Høring over forslag til Lov om projektering, anlæg og drift af en Cityring samt forslag til lov om Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S
Høring over forslag til Lov om projektering, anlæg og drift af en Cityring samt forslag til lov om Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S
Teknik- og Miljøudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 10. januar 2007
Sager til beslutning
6. Høring over forslag til Lov om projektering, anlæg og drift af en Cityring samt forslag til lov om Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S
TMU1023/2006 J.nr. 2131.0004/03
Transport- og energiministeriet har fremsendt lovpakke i høring om lovforslag vedrørende Metro Cityring. Ministeriets frist for høringssvar er senest den 15. januar 2007.
Beslutning
Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at godkende Københavns Kommunes høringssvar vedrørende forslag til Lov om projektering, anlæg og drift af en Cityring samt forslag til lov om Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S
Problemstilling
Borgerrepræsentationen skal afgive høringssvar i anledning af en udsendt lovpakke om Metro Cityring. Høringen sker i forlængelse af principaftalen af 2. december 2005 mellem Regeringen, Københavns og Frederiksberg Kommuner om Metro Cityring, jf. BR 752/05, "aftale med Regeringen og Frederiksberg Kommune om etablering af Metro Cityring, vejforbindelse til Nordhavn, planmæssige forhold i Nordhavnen samt ny selskabsstruktur."
Løsning
Kommunens høringssvar (jf. bilag 1) er opdelt i separate bemærkninger for så vidt angår de respektive lovforslag. Bemærkningerne begrundes i nærværende indstilling:
Bemærkninger til Forslag
til lov om projektering, anlæg og drift af en Cityring
1. I lovudkastets § 4 anføres det, at kommunerne forelægger koordineret indstilling om godkendelse af anlægget for transport- og energiministeriet. Med henblik på at understrege at der er tale om to indstillinger bemærker Københavns Kommune, at kommunen er indstillet på, at sikre den fornødne koordinering vedr. godkendelse af anlægget ved, at der sker en gensidig orientering om indholdet i høringssvaret med henblik på at afklare evt. divergerende synspunkter.
2. Vejlovens gæsteprincip medfører, at flytning af ledninger begrundet i vejformål sker for ledningsejerens regning. Der verserer for de tidligere Metroetaper tvister om forståelsen af princippet. For at sikre overensstemmelse med praksis på området foreslås bestemmelsen, lovudkastets §6, stk. 10 (2. punkt) ændret fra "ændring af vejholdene" til den positive formulering, at gæsteprincippet skal være gældende for omlægninger, "der – eller i ikke uvæsentlig grad – er begrundet i vejformål".
3. Københavns Kommune konstaterer, at bilag 2A bør konsekvensrettes således at v/Tove Ditlevsens Plads ændres til v/ Enghave Plads. Med henblik på angivelsen i bilag 2A af hovedarbejdspladserne Øster Søgade og Nørrebroparken indskrives "evt." i relation til anlæggelsen af de borede tunneler. Dermed åbnes der mulighed for alternative placeringer.
4. I det lovforberedende arbejde er det oplyst, at omkostningerne ved udeladelse af ovenlys til metrostationer, jf. lovudkastets bilag 2A og bilag 3, og etablering af supplerende røgventilation er af samme størrelsesorden som besparelsen ved ikke at etablere ovenlys med røgventilation. Det er derfor kommunernes opfattelse, at der ved beslutning om den konkrete løsning kan lægges til grund at de to alternativløsninger er økonomisk ligeværdige.
5. Københavns Kommune lægger til grund, jf. lovudkastets bilag 2A, at udgifter til stationsforpladser, herunder cykelparkering, afholdes af metroprojektet. Kommunen er indstillet på, at stille vejarealer, som grænser op til stationsforpladser til rådighed for selskabet, med henblik på anvendelse til cykelparkering eller andre stationsformål.
Bemærkninger til Forslag til lov om Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet
I/S
6.
En afgørende forudsætning for Københavns
Kommunes engagement i metroprojektet er, at de økonomiske konsekvenser kan
fordeles over en længere årrække så der ikke sker en særlig belastning af
enkelte år. Kommunen forudsætter derfor, jf. lovudkastets § 5, senest samtidig
med den endelige beslutning om igangsætning af metroprojektet, en generel
dispensation for kommunens andel af selskabets låneoptagelse til gennemførelse
af det i projekterings- og anlægsloven for Cityringen fastlagte projekt,
inklusive låneoptagelse til dækning af evt. uforudsete merudgifter i løbet af
projektet.
7. Københavns Kommune finder i forbindelse med bemærkningerne § 5, at der bør tilføjes "(evt. nye) selskab" med henblik på, at sikre samstemmende ordlyd i begge lovforslag vedr. det selskab der forestår etablering af metroforbindelsen til Brønshøj, jf. forslag til lov om projektering, anlæg og drift af en Cityring bemærkningerne til § 6.
8. I bemærkningerne til § 6 skal det fremgå, at det anførte beløb for kommunens tilbageførelse af grundskyld bygger på en forudsætning om den nuværende udligningsordning og grundskyldsniveau. Dermed sikres kommunen mulighed for, at rejse sagen, hvis der senere sker ændringer heri fra statens side. Det er vigtigt for kommunen, at udligningsordning og grundskyldsniveau ikke ændres fra det nuværende eftersom en betydelig del af kommunens finansiering af projektet hviler på tilbageføring af indtægter fra grundskyld.
9. Det fremgår af § 15, stk. 8, at Arealudviklingsselskabet skal bidrage med 700 mio. kr. til en Nordhavnsvej. Det er kommunens opfattelse, at bidrag til vejen skal indbetales ved projektets start. I det omfang dette ikke er tilfældet vil beløbet løbende blive opskrevet svarende til, at indskuddet indbetales i 2005 p/l.
10. I bemærkningerne til § 15 fremgår det at, "Kommunen har tillige forpligtet sig til at etablere den nødvendige kommunale in frastruktur til og fra Århusgade-området". Kommunen skal henvise til principaftalen hvorefter det rettelig skal være "vejinfrastruktur".
11. I
bemærkninger til lovforslaget er i afsnit 4.3.1. anført, at det af interessentskabskontrakten
vil fremgå, at væsentlige dispositioner, som skal forelægges ejerne, vil kræve,
at alle tre ejere er enige om beslutningen. Kommunen finder det rigtigst, at
dispositionerne nævnes i bemærkningerne, så der ikke er tvivl om hvilke
dispositioner der er omfattet.
12. I bemærkningerne til lovforslaget er i afsnit 4.3.3. anført
at "selskabet må således ikke bidrage til infrastrukturen udover, hvad der er
normalt for en grundejer…". Kommunen skal henvise til gældende praksis for så
vidt angår Ørestaden så der er sammenhæng mellem de hidtidige pålagte
forpligtelser og de fremtidige.
Bilag
1. Københavns Kommunes høringssvar af XX januar 2007
2. Baggrundsnotat om lovudkast om projektering, anlæg og drift af en Cityring
3. Baggrundsnotat om lovudkast om Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S
4. Forslag til Lov om projektering, anlæg og drift af en Cityring med bemærkninger
5. Forslag til lov om Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S med bemærkninger
6. Tids- og milepælsplan
Claus Juhl Hjalte
Aaberg