Planmæssige muligheder for servering i bymidteområder
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, at Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter arbejdet med lokalplantillæg for fire lokalplaner samt tage gennemgangen af de planmæssige muligheder for servering i bymidterne til efterretning.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forvaltningen udarbejder tillæg til fire lokalplaner som beskrevet under afsnittet Løsning.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,
- at gennemgangen af planmæssige muligheder for servering i bymidteområderne tages til efterretning (bilag 1).
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 23. november 2015 et ændringsforslag til medlemsforslag fra Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet om tilladelse til servering i Jernbane Allé: ”at Teknik- og Miljøforvaltningen pålægges at gennemgå de gældende lokalplaner og byplaner i bymidter og strøggader med henblik på at vurdere behovet for at ændre disse, såfremt de ikke er forenelige med en nutidig opfattelse af byliv og publikumsorientering i bymidter. Herunder byplan nr. 2 for området Godthåbsvej (nu Jyllingevej), Jernbane Allé, Jernbanens terræn og Ålekistevej, der aktuelt forhindrer mulighed for servering i butikslokalerne på Jernbane Allé.”
Forvaltningen gennemgik på den baggrund 146 byplaner og lokalplaner, som blev forelagt for Teknik- og Miljøudvalget den 31. oktober 2016. Gennemgangen viste, at der i 18 planer ikke er muliggjort servering inden for bymidteområdet.
Løsning
Forvaltningen har nu gennemgået de ti lokalplaner og otte byplaner nærmere og har planmæssigt vurderet, i hvilket omfang muligheder for servering i stueetagen vil kunne medvirke til at skabe eller understøtte et ønsket aktivt byliv i området. Med udgangspunkt i Fællesskab København er det vurderet, hvorvidt en ændring eller en fastholdelse bedst kan bidrage til en levende by, der inviterer til ophold, og ligeså indgår en vurdering af fredninger og byggestil i vurderingen.
Lokalplaner, der foreslås ændret, så servering muliggøres
Det er forvaltningens vurdering, at der kan være grund til at ændre i følgende fem lokalplaner:
- Lokalplan 138 ”Carlsgade” (Amager Øst)
- Lokalplan 168 ”Toftebakkevej” (Valby)
- Lokalplan 187 ”Lybækgade” (Amager Øst)
- Lokalplan 216 ”Lygten” (Nørrebro)
- Lokalplan 323 ”Kronprinsessegade” (Indre By)
De fire førstnævnte lokalplaner ligger i eller ved en bymidte, der har ændret sig over tid. Forvaltningen vurderer, at bylivet med fordel kan understøttes ved at give mulighed for servering i den del, der ligger nærmest bymidten.
Forvaltningen foreslår, at der for 138 ”Carlsgade”, 168 ”Toftebakkevej”, 187 ”Lybækgade” samt 323 ”Kronprinsessegade” udarbejdes samme form for lokalplantillæg som det tillæg, der er udarbejdet på Jernbane Allé: En enkel anvendelsesændring, der giver mulighed for servering ved de større gader og herudover ikke ændrer på lokalplanerne. Lokalplan 138 og 187 kan håndteres i et samlet tillæg, idet ændringerne i begge udelukkende vedrører facaderne ud mod Holmbladsgade. I Lokalplan 323 ”Kronprinsessegade” udpeges til publikumsorienteret serviceerhverv på alene hjørnerne mod Gothersgade, Dronningens Tværgade og Sølvgade, der alle ligger ved indgangene til Kongens Have. Dette imødekommer ønskerne fra Indre By Lokaludvalg, jf. nedenfor.
Lokalplan 216 ”Lygten” indgår allerede i dag i et område, der er ved at blive udarbejdet et lokalplantillæg for. Forvaltningen vil derfor i den sammenhæng indarbejde ændringen, så der bliver mulighed for servering i området omfattet af bymidten.
Lokalplaner der fastholdes
Forvaltningen vurderer, at servering i stueetagen ikke vil kunne medvirke til at skabe eller understøtte et ønsket aktivt byliv i nedenstående områder. Herved holdes fast i, at bylivet koncentreres og ikke spredes ud, herunder at bylivet koncentreres mod gaderne og ikke trækkes ind i gårdene og lignende, hvilket også er i overensstemmelse med Nattelivsplanen. Forvaltningen foreslår derfor, at der ikke ændres i disse seks planer:
- Byplan 33 ”Universitetskarreen” (Indre by - Middelalderbyen) – stort set alle bygningerne er fredede og egner sig ikke til at indrette til servering
- Lokalplan 33 med tillæg 1 ”Radiometer” (Brønshøj-Husum) – ligger ikke centralt i bymidten
- Lokalplan 49 ”Holmbladsgade” (Amagerbro) – bebyggelsen indeholder boliger i stueetagen og egner sig ikke til at åbne op til servering eller til butikker
- Lokalplan 225 ”Amerikavej” (Vesterbro) – lokalplanen giver i dag mulighed for servering i høj kælder og muligheden er udnyttet
- Lokalplan 311”Teglgårdsstræde” (Indre By) – lokalplanen giver mulighed for servering men ikke i side- og baghusbebyggelse
- Lokalplan 442 ”Krystalgade 12” (Indre By) – lokalplanen omfatter udelukkende menighedshuset for Mosaisk Trossamfund
Forvaltningen foreslår at holde fast i, at bylivet som udgangspunkt koncentreres mod gaderne og ikke trækkes ind i gårdene og lignende, sådan at bylivet koncentreres og ikke spredes ud. En reduktion i muligheden for servering i en lokalplan eller en byplan vil kræve, at der udarbejdes ny lokalplan. De eksisterende, lovlige anvendelser vil dog kunne fortsætte indtil der er behov for en ny byggetilladelse eller lignende.
