Mødedato: 09.08.2006, kl. 15:00

Lokalplanforslag "Bellahøjbadet"

Se alle bilag

Lokalplanforslag "Bellahøjbadet"

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. august 2006

 

 

Sager til beslutning

 

23.      Lokalplanforslag "Bellahøjbadet"

 

TMU 461/2006  J.nr. 611:193.0001/05

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  vedtage forslag til lokalplan "Bellahøjbadet" for et område afgrænset af Bellahøjvej, Frederikssundsvej, Borups Allé og matrikelskel mod den åbne del af Bellahøjmarken med henblik på offentliggørelse,

at  indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder,

at  vedtage en dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet, der i udstillingsperioden periodevis bemandes i orienteringsøjemed samt offentliggørelse i områdets lokalaviser.

 

 

RESUME

På baggrund af Borgerrepræsentationen beslutning om at opføre en svømmehal på Bellahøj, drøftede Teknik- og Miljøudvalget på møde den 22. marts 2006 forvaltningens indstilling om at udarbejde et lokal-planforslag, der kan sikre de planmæssig rammer for et sådant projekt.

Lokalplanforslaget er herefter udarbejdet med udgangspunkt i vinderforslaget fra en afholdt arkitektkonkurrence om projektet, afholdt af Kultur- og Fritidsforvaltningen, der er bygherre på projektet. Vinderforslaget er udarbejdet af arkitektfirmaet Arkitema A/S m.fl.

Af de nuværende fem bassiner, der indgår i Bellahøj Friluftsbad, vil tre bassiner i forbindelse med etablering af den nye svømmehal blive fjernet. To bassiner, der for nyligt er blevet restaureret, vil indgå i det samlede nye badeanlæg. Svømmehallen inklusive adgangsarealer, omklædningsfaciliteter, tilskuerpladser, administrationslokaler, caféområde mv. udgør ca. 7.000 m² etageareal.

Den nye svømmehal er især kendetegnet ved et stort rektangulært tag, der "svæver" hen over et plateau med tilskuertribuner og bassiner. Plateauet fortsætter ud i et modelleret landskab mod syd og øst, hvor de eksisterende udendørsbassiner og solbadningsområder ligger. Plateauet afsluttes med en markant bastion mod Borups Allé. Bygningshøjden bliver ca. 10 meter.

Mod Frederikssundsvej etableres en offentlig plads, hvorfra der er adgang til svømmehallens hovedindgang. Mod Borups Allé etableres en række parkeringspladser som supplement til parkeringspladserne ved Bellahøjvej.

Lokalplanområdet afgrænses af Bellahøjvej, Frederikssundsvej, Borups Allé og matrikelskel mod den åbne del af Bellahøjmarken, og er identisk med matr.nr. 1394 Utterslev. Lokalplanområdet har et areal på 35.900 m².

Lokalplanforslaget er udarbejdet i overensstemmelse med Kommuneplan 2005.

Lokalplanforslaget er omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer. Forvaltningen har vurderet, at forslaget ikke medfører, at der skal udarbejdes en tilhørende miljørapport. Afgørelsen af vurderingen offentliggøres sammen med planforslaget.

Indstillingen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes. Sagen er miljøvurderet og vurderes til ikke at have væsentlige miljømæssige påvirkninger på området.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen besluttede den 26. august 2004 at opføre et overdækket svømmeanlæg ved den nordlige del af Bellahøjmarken, indenfor et område hvor det eksisterende Bellahøj Friluftsbad og Hal i dag er beliggende.

Kultur- og Fritidsforvaltningen, der er bygherre på projektet, afholdt efterfølgende i 2005 en arkitektkonkurrence om udformning af anlægget, der blev vundet af arkitektfirmaet Arkitema A/S m.fl.

Vinderprojektet, der er på ca. 7.000 m², er af en sådan karakter, at der skal udarbejdes lokalplan. Lokalplanområdet afgrænset af Bellahøjvej, Frederikssundsvej, Borups Allé samt af matrikelskel mod Bellahøjmarken. Området har et areal på 35.900 m² og er identisk med matr.nr. 1394 Utterslev.

