006.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen godkendte d. 30. april 1995 en aftale af 16. marts 1995 mellem Københavns Havn A/S og Københavns Kommune, hvori det om bolværkerne i Nyhavn hedder:

Med virkning fra den 1.1.2005 overgår ejendomsretten til bolværkerne i Nyhavn vest for Nyhavnsbroen, bolværksnre. 146, 147, 148, 149 og 150, med deraf følgende forpligtelser til KK.

Bolværkerne overdrages istandsat af KH for en pris af max. 8 mio. kr. regnet i 1995-prisniveau. KH er fortsat ansvarlig for den fornødne vanddybde i Nyhavn. Fra overtagelsestidspunktet den 1.1.2005 tilfalder alle indtægter fra området i form af skibs- og vareafgifter, herunder vandareallejeafgifter, KK. Afgifterne opkræves af KH og refunderes årligt KK med fradrag af 10 % til administration.

Herfra undtages dog KH's indtægter fra de havnerundfarter, som til enhver tid måtte besejle Nyhavn.

KK's overtagelse af bolværkerne skal ses i sammenhæng med udnyttelsen af de bagvedliggende kommunale gadearealer. Der er tale om et område af ganske særlig karakter. Overtagelse n er derfor så specielt begrundet, at den kan finde sted uden præjudice for ønsker om overtagelse af andre bolværker.

I efteråret 2003 iværksatte Københavns Havn A/S den aftalte istandsættelse. Bolværkernes dårlige tilstand og Københavns Kommunes krav til udførelsen mht. funktionalitet, kvalitet og æstetik betød imidlertid, at der inden for det aftalte budget kun kunne ske en renovering af nord-, vest- og ca. 15 lbm af sydsiden vest for Nyhavnsbroen, jf. bilag 1. Renoveringen blev afsluttet i foråret 2004.

Københavns Havn A/S havde med forvaltningen aftalt, at renoveringen blev gennemført ved at etablere et nyt bolværk umiddelbart foran det eksisterende. Herved kunne opgravning undgås, arbejdsperioden forkortes og der kun ville ske en indskrænkning af vandarealets bredde på ca. 0,15 m i hver side. Det nye bolværk blev imidlertid af Københavns Havn A/S sat så meget foran det eksisterende, at vandarealets bredde i praksis blev indskrænket med indtil ca. 0,60 m i hver side. Dette betyder en forringelse af træskibenes muligheder for at vende.

Forvaltningen har på den baggrund vurderet, at den videre renovering ikke kan gennemføres med det af Københavns Havn A/S anvendte renoveringsprincip, da det vil betyde, at vandarealets bredde fortsat bliver indskrænket. Den videre renovering foreslås derfor gennemført ved helt at udskifte det eksisterende bolværk. Dette er en dyrere metode, men vil sikre, at vandarealets bredde fastholdes. En renovering, der betyder fuld kompensation for den af Københavns Havn A/S udførte indskrænkning af vandarealets bredde, kan dog ikke anbefales, da det vil betyde en parallelforskydning mod syd af vandarealet og dermed en indskrænkning af vejbredden i sydsiden.

 

