Mødedato: 09.08.2006, kl. 15:00

Konceptudvikling for Amagerbrogade

Konceptudvikling for Amagerbrogade

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 9. august 2006

 

 

Sager til beslutning

 

10.      Konceptudvikling for Amagerbrogade

 

TMU 413/2006  J.nr. 2111.0035/06

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at der igangsættes et konceptudviklingsprojekt for Amagerbrogade under forudsætning af at der opnås 50 % ekstern medfinansiering.

at der gives en anlægsbevilling til gennemførelse af fase 1 af konceptudviklingsprojektet for Amagerbrogade på kr. 2,8 mio. på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg). Anlægsbevillingen gives i form af en udgiftsbevilling på 1,4 mio. kr. og en indtægtsbevilling på 1,4 mio. kr. svarende til det forventede bidrag fra eksterne fondsmidler.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. august 2006

Anbefalet

 

 

RESUME

Amagerbrogade er karakteriseret ved gennemkørende biltrafik, en meget stor mængde cyklister, et aktivt handelsliv og mange fodgængere, samt vareleveringer og parkering. Samtidig har gaden en høj busfrekvens med mange ud- og indstigninger. Gaden fungerer i kraft af dens mange funktioner og trafikintensiteten på en gang samlende og opdelende i kvarteret.

Omdannelsen af Amagerbrogade til en trafikdæmpet bydelsgade med stor vægt på forbedringer for den lokale trafik og for butiks- og boligmiljøet udgør en central del af Trafikplan Amager. Siden 2003 har forvaltningen systematisk arbejdet efter denne plan og status er, at alle trafiksaneringer og krydsomlægninger, som er en forudsætning for en omlægning af Amagerbrogade vil være gennemført i 2009.

Som pilotprojekt for en samlet strategi for udvikling af strøggaderne er det derfor nærliggende at pege på Amagerbrogade. Som en af de fire københavnske brogader udgør Amagerbrogade i en dansk sammenhæng et af de mest intensivt udnyttede byrum udenfor bykernerne og repræsenterer derfor et væsentligt potentiale i en byrumsforbedrings sammenhæng. Samtidig udgør den intensive og komplekse anvendelse en markant udfordring både konceptuelt, teknisk, æstetisk og økonomisk.

Gennemførelsen af projektet foreslås inddelt i tre overordnede faser:

  1. Konceptudvikling og formidling (2006 – 2007)
  2. Projektudvikling og evt. demonstration/afprøvning ved pilotprojekt/forsøgsstrækning (2007 – 2008)
  3. Realisering af et samlet projekt for hele gaden (2009 og frem)

Nærværende indstilling omfatter udelukkende fase 1. Overordnet forventes projektets fase 1 at indeholde tre etaper:

 

Etape A.:

Inddragelse af områdets interessenter samt tilrettelæggelse af en dialog med disse samt nærmere analyse af det samlede område mhp. at udvikle et samlet koncept for Amagerbrogade og udpegning af delstrækninger som vil egne sig som værter for afprøvning af koncepter v. hj. A. midlertidige events mv.

Etape B.:

Skitsering af konkrete løsningsforslag samt anlægs- og driftsøkonomisk skanning og evaluering af events samt udvikling af samlet koncept for Amagerbrogade med principiel tidsplan for udviklingen af strøggaden som byrum

Etape C:

Udarbejdelse af katalog/"hvidbog" over principielle løsningsforslag til omdannelse af Amagerbrogade samt høring af katalog/"hvidbog".

Projektet er budgetmæssigt anslået til at koste 2,8 mio. kr.

1,4 mio. vil søges dækket af eksterne fondsmidler.

Den interne finansiering sker med midler fra Vej & Parks investeringsplan, ved at gennemførelsen af omlægningen af Christmas Møllers Plads udskydes. Dette projekt, som indgår som et element i Amager Trafikplan tænkes i stedet gennemført i tæt sammenhæng med den fysiske omlægning af primært den nordligste del af Amagerbrogade. Konceptudviklingsprojektet vil bidrage til at kvalificere denne sammenhæng.

Udover at bygge på Trafikplan for Amager skal konceptudviklingsprojektet koordineres med Områdefornyelse Øresundsvejkvarteret samt det igangværende projekt for Lergravsparken.

 


 

Til top