Mødedato: 08.11.2006, kl. 15:00

Nørrebro cykelrute etape 7, Valby

Se alle bilag

Nørrebro cykelrute etape 7, Valby

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. november 2006

 

 

Sager til beslutning

 

27.      Nørrebro cykelrute etape 7, Valby

 

TMU 856/2006  J.nr. 21151.0001/03

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

at Nørrebro cykelrute på strækningen fra Valby Langgade - kommunegrænsen til Frederiksberg anlægges som beskrevet i nærværende indstilling

at  der gives en anlægsbevilling på 3,7 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme konto 2.22.3 (Vejanlæg) i 2007

at  der etableres signalreguleret krydsning ved cykerutens udmunding i Valby Langgade og videreførelse ad Søndre Allé

at  der gives en tillægsbevilling på 1,8 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme konto 2.22.3 (Vejanlæg) i 2007 til etablering af det signalregulerede kryds

 

at  der til drift af arealet afsættes i alt 130.000 kr. af den i budgetforliget 2006 afsatte "Pulje til merudgifter ved nye byområder" på 5,0 mio. kr.

 

 

RESUME

Nørrebro Cykelrute er nu anlagt/under anlæg på strækningen fra Lersø Park Allé til Frederiksberg Kommunes grænse til Valby. Anlæg af strækningen fra kommunegrænsen til Valby Langgade kan nu etableres, efter at tankstationen og remisebygning på arealet er nedrevet og grunden opryddet.

 

Denne etape af cykelruten foreslås udformet som den øvrige del af cykelruten med adskilt cykel- og gangsti i et grønt tracé. Arealet åbner sig op ud mod Valby Langgade og her foreslås der indrettet en plads med aktivitetsmuligheder og en skulptur. Arealet indrettes så tilgængelighed for alle tilgodeses. Desuden indrettes pladsen således at den gående og cyklende trafik ikke blandes.

 

Cykelruten krydser Valby Langgade på en strækning, hvor der i dag sker mange uheld med personskader. Derfor foreslås projektet udvidet med etablering af signalreguleret krydsning, således at trafiksikkerheden på Valby Langgade forbedres samtidig med, at den fremtidige krydsende cykeltrafik sikres. På dette sted har der tidligere fundet en dødsulykke sted med en otteårig pige som blev kørt ned da hun forsøgte at krydse vejen ved det eksisterende støttepunkt.

 

Cykel- og gangstien placeres i et samlet tracé gennem arealet. Ved Valby Langgade, hvor arealet åbner op, foreslås etableret en opholds- og aktivitetsplads.

 

Cykelruteprojektet foreslås finansieret over Vej & Parks Anlægsramme med 3,7 mio. kr. Godkendes forvaltningens forslag om samtidig hermed at etablere signalreguleret krydsning på Valby Langgade foreslås der givet en samlet anlægsbevilling på 5,5 mio. kr. til gennemførelse af begge projekter, på Konto 2.22.3 Vejanlæg.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Kommune indgik i 1996, ved Trafikministeriets mellemkomst, en aftale med DSB vedrørende overtagelse af tidligere banearealer til brug for Nørrebro Cykelrute. På den baggrund vedtog Borgerrepræsentationen i 1996 (BR 333/96), at der skal etableres en grøn cykelrute og tilhørende parkbælte gennem Nørrebro, (Frederiksberg) og Valby; kaldet Nørrebro Cykelrute.

 

Cykelrutens 7. etape planlægges nu realiseret. Arealet ligger som et smalt bånd fra kommunegrænsen til Valby Langgade, hvor det ender i en mindre plads.

 

Der har på arealets sydlige del (ved Valby Langgade) tidligere ligget en tankstation samt en garage. Disse er nedrevet efter Teknik og Miljøudvalgets beslutning 22. marts 2006 (TMU 173/2006) og efterfølgende er arealet oprenset af Oliebranchens Miljøpulje og der er opfyldt med rent materiale (grus). I den nordlige ende er der tidligere nedrevet en ældre remisebygning. Se Bilag 1, tidligere forhold.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Koncept

Cykel- og gangstien placeres i et samlet tracé gennem arealet. Ved Valby Langgade, hvor arealet åbner op, foreslås etableret en opholds- og aktivitetsplads. På denne placeres en markant skulptur af Helge Holmskov. Pladsen synliggør cykelruten i forhold til Valby Langgade og markerer samtidig et skifte i cykelrutens udformning fra et anlæg i et grønt tracé til en videreførelse af cykelruten ad villaveje mod Hvidovre. På arealerne tættest ved Kommunegrænsen foreslås der langs med cykelruten placeret et skulpturelt legeområde.

