Mødedato: 09.10.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Godkendelse af projektforslag om etablering af 5 MW eldreven varmepumpe på Sjællandsbroens Pumpestation, Amager Vest

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til godkendelse af HOFORs ansøgning om etablering af 5 MW eldreven varmepumpe på Sjællandsbroens Pumpestation, Ved Slusen 10, 2300 København S.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltning indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at HOFOR etablerer 5 MW eldreven varmepumpe på Sjællandsbroens Pumpestation (udviklingsprojekt) som beskrevet i projektforslaget (bilag 1).

Problemstilling

HOFOR har ansøgt Københavns Kommune om godkendelse af et projektforslag om etablering af eldreven 5 MW varmepumpe på Sjællandsbroens Pumpestation, som skal teste og udvikle teknologien for at se, om varmepumper kan udgøre en større del af fjernvarmeforsyningen i fremtiden. Projektet er et samarbejde mellem bl.a. HOFOR, Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR) og Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S (VEKS) og skal bidrage til at udvikle store varmepumper.

Løsning

Projektforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 21. august 2017 til at blive sendt i høring og har været i høring fra den 25. august 2017 til 22. september 2017. Projektet er sendt i høring hos HOFOR Energiproduktion A/S, Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR), DONG Energy, Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S (VEKS), Dansk Gas Distribution (DGD) og HMN Naturgas. Der er kun modtaget høringssvar fra DONG Energy, som udtaler, at fjernvarmebehovet i hovedstadsområdet for CO2-neutral fjernvarme vil blive dækket af biomassefyrede kraftvarmeværker og affaldsforbrændingsanlæg. DONG Energy mener derfor ikke, at varmepumper bør etableres i hovedstadsområdet før år 2030, hvor biomassebaseret kraftvarme begynder at blive udfaset.

Københavns Kommune ønsker et fremtidigt fjernvarmesystem, der er effektivt og fleksibelt med stor integration af elektricitet, hvortil store varmepumper forventes at bidrage betydeligt. Teknologien for store varmepumper er dog stadig umoden, og der er på nuværende tidspunkt ikke udviklet store varmepumper, der er tilstrækkeligt kosteffektive til at indgå i fjernvarmeforsyningen.

Udfasning af eksisterende kraftvarmekapacitet forventes opstartet i slutningen af 2020’erne. Det er derfor vigtigt, at der allerede nu påbegyndes indsamling af erfaringer med drift af store varmepumper i relation til fjernvarmesystemet. Forvaltningen ser derfor SVAF-projektet (Store VArmepumper til Fjernvarme) som en væsentlig mulighed for at opnå driftserfaringer med henblik på fremtidens forsyningssikkerhed.

Formålet med udviklingsprojektet er at forbedre teknologien inden for store varmepumper, således at disse på sigt vil kunne konkurrere samfundsøkonomisk med andre fjernvarmeløsninger og dermed i fremtiden være en del af basis i den københavnske varmeforsyning. Projektet skønnes at have et stort udviklingspotentiale og betydning for KBH 2025 Klimaplan, som rummer det initiativ, at muligheden for at anvende store varmepumper i fjernvarmenettet på længere sigt skal undersøges via et demonstrationsprojekt for at komme nærmere målet om at blive CO2-neutral i 2025. Idet projektet imidlertid ikke lever op til de normale krav om at være samfundsøkonomisk fordelagtigt eller om at producere kraftvarme, er der ansøgt om dispensation ved Energistyrelsen, som den 6. juli 2017 har meddelt Københavns Kommune dispensation til at godkende projektforslaget.

Energi- og miljøvurdering

Projektet vil give en reduktion i CO2-emissioner og NOx-emissioner på hhv. 1.000 og 3 tons om året, hvilket skyldes, at varmepumpen fortrænger anden varmeproduktion med højere emissioner.

Økonomi

Projektet har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Samfundsøkonomi

Der er foretaget en samfundsøkonomisk beregning, der viser, om projektet er en økonomisk gevinst eller omkostning for samfundet som helhed. Beregningerne viser en samfundsøkonomisk omkostning på ca. 81 mio. kr. over en periode på 20 år.

Brugerøkonomi og selskabsøkonomi

Selskabsøkonomien, dvs. om projektet er en økonomisk gevinst eller omkostning for HOFOR, er også beregnet. Som udviklingsprojekt har projektet en selskabsøkonomisk omkostning på ca. 55 mio. kr. over en periode på 20 år.

Det bemærkes, at de anførte oplysninger om selskabsøkonomi og brugerøkonomi ikke indgår som beslutningsparametre i henhold til projektbekendtgørelsen.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil HOFOR igangsætte arbejdet med etablering af varmepumpeprojektet på Sjællandsbroens Pumpestation.

 

Pernille Andersen

/Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 9. oktober 2017 

Indstillingen blev godkendt.

Til top