Mødedato: 08.11.2006, kl. 15:01

Området Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade og Kvæsthusbroen

Se alle bilag

Området Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade og Kvæsthusbroen

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. november 2006

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Området Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade og Kvæsthusbroen

 

TMU 895/2006  J.nr. 2111.0040/06

 

 

INDSTILLING

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det i nærværende indstilling beskrevne program danner grundlag for den videre projektudvikling af Kvæsthusbroen,

at Københavns Kommune med udgangspunkt i ovennævnte programudkast igangsætter projektudvikling af det i nærværende indstilling viste etape 1 (selve ankomstområdet til det nye Skuespilhus),

at Teknik og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen bemyndiges til at indlede forhandlinger med Kulturministeriet om kommunalt køb/overtagelse af de i nærværende indstilling viste arealer på Kvæsthusbroen og Sankt Annæ Plads,

at Teknik og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen bemyndiges til at indlede forhandlinger med KE Afløb A/S om køb/overtagelse af det i nærværende indstilling viste areal ved bunden af Kvæsthusgraven på Sankt Annæ Plads,

at forvaltningen i samarbejde med Kulturministeriet tager kontakt til potentielle sponsorer om finansiering og realisering af ovennævnte program for Kvæsthusbroen, og

at der gives en anlægsbevilling på 1 mio. kr. på Vej & Park anlægsramme (2.22.3 Vejanlæg) til færdiggørelse af ovennævnte program og udarbejdelse af udbudsgrundlag for anlæg af udenomsarealerne til det nye skuespilhus (etape 1).

 

RESUME

Teknik og Miljøforvaltningen foreslår, at det i nærværende indstilling beskrevne program for udformning af området Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade og Kvæsthusbroen danner grundlag for den videre projektudvikling af området, herunder at der med udgangspunkt i dette program igangsættes projektudvikling af selve ankomstområdet til det nye skuespilhus (kaldet etape 1; jf. bilag 2).

Programmet er udarbejdet af Juul & Frost Arkitekter og angiver retningslinierne for en fremtidig disponering af arealerne således at området omkring skuespilhuset betragtes som et sammenhængende område. Programmets disponeringer indebærer, at selve molen skal udvikles som et sammenhængende rekreativt område (etape 2), og at Sankt Annæ Plads og Kvæsthusgade primært skal fungere som adgangsarealer til skuespilhuset (etape 1). 

Herudover foreslås det, at Teknik og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen bemyndiges til at indlede forhandlinger med Kulturministeriet om kommunalt køb/overtagelse af de i nærværende indstilling viste arealer på Kvæsthusbroen og Sankt Annæ Plads, samt med KE Afløb A/S om køb/overtagelse af det i nærværende indstilling viste areal ved bunden af Kvæsthusgraven på Sankt Annæ Plads. Arealerne forudsættes købt/overtaget for et symbolsk beløb, idet kommunen samtidig påtager sig udgifterne til den fremtidige drift.

På Vej & Parks anlægsramme er der reserveret et beløb på 20 mio. kr. i 2007 til etablering af udenomsarealer til det nye skuespilhus. Dette beløb vurderes ikke at være tilstrækkeligt til at finansiere anlæg af hele området Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade og Kvæsthusbroen. På den baggrund foreslås det, at forvaltningen tager kontakt til potentielle sponsorer om finansiering og realisering af det videre arbejde med etape 2 (jf. bilag 2) af anlægsarbejderne i området.

Endelig foreslås det, at der gives en anlægsbevilling på 1 mio. kr. på Vej & Park anlægsramme (2.22.3 Vejanlæg) i 2006 til færdiggørelse af ovennævnte program og udarbejdelse af udbudsgrundlag for anlæg af udenomsarealerne til det nye skuespilhus (etape 1).

Forvaltningen ser det som en forudsætning for anbefaling af nærværende indstilling, at indstillingen om "Operaforliget" ligeledes tiltrædes; uanset at såvel etablering af et parkeringsanlæg som en forbindelse over havnen - over, under eller på vandet - vil kunne realiseres indenfor rammerne af det foreliggende program.