 

Trafik

Den planlagte etape 7 af cykelruten krydser i Valby Langgade tæt på et fodgængerstøttepunkt, hvor der for nyligt skete en dødsulykke. Efter ulykken blev det politisk tilkendegivet at krydsningsforholdene skulle forbedres. Da cykelruten planlægges videreført ca. 60 m. mod vest af Sønder Allé (mod Hvidovre), er der behov for en regulering, der sikrer de krydsende cyklister og øvrige bløde trafikanters krydsning af Valby Langgade.

 

Det foreslås derfor, at det planlagte projekt udvides med et projekt, hvor hele krydsningsområdet signalreguleres, jf. bilag 5. På grund af den forskudte krydsning er det nødvendigt at etablere 2 signalanlæg.

 

Pladsen mod Valby Langgade

Den foreslåede plads danner en grøn markering på gadeforløbet på Valby Langgade med en interessant flade og en tydelig markering af, at her sker der noget. Pladsen bliver en tragt, der inviterer til en tur på den grønne rute.

 

Pladsen udlægges som et helstøbt landskab i beton, der vipper op mod Valby Langgade og tillader passage enkelte steder. Som ved en kyst, hvor man enkelte steder har mulighed for at gå i land via rampe og trappe, mens andre steder er for stejle. Pladsens plateau hæves fra cykelsti- og gadeniveau for at friholde pladsen for cyklende trafik. På den måde byder pladsen velkommen, men styrer trafikken ved kun at lade gående passere, mens cyklisterne ledes udenom. Pladsens forhøjninger skaber forskellige rum på fladen og giver mulighed for leg / aktiviteter.

 

Mod nordøst placeres københavnerbænke ved plantebede og her er en fredelig opholdszone. Mod sydvest placeres skulpturen så den tydeligt ses fra Valby Langgade i et landskab, som opfordrer til leg.

 

Skulpturen

På Pladsen foreslås en stor abstrakt skulptur af kunstneren Helge Holmskov p laceret. Den 7,5 m høje skulptur fra 1979, er udført i cortenstål. Den stod tidligere ved Dyvekeskolen på Amager, men da den under et kraftigt stormvejr fik et knæk, blev den fjernet af frygt for, at den skulle vælte. Den vil nu blive repareret, malet og forsvarligt placeret på pladsen som en markør eller et vartegn ved begyndelsen af dette afsnit af cykelruten. Se Bilag 4, skulptur.

 

Skulpturlegeplads

På området mellem Akacieparken, kommunegrænsen og den nye grønne rute i den nordlige ende foreslås placeret en skulpturlegeplads. (se bilag 3). Den indeholder skulpturelle legeelementer og bliver en attraktion for de forbipasserende, som benytter ruten, samtidig med at den tilføjer et nyt spændende område for beboerne i Valby.

 

Materialer,  beplantning og lys

Materialerne er så vidt muligt modstandsdygtige overfor vejr og hærværk. Til skulpturlegepladsen er der valgt en flisebelægning, hvori der laves gummiasfaltbelægninger, grus og andre forskellige materialer til faldunderlag for legeredskaberne. Gummibelægningerne optager samtidig niveauforskelle i terrænet. Legeskulpturerne udføres i rustfrit stål og godkendes af en legepladsinspektør. Mod cykel- og gangsti er der placeret bænke som giver en klar adskillelse mellem cykelsti og legeområde.

 

De grønne arealer har forskellige funktioner og deraf forskellig karakter. Der foreslåes et grønt hegn mod øst. Mod vest plantes lunde og der skabes mulighed for via stier, at sive fra cykelruten ind til Akacieparken Der er lagt vægt på med  forskellige typer af beplantning at skabe en stor oplevelsesmæssig variation.

 

Belysningen er med til at gøre pladsen levende og brugbar og gør at det er behageligt og trygt at færdes på arealerne.

 

Cykel- og gangstien oplyses som på den øvrige rute. Herudover forslås placeret effektbelysning  omkring skulpturen og ledelys langs gangruten henover pladsen.

