Mødedato: 08.11.2006, kl. 15:00

Ombygning af Bispebjerghjemmet til 87 ældreboliger med tilhørende serviceareal (plejeboliger)

Se alle bilag

Ombygning af Bispebjerghjemmet til 87 ældreboliger med tilhørende serviceareal (plejeboliger)

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. november 2006

 

 

Sager til beslutning

 

16.      Ombygning af Bispebjerghjemmet til 87 ældreboliger med tilhørende serviceareal (plejeboliger)

 

TMU 865/2006  J.nr. 631.0074/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at   godkende projekt for ombygning af Bispebjerghjemmet til 87 ældreboliger med tilhørende servicearealer,

at   bemyndige Teknik- og Miljøudvalget til at meddele tilsagn om kommunal støtte i form af garanti for realkreditlån og kommunal grundkapital på 7 pct. af anskaffelsessummen for ældreboligerne. Der anvises kassemæssig dækning af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på funktion 8.24.5 (indskud i Landsbyggefonden),

at   bemyndige Teknik- og Miljøudvalget til på statens vegne at give tilsagn om engangstilskud på 40.000 kr. pr. bolig til servicearealerne,

at   bemyndige Teknik- og Miljøudvalget til at meddele kommunal garanti på op til 100 % for realkreditlån til servicearealerne,

at   der gives en kapitalbevilling på 5.916.000 kr. (ekskl. moms) til Sundheds- og Omsorgsudvalget til montering af servicearealerne, og

at   bemyndige Teknik- og Miljøudvalget til at godkende det endelige projekt og anskaffelsessummen, alt under forudsætning af, at der ikke er væsentlige afvigelser i forhold til det foreliggende.

 

 

RESUME

Bispebjerghjemmet, som er opført i 1972 og indeholder 132 stk. 1-værelses boliger, foreslås ombygget til 87 stk. 2-rums boliger med tilhørende servicearealer, opdelt i 6 plejeenheder med 2 pr. etage. Bebyggelsen udskilles i 2 selvstændige ejerlejligheder. Københavns Kommune afholder udgifterne til montering af servicearealet.

De 87 boliger og tilhørende servicearealer med et samlet areal på 7.833 m2 indrettes som moderne boliger på ca. 70 m2 pr. bolig (inkl. fælles opholdsarealer) med stue, tekøkken, soverum og handicapvenligt wc/baderum. Ombygningen gennemføres i en etape, da plejehjemmet på ombygningstidspunktet er ubeboet. Ombygningen påregnes startet i april 2007 og afsluttet med udgangen af 2008.

Projektets anskaffelsessum er anslået til 167.610.000 kr., fordelt med 126.709.000 på boligdelen og 40.901.000 kr. for servicearealerne, svarende til henholdsvis 20.820 kr./m2 og 20.815 kr./m2. I anskaffelsessummen indgår grundværdien af ejendommen matr. nr. 1408 og 1409 Utterslev med de afholdte og kalkulerede udgifter til indfrielse af realkreditbelåning og anden gæld samt tillægskøbesum for en mindre udbygning af de to længer.

Ombygningen af ældreboligerne finansieres med kommunal grundkapital på 7 pct. af anskaffelsessummen, beboerindskud på 2 pct. samt 91 pct. realkreditlån med kommunegaranti for den del af lånet, der får sikkerhed udover 65 pct. af værdien. Grundkapitallånet andrager ca. 8.869.300 kr., som afholdes af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på funktion 8.24.5 (indskud i Landsbyggefonden).

Ombygningen af servicearealerne finansieres med realkreditlån med kommunal garanti for op til 100 %. Staten yder tilskud til etableringen af servicearealerne på 40.000 kr. pr. boligenhed, som servicearealet skal betjene, eller 3.480.000 kr.

Montering af servicearealerne, herunder EDB og nødvendige hjælpemidler, anslås at beløbe sig til 68.000 kr. pr. bolig, eller i alt 5.916.000 kr., hvortil der søges kapitalbevilling til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Den årlige boligudgift i de nye boliger anslås at andrage ca. 7.205 kr. pr. måned for 70 m2 bolig. Med de gældende boligstøtteregler kan rådighedsbeløbet for en enlig pensionist uden anden indtægt end pension og ATP beregnes til henholdsvis ca. 1.400 kr. om måneden, svarende til det vejledende minimumsbeløb på 1.400 kr.

Godkendes projektet ikke inden udgangen af 2006, vil det betyde, at den kommunale grundkapital fordobles fra 7 % til 14 % af anskaffelsessummen.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse på mødet den 22. juni 2006 af forslag til byggeprogram for ombygning og modernisering af Bispebjerghjemmet til moderne plejeboliger tilvejebragtes en række forudsætninger for de kommende plejeboliger med tilhørende serviceareal.

