Mødedato: 09.01.2008, kl. 15:00

Rydning af selvsåede træer og buske i Østre Anlæg

Rydning af selvsåede træer og buske i Østre Anlæg

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. januar 2008

 

 

Sager til beslutning

 

4.      Rydning af selvsåede træer og buske i Østre Anlæg

TMU   2/2008  J.nr. 2007-102814

 

 

 

Udvalget skal tage stilling til, om Teknik- og Miljøforvaltningen må udføre forsøg med plantegift og fiberdug (et bestandigt, lystæt og vandgennemtrængeligt stof) for at undgå tilgroning med selvsåede træer og buske i Østre Anlæg.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1.          at der udføres forsøg i Østre Anlæg med anvendelse af 1-2 liter plantegift og afdækning med fiberdug i foråret 2008

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. januar 2008
Godkendt, idet Teknik- og Miljøudvalget fremover ikke ønsker at dispensere fra kommunens politik om ikke at anvende herbicider.

 

 

PROBLEMSTILLING

Efter samråd med Det Grønne Råd var Østre Anlæg udpeget til at være et væsentligt indsatsområde i 2007, idet forvaltningen anvendte 900.000 kr. til nedskæring af selvsåede træ- og buskarter som hyld, elm, ahorn m.m. Rydningen blev udført, da parken var groet til, så parkens bastioner og landskabelige udtryk ikke længere kunne opfattes. Bl.a. var udsigten til vandet i voldgraven forsvundet mange steder i parken.

Forvaltningen skar den uønskede vegetation ned i efteråret 2007. Der følger dog en problemstilling med nedskæringen. De nedskårne træ- og buskarter vil sætte nye grene fra roden. I efteråret 2008 vil der være ca. 1 meter lange grene fra de nedskårne træer og buske. I efteråret 2009 vil grenene være vokset yderligere, og efter 5 år vil de nedskårne træ- og buskarter være så høje, at virkningen af indsatsen vil være væk, og kan derfor opfattes som spild af ressourcer.

Yderligere har der været et meget ringe arbejdsmiljø for medarbejderne, da arbejdet er foregået på bastionernes skråninger. For medarbejderne har arbejdet betydet løft af motorsav og kratryddere på skrænter, kombineret med vrid i rygsøjle og hofte og udskridning, som belaster knæ og ankler. Da der er anvendt minimum 1.000 mandskabstimer, anser forvaltningen arbejdsmiljøet for værende så ringe, at der bør findes alternative arbejdsmetoder.

Rydning i en eksisterende bevoksning som den gennemførte i Østre Anlæg besværliggøres yderligere, fordi de træer og buske, der ønskes fjernet, står mellem andre træer og buske, som udgør den ønskede og blivende bevoksning. Både rydning og efterfølgende bekæmpelse af opvækst er nærmest en øvelse med "pincet", hvor forvaltningen forsigtigt plukker de uønskede træer og buske ud blandt de blivende uden at skade dem.

 

LØSNING

Problemet kan afhjælpes ved flere metoder. Det er muligt at nedskære nye skud fra træer og buske hvert år. Alternativt kan stødene (træstubbene) i forbindelse med rydningen smøres med plantegiften RoundUp. Desuden er det teknisk muligt at fræse rødderne eller afdække jorden med plast eller fiberdug. Forvaltningen har vurderet konsekvenserne for miljøet ved de 4 alternativer - se bilag 1, "Vurdering af alternative metoder for rydning af træer og buske".

Årlig nedskæring af træer og buske fjerner uønskede træer og buske fra nedskæringstidspunktet i november/december til april/maj, hvor de skyder igen. Erosion er ikke et problem, og den blivende beplantning vil fortsat eksistere. Arbejdsmiljøet vil fortsat være ringe. Der vil over en 10 årig periode blive udledt ca. 10 ton CO2, som følge af benzinforbruget. Forvaltningen anser metoden for ikke acceptabel, specielt i lyset af det dårlige arbejdsmiljø med mange vrid i ryggen.

Fræsning af rødder fjerner rødderne, således at der ikke er problemer med genvækst. Fræsning giver ingen problemer i forhold til arbejdsmiljøet. Fræsningens konsekvenser er dog ikke acceptable, da der efterfølgende kan opstå kraftig erosion, og den blivende beplantning vil blive beskadiget meget.

Afdækning med fiberdug i 1-2 år forhindrer sollyset i at trænge ned til genvæksten fra træer og buske, hvorved de dør. Fiberdugens konsekvenser er acceptable, da der kan forekomme erosion i mindre grad, og blivende beplantning vil kun forsvinde under fiberdugen. Løsningen vil give et broget udtryk i parken, som vil kunne opfattes som et æstetisk problem. Arbejdsmiljøet vil være acceptabelt. Forvaltningen anser fiberdug som acceptabelt på flade arealer, da erosionen her er minimal. Forvaltningen anbefaler at udføre forsøg med afdækning med fiberdug for at få erfaring med både virkning og praktisk gennemførelse.

Smøring af stød og stubbe med plantegiften RoundUp, får træet eller busken til at dø. Smøring giver ingen erosionsproblemer, og den blivende beplantning vil fortsat bestå. Desuden vil arbejdsmiljøet på skrænterne blive forbedret væsentligt, da "problemet" kun skal løses én gang og med eneste belastning for medarbejderen værende en lille forstøver. Anvendelse af plantegifte er i strid med Dogme2000, og bør neddrosles ifølge Pesticidaftalen. Forvaltning anbefaler, at anvende 1-2 liter aktiv stof af plantegiften RoundUp på skrænterne.

 

Der er indgået en frivillig aftale mellem staten og kommunerne (Pesticidaftalen) om afvikling af plantebeskyttelsesmidler på offentlige arealer. Aftalen rummer mulighed for midlertidig anvendelse på begrænsede områder, hvor det er påkrævet for at undgå væsentlige sikkerhedsmæssige eller driftsmæssige problemer. Anvendelsen af plantegift miljøvurderes negativ i forhold til pesticidaftalen.

Dogme2000 er indgået som en frivillig aftale mellem Københavns Kommune og 6 andre kommuner (Herning, Ballerup, Albertslund, Fredericia, Kolding og Malmø) om et bedre miljø og et mere bæredygtigt lokalsamfund. Anvendelsen af plantegift miljøvurderes negativ i forhold til Dogme2000.

Forbruget af plantegifte i det tidligere Vej & Park og det nuværende Center for Park og Natur er vist i tabellen nedenfor:

År

Plantegift anvendt i liter

2005

12

2006

30,75

2007

<1


Det ses, at forbruget har svinget en del i årene 2005 og 2006 grundet bekæmpelsen af bjørneklo. Forbruget i 2007 var meget lavt, da forvaltningen ikke har anvendt RoundUp til bekæmpelse af bjørneklo. Forvaltningen forventer ikke at anvende det fremover, da man er overgået til økologisk/mekanisk bekæmpelse af bjørneklo.

I 2007 vil der kun være anvendt Roundup til smøring af poppelstød, hvilket TMU tidligere er orienteret om.

Det Grønne Råd er orienteret om denne sag.

 

ØKONOMI

Forsøgene forventes at kunne udføres for kr. 50.000. Forvaltningen finansierer projektet via egne driftsmidler.

 

VIDERE PROCES

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget godkender indstillingen, vil forsøgene blive udført i foråret 2008.

 

BILAG

Ingen

 

 

Hjalte Aaberg                                                                 Jon Pape



 

Til top