Mødedato: 08.11.2006, kl. 15:00

Tilgængelighedsprojekt - midler

Se alle bilag

Tilgængelighedsprojekt - midler

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. november 2006

 

 

Sager til beslutning

 

30.      Tilgængelighedsprojekt - midler

 

TMU 858/2006  J.nr. 069.0001/04

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at  1,6 mio. kr. af Vej & Park´s driftsmidler 2006 (konto 2.11.1 Vejvedligeholdelse) overføres til Vej & Park´s anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg)

at midlerne anvendes til forarbejderne i forbindelse med realisering af tilgængelighedsruter i indre by og til projektudvikling og projektering af "Rute 1 i Indre by", herunder en kampagne for tilgængelighed, målrettet mod butiksejere langs ruten

at  der gives en anlægsbevilling på 0,6 mio. kr. i 2006 til påbegyndelse af projektudviklingen

at  der gives en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. i 2007 til færdiggørelse af projektudvikling og projektering og til gennemførelse af kampagnen

 

RESUME

Forvaltningen foreslår, at realiseringen af handlingsplan for tilgængelighed "Den tilgængelige by, tre scenarier for en Københavnermodel" (BTU 137/2005), påbegyndes med igangsættelse af tilgængelighedsprojekt "Rute 1 i Indre by". Ruten løber fra Hovedbanegården ad Bernstorffsgade, Vesterbrogade over Rådhuspladsen, Strøget, herunder Gammeltorv-Nytorv, Vimmelskaftet og Amager Torv til Kongens Nytorv og Nyhavn. (bilag 1)

Realiseringen af handlingsplan for tilgængelighed omfatter blandt andet et grundlæggende forarbejde vedrørende kravsspecifikationer for tilgængelighed i såvel Indre by, som i byens øvrige bydele. Hertil kommer grundlæggende registreringer og analyser, der danner grundlag for den efterfølgende udvikling og projektering af ruterne.

Herudover skal der i forbindelse med realiseringen af "Rute 1 i Indre by" gennemføres projektudvikling og projektering, som for alle andre anlægsprojekter.

En kampagne rettet mod erhvervsdrivende, primært butiksejere skal sætte fokus på niveaufri adgang til butikker, caféer, banker mv. langs de nye tilgængelige ruter. Der er i dag kun få butikker langs Strøget med fuld tilgængelighed for rullestolsbrugere og synshandicappede, som er de dimensionsgivende brugergrupper.

Ovenstående arbejder foreslås finansieret af de driftsmidler på i alt 1,6 mio. kr., som er reserveret til tilgængelighedsprojekter (jf. BR 562/05).

Da "Rute 1 i Indre by" er et anlægsprojekt, foreslår forvaltningen, at midlerne overføres fra Vej & Parks driftsramme (konto 2.11.1 Vejvedligeholdelse) til Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg).

 

Samtidig foreslås der givet en anlægsbevilling på 0,6 mio. kr. til projektudvikling i 2006 og en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til færdiggørelse af udviklingen og til projektering i 2007.

 

Til gennemførsel af ruteprojekter er der en ramme på ca. 17 mio. kr.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund - Politisk grundlag for tilgængelighedsprojekt

"Rute 1 i indre by"

Med godkendelse af handlingsplanen for tilgængelighed "Den Tilgængelige by, - tre scenarier for en Københavnermodel" (BTU 137/2005) fastlægges det, at målet på sigt er at gøre København tilgængelig efter principperne i "Totalmodellen" – dvs. 100 % tilgængelig for alle, herunder bevægelseshæmmede. Endvidere fremgår det af beslutningen, at 1. etape – implementering af "Rutenet-modellen" drøftes i forbindelse med budgetaftale 2006.

 

Der blev i budgetaftalen for 2006 afsat en særskilt pulje på 5 mio. kr. til tilgængelighedsprojekter i Københavns Kommune, hvoraf de 2,2 mio. kr. forventes reserveret til Teknik- og Miljøforvaltningen til anlæg af "Rute 1 i indre by", som første del af rutenettet.

 

I budgetaftalen for 2007-2009 er der endvidere afsat 3x5 mio.kr. til formålet.

 

"Rutenet-modellen" sikrer et sammenhængende net af tilgængelige ruter i hele København. Det er hensigten, at første etape, som er ruter i indre by, påbegyndes i 2006.

 

Med godkendelsen af (BTU 586/2005) "Forbedring af tilgængeligheden I Indre by" den 9. november 2005 vedtages, at tilgængeligheden for handicappede forbedres ved: "at nedsænke kantsten og etablere opmærksomhedsfelter ved fodgængerovergange, oprette ujævnheder og lunker i gangbelægninger, regulere uhensigtsmæssige sidefald på fortove, etablere gangbaner hen over overkørsler, udskifte gamle vandrender i fortovsbelægninger, udbygge og etablere sammenhæng mellem eksisterende ledelinier for blinde og svagtseende, etablere manglende lydsignaler ved lyskryds samt fjerne eller omplacere uhensigtsmæssigt placeret byrumsinventar i gangbaner".

