Mødedato: 08.11.2006, kl. 15:01

Trafikal betjening af Operaen

Se alle bilag

Trafikal betjening af Operaen

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. november 2006

 

 

Sager til beslutning

 

2.      Trafikal betjening af Operaen

 

TMU 894/2006  J.nr. 21219.0140/06

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:

 

at     Operaen hurtigst muligt trafikbetjenes på følgende måde:

 

-          Med de eksisterende havnebusser

-          Med forøget sejlads med midlertidigt chartrede både fra Kvæsthusbroen til Operaen

-          Med busser mellem parkeringspladserne på Kalvebod Brygge og Operaen i forbindelse med Operaforestillinger

-          Opretholdelse af parkeringspladserne på Judichærs Plads

-          Med udvidet drift på buslinie 66 i forbindelse med Operaforestillinger

-          Med tilladelse til taxier til at køre gennem busslusen hele døgnet

-          Med massiv information om transport og parkeringsmuligheder (ved Operaen og ved bådsejladsen fra Sjællandssiden) - både på kort og langt sigt.

 

at Operaen og Holmen hurtigst muligt fra 2008 trafikbetjenes på følgende måde:

 

-          Med en pendulfærge mellem Dokøen og Kvæsthusbroen

-          Med en færge, der sejler mellem Dokøen og parkeringspladserne ved Nykredit/Kalvebod Brygge

-          Med de eksisterende havnebusser

-          Med betalingsparkeringspladser på Judichærs Plads

-          Med udvidet drift på buslinie 66 i forbindelse med Operaforestillinger

-          Med tilladelse til taxier til at køre gennem busslusen hele døgnet

 

 

Endvidere anbefales:

 

at  der søges indgået en aftale mellem Det Kongelige Teater, Mærsk Mc-Kinney Møller, HUR, relevante private grundejere  og Kommunen  omkring parkerings- og transporttakster, således at det bliver økonomisk mere attraktivt at anvende kollektiv trafik til Operaen.

 

at  den planlagte faste forbindelse mellem Dokøen og Kvæsthusbroen opgives

at  det planlagte P-anlæg under Kvæsthusbroen ikke søges realiseret som et led i trafikbetjeningen af Operaen

at  etableringen af et parkeringshus med ca. 500 parkeringspladser i Borgergade fastholdes

at  anlægsomkostningerne ved etablering af anløbssteder og tilhørende gadeombygninger betales af  provenuet fra parkeringsanlægget i Borgergade

at  de forøgede driftsudgifter til pendulfærge, havnebusser og buslinie 66 indgår i driftstilskuddet til den samlede kollektive trafik

at  der bevilges 1 mio. kr. til Vej & Park funktion 2.22.3 til de nærmere tekniske undersøgelser af pendulfærgen og anløbssteder, til passagerprognoser samt til forberedelse af udbuddet af færgedriften finansieret af kassen funktion 8.05.5

at  beløbet på 1 mio. kr. tilbageføres til kassen funktion 8.05.5 i forbindelse med udmøntning af provenuet ved udbud af parkeringsanlægget i Borgergade.

 

RESUME

Forvaltningen foreslår, at der træffes beslutning om den fremtidige trafikbetjening af Operaen til erstatning af planerne om en bro eller tunnel på tværs af havneløbet og et parkeringsanlæg ved Kvæsthusbroen. Baggrunden for forslaget er, at forvaltningens analyse har vist, at den oprindelige politiske aftale om trafikbetjening af Operaen ikke kan gennemføres, idet p-pladserne ved Borgergade og ved Kvæsthusbroen ikke kan generere et overskud således at en højklasset tunnel kan anlægges udgiftsneutralt for kommunen.

 

Der foreslås en kortsigtet løsning af parkering og transport til Operaen bestående af :

 

De eksisterende havnebusser

 

Disse fortsætter med at sejle, som basisbetjeningen af Operaen/Dokøen.  Sejlmuligheden fra Esplanaden/havnen giver god mulighed for bilister nord fra til at parkere på områdets parkeringspladser og sejle til Operaen.

 

Forøget sejlads med midlertidigt chartrede både fra Kvæsthusbroen til Operaen.

 

For at sikre tilstrækkelig sejlkapacitet til Operaen indsættes chartrede både fra Kvæsthusbroen til Operaen. Båden sejler frem til den permanente løsning igangsættes.

