Mødedato: 09.10.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Fældning af træer i Enghaveparken, Vesterbro

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til fældning af otte flere træer i Enghaveparken end tidligere vedtaget, så arbejdet kan fortsætte.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der fældes yderligere otte træer i Enghaveparken, jf. bilag 2.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede 15. december 2016 i indstilling om Fornyelse og skybrudssikring af Enghaveparken, Vesterbro, at der i forbindelse med anlægsarbejdet i Enghaveparken ville blive fældet 63 træer, og at det samlede antal træer i parken ville være 308 efter endt anlæg. Det har i detailprojekteringsfasen vist sig, at der er behov for af fælde yderligere otte træer i Enghaveparken. De ekstra træer, som fældes, vil blive erstattet, så det samlede antal træer fastholdes.

Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage stilling til, om der skal fældes yderligere otte træer, så det planlagte arbejde i forbindelse med fornyelse og skybrudssikring af Enghaveparken kan gennemføres uden forsinkelse.

Løsning

Arbejdet med planlægning og projektering i forbindelse med fornyelsen og skybrudssikringen af Enghaveparken, jf. bilag 1, er afsluttet og forberedelser til anlægsarbejdet er igangsat. Anlægsarbejdet er delt i to faser. I første fase, som er igangsat medio september 2017, etablerer HOFOR et underjordisk regnvandsbassin i en del af parken. I anden fase, med planlagt opstart i 2. kvartal 2018, udfører Københavns Kommune selve fornyelsen af Enghaveparken frem til 4. kvartal 2019. Dette arbejde omfatter blandt andet etablering af regnvandsbassiner, skøjtebane og nedsænket boldbane.

Forvaltningen har i forbindelse med projektforslaget gennemgået forslagets konsekvenser for træerne i parken, og vurderet, at gennemførelse af forslaget betyder, at der skal fældes 63 træer ud af parkens 281 træer. Forud for projektforslaget blev alle træer og øvrig beplantning i parken registeret. Der blev foretaget en faglig vurdering af alle træer med henblik på en afvejning af, hvilke træer der - for eksempel grundet dårlig vækst eller beskeden størrelse - kan ryddes frem for andre og sundere træer. Det har i detailprojekteringsfasen vist sig, at det er nødvendigt at fælde yderligere otte træer. De tre grunde hertil fremgår nedenfor.

Ledningsføring fra regnvandsledning

I detailprojekteringsfasen fremkom HOFOR med et ønske om at ændre den planlagte ledningsføring fra en regnvandsledning i Ny Carlsberg Vej til det underjordiske bassin i parken. HOFOR kunne ved at ændre ledningsføringen, dvs. ved at føre ledningen ind i parken et andet sted end planlagt, spare væsentlige anlægsomkostninger. Ændringen medfører, at der skal fældes flere træer end tidligere oplyst. Detailprojekteringen er gennemført i et samarbejde med HOFOR, og her har hensynet til at bevare så mange og især sunde træer i parken som muligt været tungtvejende.

Underjordiske regnvandsbassin

I detailprojekteringen er det endvidere blevet klarlagt, at etableringen af det underjordiske regnvandsbassin i Rosenhaven samt rørføring fra Ny Carlsberg Vej til det underjordiske bassin er mere kompliceret og omfattende end først antaget. Bassinet, der består af fem stk. 100 m lange rør på 2,5 m i diameter og en samlet kapacitet på ca. 2000 m3, skal af hensyn til fremtidig drift fx have etableret væsentligt flere nedgangsskakte til bassinet end først antaget inden detailprojekteringen. Anlæg af det underjordiske bassin og tilhørende installationer medfører, at der skal fældes flere træer end tidligere oplyst.

