Mødedato: 09.08.2006, kl. 15:00

Elevatorkrav ved etablering af tagboliger i støttet byggeri

Elevatorkrav ved etablering af tagboliger i støttet byggeri

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. august 2006

 

 

Sager til beslutning

 

7.      Elevatorkrav ved etablering af tagboliger i støttet byggeri

 

TMU 460/2006  J.nr. 630.0025/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at  der i forbindelse med kommunal støtte til etablering af tagboliger i eksisterende alment byggeri som udgangspunkt fortsat stilles krav om elevatorbetjening, idet kravet efter beslutning i Teknik- og Miljøudvalget kan fraviges, såfremt etablering af elevator er konstruktivt uhensigtsmæssig, arkitektonisk uacceptabelt eller økonomisk urealistisk.

 

 

RESUME

I midten af 1990'erne vedtog Borgerrepræsentationen blandt andet, at det over for boligselskaberne vedrørende støttet byggeri tilkendegives, at indretning af lejligheder i tagetager kun kunne forventes godkendt, hvis der etableres elevatorbetjening af lejlighederne. Der er udelukkende tale om etablering af tagboliger med kommunal støtte. Ved etablering uden kommunal støtte, kan kommunen ikke stille krav om etablering af elevator.

 

På baggrund af den beslutning kunne et flertal i Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 5. oktober 2005 ikke anbefale, at der blev ydet støtte til et af Postfunktionærernes Andels-Boligforening udarbejdet projekt til indretning af tagboliger på foreningens afdeling ved Middelgrundsvej.

 

Etablering af tagboliger har gennem en årrække været et boligpolitisk mål, og det indgår fortsat i kommunens boligplan for 2005-2008, der blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 15. december 2005. Forvaltningen får løbende forespørgsler om indretning af tagboliger i alment byggeri.

 

Etablering af tagboliger indgår ligeledes som et muligt element i såvel implementering af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens integrationspolitik på boligområdet som for en række af ansøgningerne til 600 mio. kr. puljen.

 

For at fremme etableringen af tagboliger foreslår forvaltningen derfor, at der i forbindelse med kommunal støtte til etablering af tagboliger i eksisterende alment byggeri som udgangspunkt fortsat stilles krav om elevatorbetjening, idet kravet efter beslutning i Teknik- og Miljøudvalget kan fraviges, såfremt etablering af elevator er konstruktivt uhensigtsmæssigt, arkitektonisk uacceptabelt eller økonomisk urealistisk.


SAGSBESKRIVELSE

B aggrund

I mødet den 30. marts 1995 tiltrådte Borgerrepræsentationen Byggesagsudvalgets betænkning af 17. marts 1995 (BR 331/94), hvori udvalget indstiller, at det overfor boligselskaberne tilkendegives, at projekter, gående ud på indretning af taglejligheder i bestående bygninger på mere end 2 etager, kun kan forventes godkendt, såfremt der enten etableres elevatorbetjening af lejlighederne, eller etableres sammenhæng mellem taglejligheden og den underliggende lejlighed, eller hvis der allerede er elevatorbetjening op til øverste etage.

 Da, der ikke indgik etablering af elevator i Postfunktionærernes Andels-Boligforenings projekt om indretning af 12 nye boliger i tagetagen i afdeling 10, beliggende Middelgrundsvej 6-18, kunne et flertal i Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 5. oktober 2005 (BTU 554/2005) ikke over for Borgerrepræsentationen anbefale, at der blev ydet kommunal støtte til byggeriet, uanset at installering af elevator både konstruktivt, arkitektonisk og økonomisk var vurderet urealis- tisk. I øvrigt var der givet byggetilladelse til projektet om end med forbehold for eventuelle yderligere krav i forbindelse med behandling af støttesagen.

Baggrunden for kravet om elevatoradgang til almene boliger skal ses i lyset af ønsket om maksimal tilgængelighed til almene boliger. Tilsvarende krav stilles ikke ved privat byggeri eller i forbindelse med støtte efter byfornyelsesloven.