Forvaltningen planlægger - såfremt nærværende indstilling godkendes - at tilknytte Juul & Frost Arkitekter som bygherrerådgivere. Forvaltningen vil herefter igangsætte realiseringen af etape 1 (trafikanlæg) og sideløbende hermed afdække mulighederne for finansiering af etape 2 (molen); jf. ovenstående. Såfremt finansiering kan findes vil forvaltningen udskrive en konkurrence om etape 2 (molen). Konkurrencens grundlag vil være programmet udarbejdet af Juul & Frost.

Forvaltningen vil ligeledes igangsætte en borgerproces om etape 1 og efterfølgende om etape 2. Borgerprocessen om etape 2 baseres på de retningslinier som Juul & Frost angiver i programmet. Forvaltningen vil - for så vidt angår borgerprocessen, som knytter sig til udformning og anvendelsen af ankomstområdet - foreslå, at der inviteres til borgermøde og dialog om udformningen af dette (etape 1).

Forvaltningen vil i en særskilt indstilling redegøre for finansieringsgrundlaget for etape 2, såfremt dette kan findes og samtidig præsentere grundlag for udskrivelse af en konkurrence. Konkurrencens vinderforslag vil ligeledes blive forelagt udvalget.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Første forestilling i det nye skuespilhus

Det Kongelige Teater planlægger at gennemføre en åbningsforestilling i det nye skuespilhus den 16. februar 2008. Oprindelig var planen at åbne ved sæsonstart i september 2008.

 

De ændrede planer fremrykker tidspunktet for færdiggørelse af permanente adgangsarealer. Da arealerne for størstedelens vedkommende er kommunale vejarealer, og da kommunen efter aftale med staten, jf. nærmere nedenfor, har reserveret 20 mio. kr. til anlægsarbejderne, er det aftalt, at Vej & Park er bygherre på opgaven. Kulturministeriet har overfor forvaltningen tilkendegivet, at kommunen vil få det aktuelle areal (som i dag bruges som byggepladsareal) frigivet/overdraget rettidigt, således at de permanente adgangsforhold kan etableres i løbet af 2007.

 

Uddybning af indstillingen

Arealerne omkring skuespilhuset ejes af henholdsvis Kulturministeriet og kommunen. Sankt Annæ Plads og Kvæsthusgade ejes af kommunen. Kvæsthusbroen ejes af Kulturministeriet. Arealet mellem fortovs bagkant og kajkanten i bunden af Kvæsthusgraven ejes dels af Kulturministeriet, dels af KE Afløb A/S; jf. bilag 1.

 

Kulturministeriet, Økonomiforvaltningen og Teknik og Miljøforvaltningen har drøftet de mulige fremtidige ejerforhold. Som grundlag for de i indstillingen anbefalede arealkøb/overtagelser har Kulturministeriet og forvaltningen udarbejdet nærværende program; jf. senere/bilag 4.

 

Kommunen forventer, at Kulturministeriet vil overdrage Kvæsthusbroen nord for Skuespilhuset samt arealet ved bunden af Kvæsthusgraven til kommunen. Ministeriet agter at beholde arealet syd for skuespilhuset til materielgård. Kulturministeriet har ikke afsat midler til etablering af udenomsarealer i forbindelse med Skuespilhuset. Kulturministeriet har oprindeligt købt de arealer, som eventuelt skal overdrages til kommunen, af Københavns Havn A/S.

 

Kommunen har i forbindelse med indgåelse af "Operaforliget" lovet at afsætte 20 mio. kr. til at etablere udenomsarealer i tilknytning til Skuespilhuset; jf. "Aftale af 31. maj 2001, bilag til brev til Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen fra Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen den 31. maj 2001" samt BR175/2000 af 11. maj 2000: "Indgåelse af aftale mellem Københavns Kommune og Staten om principperne for byggeri af skuespilhus på Turbinehalsgrunden." Midlerne er reserveret på Vej & Parks anlægsramme i 2007.

