Mødedato: 09.04.2008, kl. 17:00

Lokalplan "Bryghusgrunden" med kommuneplantillæg - startredegørelse

Lokalplan "Bryghusgrunden" med kommuneplantillæg - startredegørelse

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 9. april 2008

 

 

Sager til beslutning

 

10.1.      Lokalplan "Bryghusgrunden" med kommuneplantillæg - startredegørelse

TMU 262/2008  J.nr. 2008-39341

 

 

Udvalgene skal godkende, at der igangsættes udarbejdelse af ny lokalplan og kommuneplantillæg for et område ved Inderhavnen med henblik på at opføre en bebyggelse, der vil opgradere den centrale bys havnefront og styrke bylivet.

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

1.      at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at der udarbejdes forslag til lokalplan "Bryghusgrunden" på baggrund af de intentioner, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

2.      at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at der som indledende  dialogstrategi åbnes for debat mellem borgerne på en hjemmeside for sagen, og at yderligere aktiviteter tilrettelægges i samarbejde med bygherre med udgangspunkt i foreløbigt program, bilag 4.

Økonomiforvaltningen indstiller,

3.      at Økonomiudvalget godkender, at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2005, der ændrer rammerne for området med hensyn til anvendelse, bebyggelsesprocent og bygningshøjde, som det fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

4.      at Økonomiudvalget godkender, at der som indledende dialogstrategi åbnes for debat mellem borgerne på en hjemmeside for sagen, og at yderligere aktiviteter tilrettelægges i samarbejde med bygherre med udgangspunkt i foreløbigt program, bilag 4.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. april 2008
Teknik- og Miljøudvalget godkender startredegørelsen, idet Teknik- og Miljøforvaltningen jf. intentionerne i Metropolzoneprojektet fremlægger en vurdering af og forslag til:

- høj trafiksikkerhed omkring den Classenske legatskole; forslaget tilrettelægges i samarbejde med skolen

- forskellige midler til fredeliggørelse af Vester Voldgade som bidrag til at skabe bedre forbindelse for fodgængere og cyklister mellem Indre By og havnen

- hvordan der kan sikres bedre forbindelse fra Langebro for fodgængere og cyklister, herunder mulighed for direkte forbindelser mellem Christians Brygge og Langebro

sammen med lokalplanforslaget, og idet mulighederne for at tilføje en udendørs passage udenom bygningen langs vandet skal belyses i det videre forløb.

Protokolbemærkning fra Klaus Bondam (B), Monica Thon (B), Anne Vang (A), Susan Hedlund (A) og Lars Dueholm (V): "Det Radikale Venstre, Socialdemokraterne og Venstre er enige om, at projektet overordnet set er utroligt spændende."

 



 

 

 

PROBLEMSTILLING

I 2005 købte ejendomsselskabet Realea Bryghusgrunden og kajarealerne syd for Frederiksholms kanal. Med det hollandske arkitektfima OMA som rådgiver ønsker Realea nu at opføre en bebyggelse til serviceerhverv, boliger og en stor andel publikumsorienterede funktioner. Med udstillingsaktiviteter, offentligt tilgængelige mødesteder, café, restaurant, passager, byrum og legepladser sigter projektet mod at trække flere aktiviteter til havnen og styrke bylivet. Bebyggelsen forbinder byen med havnen henover Christians Brygge, jf. bilag 1.

I lokalplan nr. 236 "Christian Brygge" er området fastlagt til offentlige formål med en bebyggelsesprocent på 150. Da der er tale om anvendelsesskift og en bebyggelsesprocent på ca. 195 forudsætter byggeønskerne ny lokalplan og kommuneplantillæg. Teknik- og Miljøforvaltningen har desuden afgjort, at byggeriet er VVM-pligtigt og kræver miljøvurdering, jf. bilag 1 og 2. Indstillingen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

LØSNING

Projektets intentioner er i tråd med målene i Kommuneplanstrategi 2007 og Metropolzoneprojektets bylivsinitiativer, herunder fredeliggørelsen af Vester Voldgade. I udbudsgrundlaget for Vester Voldgadeprojektet vil der blive orienteret om projektet.

Opstart og udvikling af projektet

I forbindelse med behandlingen af et medlemsforslag om at friholde Bryghusgrunden for bebyggelse vedtog Teknik- og Miljøudvalget i marts 2006, at der skulle igangsættes en planlægning, der fortsat muliggør bebyggelse på grunden under følgende forudsætninger:

·         Bebyggelsen skal have ekstraordinær høj kvalitet tilpasset de særlige omgivelser.