Byggepladsens placering

I planlægningen af den endelige udførelse af de to anlægsentrepriser har særligt placering og omfang af byggeplads for henholdsvis HOFORs arbejde og efterfølgende Københavns Kommunes anlægsarbejder været undersøgt og forskellige alternativer vurderet med henblik på at bevare flest mulige træer. Blandt andet er det undersøgt, om byggepladsen kan placeres på vejarealer udenfor parken. Da byggepladsen udover mandskabsskure blandt andet omfatter materialedepoter, affaldscontainere samt parkering af diverse maskinel, vil der skulle inddrages et meget stort vejareal herunder parkeringspladser udenfor parken til byggepladsområde. Vesterbro er et meget trafikeret område, hvor behovet for parkeringsmuligheder er stort, og forvaltningen har vurderet, at det er uhensigtsmæssigt at inddrage en stor del af parkeringspladserne omkring parken i ca. 1 ½ år mens Enghaveparken fornys. Inddragelse af vejareal til byggeplads i hele eller store dele af anlægsperioden vil have økonomiske konsekvenser i form af byggepladsudgifter som for eksempel udgifter til inddragelse af vejareal i forbindelse med etablering af byggeplads, materialedeponi, mv. Disse merudgifter kan ikke rummes i projektets nuværende bevilling. Derudover har sikkerhedshensyn vejet tungt i beslutningen om, at placere byggepladsen i parken. En placering udenfor parken vil givet øget kørsel med maskiner mellem byggeplads og arbejdsområde udgøre dermed en øget risiko for cyklende og gående i området.

Den valgte placering af byggeplads tilgodeser, at der efter omstændighederne bevares flest mulige træer samtidig med, at der er den nødvendige adgang til området, og at byggepladsen lever op til arbejdsmiljølovens sikkerhedsbestemmelser om f.eks. adskillelse af gående fra tung byggepladstrafik. Det er i forbindelse med den mere detaljerede planlægning af byggeplads samt interne køreveje blevet klart, at det vil være nødvendigt at fælde flere træer end tidligere forventet, for at store lastbiler kan manøvrere sikkert rundt i parken. Disse transporter med meget stort og tungt materiel er nødvendig for projektets gennemførelse.

Den samlede konsekvens er, at det er nødvendigt at fælde yderligere otte træer for at det underjordiske bassin og fornyelse af parken kan gennemføres uden forsinkelse og indenfor bevillingen. Placering af byggepladsen et andet sted i parken vil betyde fældning af flere træer end tilfældet er nu. En alternativ placering af byggepladsen for henholdsvis HOFOR og Københavns Kommune uden for parken vil have betydelige sikkerheds-, og anlægs- og logistikmæssige konsekvenser, som vil medføre overskridelse af tidsplanen. Projektet vurderes ikke at kunne gennemføres inden for bevillingen med en alternativ løsning.

Det har i detailprojekteringsfasen vist sig, at det er muligt at genplante to af de 63 træer, der tidligere blev godkendt fældet (BR 15. december 2016) på Otto Krabbes Plads på Vesterbro. Det drejer sig om to magnoliatræer. Det vil sige, at der i alt fjernes 71 træer i projektet ud af i alt 281 træer i Enghaveparken. Da to træer genplantes på anden lokalitet, fældes således 69 træer i forbindelse med både HOFORs og Københavns Kommunes anlægsarbejder, jf. bilag 2.

De otte træer, der fældes, er linde-, robinie- og birketræer, som varierer i størrelse og karakter. Hovedparten er mellemstore træer eller træer der størrelsesmæssigt svarer til nyplantede. Ingen af træerne er udpeget som fredede, bevaringsværdige eller ikoniske, jf. Københavns Kommunes træpolitik (BR 26. maj 2016).

I indstillingen vedrørende frigivelse af anlægsmidler (BR 15. december 2016) oplyste forvaltningen, at der vil være 308 træer, når Enghaveparken står færdig. Dette samlede antal træer fastholdes, hvilket betyder, at der vil blive plantet 98 nye træer i parken i forbindelse med den kommende fornyelse. Størstedelen af de nye træer er robinie- og lindetræer, derudover plantes der otte andre træarter blandt andet ægte kastanje, japansk røn, stilkeg og sydbøg.

Økonomi

Merudgiften vurderes at være minimal og afholdes inden for bevillingen.

Videre proces

Forvaltningen er i samarbejde med HOFOR ved at udarbejde supplerende information om Enghaveparkprojektet, herunder fældning samt plantning af nye træer. Informationen vil blandt andet være målrettet borgere, interessegrupper og lokale parter.

    Pernille Andersen

                                               /Anders Møller  

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 9. oktober 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top