Mødedato: 10.01.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Opdatering af delegationer 2021

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling, hvilke kompetencer udvalget skal delegere til henholdsvis borgmester samt forvaltning.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at delegationer til Teknik- og Miljøforvaltningen jf. bilag 3 godkendes.
  2. at delegationer til teknik- og miljøborgmesteren jf. bilag 3 godkendes.

Problemstilling

Der er praksis for, at Teknik- og Miljøudvalget ved en ny valgperiodes begyndelse delegerer beslutningskompetencen på en række områder. Dette sker med henblik på at sikre en effektiv og smidig sagsbehandling og en hensigtsmæssig fordeling af sagerne mellem forvaltningen og udvalget.

Med denne sag beskrives de opgaver, hvor der i dag er delegeret kompetence fra Teknik- og Miljøudvalget eller Borgerrepræsentationen. Der er ikke kommet nye delegationer til mellem det politiske niveau og forvaltningen ift. den foregående valgperiode.

Løsning

Københavns Kommunes Styrelsesvedtægt beskriver, hvilke områder Teknik- og Miljøudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens opgaver indenfor. Teknik- og Miljøforvaltningen forestår den daglige drift på udvalgets områder, uden at der sker særlig delegation fra Borgerrepræsentationen eller udvalget. Forvaltningen har så at sige et naturligt handlerum, hvor forvaltningen som led i varetagelsen af den daglige drift foretager sagsbehandling af konkrete sager og områder, herunder træffer beslutninger og afgørelser. Ud over det naturlige handlerum kan udvalget være tillagt særskilt kompetence fra Borgerrepræsentationen gennem delegation til Teknik- og Miljøudvalget, og udvalget kan overdrage denne kompetence ved delegation til Teknik- og Miljøforvaltningen, og under visse forudsætninger til teknik- og miljøborgmesteren.

Retningslinjer og administrationsgrundlag

Udvalget kan fastlægge rammerne for forvaltningens administration gennem retningslinjer eller administrationsgrundlag. Som udgangspunkt træffer udvalget ikke afgørelse eller beslutning i konkrete sager, da dette er en del af forvaltningens daglige drift og en naturlig forudsætning for kommunestyret og samspillet mellem det politiske niveau og forvaltningen generelt. Udvalget kan dog til enhver tid vælge at træffe beslutning eller afgørelse i en konkret sag ved at løfte en afgørelse til et punkt på udvalgets dagsorden, ligesom udvalget til enhver tid kan vælge at trække kompetencen på et område tilbage fra forvaltningen og selv forestå sagsbehandlingen. 

Uanset, hvor præcise rammer og retningslinjer Borgerrepræsentationen og Teknik- og Miljøudvalget fastlægger for forvaltningens opgaveudførelse og delegation til forvaltningen, må der forventes at forekomme sager, der ligger i en gråzone. Det gælder både skønsmæssige afgørelser over for borgere og virksomheder, eksempelvis i dispensationssager på bygge- og planområdet, tilladelsessager på vejområdet, i forhold til justeringer af driften på et område, som kan have konsekvenser for byens fysiske indretning eller komplekse projekter med miljøfaglige og miljøretlige vurderinger.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil løbende vurdere, om en konkret sag bør forelægges udvalget, uanset at kompetencen på et område er delegeret til forvaltningen. Det kan være sager, der er stor interesse for i offentligheden eller sager, hvor der er – eller forventes at komme – en principiel politisk debat.

De generelle juridiske rammer for delegation i kommunestyret er beskrevet i bilag 2. Bilaget beskriver grundlaget for, hvorfor der delegeres den kompetence, som er beskrevet i bilag 3.

Bilag 3 gennemgår de delegationer, hvor Borgerrepræsentationen eller Teknik- og Miljøudvalget har tildelt særskilt kompetence til Teknik- og Miljøforvaltningen eller -borgmesteren. Det er nødvendigt at tildele særskilt delegation på områder der ikke vurderes at være en del af forvaltningens naturlige handlerum, som defineret i styrelsesvedtægten. Delegeringen af kompetence fra udvalget til borgmesteren kræver enighed mens delegering til forvaltningen kræver almindeligt flertal.

I bilag 4 beskrives fordelingen af opgaver og kompetence mellem henholdsvis Teknik- og Miljøudvalget, teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen på udvalgets ressortområde.  

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil delegationsfortegnelsen blive tilgængelig på TMU-portalen.

Opdatering af delegationsfortegnelsen vil i valgperioden ske løbende med senere tilkomne delegationer fra henholdsvis Borgerrepræsentationen og Teknik- og Miljøudvalget. Den opdaterede fortegnelse vil fremgå af TMU-portalen.

 

Søren Wille

                          /Thomas Højlt

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. januar 2022

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top