Byplaner
Forvaltningen har også gennemgået seks Byplaner, hvor det ikke har været klart, hvorvidt de åbner mulighed for at etablere servering. Forvaltningen vurderer, at udtrykket 'forretning', der anvendes i de seks byplaner er et bredt dækkende udtryk, der omfatter mere end ren detailhandel. Byplanernes udtryk 'forretning' på oprindelsestidspunktet 1964-1969 fortolkes således som både butikker og andre former for liberalt erhverv herunder servering, da der ikke er en yderligere specificering af ordet. Der er derfor ikke behov for ændringer af byplanerne. Dette understøttes af, at der i de fleste af de aktuelle områder allerede eksisterer en række serveringssteder.
I Byplan 2 ”Jyllingevej”, hvor bl.a. Jernbane Allé 47-55 ligger, er udtrykket 'butikker' og ikke ’forretning’ anvendt som i de seks øvrige byplaner. Butikker er en mere snæver betegnelse end udtrykket ”forretning”. Mulighed for servering krævede derfor en ny lokalplan. Se oversigt og nærmere beskrivelse af de 18 planer i vedlagte bilag 1.
Høring Lokaludvalg
Forvaltningen har hørt de berørte lokaludvalg om forvaltningens vurderinger ovenfor.
- Valby Lokaludvalg, Amager Øst Lokaludvalg samt Brønshøj-Husum Lokaludvalg er enige i forvaltningens vurdering. Vesterbro Lokaludvalg har ikke afgivet høringssvar.
- Bispebjerg Lokaludvalg er positive overfor at skabe mere ophold i byens rum. De ønsker mulighed for serveringssteder i lokalplanforslaget for Lygten – ikke blot den sydlige del men for hele området. Lokaludvalget peger på flere ”landsbybymidter”, som også bør omfattes af ændringerne: Bispebjerg Torv, Utterslev Torv, Emdrup Torv, FAKTA/Lundehustorvet.
- Indre By Lokaludvalg ønsker ikke, at hele byen skal laves om til serveringssteder. Udvalget kan acceptere forvaltningens forslag til præcisering af lokalplan 323 ”Kronprinsessegade” med betingelse om: 1) at det kun omfatter facaden mod ”Kronprinsessegade” og ikke mod gårdene, 2) at der kun åbnes for cafeliv og ikke natklubber o.lign., 3) at der fastsættes, hvor mange serveringssteder, der max. kan være på gadestrækningen, 4) at skiltning ikke må skæmme facaden og 5) at de sædvanlige regler for tilgængelighed og fremkommelighed på fortovene bliver fulgt.
- Nørrebro Lokaludvalg ønsker en samlet helhedsplan for Nørrebro stationsområde og en grundig revision af lokalplanerne i området omkring Nørrebro station. Lokaludvalget bidrager gerne til dette arbejde.
Forvaltningens kommentarer:
- Forvaltningen vil gå i dialog med lokaludvalget i forbindelse med lokalplansagerne.
- Udgangspunktet for forvaltningens gennemgang har været bymidter og strøggader udpeget i kommuneplanen. Ingen af de områder, Bispebjerg Lokaludvalg peger på, er omfattet heraf.
- Et tillæg til lokalplanen vil kunne indeholde bestemmelser om skiltning, udformning af facader og sikre tilgængelighed og fremkommelighed. Et tillæg til lokalplanen vil kunne udpege dele af strækningen til publikumsorienterede funktioner. Planloven giver ikke mulighed for at lokalplanen fastsætter nærmere bestemmelser om typen af serveringssteder. Naturklagenævnet har i en tidligere afgørelse vedrørende etablering af en natklub i Nyhavn meddelt, at ”planlægningsmæssigt skelnes der ikke mellem restaurant/café og natklub/diskotek”.
- Forvaltningen vurderer ikke umiddelbart, at der er behov for en helhedsplan for området øst for jernbanen. Lokalplanerne nr. 426, 487, 506 og 526 er under 10 år gamle og størsteparten af de byggerier/pladser, som muliggøres i lokalplanerne er ved at blive realiseret. Forvaltningen vurderer, at udvikling i dette område i store træk vil kunne håndteres i lokalplaner, der kan tage udgangspunkt i de analyser og forslag til udvikling af stationsområdet (byrum, trafik), der er udarbejdet tidligere.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen iværksætte lokalplantillæg til de ovenfor nævnte lokalplaner. Teknik- og Miljøudvalget vil herefter løbende blive forelagt forslag til lokalplaner i områderne.
Pernille Andersen
/Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 9. oktober 2017
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.