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at etablering af udenoms-arealerne gennemføres i flere etaper; jf. bilag 2. Det vurderes, at de 20 mio. kr. vil kunne dække omkostningerne til etablering af selve de primære adgangsarealer (etape 1; jf. bilag 2.). Kvæsthusbroen (etape 2) vil kunne henligge som grusareal og afvente senere finansiering (bla. via sponsormidler; jf. nedenfor).

 

Det foreslås, at forvaltningen i november 2006 igangsætter projekt-udviklingen af Sankt Annæ Plads og Kvæsthusgade (etape 1) med henblik på udarbejdelse af et projektforslag til forelæggelse for de politiske udvalg og ansøgning om anlægsbevilling (indenfor ram-merne af  de 20 mio. kr.), således at adgangsarealerne er færdiganlagt forud for åbningsforestillingen i det nye skuespilhus den 16. februar 2008.

 

Etape 2 omfatter selve Kvæsthusmolen. Udformning og igangsætnin-gen af denne etape kan - afhængig af finansieringsmulighederne - også underopdeles; eventuelt kan dele af broen henligge som et åbent område med stabilgrus i en periode indtil der kan skaffes finansiering. På bilag 2 vises en etapeopdeling af anlægsarbejdet.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at kommunen køber/overtager de ovennævnte arealer af Kulturministeriet, idet det vurderes af stor betydning, at kommunen får råderet over disse store nye offentligt tilgængelige arealer i byen.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler endvidere, at kommunen køber (overtager) et areal, som KE Afløb A/S har "indvundet" i forbindelse med etablering af et forsinkelsesbassin ved bunden af Kvæsthusgraven på Sankt Annæ Plads.

 

På bilag 3 ses de arealer, som forvaltningen foreslår, at kommunen køber/overtager.

 

Alle arealerne forudsættes købt/overtaget for et symbolsk beløb, idet kommunen samtidig påtager sig udgifterne til anlæg af overflader samt den fremtidige drift og vedligehold.

 

Aftale med henholdsvis Kulturministeriet og KE Afløb A/S vil blive indgået med forbehold for politisk godkendelse.

 

Parallelopdrag om programmering af Kvæsthusbroen

Kulturministeriet og kommunen har i vinteren 2005/06 gennemført et parallelopdrag vedr. programmering af Kvæsthusbroen. Projektet er udviklet på Kulturministeriets og kommunens arealer. Forvaltningen har taget iniativ til processen; dels på grund af den snævre sammenhæng/naboskabet med Sankt Annæ Plads, og dels grundet Kulturministeriets planer om efterfølgende overdragelse af arealerne til kommunen. Efter aftale med Kulturministeriet har parallelopdraget været gennemført på forvaltningsniveau med efterfølgende politisk behandling; jf. herom i efterretningsnotat til Bygge- og Teknikudvalgsmødet den 5. oktober 2005: "Proces for fremtidig udformning af Kvæsthusbroen" (Vej & Park 23. september 2005).

 

Der har været inviteret 3 teams ledet af 3 forskellige tegnestuer, men med deltagelse af sociologer, kunstnere mv., til at deltage i en proces med programmering af Kvæsthusbroen. Det var et krav, at de 3 team havde en bred tværfaglig sammensætning, idet - ikke mindst kommunen - ønskede at få udarbejdet forslag, hvor der tænkes i helheder, herunder på København som en international metropol, hvor blandt andet kunst, kultur og nyskabende borgerindrragelsesprocesser kunne afprøves.

 

En styregruppe bestående af repræsentanter fra Kulturministeriet, Det kongelige Teater og Teknik og Miljøforvaltningen har vurderet de udarbejdede forslag. Styregruppen har fået hjælp fra et fagligt opponentpanel bestående af Mikkel Bogh, Rektor, Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billekunstskolerne; Ellen Braae, medindehaver Berg & Braae Arkitekter MAA, Århus; Søren Møller Christensen, partner Carlberg & Christensen byplanrådgivere og Per Schulze, Projektleder, Arkitekt M.A.A, sekretariatet for Kvarterløft Nord-Vest.