Som en del af forberedelserne til Københavns Kommunes renovering af bolværkerne i sydsiden vest for Nyhavnsbroen har forvaltningen gennemført undersøgelser af de kommunale bolværker under Nyhavnsbroen. Disse har vist, at der er tæringer i et omfang, der af sikkerhedsmæssige årsager gør det nødvendigt også her snarest at foretage en renovering. Denne foretages mest hensigtsmæssigt i forbindelse med de øvrige bolværksrenoveringer.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Forvaltningens vurderer, at byens vandarealer i de historiske bydele udgør en så væsentlig æstetisk værdi, at de så vidt muligt bør opretholdes i fuld bredde. Formændene for Nyhavnsforeningen og Nyhavns Skipperlaug, der repræsenterer brugere af vandarealet med interesse i opretholdelse af dets bredde, har overfor forvaltningen givet udtryk for samme holdning. På den baggrund foreslås en løsning, der principielt fastholder den nuværende bolværksfront i sydsiden. Det anbefales også at fastholde den nuværende vanddybde, hvis Nyhavns funktion som levende museumshavn og turistattraktion skal opretholdes. Dette betyder, at den af Københavns Havn A/S udførte renovering på en ca. 15 lbm lang strækning af sydsiden, nærmest Kongens Nytorv, må omgøres. En bevarelse heraf ville nødvendiggøre enten en fortsættelse af dette renoveringsprincip, med tilhørende, uacceptabel, yderligere indskrænkning af vandarealets bredde til følge, eller – hvis der fra dette sted skiftedes renoveringsprincip – at bolværket på dette sted efter renoveringen ville udvise et skæmmende knæk eller en skæmmende overgangskurve.

Af de ovenfor omtalte arbejder bør der snarest udføres en hovedreparation af en ca. 35 lbm lang strækning nærmest Kongens Nytorv, bestående af de af Københavns Havn A/S renoverede ca. 15 lbm og en dårlig nabostrækning på ca. 20 lbm. Endvidere foreslås der gennemført midlertidige foranstaltninger på resten, samt renovering af bolværkerne under Nyhavnsbroen for i alt 6,4 mio. kr. Hovedreparationen af de resterende, midlertidigt reparerede 189 lbm vil kunne udskydes i indtil 20 år.

Sker en sådan renovering ikke, er der en stigende risiko for, at bolværkerne kan styrte sammen, eller at der kan opstå pludselige, dybe huller bag kajkanten med risiko for både person- og materielskader. Det er konstateret, at de synlige dele af konstruktionerne er i en så ringe forfatning, at en yderligere udskydelse af renoveringen af sikkerhedsmæssige årsager ikke kan anbefales. For at eliminere denne risiko, anbefaler forvaltningen, at en renovering af de omtalte bolværker i Nyhavn igangsættes snarest muligt.

I det omfang de forankrede træskibe midlertidigt må flytte under arbejdet, vil forvaltningen anmode Københavns Havn A/S om bistand til at finde nye, midlertidige ankerpladser.  

 

Økonomi

Forvaltningen foreslår på denne baggrund, at der gives en anlægsbevilling på 6,4 mio. kr. finansieret på Vej & Parks anlægsramme, konto 2.22.3 (Vejanlæg) til brug for renovering af Nyhavns bolværker i sydsiden vest for Nyhavnsbroen samt i såvel nord- som sydsiden under Nyhavnsbroen.

Midlerne planlægges anvendt i 2006. Udgiften vil kunne afholdes indenfor for Vej & Parks anlægsramme i 2006, idet der af uforudseelige årsager må udskyder planlagte anlægsopgaver fra 2006 til 2007, jf. supplerende notat af 2. maj 2006 til Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse af "Vej & Parks Investeringsplan 2007 – 11" på mødet den 10. maj 2006.

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste. Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

 

- Til byggeriets væsentlige dele anvendes kun fornyelige og genanvendelige materialer, eller materialer, hvor der kun indgår råstoffer, der stadig forefindes i rigelige mængder (Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri, marts 2001)

 

I udbudsmaterialet stilles desuden krav om, at entreprenøren overholder Københavns Kommunes miljøkrav hvad angår støj og vibrationer i anlægsfasen.


Ved renoveringen forudsættes anvendt miljøcertificeret, tropisk træ fra skovbrug, hvor fældet træ genplantes. Entreprenøren er forpligtet til at fremsende dokumentation herfor.

 

Høring

Fredningsnævnet for København har givet Københavns Kommune den nødvendige dispensation fra fredningsbestemmelserne til udførelse af arbejdet.

 

BILAG VEDLAGT

Kort over Nyhavn med de berørte strækninger markeret.

 

 

Ole Bach


 

Til top