Mødedato: 09.09.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udeservering og parkering (Udsat sag)

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte en eventuel udvidelse af retningslinjerne for udeservering.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller
1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter, hvordan kommunen kan udvide retningslinjerne for udeservering.

Problemstilling

D. 15. april 2013 besluttede udvalget, at det skulle være muligt for eksisterende udeserveringer at udvide deres udeservering på vejareal, hvor det ikke vil medføre væsentlige trafikale gener og hvor det i blå zone vil være muligt at etablere erstatningspladser.

Udvalget bad, på samme møde, forvaltningen om en drøftelse af, hvordan udendørsordningen kan udvides yderligere, så det fremmer bylivet i områder, hvor der i forvejen ikke er meget udendørsservering.

Kernen i problemstillingen er afvejningen mellem mulighederne for på den ene side at udvikle bylivsaktiviteter til glæde for både borgere, der nyder de offentlige rum, og virksomheder, der driver forretning her, og på den anden side hensynet til at borgere og erhvervsdrivende kan parkere i nærheden af bolig eller arbejdssted.

Løsning

Det har hidtil været forvaltningens praksis, at tilladelse til udendørsservering kun gives i tilknytning til bygningens facade. Der har kun været få helt særlige fravigelser fra denne praksis, som der er nærmere redegjort for i den tidligere forelagte sag. Om forvaltningens praksis med hensyn til at tillade udendørsservering bemærkes i øvrigt
• At tilladelse til en udendørsservering altid foretages efter et trafikalt skøn, herunder også de trafikale konsekvenser ved at etablere udendørsservering på vejbanen og at Politiet altid skal give samtykke jf. Færdselsloven § 92, stk. 1.
• At en tilladelse til udendørsservering, hvad enten den ligger på vejbanen, på en tidligere p-plads eller på fortovet, altid bliver givet med vilkår om renhold, støj, røg og lugt.
• At Teknik- og Miljøudvalget altid skal godkende nedlæggelse af en parkeringsplads, der medfører et økonomisk tab for kommunen.

Der er forskellige muligheder for udvidelse af udendørsserveringen, afhængigt af hvilken del af byen der er tale om. Det bemærkes, at en udvidelse af praksis bør omfatte alle ansøgere i det pågældende område, hvad enten ansøger har udendørsservering eller ej.

P-zoner og koncentration af udendørsserveringer
I forvaltningens vurdering af hvor i København en udvidelse af udendørsservering vil bidrage positivt til bylivet indgår bl.a. kriterier som
• antal eksisterende udendørsserveringer i bydelen
• afledt støjniveau
• trængsel, fremkommelighed
• afledt affald
Disse grundlæggende kriterier definerer ”mætningspunktet” for udendørsserveringer i de enkelte p-zoner.

Rød zone
Der er en stor koncentration af udendørsserveringer i Indre By (rød zone), hvor ca. 30 pct. af alle tilladelser til udendørsservering er placeret (se bilag 1). Forvaltningen vurderer at mætningspunktet, hvad angår trængsel, støj, affald mm. for de attraktive lokaliteter i Indre By, er nået.

Specifikt for rød zone gælder følgende forhold omkring parkering:
Der findes ingen bestemmelse i p-aftalen for 2011 vedr. erstatningspladser. En nedlæggelse af en parkeringsplads medfører et indtægtstab i betalingsparkeringen

Grøn zone
I den grønne parkeringszone (langs søerne, på tværs af Vesterbro ned til Kalvebod Brygge, rundt langs havnen inkl. Christianshavn, ud til Kastellet og Sønder Frihavn, Oslo Plads og Kristianiagade) er der ligeledes en pæn koncentration af udendørsservering. Ca. 30 pct. af de københavnske udendørsserveringer er placeret i grøn zone (se bilag 1).

Forvaltningen vurderer, at mæthedspunktet med hensyn til trængsel, støj, affald mv. er tæt på at være nået, men at der fortsat er områder i grøn zone, (hvor det ikke er muligt at etablere udeservering på fortov eller andre pladser), hvor yderligere udendørsservering vil bidrage positivt til bylivet, eksempelvis i forbindelse med tryghedsskabende projekter.

Specifikt for denne zone gælder følgende forhold omkring parkering:
Der findes ingen bestemmelse i p-aftalen for 2011 vedr. erstatningspladser. En nedlæggelse af en parkeringsplads medfører et indtægtstab i betalingsparkeringen.

Blå zone
I blå zone er der en moderat koncentration af udendørsservering, da 30 pct. af alle udendørsserveringer er placeret i blå zone (se bilag 1). Forvaltningen vurderer, at ansøgninger om udendørsserveringer bør indgå i en samlet vurdering for det pågældende kvarter, hvor hensynet til belægningsprocenten skal være den primære faktor.

Specifikt for denne zone gælder følgende forhold omkring parkering:
P-aftale 2011 indebærer at nedlæggelse af en parkeringsplads i blå zone skal erstattes 1:1. Sker nedlæggelsen efter ønske fra en privat part, er praksis i dag, at udgifterne til etablering af erstatningspladser afholdes af denne efter skadevolderprincippet.