Styregruppen er enige om at anbefale det af Juul & Frost Arkitekter ledede team's (herefter Team Juul & Frost) program: "Potentialet Kvæsthusbroen" til brug i det videre arbejde med udformning af Kvæsthusbroen, da dette vurderes bedst at kunne understøtte ønsket om at udvikle København til en internati onal metropol. Samtidig anser styregruppen Kvæsthusbroen for noget helt særligt; et spetakulært sted, som kræver en anderledes anvendelse og udformning end det, der hidtil er set i København.

Endvidere har opponentpanelet anbefalet Juul & Frost Arkitekter som kommunens rådgivere i den videre proces.

Staten forudsætter ved et salg/overdragelse af Kvæsthusbroen til kommunen, at kommunen arbejder videre ud fra dette program.

Af opponentpanelets anbefaling fremgår, "at Team Juul & Frost har formået at lave et oplæg til program, hvor der tages en række kvalificerede valg vedr. Kvæsthusbroens fremtidige udformning samtidig med, at det holdes åbent for den fortolkning, som skal finde sted i det kommende udbud."

 

Programmet beskriver "Potentialet Kvæsthusbroen" som:

 

"Kreativitet, eksperimentet og kulturel udfordring skal være stedets ånd. Der skal skabes innovative miljøer, hvor man udnytter de kreative institutioner, der er i nærheden. Området skal stimulere til samtaler. Der er ikke noget bedre i verden end at tale sammen, mødes i frihed og følelsesmæssig intensitet, og intet giver bedre mulighed for dette end kunstformidling, i kunstneriske inkluderende miljøer og på uformelle mødesteder som caféer og lignende. Mennesket skal udfordres, især tolerancen skal udvides for derigennem at minimalisere frygten for det anderledes. Kvæsthusbroen skal være åben, inviterende og tilpasningsdygtig overfor forandringer."

 

Team Juul & Frosts program er optrykt som bilag 4.

 

Team Juul & Frost har i deres program slået en kulturel tone an, som knytter an til de kulturinstitutioner og betydningsfulde naboer, som i forvejen findes i området: dels det nye Skuespilhus og operaen; dels Amalienborg med Amaliehaven, Det Kongelige Teater, Charlottenborg, Kunstindustrimuseet mv. Forslaget bindes op på en såkaldt kulturhub med et museum eller en kunsthal for samtidskunst (eller en alternativ attraktion af lignende karakter).

 

Team Juul & Frosts hovedgreb er at fastholde Kvæsthusbroen - kaldet Molen - som en stor åben flade, der inddeles i tre hovedrum, som skal medvirke til at give stedet en vis funktionsmæssig opdeling og karaktermæssig forskellighed.

 

De tre hovedrum er "Udvekslingens rum" i overgangen mellem Sankt Annæ Plads, Skuespilhuset og Molen, "Hændelsens rum" på Molens yderste del, hvor også indgangen til kulturhubben findes og endelig "Samtalens rum", som udgøres af den vestlige del af Molen mellem de to øvrige "rum". Denne del er forsænket i forhold til eksisterende terræn og tilbyder derved kontakt til vandets overflade, et tema som gentages og udfoldes i en serie pontoner. Molens østside er udlagt som en lang "ryg" - en promenade - som ender i en udkikspost, der forlænger Molen ud over havneløbet. Endelig foreslås en fodgængerbro mellem Molen og promenaden langs havnen, som er placeret i behørig afstand fra Molens yderste del, hvorved dennes særlige status i havneløbet forstærkes. Som en del af Molens midterste del, "Samtalens rum", indgår en række programmerbare felter. Et idékatalog anviser, hvorledes felterne kan give rum for strand og sommerliv, isskøjtebane, "instant parc" med træer, juletræssalg, græsflader til solbadning, boldspil, blomsterflader m.m. Team Juul og Frost foreslår endvidere en kulturhub på stedet. Den tænkes at bestå af en kunsthal for samtidskunst. Ideen om en kunsthal suppleres med en kunstnerisk udsmykning af især Molens sider.