 

Busser mellem parkeringspladserne på Kalvebod Brygge og Operaen i forbindelse med Operaforestillinger.

 

Bilister til Operaen fra syd og vest tilbydes parkering ved Kalvebod Brygge med videre transport med busser. Bustransporten er en midlertidig foranstaltning indtil der er etableret sejlmulighed herfra til Operaen. Såfremt byggeriet på Bryghusgrunden realiseres vil der også være parkeringsmuligheder her, der kan nyttiggøres ved Operabetjeningen. Det undersøges nærmere om der kan etableres takstsamarbejder, således at en Operabillet gives reduktion i såvel parkerings- som transportudgifter med bus/båd

 

Opretholdelse af parkeringspladserne på Judichærs Plads

 

Disse p-pladser søges opretholdt og overtaget af kommunen, således at der kan opkræves parkeringsbetaling. Dette vil medvirke til at balancere udgifterne ved transport til Operaen med bil og kollektiv trafik.

 

Udvidet drift på buslinie 66 i forbindelse med Operaforestillinger.

 

Operagæster, der ønsker at anvende kollektiv trafik betjenes med metroen til Christianshavns Torv og derfra med buslinie 66. Denne linie udvides, således at der er tilstrækkelig transportmuligheder til og fra Operaen.

 

Tilladelse til taxier til at køre gennem busslusen hele dagen

 

Busslusen giver en forholdsvis stor omvejskørsel til Operaen. Det har den konsekvens, at det  er dyrt at køre til og fra Operaen med taxi, men også, at det kan være svært at få taxier  til Operaen i perioder.

 

Massiv information om transport og parkeringsmuligheder, (ved Operaen og ved bådsejladsen fra Sjællandssiden) - både på kort og lang sigt.

 

Det er vigtigt at kunderne er velinformeret om transportmulighederne. Der gennemføres derfor en informationskampagne omkring trafik- og parkeringsbetjeningen både på kort og lang sigt. Specielt søges der indgået et samarbejde med Operaen, således at transportmulighederne kommunikeres sammen med udlevering af billet.

 

Der søges indgået en aftale mellem Det Kongelige Teater, Mærsk Mc-Kinney Møller, HUR, relevante private grundejere og Kommunen omkring parkerings- og transporttakster, således at det bliver økonomisk mere attraktivt at anvende kollektiv trafik til Operaen.

 

I dag er der gratis parkering ved Operaen på Judichærs Plads. Det betyder, at det er billigere at køre i bil og parkere ved Operaen end at parkere på Sjællandssiden og sejle/køre i bus eller at tage kollektiv trafik hele vejen. Dette er et generelt problem i konkurrencen mellem privatbilen og kollektiv trafik. For at minimere forskellene ved operatrafikken søges indgået et samarbejde mellem de relevante parter, således at det koster penge at parkere ved Operaen, ligesom der søges indgået takstsamarbejder, således at det bliver billigere at anvende såvel kollektiv transport som parkering på Sjællandssiden, hvis man har en operabillet. Det er imidlertid ingen sikkerhed for at disse forhandlinger fører til et resultat, ligesom et evt. provenuetab ikke er finansieret.

 

Ovenstående - kortsigtede - tiltag søges etableret hurtigst muligt, så de kan lette trafikbetjeningen af Operaen fra 2007. Samtidig foreslås nedenstående foranstaltninger iværksat for at styrke trafikbetjeningen af Operaen fra 2008.

 

 

Pendulfærge mellem Dokøen og Kvæsthusbroen

 

Der indsættes en ny pendulfærge mellem Kvæsthusbroen og Dokøen. Pendulfærgen vil sejle ca. hvert 6. minut fra begge sider, og færgen skal kunne medtage cykler, således at den kan fungere som alternativ til en bro. Færgen sejler det meste af døgnet, således at den generelt forbedrer sammenhængen mellem Holmen og Indre By.

 

En færge, der sejler mellem Dokøen og parkeringspladserne ved Nykredit/Kalvebod Brygge

 

Samtidig indsættes en ny færge, der sejler i pendulfart mellem Dokøen og Kalvebod Brygge ved Operaforestillinger. Operagæster kan således parkere ved Kalvebod Brygge/Nykredit og sejle til Operaen. Samtidig vil et nyt stoppested for havnebusserne kunne bidrage til at skabe liv på havnen netop der, hvor Metropolzonen møder vandet.