·         Hovedparten af bebyggelsens stueetage skal indrettes til publikumsorienterede funktioner.

·         Bebyggelsens friarealer, promenader og nye offentlige byrum skal have den høje kvalitet, som stedets fremtrædende beliggenhed kræver.

·         Det tilstræbes at fjerne gadeparkeringen på den østligste strækning af Frederiksholms Kanal.

·         Såfremt det er foreneligt med kommunens parkeringsstrategi indrettes et stort offentligt tilgængeligt underjordisk parkeringsanlæg.

·         I bebyggelsen eller på friarealerne indrettes en legeplads af meget høj kvalitet, som er et vigtigt bidrag til mangfoldighed i området.

Udvalget vedtog desuden, at forvaltningen skulle tilrettelægge en dialogproces, der kunne sættes i gang før udarbejdelse af projekt og planforslag.

I løbet af 200 6 og 2007 har Realea og OMA videreudviklet projektet dels på baggrund af offentlige informations- og debatmøder og møder med de institutioner, der bruger legepladsen, dels i samarbejde med forvaltningerne.

Det er forvaltningens vurdering, at skitseprojektet på en overbevisende måde forener en mangfoldighed af funktioner og liv i bygning og byrum med unik arkitektur og har et kvalitetsniveau, der vidner om, at kommunens krav vil blive imødekommet.

For legepladsen er målet, at opnå ekstraordinær kvalitet, der sætter nye standarder for bylegepladser på internationalt niveau. Udformning og indretning af den nye legeplads skal derfor videreudvikles i et samarbejde mellem Realea, brugerne og kommunen med inddragelse af ekspertise på området. Det er en forudsætning at det samlede legepladsområde har samme størrelsesorden om den eksisterende legeplads.

Realea har som bygherre tilkendegivet, at man er enige i denne målsætning.

Miljømål og bæredygtighedstiltag vil blive konkretiseret i de videre forhandlinger med Realea.

 

 

Midlertidig legeplads

Under dialogprocessen har kommunen lovet brugerne af den eksisterende legeplads, Den Classenske Legatskole og institutionerne i Farvergade, at der etableres en midlertidig legeplads i byggeperioden. I samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, der driver den eksisterende legeplads, er mulighederne for placering ved at blive undersøgt, jf. bilag 3 med luftfoto. Mulighederne vil være afklaret inden politisk behandling af planforslagene

Dialogproces

Realea har i samarbejde med kommunen gennemført en særlig borgerdialog for præsentation og diskussion af byggeplanerne, som startede op i 2006. Forvaltningerne vil fortsat deltage aktivt i de kommende borgermøder, workshops og cafémøder, jf. bilag 4.

 

ØKONOMI

 

Udbygningsaftale

Det er aftalt med bygherre, at der udarbejdes en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Udbygningsaftalen forventes at indeholde følgende punkter:

  • Bygherre kompenserer økonomisk for p-pladser, der nedlægges på offentlig vej
  • Byggeret over og under Christians Brygge
  • Anvendelse og ejerskab af Bryghusgade
  • Ny legeplads og midlertidig erstatningslegeplads i byggeperioden
  • Udvikling af havnepromenaden under Langebro
  • Aftale vedr. reetablering af den del af Vester Voldgade, som påvirkes af projektet. Reetableringen skal sammentænkes med Metropolzoneprojektet for samme gade.

VIDERE PROCES

Når startredegørelsen er drøftet i udvalgene, gennemføres en indkaldelse af idéer og forslag til emner og forhold, som VVM- redegørelsen skal behandle, og en intern høring af forvaltningerne.

Forslag til lokalplan og kommuneplantillæg vedlagt VVM-rapport og udbygningsaftale forventes at kunne forelægges for Teknik- og Miljøudvalg på sidste møde inden sommerferien og for Økonomiudvalg og Borgerrepræsentation i august.

 

BILAG

1.      Startredegørelse

2.      Miljøvurdering

3.      Erstatningslegeplads + luftfoto

4.      Dialogstrategi

5.      Tilgængelighedsvurdering

 

 

Claus Juhl                                               Hjalte Aaberg

 

 

 

 

Til top