Mødedato: 09.04.2008, kl. 17:00

Cykelpakke III: Skiltning af Grønne Cykelruter

Cykelpakke III: Skiltning af Grønne Cykelruter

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 9. april 2008

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Cykelpakke III: Skiltning af Grønne Cykelruter

TMU 206/2008  J.nr. 2007-26706

 

 

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende forslag til skiltning af Grønne Cykelruter, og at midler til cykelruteskiltning afsat i Cykelpakke III frigives til udvikling, produktion og skiltning af to cykelruter.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

 

1.                  at forslag til skiltning af Grønne Cykelruter danner baggrund for skiltning af Grønne Cykelruter i København.

2.                  at der med forbehold for BR's godkendelse af Cykelpakke III frigives en anlægsbevilling på 0,4 mio. kr.  i 2008 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Ordinær Anlæg, funktion 2.28.23.3 til projektudvikling og anlæg af cykelruteskiltning.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. april 2008
Godkendt, idet forvaltningen bearbejder skiltenes design.

 

 

Problemstilling

Anlæg af nye cykelrutestrækninger er nu så langt, at der er behov for skiltning med vejvisning og information. Forvaltningen har udviklet forslag til to nye skilteformer: En pullert til vejvisning og en pylon til information om ruteføring (se bilag 1). Skiltene er designet specielt til de Grønne Cykelruter i København, og der er tilstræbt et design, som understøtter de Grønne Cykelruters identitet og signalerer kvalitet.

 

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende forslaget, som vil danne baggrund for den videre udvikling og produktion af skilte til de Grønne Cykelruter. Samtidig skal der opsættes skiltning på nye cykelruter indenfor et beløb på 400.000 kr., som er afsat til cykelruteskiltning i Cykelpakke III. De første cykelruter, der skiltes, er Nørrebroruten og Ørestadsruten.

 

Løsning

Forvaltningen har sammen med konsulentfirmaet 11CityDesign udviklet forslag til to nye skilteformer: En vejvisning-pullert og en informations-pylon.

Den nye skiltning af cykelrutenettet vil gøre det lettere for cyklister og gående at følge de Grønne Cykelruter gennem byen. Skiltningen vil også medvirke til at øge kendskabet til de Grønne Cykelruter og dermed øge antallet af cyklister og gående, der bruger ruterne. De grønne cykelruter skal bidrage til at øge cykeltrafikkens andel af den samlede trafik i kommunen og dermed nå målet for 2015 om, at halvdelen af alle, som arbejder eller studerer i København, vil tage cyklen.

Der er udarbejdet to modeller, som udstilles ved udvalgsværelset og kan ses i vedlagte bilag. Det skal understreges, at der er tale om modeller, som efterfølgende skal videreudvikles til konkrete prototyper, der kan masseproduceres. Den høje pylon indeholder information om den enkelte cykelrutes forløb og sammenhæng med andre cykelruter. Den lave pullert er vejvisning med rutenavn og mål, som kendes fra byens øvrige skiltning.

Udformning, materialevalg, tekst og illustrationer fremgår af den vedlagte pjece, "Skiltning af Grønne Cykelruter". I designet er der taget højde for nem ren- og vedligeholdelse. Tekstområder er udført på 3M folier der er et særligt anti-graffiti folie, som kan afrenses. Det er desuden let udskifteligt og økonomisk at erstatte ved slitage. Soklen er udført af galvaniseret stål med en glat overflade, der ifølge Center for Renhold er den bedste overflade for afrensning og fjernelse af evt. opsatte plakater.

Modellerne foreslås opstillet ved Ågadebroen, hvor deres funktionalitet vil blive afprøvet i en periode efter åbningen af broen. Samtidig skal der udvikles og produceres rigtige pyloner og pullerter. De 2 nye cykelruter, Nørrebroruten og Ørestadsruten foreslås skiltet, som de første. Med indvielse af Ågadebroen i juni 2008 vil Nørrebroruten være anlagt fra Lyngbyvej til Frederiksberg. Ørestadsruten er anlagt fra Njalsgade til Otto Baches Allé.

Pylon og pullert opsættes langs cykelruten med en belægning, der passer med omgivelserne. Omkring informations pylonen, som aflæses stående, etableres fast belægning f.eks. med chaussésten. Pullerten opsættes i eksisterende belægning eller terræn. Renhold omkring pylon og pullert vil svarer til renhold omkring øvrigt byudstyr.

Interesseorganisationerne Dansk Cyklist Forbund, Dansk Fodgænger Forbund og De Samvirkende Invalideorganisationer er blevet konsulteret med hensyn til informationer, tekstplaceringer o.a. Vejdirektoratet er blevet konsulteret med hensyn til nye vejvisningsregler om cykelruteskiltning.

 

Økonomi

Udgifter på 400.000 kr. til cykelruteskiltning indgår i budgettet for Cykelpakke III, som behandles i BR den 3. april 2008. Under forudsætning af BR's godkendelse af Cykelpakke III skal TMU frigive midlerne til videre udvikling, produktion og opsætning af cykelruteskilte. Indenfor det afsatte beløb, vil der kunne etableres skiltning produceret som prototyper på de to ruter. Fremtidige udgifter til skiltning af nye cykelruter forventes at indgå som en integreret del af udgifter til anlæggelse.

 

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationens godkendelse af Cykelpakke III og Teknik og Miljøudvalgets godkendelse af forslag til skiltning af Grønne Cykelruter vil forvaltningen igangsætte udvikling og produktion af skilte til de 2 nævnte cykelruter.

I forbindelse med opstillingen af modellerne ved Ågadebroen vil der blive informeret bredt om cykelruteskiltningen. Der vil blive opsat informationsplancher med info rmationsfoldere, og lokalaviserne vil blive adviseret.

Der vil også blive sammensat en fokusgruppe med repræsentanter for interesseorganisationer, lokaludvalg o.a. med henblik på en vurdering af funktionaliteten.

Skiltning af Nørrebroruten og Ørestadsruten forventes etableret ultimo 2008.

Efter en evaluering af skiltningen af de to cykelruter fremsættes forslag til TMU om skiltning af øvrige eksisterende Grønne Cykelruter og af kommende cykelruter i forbindelse med nyanlæg.

 

 

Bilag

1.      Pjece: "Skiltning af Grønne Cykelruter"

 

 

 

Hjalte Aaberg                                                               Niels Tørsløv

 

 

 

Til top