Mødedato: 09.04.2018, kl. 16:40
Mødested: Dansk Arkitektur Center (DAC), Strandgade 27B, 1401 København K

Indtægtsbevilling til EU-støttet cykelprojekt "Handshake"

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at modtage tilskud fra EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020 til Københavns Kommunes deltagelse i projektet ”Handshake”, der har til formål at styrke det europæiske samarbejde på cykelområdet.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskud fra EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020 på 3,1 mio. kr. til deltagelse i projektet ”Handshake”. Der skal på den baggrund gives en rådighedsbevilling som en indtægts- og en udgiftsbevilling på 3,1 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

Københavns Kommune har den 23. januar 2018 fået tilsagn om tilskud fra EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020 til at gennemføre et projekt om udveksling af viden på cykelområdet mellem europæiske byer. Projektet understøtter kommunens mål på cykelområdet, herunder København som verdens bedste cykelby, jf. Fællesskab København.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om den tildelte finansiering fra EU skal modtages og anvendes til projektet.

Løsning

Projektet Handshake

Projektet Handshake har til formål at styrke europæisk videndeling og benchmarking på cykelområdet på tværs af Europa. Konsortiet bag ansøgning til projekt Handshake består af 19 partnere, fordelt på tre ”Cycling Capitals” (København, Amsterdam og München) og 10 ”Future Cycling Capitals (Helsinki, Dublin, Riga, Brügge, Rom, Cadiz, Torino, Manchester, Krakow og Bordeaux) samt organisationer (ICLEI og Mobiel 21), rådgivningsvirksomheder (Isinnova, Decisio og Velo Mondial) samt Amsterdam Universitet.

Københavns Kommunes rolle i projektet

Som ”Cycling Capital” indgik Københavns Kommune i 2017 i samarbejdet for at udveksle best practice på cykelområdet. Projektet vil i foråret 2018 blive nærmere præciseret. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at samarbejdet særligt vil omfatte at kvalificere og udvikle løsninger indenfor Intelligente Transport Systemer (ITS), cykelparkering, adfærdspåvirkning samt effektvurdering af cykelinfrastruktur for på sigt at opnå, at flere københavnere cykler som følge af mere tilfredsstillende løsninger for infrastrukturen for cyklister.

Erfaringsudveksling med Amsterdam og München vil være det primære fokus for København. Det er første gang, at Københavns Kommune indgår i et formelt samarbejde på cykelområdet med Amsterdam, der som København er internationalt førende som cykelby. München har desuden omfattende erfaringer inden for mobilitetsplanlægning og adfærdspåvirkning.

Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at Københavns Kommune indarbejder viden fra projektet i kommende cykelindsatser. Eksempelvis i forhold til cykelparkeringsanlæg i konstruktion, samfundsøkonomiske beregninger af cykelinfrastruktur, kampagner for trafiksikkerhed samt fremme af brug af el- og ladcykler. Derudover vil de tre ”Cycling Capitals” fungere som mentorer for de øvrige deltagende byer i forhold til, hvordan de kan styrke cykling i deres byer. København er udvalgt som mentor for Helsinki, Manchester og Riga. Projektet bidrager derved til at styrke det europæiske samarbejde på cykelområdet.

Økonomi

Københavns Kommunes del af projektet udgør 3,1 mio. kr. (0,4 mio. euro) af en samlet økonomisk ramme på 36 mio. kr. (4,9 mio. euro) for alle partnerne. Handshake er 100 % finansieret af EU, og Københavns Kommune har dermed ingen egenfinansiering. Der skal ikke betales fondsmoms i forbindelse med tilskuddet. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer ingen afledte driftsudgifter i forbindelse med projektet.

Med denne indstilling ønsker Teknik- og Miljøforvaltningen at modtage 3,1 mio. kr. (0,4 mio. euro) fra EU-Kommissionen, jf. tabellen nedenfor:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*
(2018 p/l)

Varig?
ja/nej

2018

2019

2020

2021

 

1.

TMU

Ordinær drift

2.22.01.1

I

-388

-1.000

-1.000

-688

Nej

1.

TMU

Ordinær drift

2.22.01.1

U

388

1.000

1.000

688

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indtægtsbevillingen til cykelprojektet, igangsætter Teknik- og Miljøforvaltningen arbejdet med de øvrige partnere i Handshake, og projektet vil indgå i de årlige cykelredegørelser. Projektet forventes afsluttet ultimo 2021.

 

Pernille Andersen

/Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 9. april 2018 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Til top