Mødedato: 09.05.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan til nyt erhvervsbyggeri på Jernbane Allé 41, Vanløse

Se alle bilag
Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives tre dispensationer fra lokalplan nr. 465 Indertoften II, så der kan opføres nyt erhvervsbyggeri med butikslejemål, kontorlokaler og hotellejligheder på et ubebygget areal ved siden af Vanløse Station.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der dispenseres fra lokalplan nr. 465 ”Indertoften II”, så der kan opføres nyt erhvervsbyggeri på Jernbane Allé 41.

Problemstilling

Forvaltningen modtog den 24. januar 2018 en byggeansøgning om opførelse af et større byggeri på Jernbane Allé 41 ved siden af Vanløse Station.

Ejendommen er omfattet af lokalplan nr. 462 ”Indertoften II” (bekendtgjort i 2012). Lokalplanen er udarbejdet for at muliggøre det pågældende byggeri. Projektet kræver dispensation fra lokalplanen. Dispensationerne er i forhold til byggeriets placering på grunden, placering af elevatortårn på forpladsen og fældning af ét bevaringsværdigt træ. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives de fornødne tre dispensationer, så det ansøgte projekt på Jernbane Allé 41 kan gennemføres.

Der er politisk interesse for området omkring Vanløse Station. Udvalget drøftede den 6. december 2021 et medlemsforslag fra Venstre om muligheden for udvikling af Vanløse Bymidte, hvilket også involverede den privatejede grund på Jernbane Allé 41. Fordi der har været politisk interesse for området og den konkrete byggesag, forelægges dispensationerne Teknik- og Miljøudvalget forud for en kommende høring.

Løsning

Formålet med dispensationerne er at muliggøre opførelse af et nyt erhvervsbyggeri. Det ansøgte projekt består af en base i to etager med to tårne på 30 og 40 meter i højden med i alt 7 og 10 etager. Byggeriet indrettes i stueplan og 1. sal med butikslejemål, på 2. sal etableres kontorer og 3.-10. sal indrettes til hotellejligheder (Bilag 2). Under de to tårne etableres parkeringskælder til biler og cykler samt med depotrum.

I 2012 blev der udarbejdet en lokalplan på grunden med det formål at muliggøre det projekt, som er under byggesagsbehandling. Kommuneplanens rammer blev også ændret for at rumme projektet. Det har således været intentionen for området, at det ansøgte projekt skulle opføres på grunden.

Byggesagen er opstartet i 2018 og har haft et længere sagsforløb. Det ansøgte projekt er stort set holdt inden for rammerne af lokalplanen og kræver kun enkelte dispensationer. Formålet med dispensationsmuligheden er at give en vis fleksibilitet i administrationen af lokalplaner. De ansøgte dispensationer er nærmere beskrevet nedenfor. Tegninger fremgår af bilag 3.

Dispensationer

Krav i lokalplan

Muliggøres med dispensation

Forvaltningens vurdering

Af § 5, stk. 5 fremgår:

I område D skal ny bebyggelse opføres inden for det på tegning nr. 3 viste principielle byggefelt (…).

Der søges om dispensation til delvist at placere tårnene uden for lokalplanens byggefelter. Projektet er i forhold til placering af tårne og udformningen af basen ikke identisk med projektet, der lå til grund for udarbejdelse af lokalplan. Dette medfører en formindskelse af forpladsarealet.

Projektændringerne er kommet til under den projektering af byggeriet, der er fundet sted efter udarbejdelsen af lokalplanen og skyldes blandt andet konstruktive og indretningsmæssige udfordringer i det skitseprojekt, der var grundlaget for af lokalplanen. På grund af projektets omfang og kompleksitet og den forestående projektering står der i lokalplanbestemmelsen, at byggefeltet er principielt.

Dispensationen begrundes med, at byggeriets placering ikke afviger væsentligt fra det byggeri, lokalplanen umiddelbart tillader. De to tårne er flyttet i forhold til de placeringer, der er angivet i lokalplanen, forpladsen er reduceret og givet en anden form. Det vurderes, at byggeriets og forpladsens overordnede karakter fortsat er i overensstemmelse med lokalplanen.

Den skyggevirkning, tårnene påfører omgivelserne, vurderes desuden ikke at være ændret væsentligt.

Af § 7, stk. 1 fremgår:

Den på tegning nr. 3 viste forplads mod Jernbane Allé skal ved hjælp af belægninger, beplantning, belysning, møblering og andre tiltag gives en urban karakter. Forpladsen skal indrettes så den fremstår som en sammenhængende del af den bagved liggende nye bebyggelse. Forpladsen må indrettes til torve- og markedsplads med

stadepladser, til udeservering o. lign. Der må etableres lette overdækninger eller lignende til brug for sådan anvendelse (…).”