 

Både pendulfærge og færgen til betjening af Kalvebod Brygge skal indarbejdes i udbuddet af havnebussejlads, og kan først forventes i drift i 2008.

 

Den nye færge til betjening af Kalvebod Brygge vil kunne bruges til at udvide driften, når der ikke er forestillinger i Operaen. I første omgang foreslås at udvide ruten til at omfatte det nye stoppested ved Kalvebod Brygge og opretholde 20-minutters driften på havnebusserne.

 

De eksisterende havnebusser

 

Fortsætter som i 2007 med ovennævnte forbedringer.

 

Betalingsparkeringspladser på Judichærs Plads

 

Kommunen søger at overtage parkeringspladsen (jf. 2007) og indføre betalt parkering, senest ved overtagelsen. Det forventes, at parkeringspladsen på Judichærs plads kan dække behovet, når forbindelserne på tværs af havnen samtidig forbedres.

 

Udvidet drift på buslinie 66 i forbindelse med Operaforestillinger

 

Forbedringerne i 2007 fastholdes.

 

Tilladelse til taxier til at kan køre gennem busslusen hele døgnet.

 

Tilladelsen fra 2007 fastholdes.

 

 

Det foreslås, at anlægsomkostningerne i forbindelse med etablering af anløbssteder - foreløbig skønnet til ca. 5 mio. kr. dækkes af  en del af det forventede provenu fra udbuddet af parkeringshuset i Borgergade. Provenuet var oprindelig forudsat brugt til at finansiere den med denne indstilling opgivne faste forbindelse mellem Dokøen og Kvæsthusbroen.

 

De forøgede driftsomkostninger – foreløbigt skønnet til 2,6 mio. kr i 2007 og i alt ca. 5 mio. kr. årligt derefter – indgår i det samlede driftstilskud til den kollektive trafik. Det skal understreges, at skønnet over driftsomkostninger er behæftet med en vis  usikkerhed. Der er i budgettet også afsat 1 mio. kr. til  det videre planlægnings- og udbudsarbejde m.v. Driftsomkostningerne er endvidere baseret på, at pendulfærgen får egen takst på 10 kr. pr. tur for gående og cyklende med mulighed for at køre et månedskort til 100 kr.

 

I første omgang foreslås at bevilge 1 mio. kr. til de videre undersøgelser og forberedelse af udbuddet af pendulfærgen, samt at indarbejde en tredje havnebus til betjening af Kalvebod Brygge i udbuddet af havnebusdriften som Københavns Kommune gennemfører sammen med det nye trafikselskab 2007.

 

Som konsekvens af ovenstående forbedringer foreslår forvaltningen, at parkeringsanlægget ved Kvæsthusmolen og en fast forbindelse mellem Kvæsthusmolen og Dokøen ikke længere indgår i planlægningen som den langsigtede trafikbetjening af Operaen.

 

Hvis ovenstående indstilling vedtages vil forvaltningerne primo 2007 forelægge udvalgene et konkret forslag til de landbaserede forbedringer i forbindelse med pendulfærge og havnebusser, såvel som en nærmere vurdering af passagerunderlaget og funktionskravene til pendulfærgen. Pendulfærgen og havnebusserne forventes indarbejdet i det almindelige udbud af havnebusserne.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med aftalen mellem Københavns Kommune og staten om Operaen og skuespilhuset på Kvæsthusbroen blev der planlagt et parkeringsanlæg ved Kvæsthusmolen, som skulle betjene begge kulturhusene i kombination med en fast forbindelse over eller under vandet.

 

Den faste forbindelse skulle finasieres ved overskuddet fra parkeringsanlæg i Borgergade og ved Kvæsthusbroen. Udbudsgrundlaget af parkeringsanlægget i Borgergade forventes behandlet i Teknik- og Miljøudvalget d. 8. november  (sammen møde som denne indstilling). Udbuddet må vise hvor stort et overskud, der kan skabes, men forvaltningens analyser viser, at der ikke kan forventes stort nok overskud til at finansiere en højklasset tunnelforbindelse.

 

Samtidig benyttes havnebusserne og den kollektive trafik af langt den største del af gæsterne i Operaen, hvilket har medført lange ventetider på både havnebus og almindelige busser. Endelig har der været problemer med at bestille taxi til Holmen og Operaen.

