Mødedato: 09.10.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan nr. 432 ’Carlsberg II’ til at etablere køleanlæg på taget af "Maskincentralen", Vesterbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives dispensation til at etablere et køleanlæg på taget af den eksisterende bygning ”Maskincentralen”.  

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation fra § 5, stk. 1, pkt. j i lokalplan nr. 432 ”Carlsberg II” til at etablere et cirka tre meter højt køleanlæg oven på taget af ”Maskincentralen”, som illustreret i bilag 1. 

Problemstilling

Carlsberg Byen P/S har søgt om tilladelse til at opsætte et køleanlæg på tagfladen af den fredede bygning ”Maskincentralen”. Anlægget indgår i det kølesystem, der er etableret i Carlsberg Byen, som et bæredygtigt tiltag til at køle særligt erhverv og butikker i bydelen. Placeringen Maskincentralen er valgt, da anlægget skal stå i fri luft og placeringen har endvidere en historisk relation, da der tidligere var et køleranlæg på taget. Slots- og Kulturstyrelsen, der er myndighed i forhold til fredningen, har meddelt tilladelse under forudsætning af, at der etableres en kobberbeklædt afskærmning omkring anlægget. Lokalplanens § 5, stk. 1, pkt. j bestemmer blandt andet, at højden på fredede bebyggelser ikke må forøges, men at Teknik- og Miljøudvalget kan dispensere til en øget højde. Placering af køleanlægget på taget af Maskincentralen forudsætter derfor, at der meddeles dispensation.

Løsning

Ansøgningen
Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S har den 10. august 2017 ansøgt om dispensation fra lokalplanen til at opsætte et køleanlæg på taget af Maskincentralen. Køleanlægget indgår i Carlsberg Byens kølesystem, der er etableret af Frederiksberg Forsyning, og som udbygges i takt med den nye bydel. Frederiksberg Forsyning oplyser på deres hjemmeside, at Carlsberg Byen ifølge beregninger kan reducere miljøbelastningen med op til 23 % med fjernkøling i forhold til traditionel køling.

Køleanlægget producerer koldt vand, som sendes ud til brugerne i et lukket rørsystem enten direkte fra køleanlægget eller fra store tanke under J. C. Jacobsens Gade, hvor det afkølede vand lagres. Tankene under J. C. Jacobsens Gade betyder, at kølingen først og fremmest kan produceres i perioder, hvor strømmen er billigst og grønnest, og hvor muligheden for frikøling (ved brug af udeluft) er større.

Køleanlægget er i øjeblikket placeret midlertidigt på terræn i området. Carlsberg Byen P/S ønsker at flytte det til en permanent placeringtaget af den fredede bygning ”Maskincentralen”, hvor anlægget placeres tilbagetrukket fra bygningens facader, og dermed være mindre synligt fra omgivelserne.

Da Carlsberg Byen P/S ønsker at nedgrave rør mellem vandlagertankene under J. C. Jacobsens Gade og kølecentralens fremtidige placering i efteråret 2017, har udviklingsselskabet behov for et svar på ansøgningen nu.

Placering af anlægget
Køleelementerne har konstant brug for ny luft, hvilket betyder, at de ikke kan placeres inde i et byggeri eller i en kælder, da luften her hurtigt vil blive så varm, at de ikke kan fungere efter hensigten. Med de gældende lokalplanbestemmelser vil en placering oven eksisterende bebyggelse forudsætte dispensation. En placering på terræn i et af de planlagte byrum vil ikke kunne ske uden væsentlige konsekvenser i forhold byrummets indretning og anvendelighed og vil formentlig forudsætte dispensation. Til gengæld vil det være muligt at indarbejde anlægget indenfor de fastlagte maksimale højder og etageantal i et nybyggeri, hvis facaden udføres med perforering, som tillader den nødvendige luftcirkulation.

Teknik- og Miljøforvaltningen har tidligere givet tilladelse til at etablere vandlagertankene under J. C. Jacobsens Gade, men er først inddraget i forhold til at placere køleanlæg primo 2017. 

Dimensioner
Køleanlægget består af fire sektioner tørkølere på hver cirka 11 x 3 x 2,5 meter (længde x højde x dybde). Med den forventede inddækning/afskærmning bliver anlæggets areal (fodaftryk) 350 m2. Med en højde på cirka tre meter forøges bygningshøjden på den aktuelle del af ”Maskincentralen” fra cirka 17-18 meter til 20-21 meter (højden varierer på grund af det skrånede terræn). 
Illustrationer af Maskincentralen og køleanlægget viser anlæggets nuværende og foreslåede placering og omfang samt, hvordan det påvirker omgivelserne (bilag 1).