I forbindelse med arkitektkonkurrencen blev de konkurrerende bedt om at foreslå andre byggemuligheder indenfor restrummeligheden i kommuneplanrammerne for området. Arkitema A/S pegede i den forbindelse på muligheden for at erstatte den eksisterende nyere hal ved Bellahøjvej samt parkeringsarealet syd for hallen med et nyt publikumsorienteret anlæg i tre etager. Det vurderedes, at der ville kunne opføres et anlæg med et etageareal på mellem 5.000 og 8.000 m2.

I mødet den 22. marts 2006 drøftede Teknik- og Miljøudvalget redegørelsen for udarbejdelse af lokalplanforslaget, herunder hvorvidt, der skulle fastsættes bestemmelser for udnyttelse af restbyggemuligheden. Teknik- og Miljøudvalget anbefalede lokalplanforslaget udarbejdet uden sådanne bestemmelser.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har efterfølgende udtrykt, at man ikke ønsker anden bebyggelse i området end svømmehallen og de relaterede faciliteter.

Forvaltningen har på den baggrund, optaget bestemmelser i lokalplanforslaget hvorved supplerende bebyggelse kun kan muliggøres ved tillæg til lokalplanen.

 

Uddybning af indstilling

Lokalplanforslaget vedlægges som bilag. Bilaget indeholder foruden selve forslaget afsnittet "Baggrund for lokalplanen", der indgår i det materiale, der trykkes sammen med lokalplanen, når denne bekendtgøres endeligt. Materialet danner samlet grundlag for efterfølgende administration af lokalplanen.

Lokalplanen har til formål at muliggøre opførelsen af en svømmehal, der er tilpasset området på en arkitektonisk og landskabelig tilfredsstillende måde. Vedrørende det landskabelige har lokalplanen bl.a. til formål at muliggøre at landskabet kan bearbejdes som delvis indhegning af svømmeanlægget. Endvidere er det lokalplanens formål at muliggøre etablering og indretning af en åben urban plads med offentlig adgang ved Frederikssundsvej og endeligt at hele området kan indgå i en samlet helhed med Bellahøjmarken.

Lokalplanområdet vil i overensstemmelse med kommuneplanens rammer blive fastlagt til offentlige formål, institutioner og fritidsformål som naturligt kan indpasses i området.

I lokalplanen fastlægges et byggefelt, indenfor hvilket det aktuelle projekt kan realiseres, og der medtages bestemmelser, der skal sikre, at den samlede bebyggelsesstruktur i området bliver enkel og klar.

Der fastsættes et højdegrænseplan over hvilket der ikke må bygges, idet der dog er åbnet mulighed for at planet vil kunne brydes i begrænset omfang, hvis det er begrundet i særlige arkitektoniske hensyn eller lignende, der ikke vil anfægte Bellahøjhusenes unikke karakter.

Eksisterende bebyggelse kan opretholdes og erstattes af nybyggeri indenfor principielt samme volumen. Der kan endvidere i mindre omfang opføres tilbygninger til eksisterende byggeri.

Parkeringsdækningen skal være af størrelsesordenen 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal, der kan indrettes i underjordisk anlæg eller på terræn langs Borups Allé. Parkeringsarealer på terræn skal indrettes således, at der opnås en sammenhængende helhed og gode fysiske og visuelle forbindelser i og omkring området.

Tilstrækkelig cykelparkering skal etableres i tilknytning svømmehallens indgange.

Mod Frederikssundsvej fastsættes bestemmelser om etablering af en offentlig tilgængelig plads. Arealet skal udformes som en åben og urban plads. Pladsen skal indrettes med siddemuligheder, lettere beplantning, og belysning, samt med hård belægning og på en sådan måde, at pladsen indgår som et byarkitektonisk opstrammende element i gadeforløbet langs Frederikssundsvej.

