Mødedato: 09.10.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høringssvar til udkast til Københavns Kommunes ældrepolitik 2023-2026 (udsat sag)

Københavns Kommunes ældrepolitik bliver revideret hvert fjerde år. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har derfor sendt udkast til Københavns Kommunes ældrepolitik 2023-2026 i høring i relevante fagudvalg. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til udvalgets høringssvar.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at vedlagte høringssvar, jf. bilag 4, udgør Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Københavns Kommunes ældrepolitik 2023-2026.

Problemstilling

Københavns Kommunes ældrepolitik udløb ved udgangen af 2022. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har derfor udarbejdet udkast til en ny ældrepolitik for Københavns Kommune gældende i perioden 2023-2026. Udkastet er vedlagt som bilag 2 og 3. Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede på mødet den 17. august 2023 at sende udkastet til høring i kommunens fagudvalg. Høringsperioden er otte uger. Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til at sende udkast til høringssvar til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Løsning

Ældrepolitikken er en rammepolitik, der skal være afsættet for kommunens ambitioner på ældreområdet i årene 2023-2026. Politikken tager afsæt i, at antallet af ældre medborgere stiger, og flere af disse har behov for pleje og omsorg. Politikken sætter fokus på at fremme et godt og aktivt senior- og ældreliv.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at Teknik- og Miljøudvalget bakker op om ældrepolitikken. Forvaltningen har ikke været inddraget i udarbejdelsen af ældrepolitikken, men har ikke forslag til ændringer heraf.

Ældrepolitikken har tre overordnede temaer:

  • Flere gode leveår
  • Stærke og rummelige fællesskaber
  • Lige behandling, men ikke ens behandling

Temaerne er foldet ud i politikken. På Teknik- og Miljøudvalgets ressortområde sætter ældrepolitikken bredt fokus på tilgængelighed samt boliger til ældre og seniorer. Under temaet Flere gode leveår sættes der blandt andet fokus på, at kommunen skal fremme folkesundheden i byen for alle seniorer ved at gøre byen tilgængelig, brugbar og indrettet for alle, så de fortsat kan nyde livet og være sammen med andre. Temaet nævner også behovet for at skabe boliger til forskellige livsfaser og behov, fx bofællesskaber for seniorer og generationsboliger.

Nedenfor ses en opsummering af høringssvaret (bilag 4).

Tilgængelighed i byen
Byens tilgængelighed er en grundlæggende forudsætning for at skabe lige muligheder for alle, der bruger byen. Det stiller nogle krav til byrummets udformning og indretning, så offentlige færdselsarealer er tilgængelige for alle.

Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder bredt med tilgængelighed i byen.

Fx giver forvaltningen tilladelse til udeservering og fører tilsyn med, at fx caféers udeservering er mulige at passere trygt og sikkert for alle borgere - også ældre borgere med fx nedsat syn eller gangbesvær. I udkast til et nyt administrationsgrundlag for udeservering, som fastsætter principper og kriterier for udeservering i byen, lægges der op til at ændre praksis på smalle fortove, så der skal være fri passage på minimum 0,8 m svarende til bredden på en almindelig kørestol. Udkast til nyt administrationsgrundlag indeholder derudover bl.a. nye tiltag om gebyr og opmærkning af arealer til udeservering. Begge tiltag skal hjælpe til bedre regulering og tilsyn med, at vilkår for brug af areal til udeservering overholdes. Administrationsgrundlaget forelægges Teknik- og Miljøudvalget i efteråret 2023.

I marts 2023 vedtog Borgerrepræsentationen en ny strategi for Biodiversitet i København 2022-2050 med tilhørende Handleplan 2022-2025, som begge er udarbejdet på tværs af Københavns Kommunes forvaltninger i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. Strategien skal bl.a. sikre, at alle københavnere i 2050 har adgang til natur i deres nærområde, der er med til at sikre fysisk og mental sundhed og trivsel.

I 2023 gennemfører forvaltningen tiltag for at styrke udgående medarbejderes forståelse af og fokus på opretholdelse af tilgængelighed for alle. 

Boliger til ældre og seniorer
Ældrepolitikken har også fokus på behovet for nye boformer til ældre og seniorer. Forvaltningen bakker op om dette fokus, da det understøtter igangværende aktiviteter i Teknik- og Miljøforvaltningen på området.

Teknik- og Miljøforvaltningen udbyder grundkapital til nybyggeri af ældreboliger og plejeboliger i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. 

Ved almene nybyggerier kan forvaltningen stille krav om, at 1 ud af 20 boliger indrettes til selvhjulpne kørestolsbrugere, jf. Administrationsgrundlag for nybyggeri (TMU 11. oktober 2021). Derudover kan der stilles krav til udformningen af bade- og wc-rum i seniorbofællesskaber med henblik på øget tilgængelighed.

Forvaltningen arbejder, jf. beslutning på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. juni 2019, for at der etableres fire almene bofællesskaber gennemsnitligt pr. år. Forvaltningen har i 2019 udarbejdet en vejledning for almene bofællesskaber, herunder til seniorer, som har til hensigt at fremme etablering af denne efterspurgte boligform. Vejledningen indeholder en oversigt over alle eksisterende og kommende bofællesskaber, der opdateres løbende. Der findes i dag syv almene seniorbofællesskaber i Københavns Kommune med i alt 125 boliger. Et ottende alment seniorbofællesskab - "Sundbo København" - forventes ibrugtaget i 2023.

Teknik- og Miljøudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget har inden sommerferien været i dialog om muligheder for at fremme etablering af seniorbofællesskaber og alternative boligformer til ældre i København samt bedre udnyttelse af den eksisterende ældreboligmasse.

Ifm. forhandlingerne med Danmarks Almene Boliger (BL) 1. kreds om en ny Udlejningsaftale er der også set på, hvordan bofællesskaber kan fremmes, herunder fx at arbejde for at sikre mere aldersblandede seniorbofællesskaber. Forvaltningen forventes at arrangere en temadag med BL 1. kreds om seniorbofællesskaber i 2024.

Høring
Udkast til Københavns Kommunes ældrepolitik 2023-2026 er i høring i alle relevante politiske fagudvalg. Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et udkast til Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til ældrepolitikken på baggrund af en intern høring i forvaltningen. Høringssvaret er vedlagt som bilag 4.

Parallelt med høringen i de politiske fagudvalg, vil politikken blive sendt i ekstern høring på Københavns Kommunes høringsportal blivhoert.kk.dk, hvor borgere og andre interessenter har mulighed for at give deres bidrag til politikken i perioden 21. august til 1. oktober 2023.

Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget har på mødet mulighed for at komme med konkrete ændringsforslag eller tilføjelser til høringssvaret.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Teknik- og Miljøudvalget gør dog opmærksom på, at den fortsatte indsats og implementering af ældrepolitikken er afhængig af kommende budgetforhandlinger.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, oversender Teknik- og Miljøforvaltningen høringssvaret til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Efter høringsperiodens afslutning vil Sundheds- og Omsorgsudvalget blive forelagt høringssvarene ved 2. behandlingen af ældrepolitikken på udvalgsmøde i fjerde kvartal 2023. Borgerrepræsentationen skal derefter endeligt godkende politikken.

                                        Søren Wille

                                                          /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 9. oktober 2023

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top