 

På den baggrund har forvaltningen undersøgt forskellige muligheder for at forbedre betjeningen af Operaen og af mulighederne for at komme på tværs af havnen generelt.

 

Uddybning af indstilling

Denne indstilling medfører, at der til betjening af operaen gennemføres en række forskellige tiltag, der skal erstatte planerne om en bro eller tunnel på tværs af havneløbet og planerne om et parkeringsanlæg ved Kvæsthusbroen.

 

En pendulfærge mellem Dokøen og Kvæsthusbroen

Hovedforslaget er at indsætte en helt ny færgetype, der sejler i pendulfart mellem Dokøen og Kvæsthusbroen. Færgen skal have plads til mindst 100 passagerer og mange cykler. Som cyklist skal det være nemt og hurtigt både at komme til færgen og at komme ombord, så færgen kan fungere som et reelt alternativ til en bro.

 

Færgen vil have afgang ca. hvert sjette minut fra begge sider - sejltiden på tværs er ca. to minutter. Det foreslås endvidere, at pendulfærgen får sit eget takstsystem, hvor en kontantbillet koster 10 kr. og der er mulighed for at købe et månedskort til 100 kr. Månedskortet skal være attraktivt for de daglige brugere, dvs. beboere og de mange studerende på Holmen. Med disse priser forventes pendulfærgen at få ca. 1,6 mio. passagerer årligt.

 

Pendulfærgen er en helt ny type færge, hvor der bl.a. skal stilles store krav til cyklers adgang. Denne indstilling medfører at der i første omgang bevilges midler til de nærmere undersøgelser af funktionskrav og passagerunderlaget. Efterfølgende skal pendulfærgen udbydes, og kan derfor tidligst forventes i drift pr. 1. januar 2008 og formentligt først senere. Som følge heraf er forvaltningen i gang med at undersøge mulighederne for at etablere en midlertidig forøgelse af sejladsen i Københavns Havn. En midlertidig sejlads vil blive baseret på helt andre og eksisterende bådtyper, og indsættes som minimum i hele 2007.

 

En færge, der sejler mellem Dokøen og Nykredit/Kalvebod Brygge

For at give bedre mulighed for at køre i privatbil til Operaforestillinger foreslås at indsætte en særlig færge, der sejler i pendulfart mellem Operaen og Kalvebod Brygge. Nykredits bygning og omkringliggende arealer på Kalvebod Brygge rummer ca. 400 parkeringspladser, som kan udnyttes om aftenen og i weekenden. Hertil kommer den øvrige parkering langs byggerierne på Kalvebod Brygge, og i forbindelse med byggeriet på Bryghusgrunden, hvis det realiseres.

 

Der indsættes en færge, der sejler i pendulfart mellem Dokøen og Kalvebod Brygge. Færgen kan afgå ca. hvert tyvende minut fra Kalvebod Brygge før forestilling, og sejler naturligvis i modsat retning efter forestillingen. I den øvrige tid vil færgen indgå i den almindelige havnebusdrift.

 

Parkering i Nykredits kælder koster 10 - 18 kr. pr. time, og færgen til Operaen koster sædvanlig havnebustakst. Færgen forventes at transportere ca. 60.000 passagerer årligt.

 

Forvaltningen har haft en indledende drøftelse med Nykredit Ejendomme, der stiller sig positiv overfor ideerne. Nykredit ønsker anløbsstedet placeret syd for Hotel Marriott umiddelbart ud for Bernstorffsgade. Nykredit har i øvrigt nævnt muligheden for at lave en særlig aftenbillet til parkeringen, som vil være attraktiv for Operaens gæster.

 

Det er vigtigt, at der opnås en aftale om parkeringstaksterne og transporttaksterne med kollektiv trafik, således at udgifterne herved minimeres og gøres konkurrencedygtige med at køre i bil til Operaen.

 

Færgen skal indarbejdes i udbuddet af havnebussejlads, og kan tidligst forventes i drift pr. 1. januar 2008. I første omgang foreslås derfor at indsætte busbetjening mellem parkeringsmulighederne på Kalvebod Brygge og Dokøen i forbindelse med forestillinger i Operaen. Samtidig undersøges mulighederne for at indsætte chartrede både som en midlertidig løsning i 2007.