Plejehjemmet var oprindeligt planlagt ombygget til 96 2-rums plejeboliger. Det er imidlertid i henhold til kommuneplanens rammer kun muligt at etablere moderne 87 2-rums plejeboliger med tilhørende servicearealer.

Byggeriet påtænkes påbegyndt i april 2007 og forventes afsluttet med udgangen af 2008.

Moderniseringen af Bispebjerghjemmet indgår i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens moderniseringsplan, og boligtallet indgår således i den samlede demografiovervejelse.

Det foreliggende projekt er en viderebearbejdning af det godkendte program. De nye ældreboliger med tilhørende servicearealer lever op til Københavns Kommunes boligpolitik, således at de enkelte borgeres individuelle ønsker/behov og ressourcer tilgodeses mest muligt med tilbudet om attraktive, fleksible og funktionelle boliger med gode bygningsmæssige rammer, der understøtter borgerens trivsel, sundhed og sociale relationer gennem hele den 3. alder. Projektforslaget lever ligeledes op til de af Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte 17 principper for trivsel i de nye plejeboliger.

Planforhold

Bispebjerghjemmet ønsker at ombygge og udvide det eksisterende plejehjem, der i dag har en bebyggelsesprocent på 66. Bispebjerghjemmet ligger i et O2-område, hvor den maksimalt tilladelige bebyggelsesprocent er 60.

Da bebyggelsesprocenten således allerede er overskredet, kan der i henhold til Kommuneplan 2005 ikke gives tilladelse til udvidelse af bebyggelsen, med mindre bebyggelses­procenten kan beregnes for O2-området som helhed, eller der tilvejebringes et tillæg til Kommuneplan 2005, der tillader en højere bebyggel sesprocent for ejendommen.

Såfremt O2- områdets samlede grundareal på ca. 14.495 m² lægges til grund for beregningen af bebyggelsesprocenten, vil Bispebjerg­hjemmet kunne udbygges til 7.836 m² bruttoetage­areal. Friarealet (eksklusiv parkerings- og tilkørselsarealer) skal være af størrelses­ordenen 35 pct. af etagearealet for plejeboliger og 20 pct. af andre etagearealer, samt 100 pct. for den eksisterende daginstitution.

Plejeboligbebyggelsens samlede bruttoetageareal, bebyggelsesprocent, samt friarealprocent anses umiddelbart at overholde kommuneplanrammerne.

Projektet

Plejehjemmet ombygges og tilbygges som vist på bilag 1-4.

Eksisterende forhold

Plejehjemmet er placeret som en fritliggende bebyggelse med indkørsel og adgang for gående fra Tagensvej og som nabo til en børneinstitution. De to bebyggelser er, sammen med et grønt område, i Kommuneplan 2005 fastlagt til offentlige formål, O2, med deraf følgende maksimal bebyggelsesprocent på 60.

Den eksisterende plejehjemsbygning, der er fra 1972, har ifølge BBR et etageareal på 6.892 m2. Grunden udgør ifølge BBR 10.574 m2, og bebyggelsesprocenten er som nævnt beregnet til ca. 66. Bygningen er i dag indrettet med 132 stk. 1-værelses boliger samt servicefunktioner, kontorer, personalerum og teknikrum.

Plejehjemsbygningen er ikke med i kommunens registrering af bevaringsværdige bygninger, SAVE-registreringen.

Den eksisterende plejehjemsbygning er præmieret af Københavns Kommune i 1973. Bebyggelsen fremstår udefra set som et H-formet byggeri med forskudte længer, hvor de 2 længer er i 3 etager og mellembygningen i 1 etage. Facaderne er primære facader på alle sider. Det åbne gårdrum mod nord er primært med fast belægning til ophold i siddegrupper, medens det åbne gårdrum mod syd primært er etableret med bede og spredte bænke. Et større areal mod Tagensvej rummer tilkørsel og en cirkulær parkeringsplads. Bygningerne fremstår som tidstypisk betonelement byggeri fra opførelsesperioden og er noget nedslidte ved nærmere besigtigelse. Indvendigt er boligerne for små og uhensigtsmæssige som arbejdsplads for plejepersonalet, ligesom overfladerne også er noget nedslidte.