I lokalplanforslaget er der medtaget bestemmelser for udformning af de ubebyggede arealer og det modellerede landskab, hvorved det sikres, at den visuelle kontakt mellem svømmeanlægget og Bellahøjmarken fastholdes, samtidig med at der muliggøres etablering af en barriere, der hindrer ubudne gæster.

Beplantningsstrukturen inden for lokalplanområdet vil blive fastlagt i overensstemmelse med den fremtidige disponering af Bellahøjmarken (udenfor lokalplanområdet), som en forholdsvis åben struktur mod Bellahøjmarken og en mere lukket beplantningsstruktur mod Borups Allé. Herved søges fastholdt et ensartet indtryk i hele området.

 

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur foretaget høring af samtlige forvaltninger samt Københavns Energi og Københavns Bymuseum. Kun Københavns Energi og Københavns Bymuseum har bemærkninger til lokalplanforslaget.

Københavns Energi gør opmærksom på bygassens positive egenskaber, og foreslår i den forbindelse, at bygas anvendes til madlavningsformål i restaurant/cafeteria. Det skal dertil bemærkes, at der ikke i planloven er hjemmel til at stille krav om tilslutning til bygasnettet, hvorfor der ikke er medtaget bestemmelser om dette i lokalplanforslaget.

Københavns Bymuseum gør opmærksom på, at der findes tre fredede fortidsminder i form af gravhøje i nærheden af lokalplanområdet, og at der i en række tilfælde er gjort fund af arkæologisk interesse i området. Derfor ønsker Københavns bymuseums arkæologiske afdeling at føre tilsyn med jordarbejderne. Det skal dertil bemærkes, at bygherre påtænker at rette henvendelse til Københavns Bymuseum, når jordarbejder sættes i gang, således at museet kan føre tilsyn.

 

 

Forslag til dialogstrategi

På grund af lokalplanområdets placering i området uden umiddelbare naboer der berøres af anlægget samt, at lokalplanforslaget vurderes i højere grad at være vedkommende for en mindre og mere specifikt interesserede kreds af borgere, skal det foreslås, at der ikke afholdes borgermøde, men etableres en udstilling i nærområdet om lokalplanforslaget, der i perioder bemandes med medarbejdere fra forvaltningen. Udstillingen annonceres sammen med lokalplanforslagets offentliggørelse i lokalaviserne i området, med angivelse af, hvornår den vil være bemandet.

Derudover etableres på sædvanlig vis en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.

 

Miljøvurdering

Miljøvurdering af planer og programmer

Forvaltningen har vurderet, at der i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer ikke skal udarbejdes en miljørapport i tilknytning til lokalplanforslaget. I forbindelse med vurderingen, har forvaltningen hørt Kulturmiljørådet. Der er ikke modtaget udtalelser inden for høringsperioden.

I vurderingen indgår, at projektet i princippet er en overdækning af allerede eksisterende funktioner, og at den skitserede terræn-modellering fortsat vil fremstå med en overvejende grøn karakter som hidtil. Det er herved lagt til grund, at omfanget af lokalplanen set i forhold til lokalplanområdets nuværende udformning og karakter er af begrænset karakter, der ikke vurderes at få væsentlig indvirkning på miljøet.

Afgørelsen vedrørende vurderingen offentliggøres sammen med planforslaget.

Teknik- og Miljøforvaltningens og Økonomiforvaltningens positivlister til miljøvurdering

Sagen er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige påvirkninger.

 

 

 

 

BILAG VEDLAGT

Lokalplanforslag "Bellahøjbadet" med hovedafsnittene "Baggrund for lokalplanen", "Lokalplanforslag Bellahøjbadet" og "Forhold til øvrig planlægning og lovgivning".

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A.     Brev af 21. april 2006 fra Københavns Energi.

B.     Brev af 26. april 2006 fra Københavns Bymuseum.

 

Ulrik Winge


 

Til top