 

Team Juul og Frost præsenterer et sammenhængende bud på ikke kun Kvæsthusbroens disponering, men også dens umiddelbare kontekst. Teamet forsøger sig med at binde det komplekse område sammen. Det gør de ved at foreslå en billedlig fritskæring af både Skuespilhus og Kvæsthusbro fra den bagvedliggende bymasse, hvilket tænkes at styrke Molens "ø-karakter" og bidrage til opbygning af en anderledes identitet for området.

 

Programmet ud nytter stedets kunstneriske og generelt visuelle og æstetiske potentialer. Disse ses i forhold til en overordnet vision om at gøre stedet til en både event- og samtaleorienteret kulturhub, et sted hvor der eksperimenteres, og hvor grænser udfordres, med stor grad af variation med hensyn til form, type og popularitet. Særligt skal bemærkes hovedgrebets oplæg til brugen af lys, hvilket vil gøre stedet til en attraktion om natten. Det bør i den forbindelse noteres at Kvæsthusmolen - trods sin isolerede beliggenhed - ligger afstandsmæssigt tæt på de aktive dele af byens natteliv. Molens ikonværdi er knap så høj i dagtimerne, men det vil i høj grad afhænge af udformningen og anvendelsen af de dynamiske felter, og etablering af den foreslåede kunsthal.

 

Kvæsthusmolen er 230 m lang målt fra Sankt Annæ Plads til den nordlige spids; mens den fulde udstrækning fra Nyhavn er 450 m. Bredden er 50 m.

 

Etablering af anlægget på Kvæsthusmolen kan eventuelt opdeles i 3 underetaper, hvor første etape kan være etablering af hovedgrebet, anden etape en lysinstallation og tredje etape en kunsthal.

 

Dialog med omverdenen

Borgerdialog og borgerinddragelse

Team Juul & Frost har også givet sit bud på en proces for etablering af en dialog med omverdenen. Team Juul & Frost opdeler processen i to: en proces der direkte knytter sig til udformningen og anvendelse af Kvæsthusbroen og dens forudsætninger, og en anden proces som omfatter den gruppe af parallelle initiativer, der udgør grundstenen i etablering af kunsthal og fladens udvikling (drift).

 

Forvaltningen vil - for så vidt angår processen, som knytter sig til udformning og anvendelsen af ankomstområdet - foreslå, at der inviteres til borgermøde og dialog om udformningen af selve ankomstområdet (etape 1), hvor den kommende trafik til Det nye Skuespilhus vil skulle afvikles. Den trafikale løsning vil naturligvis også være af særlig interesse også for de øvrige nære naboer (interessenter, beboere, erhvervsdrivende) i området.

 

Udformningen af selve Kvæsthusmolen vil naturligvis også være af interesse for førnævnte grupper. Kvæsthusmolen vil imidlertid - på grund af både størrelse og beliggenhed - blive mere og andet end en plads, hvor de lokale må formodes at udgøre hovedparten af brugerne. Kvæsthusmolen kan således blive en turistattraktion for såvel udenlandske som indenlandske turister ligesom havnepromenaden - fra bunden af Kvæsthusgraven til Langelinie i nord - er det. Derfor vurderer forvaltningen ikke, at en "normal" borgerinddragelsesproces vil være tilstrækkelig her. Forvaltningen foreslår derfor, at der udvikles et særligt koncept for den kommende dialog omkring dette, som forelægges udvalget til godkendelse.

 

Tidsplan

Forvaltningen har udarbejdet en foreløbig tidsplan for udvikling og anlæg af området. Tidsplanen er vedlagt denne indstilling som bilag 5.