Udenfor betalingszonerne
I de ydre bydele er der fortsat plads til at skabe mere byliv ved at tillade yderligere udendørsservering. Det bemærkes samtidigt, at der i disse områder mange steder er gode muligheder for at etablere udendørsservering på fodgængerarealet.

Udenfor betalingszonerne gælder følgende forhold omkring parkering:
Der findes ingen bestemmelse vedr. erstatningspladser og der er heller ikke forbundet noget indtægtstab ved nedlæggelse af p-pladser.
I visse områder af byen, særligt i visse randzoner, er der dog stor mangel på p-pladser.

Af bilag 1 ses koncentrationen af udeserveringer fordelt på de forskellige p-zoner.

Praksis i sommermånederne
Der kan åbnes op for en praksis, hvor det i sommermånederne (juni, juli, august) bliver muligt at nedlægge p-pladser i rød, grøn og blå zone midlertidigt til fordel for udendørsservering. I blå zone vil den private part ikke skulle finansiere udgifter til etablering af erstatningsplads. Tilladelsen vil stadigvæk være betinget af ovenfor nævnte forhold. 

Det bemærkes at den endelige tilladelse til at benytte dele af vejarealet til udendørsservering, kun kan gives med samtykke fra politiet

 

Forvaltningens vurdering

Mulig ændring af praksis

Økonomi og proces

Rød

Mæthedspunkt er nået. Belægningsprocent er høj

Forvaltningen vurderer ikke, at en praksisændring er hensigtsmæssig.

Nedlæggelse af p-plads skal godkendes af Teknik- og Miljøudvalget.

Indtægtstab for kommunen på ca. kr. 52.700 om året pr. p-plads.

 

Grøn

Mæthedspunkt tæt på at være nået

Forvaltningen vurderer, at nedlæggelse af p-pladser til fordel for udendørsservering kun bør komme på tale i særlige tilfælde, fx i forbindelse med tryghedsskabende projekter.

Nedlæggelse af p-plads skal godkendes af Teknik- og Miljøudvalget.

Indtægtstab for kommunen på ca. kr. 14.400 om året pr. p-plads.

 

Blå

Moderat koncentration af udendørsserveringer.

Nedlæggelse af p-pladser skal ses ud fra en samlet vurdering for kvarteret og i forhold til belægningsprocent i det pågældende område Et skøn over de trafikale konsekvenser vil ligeledes indgå.

 

Ved nedlæggelse af p-plads skal der skaffes erstatningsplads, som skal finansieres af den private part.

Udgifter til finansiering af erstatningsplads ca. kr. 50.000.

 

Udenfor betalingszoner

God plads til udendørsservering

Forvaltningen skal give tilladelse til udendørsserveringer på p-arealer, hvis det vurderes at skabe mere byliv i områder, under forudsætning af, at parkeringsbelægningsprocenten ikke er høj.

 

Nedlæggelse af p-plads skal ikke godkendes i Teknik- og Miljøudvalget

Ingen udgifter for kommunen

Sommerløsning i rød, grøn og blå zone I visse områder vil belægningsprocenten være faldende i 
forhold til resten og året. Den ledige plads vil derfor kunne udnyttes til mere byliv.
Nedlæggelse af p-pladser, midlertidigt, skal ses ud fra en samlet vurdering for kvarteret og i forhold til belægningsprocent i det pågældende område. Et skøn over de trafikale konsekvenser vil ligeledes indgå. Midlertidig nedlæggelse af p-zoner i blå zone vil ikke skulle finanseires af den private part. 

Økonomi

Øgede renholdelses- og tilsynsudgifter
Der kan blive en større renholdelses- og tilsynsopgave for kommunen forbundet med flere udeserveringer. Erfaringsmæssigt venter restaurationer, som har ansvaret for at renholde deres udeserveringsområde, med at renholde området til dagen efter og affald kan have nået at sprede sig til et større areal. Udendørsserveringer skaber også mere ophold uden for serveringsarealet og derved kan der genereres mere affald. Renholdelses- og tilsynsopgaven overgår herved til kommunen og kan risikere at blive større end i dag. Udvalget kan tilkendgive, at kommunen vil dække de evt. øgede udgifter til renhold og tilsyn.

Udgifterne til etablering af en erstatningsplads i blå zone udgør gennemsnitlig ca. 50.000 kr.

Nedlæggelse af parkeringsplads i rød zone vil medføre et indtægtstab på ca. kr. 52.700 om året pr. p-plads.

Nedlæggelse af en parkeringsplads i grøn zone vil medføre et indtægtstab på ca. kr. 14.400 om året pr. p-plads.

Vedtages der i fremtiden nedlæggelse af parkeringspladser vil de økonomiske konsekvenser, som besluttet på møde d. 15. april 2013, blive finansieret indenfor Teknik- og Miljøudvalgets driftsramme og vil indgå i de førstkommende budgetforhandlinger

 

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil udarbejde beslutningsforslag i overensstemmelse med resultatet af udvalgets drøftelse.

 Jens Elmelund/
                                                         /Janus Krarup

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 9. september 2013

Indstillingen blev drøftet.
Til top