Tilladelse til stormflodssikring af Renseanlæg Damhusåen
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til en forhøjelse af dige ved Renseanlæg Damhusåen efter kystbeskyttelsesloven.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der gives tilladelse efter kystbeskyttelsesloven til forhøjelse af eksisterende dige ved Renseanlæg Damhusåen.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget en ansøgning med efterfølgende supplerende materiale fra BIOFOS A/S, der ønsker at sikre Renseanlæg Damhusåen mod stormflod ved at hæve diget mod Damhusåen med 40 – 85 cm (bilag 3). Ved sidste stormflod i 2013 var renseanlægget få centimeter fra at blive oversvømmet og derfor ønsker BIOFOS at hæve diget, så renseanlægget er sikret indtil, der etableres en større stormfoldssikring i Kalveboderne forventeligt om 10-15 år. Ansøgningen har været i offentlig høring i perioden den 24. maj til den 21. juni 2019 og udkast til afgørelse i partshøring i perioden den 3. juli til den 24. juli 2020. Forvaltningen har modtaget bemærkninger fra bl.a. Hvidovre Kommune.
Den 1. september 2018 trådte en ny kystbeskyttelseslov i kraft, hvorefter kompetencen til at træffe afgørelse i sager om sikring mod oversvømmelse, herunder stormflod, placeres hos kommunerne. Kompetencen lå før hos staten. På mødet den 17. december 2018 besluttede Teknik- og Miljøudvalget, at udvalget vil tage stilling til konkrete ansøgninger mens den kommunale kompetence er ny.
Løsning
BIOFOS A/S ønsker at sikre Renseanlæg Damhusåen mod større stormfloder, der kan ske med 60-250 års mellemrum. Stormfloder vil medføre forhøjet vandstand i Damhusåen som følge af forhøjet vandstand i Kalveboderne. Det foreslås, at sikringen sker ved at forhøje det eksisterende dige med 40-85 cm på en 315 meter lang strækning langs Damhusåen.
I henhold til kystbeskyttelsesloven kan følgende forhold indgå i vurdering af ansøgningen: Om der er behov for at sikre mod stormflod, om den ønskede løsning er teknisk effektiv, og om ændringen har væsentlige negative miljø- eller naturmæssige konsekvenser. Desuden skal det vurderes, om der er andre overordnede eller konkrete planer for området, som ikke vil kunne gennemføres, hvis den ansøgte foranstaltning udføres. Ligeledes vurderes det, om det ansøgte, vil få negative konsekvenser for naboarealer.
Vurdering af ansøgningen
Forvaltningen vurderer, at der er et konkret behov for at sikre renseanlægget mod en oversvømmelse forårsaget af stormflod, da anlægget er samfundskritisk infrastruktur, og ved oversvømmelse kan blive sat ud af drift i måneder, hvor spildevandet ikke kan blive renset og tekniske værdier på anlægget kan gå tabt.
Forvaltningen vurderer desuden, at den ansøgte løsning (bilag 3 og 4) med en forhøjelse af diget er teknisk velfunderet ud fra gældende normer og standarder, samtidig med at den vil reducere risikoen for oversvømmelse af renseanlægget væsentligt. Dette belyses i ansøgningsmaterialet, hvor fremtidige scenarier med forhøjet dige og forhøjet vandstand er testet ved simulering.
BIOFOS har desuden fået udarbejdet en risikoanalyse, der viser, at risikoen for oversvømmelse af naboarealerne - blandt andet ind mod Hvidovre - ikke øges ved at forhøje diget ind mod renseanlægget. Det gælder både ved stormflod og skybrud.
Natur- og miljømæssige konsekvenser
Stormflodssikringen vurderes ikke at have væsentlige negative konsekvenser for miljøet.
Konsekvenser for træer
I forbindelse med anlægsarbejdet skal krat og ca. 20 træer på selve diget ryddes/fældes. Det tilstræbes at fælde så få træer som muligt, og i overensstemmelse med Københavns Kommunes træpolitik genplantes et nyt træ for hvert træ fældet. Træerne er af bygherre undersøgt for potentiale for flagermus, der er beskyttet jf. habitatbekendtgørelsen. Pga. træernes unge alder og manglende hulhed/flækkede grene o.lign., er de vurderet til ikke at være egnede reste- eller ynglesteder for flagermus.
I forhold til anden planlægning vurderes der ikke at være konkrete planer for området, som ikke vil kunne gennemføres, hvis de ansøgte foranstaltninger udføres. Fremtidige projekter i området, der er blevet vurderet, er kapacitets- og naturgenopretningsprojektet for Harrestrup Å og den tværkommunale stormflodssikring i Kalveboderne.
Forvaltningen har vurderet, at projektet ikke er omfattet af krav om miljøvurdering og tilladelse efter lovbekendtgørelse om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) §§ 21 og 25 (LBK nr. 1225 af 25. oktober 2018). De punkter forvaltningen skal forholde sig til i miljøvurderingsloven er: regulering af vandløb og etablering eller ændring af kystanlæg.
På den baggrund vurderer forvaltningen, at der kan meddeles tilladelse efter kystbeskyttelsesloven til forhøjelse af det eksisterende dige som ansøgt.
Høring af ansøgningen
Ansøgningen har været i lovpligtig offentlig høring fra den 24. maj til den 21. juni 2019 samt været meddelt skriftligt til ejere af naboejendomme. Der er kommet svar fra Hvidovre Kommune og Valby Lokaludvalg. De samlede høringssvar er vedlagt i bilag 5, et resumé af høringssvarene samt kommunens bemærkninger til høringssvarene fremgår af hvidbog (bilag 6).