Et ufravigeligt krav om etablering af elevator i eksisterende byggeri kan særligt af følgende 2 grunde være et bremsende element i forhold til fremme af tagboliger i eksisterende alment byggeri:

·      etablering kan være problematisk af æstetiske og planmæssige hensyn, da der sjældent er plads til elevatorskakte indvendig i ejendommene.

·      etablering og drift er generelt bekostelig, især i betragtning af det begrænsede antal tagboliger, der normalt er tale om.

 

Det bemærkes, at en række almene boligorganisationer uden kommunal støtte har indrettet og fortsat ønsker at indrette tagboliger i deres boligafdelinger. Indretning/udnyttelse af tagetagerne er godkendt på beboermøder i afdelingerne. Da disse tagbolig etableres uden kommunal støtte, har kommunen ikke i henhold til almenboligloven hjemmel til at stille krav om installering af elevator.

 

Plan & Arkitektur behandler disse sager i overensstemmelse med den for Teknik- og Miljøforvaltningen gældende delegationsfortegnelse. Forvaltningen er, såfremt det ønskes, indstillet på fremover årligt at give Teknik- og Miljøudvalget en orientering om, i hvilke boligafdelinger der er godkendt udnyttelse af tagetager.

 

Københavns Kommunes boligpolitik

Borgerrepræsentationen tiltrådte på mødet den 15. december 2005 (BR 755/05) boligplanen for Københavns Kommune for 2005-2008. Denne har i forlængelse af tidligere beslutninger fortsat som mål blandt andet at understøtte tilvejebringelse af flere tagboliger. Endvidere anføres, at nye tagboliger eller boligudvidelser i uudnyttede tagrum kan skabe boliger af høj kvalitet med spændende indretning, optimale lysforhold og udsigt.

 

Desuden har en ændring af ejerlejlighedsloven fremmet mulighederne for at blande ejerformer i ellers rene andels- eller lejeboligbebyggelser.

 

Forslag til fremtidig behandling af støttede tagboliger

Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget fornyede forespørgsler om indretning af tagboliger. Etablering af tagboliger præsenteres endvidere som et væsentligt indsatsområde i kvarterplaner, blandt andet i områdefornyelsen af Øresundskvarteret, hvor det udarbejdede tagboligprojekt ved Middelgrundsvej er anbefalet af den lokale styregruppe.

Endvidere indgår etablering af tagboliger som et muligt element i såvel implementering af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens integrationspolitik på boligområdet som for en række af ansøgningerne til 600 mio. kr. puljen.

Da etablering af tagboliger som nævnt indgår som en del af kommunens boligpolitik, finder forvaltningen, at der også i støttet byggeri og med kommunal støtte bør være mulighed for udnyttelse/indretning af tagetager i de eksisterende almene boligafdelinger, såfremt dette vurderes realistisk muligt at gennemføre.

Dette kunne eventuelt tillige medvirke til et mere alsidigt boligudbud af blandede ejerformer i bebyggelsen. Da sådanne påbygninger sker på egen ejendom, vil indretning af tagboliger normalt kunne ske uden udgifter til grundkøb. Det bemærkes dog, at såfremt Københavns Kommune i sin tid har solgt grunden til boligorganisationen, kan indretning af tagboliger udløse tillægskøbesum til kommunen.

 

På baggrund af ovennævnte foreslår forvaltningen, at der i forbindelse med indretning af tagboliger i eksisterende alment byggeri som udgangspunkt fortsat stilles krav om elevatorbetjening, idet kravet dog efter beslutning i Teknik- og Miljøudvalget kan fraviges, såfremt det vurderes konstruktivt uhensigtsmæssigt, arkitektonisk uacceptabelt eller økonomisk realistisk.

 

Såfremt Teknik- og Miljøforvaltningens forslag kan tiltrædes, vil de respektive almene boligorganisationer blive orienteret herom, ligesom forvaltningen i så fald er indstillet på at forelægge en fornyet indstilling om støtte til tagboliger på Middelgrundsvej snarest muligt.

 

Økonomi

Kommunal støtte til indretning af tagboliger vil indgå i de konkrete støttesager, der forelægges til politisk behandling.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Ulrik Winge


 

Til top