Mødedato: 09.09.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for lokalplan Tivoli

Se alle bilag
Udvalget skal godkende, at der igangsættes udarbejdelse af lokalplan for byggeri på Tivoligrunden. Tivoli ønsker at opføre nybyggeri med butikker, cafeer, restauranter og hotel på hjørnet af Vesterbrogade og Bernstorffsgade.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Tivoli” på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

    2.   at der i forbindelse med lokalplanforslaget forelægges et udkast til udbygningsaftale.

Problemstilling

Tivoli ønsker flere helårsaktiviteter, der kan skabe liv hele året rundt på deres matrikel og gøre Tivoli til en destination også uden for havens hidtidige sæsoner. Pei Cobb Freed & Partners Architects fra New York har tegnet et projekt til dette formål.

Projektet er markant og vil få indflydelse på området. Gennemførelse af projektet kræver ny lokalplan. 

Tivoli har tidligere haft ønske om nybyggeri i kanten af Tivoli, og Teknik- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 26. november 2008 (sag nr. 25) en startredegørelse. Dette projekt blev imidlertid sat i bero af Tivoli på grund af finanskrisen. Det nuværende projekt udgør alene det tidligere projekts første fase, som går fra Industriens Hus til Nimb bygningen. Den lange projektpause og de ændrede forudsætninger gør, at forvaltningen fremlægger en ny startredegørelse.

Løsning

Kommunens intentioner med lokalplanen er bl.a. at sikre, at projektet udføres i et nutidigt formsprog i samspil med Tivolis og kvarterets eksisterende kvaliteter og traditioner. Funktionerne skal være forenelige med Tivolis karakter af forlystelseshave.

Et nybyggeri på hjørnet af Vesterbrogade og langs Bernstorffsgade falder i tråd med forvaltningens ønske om en omdannelse af dette trange hjørne. En udvidelse af fortovet langs Bernstorffsgade vil lette fodgængerstrømmen, og nye åbne facader vil trække bylivet hen mod Hovedbanegården. 

Projektet består mod gaden af en glasfacade, som bugter sig i bløde kurver, der krager ud over fortovet. Underetagen, der er trukket tilbage fra matrikelskellet, giver adgang til butikker, cafeer mv. Ind mod haven består projektet af en række terrasser, der er et klassisk Tivolimotiv, og trapper med adgang til taghaven.

Der vil i det videre forløb blive arbejdet med underfacaden, da det både arkitektonisk og praktisk er problematisk med den kurvede facade mod terræn, som skaber rum og lommer, der bl.a. kan samle skrald.

Det er forvaltningens vurdering, at skitseprojektet kan bearbejdes, så det kan komme til at forholde sig byplanmæssigt til opgaven, og vil tilføre bedre rammer for det intense byliv i området.

For at gøre plads til hjørnebyggeriet på ca. 5.400 m2 bruttoetageareal er det oplyst, at der nedrives godt 2.100 m2. Der bygges i 4 etager, med en bebyggelsesprocent på ca. 200 og en højde på ca. 18 m. Friarealkravet er opfyldt med terrasser og taghaven.

Med de nye butikker og det udvidede hotel, er det oplyst, at det forventes, at der skabes ca. 130 arbejdspladser.

Kommuneplan
Projektet er i overensstemmelse med de rammer for udvikling af Tivolikanten, som blev vedtaget med kommuneplan 2009. Området er i den gældende kommuneplan således udlagt til et område til serviceerhverv, og området ligger inden for den afgrænsede bymidte til detailhandel.

Byliv
København skal være verdens bedste by at leve i. En bæredygtig by med byrum, der inviterer til et mangfoldigt og unikt byliv. Projektets åbne og aktive facade giver flere oplevelser med mulighed for ophold og nye mødesteder. Ligesom butikkerne er med til at tiltrække mere byliv. Omlægningen af fortovet løser tillige et problem på stedet, og inviterer flere til at gå langs de nye facader.

Bæredygtighed
København vil være verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Dette skal ske samtidig med, at kommunen skaber øget beskæftigelse og vækst. Lokalplanforslaget vil stille krav om laveste energiklasse, at tage, der ikke anvendes til tagterrasser begrønnes, og at regnvand afledes lokalt.

Opmærksomhedspunkter i den videre planlægning.

  • Der skal etableres p-pladser til biler i henhold til kommuneplanens rammer jf. nedenstående. Tivoli skal derfor i udviklingen af projektet anvise pladser på egen matrikel eller andet sted i byen.
  • Der skal arbejdes med den arkitektoniske balance mellem den nye facade og Tivolis bevaringsværdige hovedindgang.
  • Der skal arbejdes med underfacaden, så den fremstår som en base med plane vandrette og lodrette facader, som kontrast til den blødt bølgende overfacade.
  • Det skal sikres, at bebyggelsen mod gaden får en åben transparent karakter, som giver bygningen en vis lethed, som er inviterende og mindre ekspressiv.
  • I den videre udvikling af projektet vil der være opmærksomhed på Tivolis bevaringsværdige træer, så det i den videre proces kan defineres, om de bevaringsværdige træer kan bevares i forbindelse med byggeriet.
  • Byrummet mod Bernstorffsgade skal udvikles og udformes, så der skabes mulighed for fodgængere, træer, cykelparkering og varelevering.
  • Der skal arbejdes videre med bæredygtige og miljørigtige løsninger.

Miljøvurdering
Når planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).

Parkering
Normen i kommuneplanen er 1 parkeringsplads pr. 150 m² etageareal for serviceerhverv og 1 parkeringsplads pr. 100 m² for butikker. Kravet vil i det videre arbejde med lokalplanforslaget blive indarbejdet.
Det forventes, at kommuneplanens krav til cykelparkering kan opfyldes.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Der er igangsat forhandlinger med Tivoli om at indgå en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Udbygningsaftalen forventes at indeholde en bearbejdning af fortovet langs Bernstorffsgade, således at der kommer et bredere fortov. Et udkast til udbygningsaftalen vil blive fremlagt i forbindelse med lokalplanforslaget.

Videre proces

Når startredegørelsen er godkendt i udvalget, gennemføres en intern høring af relevante instanser - herunder Indre By Lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget.
Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen primo 2014, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Planforslaget ventes vedtaget ultimo juni 2014.

                                  Claus Juhl                                           Pernille Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 9. september 2013

Der blev stemt om indstillingens 1. at-punkt:

For indstillingens 1. at-punkt stemte 3 udvalgsmedlemmer: I, C, B
Imod indstillingens 1. at-punkt stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, F, Ø, O
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingens 1. at-punkt blev ikke godkendt.

SF, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

"SF, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten ser positivt på, at der opføres ny bebyggelse mod Vesterbrogade og Bernstorffsgade. Partierne finder dog, at projektet bag startredegørelsen er for dominerende. Partierne ser gerne et helt nyt og mindre ekspressivt projekt, der i højere grad spiller sammen med Tivolis og Københavns egenart. Væsentligt i den forbindelse er særligt forholdet til Tivolis hovedindgang, facaderækken i Bernstorffsgade og krydset Bernstorffsgade/Vesterbrogade. Partierne ser positivt på, at projektet muliggør bredere fortove og træer på en problematisk fodgængerstrækning i byen"

Til top