Boligsociale helhedsplan Ryparken Kvarteret
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til den boligsociale helhedsplan Ryparken Kvarteret og frigivelse af kommunal medfinansiering hertil.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at den boligsociale helhedsplan for Ryparken Kvarteret godkendes.
- at der frigives en anlægsbevilling på 1.100.000 kr. til kommunal medfinansiering af den boligsociale helhedsplan for Ryparken Kvarteret. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg i 2015.
Problemstilling
Den boligsociale helhedsplan i Lundevænget/Ryparken på Østerbro udløber i første kvartal 2016. Boligafdelingen og boligorganisationen fsb ønsker at lave en ny og større indsats, der omfatter hele Ryparken Kvarteret og anmoder Teknik- og Miljøforvaltningen om kommunal medfinansiering. Fsb, Teknik- og Miljøforvaltningen og de øvrige forvaltninger der har været involveret i udarbejdelsen af helhedsplanen vurderer, at Ryparken Kvarteret har udfordringer og at området er inde i en negativ udvikling. Derfor skal Borgerrepræsentationen tage stilling til den boligsociale helhedsplan for Ryparken Kvarteret og til frigivelse af anlægsbevilling til kommunal medfinansiering.
Løsning
Almene boligorganisationer kan med støtte fra Landsbyggefonden etablere en boligsocial helhedsplan, som skal styrke problemramte boligafdelinger. Landsbyggefonden kræver som forudsætning for at støtte helhedsplanen en lokal medfinansiering på 25 pct. Københavns Kommune har i Hovedaftalen med BL’s 1. kreds (vedtaget af Borgerrepræsentationen den 11. december 2014) bundet sig til at medfinansiere 12,5 pct. af de boligsociale helhedsplaners samlede budget i perioden 2015-2018. De resterende 12,5 pct. finansieres af boligorganisationen.
På Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 10,6 mio. kr. til kommunal medfinansiering af boligsociale helhedsplaner i 2015 og 2016.
Boligorganisationen fsb ønsker at iværksætte en fireårig boligsocial helhedsplan i Ryparken Kvarteret i perioden 2016-2020, se helhedsplanen i bilag 1. Fra 2012-2016 har der været en boligsocial helhedsplan i Lundevænget, som var af mindre omfang, uden kommunal medfinansiering og med begrænset kommunal involvering.
Den nye helhedsplan udvides til også at omfatte de to boligafdelinger Ryparken II og Rymarksvænget, da hele området er inde i en negativ socioøkonomisk udvikling. Modsat den generelle udvikling i København stiger andelen af passivt forsørgede, andelen udenfor arbejdsmarkedet og andelen uden kompetencegivende uddannelse i Ryparken Kvarteret. Konsekvenserne heraf er bl.a. fattigdom og fattigdomsrelaterede udfordringer som fx dårligt fysisk og psykisk helbred og social isolation. Den boligsociale helhedsplan skal afhjælpe den negative udvikling og øge trivslen for Ryparken Kvarterets beboere.
Helhedsplanen for Ryparken Kvarteret har fokus på indsatsområderne: ”Udsatte grupper”, ”Børn, unge og familier” samt ”Sundhed”, og der iværksættes forskellige aktiviteter inden for disse indsatsområder, som modsvarer de udfordringer, der præger kvarteret og dets beboere. Aktiviteterne vil blive gennemført i tæt samarbejde med kommunale aktører og vil medvirke til at støtte op om den kommunale kernedrift rettet mod udsatte og sårbare borgere. F.eks. vil aktiviteten ”God start i egen bolig” være målrettet socialt udsatte kommunalt anviste beboere i form af et udviklingsprojekt i tæt samarbejde med SOF’s voksenenhed, Borgercenter Børn & Unge og Sundhedsplejen. Aktiviteten skal afhjælpe at målgruppen mister boligen igen. Erfaringerne viser, at der uden en indsats vil være en øget risiko for dette. Aktiviteten ”Hvad skal jeg være?” skal hjælpe flere i gang med en ungdomsuddannelse, i beskæftigelse eller i gang med en uddannelsesrelateret aktivitet. I dag er der dobbelt så mange 15-17 årige i Ryparken sammenlignet med København som helhed, der ikke er i gang med uddannelse eller i job. ”Hvad skal jeg være?” består blandt andet af en fremskudt UU-vejledning (Ungdommens Uddannelsevejledning), mere individuel uddannelsesvejledning og indviduel hjælp til fritidsjob og lektier. Aktiviteten skal hjælpe og motivere de unge til at få fritidsjob/læreplads/uddannelse.
Økonomi
Udvalg |
Aktivitet/projekt |
Bevilling (nr. og navn) |
Funktion |
Beløb i 1.000 kr. (2015 p/l) |
År 2015 |
||||
TMU |
Boligsocial helhedsplan Ryparken Kvarteret |
3444 - Byfornyelse anlæg |
0.25.11.3 |
1.100 |
I alt |
- |
- |
- |
1.100 |
Der anvises hertil på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.11.3. Herefter er der 9,5 mio. kr. tilbage fra det afsatte beløb til kommunal medfinansiering fra Budget 2015 (A, B, F, O og Ø).
Videre proces
Efter Borgerrepræsentationens godkendelse af helhedsplanen skal den godkendes af Landsbyggefonden. Derefter udbetaler forvaltningen midlerne til den boligsociale helhedsplan.
/Jakob Møller Nielsen