I det følgende redegøres for de væsentligste kommentarer i høringssvarene samt forvaltningens kommentarer hertil.
Høringssvar
- Hvidovre Kommune har sat spørgsmålstegn ved, om digeforhøjelsen kan øge oversvømmelsesrisikoen i deres kommune. Derudover ønsker Hvidovre Kommune, at projektet forholder sig til det planlagte kapacitetsprojekt i Harrestrup Å og Damhusåen.
- Valby Lokaludvalg har udtalt sin støtte til stormflodssikring af renseanlægget.
Forvaltningens kommentarer
- Ansøger har efterfølgende redegjort for, at oversvømmelsesrisikoen for Hvidovre Kommune ikke er forøget efter forhøjelsen af diget. Projektet er vurderet til ikke at få konsekvenser for kapacitetsprojektet Harrestrup Å og Damhusåen. Redegørelsen er fremsendt til Hvidovre Kommune.
- Forvaltningen tager Valby Lokaludvalgs støtte til stormflodssikring af renseanlægget til efterretning.
Partshøring af udkast til afgørelse
Udkast til tilladelserne har den 3. juli til den 24. juli 2020 været i partshøring hos BIOFOS A/S, HOFOR og Hvidovre kommune.
BIOFOS A/S har ikke haft kommentarer til udkastet, og HOFOR har ikke svaret, hvorimod Hvidovre Kommune har flere kommentarer til udkastet, der behandles i hvidbogen bilag 8.
I det følgende redegøres for de væsentligste kommentarer fra Hvidovre Kommune (bilag 7) samt forvaltningens kommentarer hertil (bilag 8).
- Hvidovre kommune er ikke enig i forvaltningens risikovurdering af oversvømmelser andre steder som konsekvens af digeforhøjelsen. Hvidovre kommune mener ikke, at det er korrekt dokumenteret, hvorvidt risikoen for oversvømmelse i Hvidovre er øget betragteligt.
- Hvidovre Kommune bemærker, at en graf med angivelse af to lavpunkter ikke er veldokumenteret mht. lavpunkternes tilstedeværelse eller ej. Hvidovre kommune udtrykker yderligere tvivl om, der er tale om datafejl.
- Hvidovre kommune mener ikke, at der er set grundigt nok på konsekvenser længere oppe og nede af åen, og at beregningerne ikke tager højde for åens udformning.
- Hvidovre kommune er ikke enig i Københavns Kommunes konklusion, at ”(…) der ikke er forøget oversvømmelsesrisiko andre steder i området”.
Forvaltningens svar
- Københavns Kommune har vurderet projektets påvirkning ved en 100-årshændelse i dag og en 100-årshændelse om 30 år. Vurderingen bygger på skybrudscenarierne beregnet for Kapacitetsprojektet 2018 for Harrestrup Å. Det er her påvist, at der i disse to scenarier ikke vil være nogen fortrængt vandmængde, som medfører forøgede oversvømmelser i Hvidovre. Ved en 100-årshændelse om 100 år vil der være en forøget risiko, men idet der ikke er en øget oversvømmelsesrisiko op til en 100-årshændelse om 30 år, og der kun meget sjældent forekommer sammenfald mellem højvande og skybrud, vurderes risikoen at være lav.
- Det ene lavpunkt, som ligger længst oppe ad åen, vurderes ikke at være en datafejl. Det andet lavpunkt er dokumenteret som værende en datafejl, og indgår derfor ikke som grundlag for afgørelsen.
- Det er på baggrund af scenarierne for skybrudshændelser i afgørelsens figur 6 vurderet, at digeforhøjelsen ingen effekt har på afledningen af en 100-årshændelse i dag eller en 100-årshændelse om 30 år, idet digets eksisterende, laveste punkt ikke overskrides i disse to scenarier. Der vil således ikke være nogen opstrøms- eller nedstrøms-effekt af digeforhøjelsen. Rådgiver har bekræftet, at beregningerne er foretaget på baggrund af de faktiske forhold i vandløbet, og der er således taget højde for åens udformning. Forvaltningen vurderer at dette er korrekt.
- Københavns Kommune vil moderere sin konklusion til: ”Der er ikke væsentlig forøget oversvømmelsesrisiko andre steder i området.”
Forvaltningen har efterfølgende inviteret Hvidovre kommune til dialog vedr. diget og konsekvenserne af forhøjelsen. Hvidovre kommune var på mødet fortsat uenige i niveauet for, hvilken risiko der skal accepteres i sagen. Forvaltningen vurderer, at afgørelsen er truffet på baggrund af et højt sikringsniveau, hvor Hvidovre kommunes interesser er medregnet. Da Hvidovre kommune er uenige vil de muligvis påklage afgørelsen. Derved vil beskyttelsesniveauet blive afgjort af klagenævnet.
Hvidovre vil desuden gerne drøfte fremtidige mulige tiltag for at sikre mod oversvømmelser på deres side. Det har forvaltningen stillet sig positiv over for.
Alternativ
Teknik- og Miljøudvalget kan afslå en tilladelse, hvis det er sagligt og fagligt begrundet. Forvaltningen vurderer ikke, at der er sådan et sagligt og fagligt grundlag.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, meddeles tilladelsen til ansøger og andre klageberettigede, og tilladelsen offentliggøres på kommunens annonceringsportal.
Søren Wille
/ Hans Christian Karsten
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 9. november 2020
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.