 

De eksisterende havnebusser

De eksisterende havnebusser foreslås at fortsætte som hidtil. Dog giver den ekstra båd, der skal bruges til betjening af Nykredit, mulighed for at udvide driften - også uden for operaforestillinger. Det foreslås, at ruten udvides til at inkludere det nye stoppested ved Nykredits bygning på Kalvebod Brygge. Her vil det være muligt at nå Havnebusserne i gåafstand fra Københavns Hovedbanegård. Samtidig vil stoppestedet ligge hvor Metropolzonen møder vandet. Et nyt stoppested for havnebusserne vil bidrage til at skabe liv på havnen og bidrage til den kollektive trafikforsyning af hele området.

 

De eksisterende havnebusser giver også god adgang fra stoppestedet ved Esplanaden/Havnen. Her er også parkeringspladser, der kan nyttiggøres til at betjene biltrafik fra nord.

 

Opretholdelse af parkeringspladserne på Judichærs Plads

Lokalplanen for Operaen udlægger Judichærs Plads til parkering. Det har tidligere været antaget, at Judichærs Plads efter tilvejebringelse af en anden parkeringsløsning som f.eks. et parkeringsanlæg ved Kvæsthusbroen, ville blive udlagt som rekreativt område.

 

Forvaltningen foreslår, at parkering på Judichærs Plads søges gjort til en permanent løsning. Forvaltningen vurderer ikke, at det strider mod fredningen af kranerne på Judichærs Plads.

 

For at minimere brugen af bilen til Operaen er det vigtigt at parkering ved Operaen kommer til at koste penge. Forvaltningen vil forhandle dette med Mærsk Mc-Kinney Møller med henblik på indførelse hurtigst muligt.

 

Udvidet drift på buslinie 66

Det foreslås, at indsætte en ekstra bus på buslinie 66 i 2½ time før Operaforestillinger. Bussen skal køre i pendulfart mellem Christianshavns Metrostation og Operaen, hvilket kan give 4-5 ekstra afgange pr. time.

 

Den forøgede busdrift skal sikre, at passagerer ikke efterlades ved Christianshavns station, fordi bussen allerede er fuld ved afgang fra Københavns Hovedbanegård. Efter operaforestillinger er der allerede indsat ekstra busser mod Christianshavn og København H.

 

Åbning af busslusen for taxi

På et hverdagsdøgn kører der ca. 11.400 biler på Prinsessegade umiddelbart øst for Torvegade. Det er tidligere vurderet, at trafikken med et fuldt udbygget Holmen og uden bussluse ville være ca. 13.600 på et hverdagsdøgn.

 

Det foreslås at opretholde busslusen men at tillade taxier at køre gennem. Det forventes at denne ændring kan forøge døgntrafikken i Prinsessegade op til 800 biler ved operaforestillinger.

 

Det skal understreges, at ændringer i busslusens funktion forudsætter politiets godkendelse. Forvaltningen vil efter den politiske behandling rette henvendelse til Københavns Politi.

 

Endelig skal det nævnes, at Det Kongelige Teater har udtrykt ønske om at særlige køretøjer kunne få tilladelse til at benytte busslusen. Køretøjerne bruges til transport mellem Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv og Operaen. Forvaltningen anbefaler ikke, at der gives dispensationer til passage af busslusen, idet det vil være meget vanskeligt at argumentere for at nogen kan få tilladelse og andre ikke.

 

Information

Det er afgørende at operagæsterne kender transportmulighederne. derfor gennemføres en massiv informationskampagne om både de kortsigtede og langsigtede løsninger. Endvidere søges etableret et samarbejde med Operaen, således at information om trafikadgangen til operaen gives sammen med udlevering af billetten.

 

Konsekvenser

Som konsekvens af de beskrevne forbedringer af betjeningen af Operaen foreslås, at parkeringsanlægget ved Kvæsthusbroen ikke søges realiseret som en del af trafikbetjeningen af Operaen. Ligeledes anbefales, at en bro over eller tunnel under havnen opgives, idet den erstattes med pendulfærgen.

 

 

Tidsplan

  • Funktionskrav til ny pendulfærge fastligges som grundlag for udbud af driften. Forelægges til politisk behandling i første halvdel af 2007.
  • Udbud af pendulfærgen gennemføres i 2007. Endelig driftsstart afhænger af byggetid på den nye færge mv., men forventes 1/7 2008.
  • Ekstra havnebus til betjening af Kalvebod Bryge indarbejdes i det almindelige udbud af havnebusserne, som genneføres i 2007. Forventet driftsstart primo 2008
  • Midlertidig busbetjening af Kalvebod Brygge gennemføres med busplan 2007, dvs. pr. 1/1 2007, men søges igangsat tidligere om muligt.
  • Det samme gælder for forøget busdrift på buslinie 66.
  • Tilladelse til taxier til at benytte busslusen iværksættes umiddelbart efter denne indstillings vedtagelse og aftale md politiet.