Fredningsforhold
Slots- og Kulturstyrelsen har efter rammelokalplanens vedtagelse i januar 2009 udvidet fredningen på Carlsberg med en række bygninger og anlæg – heriblandt ”Maskincentralen” (eller ”Kraftværket”) fra 1923-29 af Carl Harild i samarbejde med Carlsbergs ingeniørkontor, udvidet 1953. Maskincentralen er bygget som centralt kraftværk og rummede de maskiner, der forsynede bryggeriet med elektricitet. Slots- og Kulturstyrelsen har den 29. maj 2017 givet en tilladelse til etablering af køleanlægget på taget under forudsætning af, at anlægget inddækkes med kobber, svarende til inddækningen af et tidligere, nu fjernet, køleanlæg på taget.

Lokalplanforhold
Slots- og Kulturstyrelsen varetager hensynet til bygningens fredningsværdier og æstetiske værdier, men ikke de planmæssige forhold, som kan være aktuelle i forbindelse med en forøgelse af bygningshøjden. Teknik- og Miljøudvalget besluttede derfor ved den endelige vedtagelse af tillæg 6 til lokalplanen nr. 432 ”Carlsberg II’ den 28. november 2016 en ny bestemmelse om, at højden på de fredede bygninger ikke må forøges, men at der kan dispenseres til en øget højde efter en konkret vurdering. Med bestemmelsen er der mulighed for at foretage en vurdering af et konkret projekts påvirkning af omgivelserne – herunder hensynet til nabobebyggelser, dagslysforhold i byrum og lignende – inden der eventuelt gives tilladelse til at øge højden på en bygning.

Anbefaling af dispensation
Køleanlægget er et nødvendigt teknisk anlæg, som skal stå i fri luft, da det er afhængigt af konstant lufttilførsel. Forvaltningen vurderer, at den foreslåede placering er velegnet, da Maskincentralen har bydelens største, flade tag og anlægget kan trækkes langt ind i dette, at anlægget syner meget lidt fra de omkringliggende gader. Mod vest vil anlægget ligge skjult bag en højere bygning og mod nord/syd og øst vil det være trukket henholdsvis seks-syv meter og 13 meter ind på taget. Med den foreslåede afskærmning i kobber indpasses anlægget visuelt i Carlsberg Byens taglandskab med tårne, spir og tekniske anlæg, der præger de industrielle bygninger.

Bilag 1 indeholder endvidere diagrammer, der illustrerer, at anlægget alene bidrager med skyggepåvirkning af omgivelserne i vintermånederne, når solen står helt lavt om formiddagen og eftermiddagen. Her vil den øverste etage på Europaskolen (nord for Maskincentralen) få mindre direkte sol, end ved de nuværende forhold.  

Endelig bemærker forvaltningen, at en bygningshøjde på 20-21 meter er i overensstemmelse med kommuneplanen, der muliggør en bygningshøjde på op til 26 meter i den centrale del af Carlsberg Byen.

På baggrund af en samlet vurdering af ovenstående, kan forvaltningen anbefale en dispensation fra lokalplanens § 5 stk. 1, pkt. j til at øge højden på dele af ”Maskincentralen” som ansøgt.

Carlsberg Byen P/S og forvaltningen er opmærksom på, at anlægget og dets afskærmning udformes, så det ikke overskrider Miljøministeriets vejledende støjgrænser.

Dispensationen kan meddeles uden naboorientering

Teknik- og Miljøudvalget har bemyndiget Teknik- og Miljøforvaltningen til at dispensere fra lokalplaner, hvis dispensationen ikke er af principiel karakter, eller hvis naboorientering ikke har medført mange eller vægtige indsigelser. I forbindelse med behandling af tillæg 6 til lokalplan nr. 432 den 28. november 2016 har Teknik- og Miljøudvalget ønsket, at udvalget behandler visse ansøgninger om dispensationer vedrørende Carlsberg Byen, blandt andet sager om at fjerne bevaringsværdige bygninger og træer.

Forvaltningen vurderer, at anlægget er placeret og udformet, så dets påvirkning af omgivelserne er yderst begrænset, og at der således kan meddeles dispensation uden naboorientering.   

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen meddele dispensation til bygherre om mulighed for en øget højde som ansøgt.

 

 

                                    Pernille Andersen          

                                                             / Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 9. oktober 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top