 

Ved tiltrædelsen af BTU 586/2005 vedtages endvidere, at der skal gennemføres en kampagne rettet mod erhvervsdrivende, primært butiksejere for at sætte fokus på niveaufri adgang til butikker, caféer, banker mv. langs de nye tilgængelige ruter.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

I Handlingsplan for tilgængelighed "Tilgængelighed for alle, - tre scenarier for en Københavnermodel" er skitseret en række ruter i indre by som eksempel på de tilgængelighedsruter, der tænkes gennemført i alle bydele.

 

Forvaltningen foreslår, at påbegynde realiseringen af handlingsplan for tilgængelighed ved igangsættelse af "Rute 1 i Indre by". Ruten er en af de skitserede ruter i handlingsplanen, og den løber fra Hovedbanegården ad Bernstorffsgade, Vesterbrogade over Rådhuspladsen, Strøget, herunder Gammeltorv-Nytorv, Vimmelskaftet og Amager Torv til Kongens Nytorv og Nyhavn. (bilag 1)

 

Realiseringen af handlingsplan for tilgængelighed omfatter blandt andet forarbejder som fastlæggelse af krav til den forbedrede tilgængelighed i såvel indre by, som i byens øvrige bydele. Kravsspecifikationerne er normdannende for det fremtidige tilgængelighedsarbejde i Indre by. I arbejdet med krav for øvrige bydele vil kravene til for eksempel materialevalg skulle justeres, så de tilpasses særlige kendetegn i bydelen. Hertil kommer grundlæggende registreringer og analyser for de udpegede ruter i indre by.

 

Projektopstart for "Rute 1 i indre by" omfatter projektudvikling som programmering, registrering, analyser, dispositionsforslag og projektforslag med tilhørende økonomioverslag for rute 1. Den efterfølgende projektering omfatter udarbejdelse af detailprojekt og udbudsmateriale.

 

En kampagne rettet mod erhvervsdrivende, primært butiksejere skal sætte fokus på niveaufri adgang til butikker, caféer, banker mv. langs de nye tilgængelige ruter. Der er i dag kun få butikker langs Strøget med fuld tilgængelighed for rullestolsbrugere og synshandicappede, som er de dimensionsgivende brugergrupper.

 

Forvaltningen planlægger at fremlægge programoplæg for "Rute 1 i indre by" for udvalget med 2-3 alternative løsninger ultimo 2006 med henblik på politisk godkendelse af rammerne og omfanget af den første rute.

 

Projektforslaget for "Rute 1 i indre by" planlægges forelagt Teknik- og Miljøudvalget primo 2007 med henblik på at udløse og anvende afsatte budgetforligsmidler til formålet i 2007.

 

Økonomi

Ifølge BR 562/05 er der udmøntet 1,6 mio. kr. til Vej & Park til forbedret tilgængelighed. Midlerne foreslås anvendt til forarbejderne for realiseringen af tilgængelighedsruter i indre by og til projektudvikling og projektering af "Rute 1 i indre by" samt en tilknyttet kampagne.

 

Denne indstilling forbereder således anlæg af ruterne i indre by, som forventes at koste i størrelsesorden 15-17 mio. kr., heraf 15 mio. kr. reserveret i budgetaftale 2007-09.

 

Forvaltningen indstiller, at midlerne overføres fra Vej & Parks driftsramme (konto 2.11.1 Vejvedligeholdelse) til Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg).

 

Samtidig foreslås der givet en anlægsbevilling på 0,6 mio. kr. til projektudvikling i 2006 og en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til færdiggørelse af udviklingen og til projektering i 2007.

 

Hvis "Rute 1 i indre by" anlægges i en form, hvor tilgængeligheden tilføjes eksisterende forhold, forventes det at koste i størrelsesorden 5-7 mio. kr.

 

Hvis "Rute 1 i indre by" anlægges i en form, hvor byrummet behandles som en samlet helhed især på Strøget og på væsentlige pladser kræver det en mere radikal omlægning. Dette forventes at koste i størrelsesorden 10-15 mio. kr. alt efter hvilke elementer et givent projekt vil indeholde. Økonomirammen vil blive behandlet nærmere i forbindelse med fremlæggelsen af program og projektforslag til Teknik- og Miljøudvalget.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste, hvorfor in dstillingen vil blive miljøvurderet før projektforslaget forelægges for Teknik- og Miljøudvalget i første halvdel af 2007.

 

Høring

De berørte handicaporganisationer er allerede kontaktet og vil løbende blive hørt i selve projektudviklingen.

 

Andre konsekvenser

Hvis driftsmidlerne ikke anvendes i 2006 eller konverteres til anlægsmidler vil de bortfalde ved udgangen af 2006.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: De 3 ruter i indre by

 

 

Ole Bach


 

Til top