 

Skuespilhuset på Kvæsthusbroen forventes at åbne i 2008. Københavns Kommune har ansvaret for anlæggelse af de omkringliggende arealer. Teknik- og Miljøudvalget vil snarest få forelagt en indstilling om byrummets udformning og anlæggelse. I den forbindelse er det vigtigt, at der er taget en principiel beslutning om pendulfærgen, så anløbssteder og adgangsveje kan indpasses i det samlede projekt.

 

 

Økonomi

Denne indstilling medfører udgifter på kr. 1,0 mio. til projektudviklingen af pendulfærgen samt anløbssteder og en yderligere analyse af passagererunderlaget. De 1,0 mio. kr. finansieres i første omgang af kassen. Beløbet er en del af budgetforliget for 2007. Det tilbageføres kassen i 2007.

 

 

Udmøntning af beslutningen i denne indstilling vil efterfølgende medføre anlægsudgifter på skønsmæssigt 5 mio. kr. til etablering af nyt anløbsted ved Kalvebod Brygge og nye anløbssteder med tilhørende adgangsforhold for pendulfærgen.  Endvidere kan der komme udgifter til overtagelse af Judichærs Plads.

 

Disse omkostninger foreslås dækket af det forventede provenue fra Borgergade.

 

Udmøntning af beslutningen vil også medføre forøgede driftsomkostninger. Det er vurderet, at de forøgede nettodriftsomkostninger til drift af pendulfærgen, den nye forbindelse mellem Dokøen og Kvæsthusmolen samt udvidelse af driften på buslinie 66 vil andrage ca. 5 mio. kr. årligt. Driftsomkostningerne er endvidere baseret på, at pendulfærgen får egen takst på 10 kr. pr. tur (incl. cykel) med mulighed for at køre et månedskort til 100 kr. Denne udgift er også dækket af  budgetforliget for 2007-09.

 

Det skal understreges, at der er tale om et foreløbigt skøn. Passagerprognoserne for bådløsningerne er behæftet med stor usikkerhed ligesom omkostningerne i forbindelse med drift af en helt ny type færgeforbindelse først kan fastlægges endeligt i forbindelse med udbuddet.

 

På kort sigt (i 2007) søges at betjene parkeringsmulighederne ved Kalvebod Brygge med bus. Busdrift i forbindelse med Operaforestillinger forventes at medføre en netto forøgelse af driftsomkostningerne på ca. 300.000 kr. pr. år. Forvaltningen vil sammen med HUR hurtigst muligt afklare mulighederne for at etablere den ekstra buskørsel, eventuelt på gennem mindre ændringer af eksisterende buslinier.

 

I 2007 indsættes endvidere en midlertidig forøgelse af havnebussejladsen. Den konkrete udgift til denne sejlads afhænger af bådtype og driftomfang, men forventes at koste op til 2,3 mio. kr. Forvaltningen er i gang med at undersøge forskellige muligheder for en midlertidig forøgelse af sejladsen.

 

 

Miljøvurdering

Indstillingen vurderes ikke at medføre væsentlige ændringer for miljøet.

 

Pendulfærgen vil medføre en ny og attraktiv forbindelse på tværs af havnen, hvilket kan medføre en vækst i fodgænger- og cykeltrafik. Ændringerne i af busslusen kan medføre en forøgelse af trafikken i Prinsessegade på op til 800 biler pr. døgn, når der er forestilling i Operaen.

 

De nuværende havnebusser er tunge og drevet af store dielselmotorer. Udviklingen af nye bådtyper, bedre motorer og alternativ brændsel går dog stærkt og det skal sikres, at de nye både bliver så miljøvenlige som muligt.

 

Høring

Der har ikke været foretaget høring af forslagene.

 

Andre konsekvenser

-

 

BILAG VEDLAGT

 

Indgåede politiske aftaler omkring Kulturhusene.

 

 

 

Claus Juhl                                                                       Hjalte Aaberg


 

Til top