Høring af nye regulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald (Udsat sag)
Indstilling og beslutning
- at udkast til husholdningsaffaldsregulativ, bilag 1, og udkast til erhvervsaffaldsregulativ, bilag 2, sendes i 4-ugers lovpligtig høring.
Problemstilling
Det har vist sig at være en meget stor administrativ udfordring at få opkrævet gebyrerne hos virksomhederne særskilt. Selve administrationen omkring opkrævning af gebyrerne beløber sig til i omegnen af 10 mio. kroner om året, og der har ikke tilnærmelsesvis været dækning for de skønnede omkostninger ved virksomhedernes brug af dagrenovationsordningen.
Hertil kommer, at de faste gebyrer har betydet, at der ikke længere er et incitament til at kildesortere affaldet, da brugerne betaler samme gebyr uanset hvor meget affald, der produceres på den enkelte ejendom. Husstande og virksomheder har ikke kunnet opnå en besparelse ved at udsortere mere genanvendeligt affald fra husholdningsaffaldet.
Løsning
Virksomhederne har selv ansvaret for, at virksomhedens dagrenovation bringes til forbrændingsanlægget. Dog kan virksomhederne på de blandede bolig- og erhvervsejendomme aftale med grundejeren, at de benytter ejendommens kommunale dagrenovationsordning. Med den nye gebyrstruktur bliver betalingen for brug af ordningen et anliggende mellem virksomheden og grundejeren/udlejeren. Kommunen skal normalt ikke involveres i forholdet, og kommunens omkostninger til dagrenovationsordningen dækkes ved det gebyr, som opkræves hos grundejeren.
Forskellighed i ejendomssammensætningen
Byen har ca. 290.000 husstande med ca. 22.000 villaer/rækkehuse, ca. 268.000 husstande i større og mindre etageejendomme og ca. 15.000 virksomheder på blandede bolig- og erhvervsejendomme.
Forskellene har gjort, at der for dagrenovationsordningen er etableret mange forskellige tømmesystemer - fx beholdere, større containere samt mobilsug.
Dagrenovationsgebyret
Forslaget til nyt takstsystem er en kombination af et grundgebyr pr. boligenhed (for alle ejendomme med mere end én boligenhed) og en volumentakst, som også er differentieret i forhold til, hvilket eller hvilke tømmesystem, den enkelte kunde/ejendom har til rådighed. De forskellige tømmesystemer er mere eller mindre omkostningskrævende. Ved en differentiering af volumentaksten kommer grundejeren til at betale for de ekstraomkostninger, det valgte tømmesystem (fx beholdere eller mobilsug) påfører kommunen.
Ejendom |
Gebyr 2013 |
Gebyr 2013 med ny gebyrstruktur |
Gebyr 2014 med ny gebyrstruktur |
Villa, 180 l/uge |
2.546 kr. |
2.745 kr. |
2.745 kr. |
Etageejendom, 28 boliger, 157 l/uge/bolig |
21.315 kr. |
24.425 kr. |
27.175 kr. |
Etageejendom, 149 boliger, 10 virk., 80 l/uge/bolig |
140.853 kr. |
91.326 kr. |
98.826 kr. |
Etageejendom, 152 boliger, 17 virk., 284 l/uge/bolig |
154.433 kr. |
189.910 kr. |
216.910 kr. |
Etageejendom, 114 boliger, 216 l/uge/bolig og mobilsug |
82.365 kr. |
142.823 kr. |
142.823 kr. |
Tabel 1: Tabellen viser eksempler på det samlede dagrenovationsgebyr for den enkelte ejendom for forskellige boligtyper og tømmesystem før og efter ændringen.
Som det fremgår af tabel 1, er strukturændringen kun for etageejendomme, som er hovedparten af husstandene i Københavns Kommune. Villaer har allerede incitament, da de kan ændre til en mindre beholder (140, 180 eller 240 liter). Kombinationen af et grundgebyr og et volumengebyr mindsker udsvingene i gebyrbetalingen før og efter ændringen. Et rent volumengebyr ville betyde meget store udsving på gebyrbetalingen. For at mindske udsvingene er der valgt en kombination af volumen- og grundgebyr.
