Mødedato: 09.09.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Sikre skoleveje Amagerpakken, projektforslag

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til etablering af sikre skoleveje på Amager som følge af nye skoleruter i forlængelse af etablering af "4 skole-samarbejdet" mellem Sundbyøster Skole, Gerbrandskolen, Højdevangens Skole og Dyvekeskolen.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
1. at der etableres hastighedszoner i de fire skoledistrikter i form af anlæg af bump som vist på bilag 1 a-f
2. at der etableres trafiksikkerhed i skolernes nærområder som vist på bilag 2
3. at der sikres krydsningspunkter på Amagerbrogade som vist på bilag 3
4. at der nedlægges 275 p-pladser uden for betalingszonerne som vist på bilag 4.
5. at der fældes 13 træer som vist på bilag 5.

Problemstilling

I forbindelse med ”4 Skole samarbejdet” på Amager ændres skoledistrikterne og dermed de ruter, som børnene benytter til og fra skole samt mellem skole og fritidsordning.
Borgerrepræsentationen har den 31. maj 2012 vedtaget ” Skoleveje Amagerpakken” og frigivet 12,646 mio. kr. (2012 p/l) til fysiske anlægsprojekter til sikring af skole- og institutionsveje på Midtamager samt bemyndiget Teknik- og Miljøudvalget til at godkende de enkelte anlægsprojekter. Midlerne er afsat på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 27. april 2011 (punkt 14).
Forslag til fysiske anlæg er nu udarbejdet til udvalgets godkendelse.

Løsning

Der kompenseres for de ændrede skoledistrikter med flere tiltag. Der etableres i skoledistrikterne 30 km/t hastighedszoner i form af etablering af ca. 100 vejbump, der udføres som modificerede cirkelbump, og 55 nye 30 km/t skilte, jf. bilag 1a-f. Et modificeret cirkelbump er et bump med flade kanter. Der kan stadig parkeres på de modificerede cirkelbump, og det er nemt at cykle på kanten af dem, også for mindre skolebørn. Disse tiltag er godkendt af politiet.

Derudover anlægges der, primært i tilknytning til skolerne, cykelparkering, kys og kør-pladser, midterheller, bump og opstribning af cykelbaner og parkering, jf. bilag 2. Etableringen af disse tiltag er med til at øge sikkerheden på børnenes skoleveje, hvad enten børnene er gående eller på cykel. Endvidere er de med til at fremme børnenes lyst til at cykle, idet såvel cykelvejen som cykelparkeringen bliver forbedret. Valg af projekter til udførelse er begrundet i et ønske om at de projekter, der anlægges, skal komme så mange som muligt til gavn. Disse tiltag er godkendt af politiet.

Endelig ombygges fire kryds på Amagerbrogade, jf. bilag 3. Der er tale om mindre ombygninger, som vil øge trygheden ved krydsningen af Amagerbrogade. Der skal i 3 kryds ændres i signalanlæggene. Krydsningspunkter på Amagerbrogade er søgt koordineret med forvaltningens arbejde med en helhedsplan for Amagerbrogade, for så vidt muligt at sikre, at de to projekter ikke kommer i konflikt med hinanden. Krydsombygningerne bliver udført nu, fordi de er udpeget som værende meget problematiske for børnenes trafiksikkerhed. Det er herunder indgået i vurderingen, at krydsningspunktet Amagerbrogade/Sundbyvester Plads ikke kan vente på de forbedringer, Helhedsplanen for Amagerbrogade eventuelt måtte medføre. Krydset er problematisk, bl.a. fordi der er dårlige oversigtsforhold for børn, der skal krydse vejen. Krydsningspunkterne er blevet fremlagt til kommentering på borgermødet, jf. nedenfor.
Den økonomiske risiko ved at gennemføre krydsombygningerne nu, frem for at vente til helhedsplanen for Amagerbrogade er udarbejdet og godkendt, vurderes at være 200.000-300.000 kr.
Denne del af projektet er blevet forsinket og er endnu ikke godkendt af politiet. Det forventes dog ikke, at politiet har ændringer til det fremsendte materiale. Såfremt politiet har indvendinger, indarbejdes disse naturligvis i projekterne. Såfremt politiet skulle have væsentlige ændringer, forelægges et nyt løsningsforslag for udvalget.

Projektet medfører, at der nedlægges 275 P-pladser udenfor betalingszonerne, jf. parkeringsredegørelsen i bilag 4. De højeste belægningsprocenter på de berørte strækninger svinger i dag fra 5,2 % (Wibrandtsvej) til 93,0 % (Smyrnasvej), og vil i fremtiden være mellem 9,3 % (Wibrandsvej) og 102 % (Smyrnasvej). Den største stigning vil ses på Irlandsvej (mellem Sundbyvestervej og Følfodvej) hvor belægningsprocenten stiger fra 9,5 % til 100 %. Jf. bilag 4 nedlægges p-pladserne dog over et relativt stort geografisk område, og der er tilstrækkelig uudnyttet kapacitet i området til at bære nedlæggelsen af det relativt store antal P-pladser.
Det er nødvendigt at fælde 13 træer for at gennemføre projektet, jf. bilag 5. Der plantes ikke erstatningstræer som del af projektet.