 

Økonomi                                                                         

Teknik- & Miljøforvaltningen indstiller, at der gives en anlægsbevilling til etablering af etape 7 af Nørrebro Cykelrute på i alt 3,7 mio. kr. på Vej & Parks Anlægsramme (konto 2.22.3 Vejanlæg) i 2007.

På Vej & Parks Investeringsplan 2007 som blev politisk behandlet på Teknik- & Miljøudvalgsmødet den 1. november 2006 er der afsat 3,7 mio. kr. til projektet. De resterende 1,8 mio. kr. vil kunne finansieres indenfor investeringsplanen idet forvaltningen vurderer at der er tilstrækkelig fleksibilitet i planen til at kunne frigøre dette beløb.

Tiltrædes forvaltningens forslag om samtidigt at etablere signalreguleret krydsning på Valby Langgade foreslås der givet en samlet anlægsbevilling på 5.5 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme konto 2.22.3 (Vejanlæg) i 2007

Etapen planlægges anlagt i sommeren 2007 med indvielse efteråret 2007.

Anlæg af cykelrute                                                        3.700.000 Kr.

Etablering af signalregulerede kryds                             1.500.000 Kr.

Flytning af busstoppesteder                                              300.000 Kr.

 

I alt                                                                                 5.500.000 Kr.

 

De forventede driftsomkostninger vil være i niveau med driftsomkostninger ved lignende anlæg både m ed hensyn til renhold af cykelrute, plads samt grøn vedligeholdelse. Der har ikke tidligere været driftsomkostninger til dette areal, da det har været udlejet. Driftsomkostningerne på hele arealet forventes at være på i alt ca. 130.000 kr. årligt for renhold, vedligehold samt vintervedligehold. Det foreslås at driftsforøgelsen på 130.000 kr. finansieres af den i budgetforliget 2006 afsatte "Pulje til merudgifter ved nye byområder" på 5,0 mio. kr.

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet i henhold til Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste.

Projektet forventes at indeholde begrænsede mængder af forurenet jord. Bortskaffelse af den forurenede jord er inkluderet i projektets økonomi og vil blive håndteret jf. "Regulativ for anvisning af forurenet jord 2002" godkendt i Borgerrepræsentationen.

Projektet lever endvidere op til retningslinierne i "Miljø i byggeri og anlæg" godkendt i Borgerrepræsentationen den 23. februar 2006 samt de politisk vedtagne miljømål februar 2006 og understøtter i øvrigt Trafik- og Miljøhandlingsplan 2004 og Parkpolitik 2003.

 

Høring

Der er i forbindelse med udarbejdelsen af projektet afholdt flere møder med ejere og borgere på nabogrunde samt Valby Lokaludvalg og repræsentant for Lejerbo, der ejer bebyggelsen "Akacieparken" på den tilstødende matrikel.

Valby Lokaludvalg er hørt i forbindelse med udformning af signalanlæg på Valby Langgade og forslaget til udformning af det øvrige areal som præsenteret på nabomøderne. Valby Lokaludvalg har ikke bemærkninger til projektet.

 

Andre konsekvenser

Arealet åbnes op mod Akacieparken, et boligområde med mange børn og unge. Der vil komme en bedre sammenhæng mellem Akacieparkens grønne arealer og Valby Langgade.

 

Mod Hjalmar Borgstrøms Alle og de naboer der er umiddelbart mod arealet på østsiden vil der fortsat være lukket med det eksisterende trådhegn, som er opsat af andelsboligforeningen. Den fortsatte lukning er et ønske fra de berørte beboere i området, tilkendegivet på de afholdte nabomøder.

 

Krydsning af Valby Langgade

Det skønnes at de trafikale ændringer vil betyde en reducering af uheld på det pågældende sted med op til 75 % afhængig af trafikantgruppe og uheldstype.

Specielt fodgængeruheldene ved de to overgangssteder kan forventes reduceret væsentligt. Kendetegnede ved de registrerede uheld er, at det primært er børn der er kommet til skade. Adfærdsstudier har vist at specielt børn har stor respekt for "Grøn og Rød mand".

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1, Eksisterende forhold

Bilag 2, Projektforslag

Bilag 3, Visualiseringer af projektforslag

Bilag 4, Skulptur af Helge Holmskov, 1979

Bilag 5, Signalregulering af Valby Langgade

 

 

 

Ole Bach


 

Til top