Endelig vedtagelse af bevarende lokalplan for Bjelkes Allé, Nørrebro
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Bjelkes Allé. Planforslaget fastlægger byhuse og udvalgte træer på Bjelkes Allé som bevaringsværdige.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende lokalplan Bjelkes Allé (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 16. december 2019 at standse en byggesag på Bjelkes Allé 48 med henblik på, at forvaltningen udarbejdede forslag til bevarende lokalplan. Teknik- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 18. juni 2020 forslag til bevarende lokalplan for Bjelkes Allé. Lokalplanforslaget har været i offentlig høring i perioden fra den 30. juni til den 29. september 2020. Der er modtaget 27 høringssvar. Høringen har givet anledning til ændringer, som beskrevet under afsnittet Løsning (bilag 5).
Løsning
Formålet med lokalplanforslaget er at bevare de tilbageværende dele af det særlige kulturmiljø på Bjelkes Allé, primært de mindre byhuse, hvorfor der er udarbejdet forslag til bevarende lokalplan.
Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
På baggrund af den offentlige høring optages der ikke bestemmelser om bevaring af Anna Kirke i lokalplanen, idet forvaltningen ved en fejl havde ladet kirken være omfattet af kravet om bevaring. Bestemmelsen i planlovens § 15, stk. 2, nr. 14, om bevaring af eksisterende bebyggelse, kan ikke anvendes for så vidt angår folkekirkens kirker og bygninger på kirkegårde.
Da lokalplanforslaget muliggør butikker, tilføjes en bestemmelse om, at butikker skal være enkeltstående, og det maksimale butiksareal, der kan etableres inden for lokalplanområdet, er 400 m2 og der tilføjes en kommentar vedr. omfanget af eksisterende butikker i området. Til lokalplanforslagets § 5, Bebyggelsens omfang og placering, tilføjes, at der ikke må opføres yderligere bebyggelse i lokalplanområdet.
Herudover foretages konsekvensrettelser og redaktionelle rettelser.
Høring
De 27 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der er ikke afholdt borgermøde. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.
Nørrebro Lokaludvalg (henvendelse nr. 25)
Lokaludvalget er glade for den bevarende lokalplan for Bjelkes Allé. Lokaludvalget mener, at det er vigtigt at bevare forskellige typer af byrum i byen, og at Bjelkes Allé, med de små byhuse skaber et særligt byrum, som der ifølge lokaludvalget ikke er så mange tilbage af på Nørrebro. Lokaludvalget håber, at Borgerrepræsentationen fremover vil benytte sig af bevarende lokalplaner for at sikre særlige byrum.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen har ingen bemærkninger.
Københavns Museum (henvendelse nr. 24)
Museet er positiv overfor, at der udarbejdes en bevarende lokalplan for byhusene langs Bjelkes Allé, værkstedsbygningen samt Dronning Louises Asyl. Den bevarende lokalplan bør dog omfatte de femetages ejendomme fra ca. 1890, da disse er med til at beskrive områdets udviklingshistorie 1880–1915.
Forvaltningens bemærkninger
Formålet med lokalplanen er primært at sikre byhusene. Forvaltningen finder derfor, at afgrænsningen af lokalplanområdet naturlig ligger der, hvor der er et skift i bebyggelsesmønstret og den egentlig etagebebyggelse begynder.
Københavns Stift (henvendelse nr. 9)
Københavns Stift gør opmærksom på, at det tydeligt bør fremgå, at kirken er omfattet af den kirkelige lovgivning, hvorfor tilladelse til nedrivning gives af Kirkeministeriet og tilladelse til udvidelse, ombygning, ændring og istandsættelse gives af stiftsøvrigheden.
Forvaltningens bemærkninger
Som følge af høringen omfattes Anna Kirke ikke af bevarende bestemmelser i lokalplanen, da det ikke er muligt at regulere jf. planloven.
Advokat for Ejendomsselskabet Bjelkes Allé 48 (henvendelse nr. 27)
Advokat for ejer af ejendommen Bjelkes Allé 48 bemærker, at forslaget til lokalplanen er tilvejebragt på grundlag af et forbud efter planlovens § 14, og at der er en klagesag for Planklagenævnet om gyldigheden af det nedlagte forbud. Derfor bør endelig vedtagelse af lokalplanen udsættes til klagesagen er afgjort, subsidiært at Bjelkes Allé 48 undtages lokalplanen.
Forvaltningens bemærkninger
Planklagenævnet har nu afgjort klagen. Planklagenævnet har afvist at behandle klagen over Københavns Kommunes forbud mod nedrivning af eksisterende byggeri og opførelse af boligbebyggelse på Bjelkes Allé, da klagen er uaktuel, idet forslag til lokalplan er offentliggjort.
Henvendelser fra borgerne i området:
- I 19 henvendelser fra borgere i området udtrykkes stor tilfredshed med, at der udarbejdes en bevarende lokalplan for byhusene. Begrundelserne er bl.a., at det er en glæde at bo blandt de historiske huse, og at husene giver god stemning. Der er ikke brug for høje byggerier i en i forvejen presset og klemt bydel, som er den tættest bebyggede bydel i København. De lave bygninger er unikke og et fantastisk eksempel på, hvordan byens arkitektur kan være alsidig og en blanding af forskellige byggestile, der klæder hinanden.
- Beboere (henvendelse nr. 20, 22, 23, 24 og 26) med bagfacade mod gården til Bjelkes Allé 17 A har henvendt sig og gjort opmærksom på, at beboerne er generet af baghuset, værkstedsbygningen, Bjelkes Allé 17 A. Bygningen forringer livskvaliteterne i de fleste af foreningens andelsboliger, fordi bygningerne ligger så tæt. Det foreslås, at Bjelkes Allé 17 A ikke gøres bevaringsværdig.
- I henvendelsen (henvendelse nr. 3) bemærkes det, at træer udpeges som bevaringsværdige, og der spørges til, om det betyder, at træerne beskæres, så de ikke skygger unødigt for de lejligheder, de vokser foran.
- I henvendelsen (henvendelse nr. 8) bemærkes det, at de lave bygninger på Bjelkes Allé nr. 43 og 45 ikke er gjort bevaringsværdige i lokalplanforslaget. Der spørges til, hvis de lave bygninger rives ned, om der så er mulighed for at bygge nyt?
Forvaltningens bemærkninger
- Forvaltningen har ingen bemærkninger.
- Kommunen har ikke umiddelbar mulighed for at gribe ind over for eksisterende, lovlige forhold. Det bemærkes, at 17 A udgør en integreret del af områdets kulturhistoriske udvikling og er derfor omfattet af lokalplanens formål om bevaring. Det foreslås derfor, at 17A fortsat indgår i lokalplanens bevaringsbestemmelser.
- Bevaringsværdige træer må ikke ud over sædvanlig pleje beskæres eller fældes. Bestemmelser i en lokalplan gælder kun fremadrettet.
- Skurene er ikke væsentlige for at bevare kulturmiljøet, men for at sikre, at der ikke sker yderligere bebyggelse, hvis skurene rives ned, foreslås det, at lokalplanen tilføjes en bestemmelse om, at der ikke må opføres yderligere bebyggelse i området.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Søren Wille
/Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 9. november 2020
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.