Høringer
Arbejdet med sikring af skolevejene i forbindelse med "4 Skole samarbejdet" på Midtamager foregår i tæt samarbejde med skolelederne og skolebørnene. Disse har sammen med Børne- og ungdomsforvaltningen og lokaludvalgene udpeget hvilke områder, de ser som problematiske i forhold til sikkerhed og tryghed. Dette er samlet i opgavens program.  Programmet er sendt ud til skoleledere, skolebestyrelser og lokaludvalg med mulighed for kommentering. Alle har udtrykt tilfredshed med programmet.
Programmet indeholder flere initiativer, end der kan honoreres inden for projektets rammer.  Forvaltningen og projektets rådgiver har udvalgt hvilke projekter, der kommer til anlæg, på baggrund af en vurdering af hvorledes flest mulige børn får gavn af tiltagene.

Der er blevet afholdt borgermøde vedrørende tiltagene i tilknytning til skolerne. Ud over borgere var skolerne og lokaludvalgene inviteret. Der hvor det er muligt, er borgernes ønsker indarbejdet i projekterne. Endvidere har denne del af projektet været til høring hos lokaludvalgene. Såvel borgere som lokaludvalgene har på henholdsvis borger- og lokaludvalgsmøder udtrykt tilfredshed med projektet. Der ses i øvrigt positivt på, at der nedlægges p-pladser, som henligger ubenyttet, til fordel for anlæg af bl.a. cykelbaner og andre tiltag, der fremmer trygheden for cyklende børn. Lokaludvalgenes høringssvar er vedlagt som bilag 7.

Da næsten alle bump anlægges på private fællesveje, er de berørte grundejere blevet partshørt, som loven foreskriver. De indkomne indvendinger kan overordnet set inddeles i disse kategorier: 
1. Generelle spørgsmål til etablering af 30 km/t hastighedszoner og fysiske konsekvenser ved anlæg af bump
2. Generelle spørgsmål til drift‐ og vedligeholdelsesomkostninger
3. Spørgsmål om det er nødvendigt med hastighedszoner.
4. Forslag til etablering af yderligere trafikale tiltag til at øge trafiksikkerheden.
5. Information om lokale bygge‐ og anlægsprojekter, der skal tages højde for.
Bilag 6 angiver borgernes høringssvar i forbindelse med partshøringen. Der vil i forbindelse med anlæg blive informeret i lokalavisen og på byggepladsskilte.

Økonomi

Det samlede budget for etablering af hastighedszoner er 3,3 mio.kr.
Det samlede budget for sikringer i skolernes nærområder er 4,644 mio. kr.
Det samlede budget for sikringer af krydsningspunkter på Amagerbrogade er 1,5 mio. kr. Hertil kommer ekstern rådgivning og internt lønforbrug, jf. nedenfor.
Borgerrepræsentationen har på møde den 31. maj 2012 frigivet en anlægsbevilling på 12,646 mio. (2012 p/l) kr. til fysiske anlægsprojekter til sikring af skole- og institutionsveje på Midtamager.
Midlerne er disponeret i forbindelse med TMUs beslutning om ”Disponering af TMUs ledige anlægsmidler (2011-48156)” den 27/4-11.

Udgifter, 1.000 kr. (2012 p/l)

2013

2014

Sum

 Ekstern rådgivning

2.120

100

2.220

 Internt lønforbrug

    730

252

982

 Anlæg af projektet

7.944

1.500

 9.444

 Total pr. år

10.794

 1.852

12.646

 De forøgede årlige driftsomkostninger forventes at blive 90.000 kr. (2013 p/l). Såfremt der ikke gives en forhøjelse af Teknik- og Miljøforvaltningens driftsramme i Budget 2014, vil de forøgede driftsomkostninger blive dækket via effektiviseringer eller reduktion af serviceniveauet på Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige områder.

Videre proces

For at sikre en hurtig eksekvering er anlægsarbejdet planlagt igangsat i 3 dele. Første del er hastighedszoner og de tiltag ved skolerne, hvor der anlægges på offentlig vej. De er planlagt igangsat til september 2013. Denne del slutter senest november 2013.
Anden del er tiltagene ved skolerne, hvor der anlægges projekter, der ikke er hastighedszoner, på privat fællesvej. Disse projekter er ikke partshørt. Anlæg er planlagt til at starte op, når partshøringen af de 5 projektområder har fundet sted. Projekterne er af hensyn til eksekvering udbudt sammen med de øvrige projekter, men som optioner. Det betyder, at de kan anlægges umiddelbart efter en afsluttet partshøring. Forvaltningen forventer ikke at modtage væsentlige indsigelser jf. bilag 6, der redegør for borgernes høringssvar i forbindelse med partshøringen vedrørende etablering af hastighedszoner.
Krydsningspunkterne på Amagerbrogade skal projekteres. Da disse indeholder signalanlæg, som kræver en videre projektering end de øvrige projekter, forventes disse først klar til anlæg til foråret 2014.
Disse projekter kommer til godkendelse hos politiet i foråret 2014.

Pernille Andersen                   

                                          /Jens Christian Zøfting-Larsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 9. september 2013

Teknisk ændringsforslag blev godkendt

Udvalget fremsatte følgende ændringsforslag:

”at det 5. at-punkt tilføjes med følgende: ”De 13 træer genplantes på Sundbyvestervej mellem Irlandsvej og Sundbyvester Plads. Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at tilrette det samlede projekt, så udgifterne til træplantning afholdes inden for anlægsprojektet.”

Der blev stemt om indstillingen med nyt 5. at.:

For indstillingen stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, F, Ø B
Imod indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer: I, O, C
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme

Indstillingen blev godkendt med nyt 5. at.

Til top