Takstsystemet giver mulighed for, at man over årene kan øge incitamentet for genanvendelse ved at nedsætte grundgebyret.
Puljeordninger og virksomheder
Ejendomme med fælles gård har fælles affaldsordninger og udgør en puljeordning. Her beregnes volumengebyret for hele puljen. Det er nødvendigt at fastsætte en fordelingsnøgle for at fordele det samlede gebyr på de enkelte ejendomme. Da virksomhederne også benytter dagrenovationsordningen, skal de også indgå i fordelingsnøglen.
På samtlige ejendomme, hvor der i henhold til CVR-registeret er virksomheder, beregnes virksomhedsandele i forhold til virksomhedernes branchekode og antal ansatte (jf. virksomhedernes registrering i CVR) efter samme princip, som anvendes i dag til fastsættelse af virksomhedernes dagrenovationsgebyr.
De beregnede erhvervsandele for den enkelte ejendom oplyses til grundejeren på ejendomsskattebilletten, og virksomheders betaling bliver herefter et mellemværende mellem ejendommen og virksomhederne.
Reguleringer
Gebyrerne for ejendommen fastsættes i forhold til den beholdervolumen og det antal boligenheder, der er på ejendommen på beregningstidspunktet. For at begrænse administrationen vil ændringer i beholdervolumen og antallet af boligenheder i løbet af gebyråret først få gebyrmæssige konsekvenser for det efterfølgende gebyrår. Kun i de tilfælde, hvor gebyrberegningen er sket efter forkerte oplysninger og ved ibrugtagning af nye ejendomme, vil der ske en regulering af gebyret for det aktuelle gebyrår.
Administrationsgebyr mv.
Administrationsgebyret vil som hidtil blive opkrævet direkte fra virksomhederne samt på den enkelte ejendom som et gennemsnitsgebyr pr. boligenhed. For de øvrige ordninger, fx genanvendelige fraktioner, er der ikke forbrugsafhængig betaling.
Andre ændringer i regulativerne
De gældende regulativer blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 15. december 2011. Siden da er affaldsbekendtgørelsen ændret flere gange. De faste og ufravigelige tekster i regulativerne jf. Affaldsbekendtgørelsens bilag 6 og 7, er nu formuleret lidt anderledes, uden der dog er tale om egentlige indholdsmæssige ændringer.
Der er endvidere foretaget ændringer i husholdningsaffaldsregulativets § 22, Ordning for Storskrald, for at bringe ordningen i overensstemmelse med initiativerne i Ressource- og Affaldsplan 2018 og udvalgets beslutning på mødet den 3. juni 2013 pkt. 2 Udvikling i taksterne på affaldsområdet 2014-2018.
Endelig er der tilføjet en bestemmelse til husholdningsaffaldsregulativets § 9, Ordning for dagrenovation, hvorefter Teknik- og Miljøforvaltningen i helt særlige tilfælde kan fritage en grundejer for at benytte dagrenovationsordningen, hvis dagrenovationen kan håndteres ved grundejerens egen foranstaltning. Dette er bl.a. med henblik på at kunne fritage ejendomme med en eller meget få lejligheder på ejendomme, hvor der er meget store erhvervsarealer.
Økonomi
Videre proces
Endeligt forslag til takstoversigt 2014, baseret på de seneste beregninger af boligsammensætningen, forelægges udvalget som led i budgetbehandlingen.
Jens Elmelund
/Lis Napstjert
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 9. september 2013
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø
Imod indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I, O
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme
Indstillingen blev godkendt.
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Der er stordriftsfordele i København og det slår desværre ikke igennem på taksterne. Der er oparbejdet et underskud på 114 mio kr., der ifølge loven skal hentes ind over de fremtidige takster. Derudover er affaldsindsamlingen steget med 75 mio. Kr i faste priser siden 2008. Tiden er derfor ikke til nye dyre tiltag. Derimod er tiden inde til at høste gevinsten ved stordriften, der følger af den store affaldsvolumen i København”