Forvaltningen vil såfremt der kan etableres et finansieringsgrundlag til realisering af selve molen (etape 2) igangsætte en konkurrence om udformningen af molen. Konkurrencen vil i givet fald blive udskrevet på grundlag af det af team Juul & Frost udarbejdede program. Forvaltningen vil redegøre for såvel finansieringsgrundlag som konkurrencegrundlag i en særskilt indstilling.

Forvaltningen vil endvidere forelægge konkurrencens resultat for Teknik- og Miljøudvalget.

 

Økonomi

De trafikale forhold herunder adgangsveje foreslås etableret som 1. etape, og finansieres af de 20 mio. kr., der er reserveret på Vej & Park anlægsramme i 2007. De politiske udvalg og Borgerrepræsentationen vil senere få forelagt en indstilling med ansøgning om frigivelse af en anlægsbevilling til gennemførelse af etape 1. Selve Kvæsthusmolen realiseres som etape 2. Med henblik på færdiggørelse af programmet for Kvæsthusbroen og udarbejdelse af et udbudsmateriale for fase 1 foreslås der givet en anlægsbevilling på 1 mio. kr. over Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg) i 2006.

Etape 2 er pt. ufinansieret. Denne del af projektet kan evt. opdeles i yderligere etaper. Eventuelle restmidler fra etape 1 foreslås overført til etape 2. Det er imidlertid styregruppens vurdering, at udformningen af Kvæsthusmolen som kulturhub vil være så interessant for eventuelle bidragydere, at kommunen i samarbejde med Kulturministeriet bør arbejde på at afdække muligheder for sponsorer til dette specielle område; herunder til investering i en eventuel bygning for samtidskunst. Flere potentielle bidragydere har - uden at kende nærværende programforslag - allerede tilkendegivet deres interesse i området. Det foreslås på den baggrund, at forvaltningen i samarbejde med Kulturministeriet tager kontakt med og indleder forh andlinger med potentielle sponsorer.

For så vidt kommunen ikke kan skaffe sponsorer til etape 2, vil den grusbelægning, som bygherren af skuespilhuset efterlader Kvæsthusbroen med, være en anvendelig løsning.

Arealerne forudsættes købt/overtaget for et symbolsk beløb, idet kommunen samtidig påtager sig udgifterne til den fremtidige drift. Driftsomkostningerne til etape 1 er stort set identiske med de nuværende (fortsat drift af offentlige vejarealer), og vil således blive afholdt inden for Vej & Parks driftsramme.

Ved overtagelse/køb af Kvæsthusbroen vurderes driften af en midlertidig belægning (i grus) at kunne afholdes indenfor Vej & Parks driftsramme. Ved realisering af programmets intentioner om blandt andet en kulturhub på Kvæsthusbroen vil de fremtidige omkostninger blive indarbejdet i dette projekt. Bolværkerne vurderes at være i så god stand, at de ikke skal vedligeholdes indenfor en overskuelig årrække.

Købsaftale vil blive indgået med forbehold for efterfølgende politisk godkendelse.

 

Andre konsekvenser

Forvaltningen ser det som en forudsætning for anbefaling af nærværende indstilling, at indstillingen om "Operaforliget" ligeledes tiltrædes; uanset at såvel etablering af et parkeringsanlæg som en forbindelse over havnen - over, under eller på vandet - vil kunne realiseres indenfor rammerne af det foreliggende program.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: - over, under eller på vandet - over ejerforhold på Sankt Anne Plads, Kvæsthusgade og Kvæsthusbroen.

Bilag 2: Oversigt over etaper i anlægsarbejdet.

Bilag 3: Oversigt over arealer, som foreslås overtaget af Københavns Kommune/Teknik og Miljøforvaltningen.

Bilag 4: "Potentialet Kvæsthusbroen", Juul & Frost arkitekter; februar 2006.  

Bilag 5: Foreløbig tidsplan.

 

 

 

Ole Bach


 

Til top