Der søges om dispensation til at placere et elevatortårn med adgang til bygningens kælder på forpladsen.

 

 

Parkeringskælderens indretning har væsentlig indflydelse på, hvor det reelt er muligt at komme niveaufrit ned i kælderen uden at skulle ind i bygningens stueetage fra forpladsen. Dette er en forudsætning for, at en del af de cykler, der ellers ville blive parkeret på forpladsen, kan komme ned i parkeringskælder. Elevatorbygning vil understøtte, at forpladsen skal gives en urban karakter. Det er et sædvanligt element i byen, at der ved parkeringskældre og metrostationer er mulighed for at komme direkte til kælderen.

 

Af §8, stk. 8, pkt. b fremgår:

”De på tegning nr. 2 markerede bevaringsværdige træer må kun fældes efter Teknik- og Miljøudvalgets særlige tilladelse, hvis det er påkrævet i forbindelse med nybyggeri, og på betingelse af, at der plantes nye træer.”

 

Der søges om dispensation til at fælde et bevaringsværdig træ beliggende mod Jernbane Allé.

 

 

Det bevaringsværdige træ er ikke en del af en samling træer, som udgør en større helhed. Der er tale om et solitært træ, hvor nyplantning af træ på sigt vil have samme værdi for områdets grønne karakter.

 

Træet kan fældes på betingelse af, at der plantes et nyt træ. Placeringen vil ske i samarbejde med forvaltningen.

Høring

På grund af byggeriets omfang skal sagen i høring, før forvaltningen kan give endelig dispensation. Sagen har på nuværende tidspunkt ikke været i høring. Hvis Teknik- og Miljøudvalget godkender dispensationerne, vil forvaltningen igangsætte den sædvanlige høringsprocedure inden afgørelse. Ved mange og/eller vægtige høringssvar vil sagen blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget igen.

Forvaltningens vurdering

Forvaltningen vurderer samlet set, at dispensationerne sagligt kan gives. Dispensationerne om placering af elevatortårn og fældning af træ vurderes at være af mindre omfang i forhold til det samlede byggeri. Dispensationen til byggeriets placering uden for byggefelterne er nødvendig for, at projektet i sin nuværende form kan gennemføres. Forvaltningen vurderer, at der dispenseres til de mindre afvigelser, da projektet fortsat lever op til intentionen i lokalplanen.

Politisk handlerum

Udvalget kan beslutte, om en eller flere af dispensationerne ikke skal gives. Der skal være en saglig planmæssig relevant begrundelse for ikke at dispensere. En saglig begrundelse for ikke at dispensere til den ansøgte placering af tårne kan være, at man ikke ønsker, at forpladsen reduceres.

Planklagenævnet kan i en eventuel klagesag om afslag på dispensationer vurdere, om sagsforløbet medfører, at klager har fået berettigede forventninger om at opnå de ansøgte dispensationer.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt dispensationerne, sender Teknik- og Miljøforvaltningen dispensationerne i høring og arbejder mod at give byggetilladelse.

Søren Wille                                                             

/Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 9. maj 2022

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at (ÆF1):

”at der IKKE dispenseres fra lokalplanen”.

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 3 stemmer mod 7. 1 undlod at stemme.

 

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, B, C, F og V.

Undlod at stemme: Å.

 

Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse af nyt 2. at-punkt (ÆF2):

 

“at Teknik- og Miljøudvalget pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et budgetnotat til Budget 2023 på en foranalyse af en sammenhængende, funktionel og indbydende bymidte med inddragelse af lokale interessenter.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med 8 stemmer mod 0. 3 undlod at stemme.

 

For stemte: B, F, V, Ø og Å.

Imod stemte:

Undlod at stemme: A og C.

 

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF3):

 

”dog således, at der ikke gives dispensation til etablering af et elevatortårn.”

 

Ændringsforslaget (ÆF3) blev forkastet med 5 stemmer mod 6. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: F, Ø og Å.

Imod stemte: A, B, C og V.

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt med 6 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C og V.

Imod stemte: F, Ø og Å.

 

Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Vi finder det vigtigt, at der skabes et sammenhængende og attraktivt byrum i det centrale Vanløse. Derfor er det vigtigt at byggeret tænkes ind i det samlede byrum”.

 

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

"Partierne ønsker ikke, at forpladsen formindskes og opfordrer samtidig bygherre til at gå i dialog med lokaludvalget, andre lokale interessenter og ejerne af bycenteret om, at der sker en samtænkning, så der kan blive en sammenhængende Vanløse Bymidte, herunder i forhold til cykelparkering."

Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

"Vi undlader at stemme for bestillingen af budgetnotatet, da der i forvejen er et, og at det er ønsket opdateret forud for budgetforhandlingerne i efteråret. Dermed mener vi, at det er unødigt at bestille et nyt notat."

Til top