Fremtidige forhold

Facaderne udtrykker både i den eksisterende udformning og i projektet for de fremtidige forhold et horisontalt mønster på grund af de gennemgående vinduesbånd i boligen, der dog brydes af to franske altandøre i hver bolig. Den nye udvendige facadebeklædning underopdeler ligeledes facaderne lodret pr. boligmodul. Facaderne efterisoleres og beklædes med skærmtegl og pladebeklædning i et arkitektonisk velbegrundet mønster. Vinduer udføres med malerbehandlet træ indvendigt og aluminiumskappe udvendigt.

Tagene er sadeltage, der markerer sig præcist med store udhæng både på facaderne og gavlene. Funktionelt giver udhængene skygge i boligerne og en konstruktiv beskyttelse af facaderne.

Adgangsforhold flyttes i forhold til de eksisterende for at opnå mere hensigtsmæssige sammenhængende plejeenheder. Endvidere opnås ensrettede tilkørselsarealer for såvel persontransport som varetilkørsel. Cafeområdet, placeret i mellembygningens stueetage, får sin egen indgang via det sydlige gårdrum. Mellem gårdrummet og tilkørselsvejen etableres et begrænset antal parkeringspladser og et areal for afsætning af passagerer. I østfacaden etableres hovedindgangen og indgang til dagtilbud og til administrationen.

I det nordlige gårdrum etableres indgangen og vareindleveringen til køkkenet, og på den modsatte side af tilkørselsarealet opføres udhuse til dagrenovation, storskrald, haveredskaber m.v. Langs tilkørselsvejen rundt om bygningen anlægges et fortov, så der er god mulighed for en spadseretur rundt om bygningen.

Gangarealerne i bygningen er placeret centralt, så der er boliger langs alle facader. Etagerne forbindes lodret med tre fælles trapperum og en sengeelevator i hver bygningslænge.

Plejeboligerne ligger på alle 3 etager omfattende i alt 87 boliger, fordelt på 6 plejeenheder med 2 enheder på hver etage. Hver plejeenhed er samlet omkring et fælles opholdsrum med fælleskøkken.

Projektets 87 plejeboliger har et samlet boligareal på 6.086 m², svarende til knap 70 m² pr. bolig inklusive fælles opholdsarealer.

Fællesfaciliteter med serviceareal og dagtilbud, hovedsageligt indrettet i stueplan og kælder, udgør i alt 1.965 m², heraf 218 m2 i kælderen.

Servicearealet indeholder en større cafe, et dagtilbud med aktivitets- og multirum samt fælleslokaler og administration. I forbindelse med fællesfaciliteterne etableres produktionskøkken.

De 87 plejeboliger er ens indrettede med direkte adgang til opholdsstuen fra fælles gang. I opholdsstuen er der indrettet et tekøkken, og det forudsættes, at der etableres skabsplads til overtøj. Fra opholdsstuen er der adgang til soverum via en stor skydedør, der i åben tilstand er med til at gøre boligen mere rummelig og overskuelig. Fra soverum er der adgang til et stort handikapvenligt wc/baderum.

Bygningskomplekset rummer 2 halvåbne gårdrum, til skærpelse af sanser, samt vedligeholdelse af bevægeapparatet, og mange muligheder for socialt samvær, dels i et beskyttet gårdrum, men også i et gårdrum, der vender sig mod omkringliggende bebyggelse/aktiviteter.

Plejeenhederne har en størrelse, der giver mulighed for funktion som selvstændig enhed for en bestemt målgruppe, eller mulighed for at flere grupper går sammen om en opgave/aktivitet til udnyttelse af evt. særlige kvalifikationer. Ligeledes kan plejefaglige kvalifikationer udnyttes i døgnets ydertimer, og således kan der frigives kapacitet til brug ved spidsbelastninger.

Hver plejeenhed har et personalerum, der skal anvendes til samtaler af forskellig karakter, samt til administrative opgaver. Lokalet er placeret hensigtsmæssigt i forhold til arbejdsgange, og synligt m.h.p. betjening af brugere og pårørende.

I plejeenhederne etableres 2 forskellige typer skakte til hygiejnisk og hensigtsmæssig håndtering af henholdsvis affald og vasketøj. Systemet skal afhjælpe tunge løft, og fremme et godt arbejdsmiljø.

Fællesfaciliteterne rummer mulighed for forskellige aktiviteter af social og forebyggende karakter, rettet mod såvel husets beboere, pårørende, samt øvrige pensionister i lokalområdet.

Friarealerne består af flere typer uderum. Bygningen omkranses af et begrønnet areal med græs, buske og træer som primært tjener formålet, at beboerne kan følge årstidernes skiften. De halvåbne gårdrum er til at gå oplevelsesture i, ligesom det store sammenhængende areal mod vest etableres med stisystemer og små opholdsarealer imellem beplantede arealer med forskellige sansemuligheder.

 

Førsynsrapport

I forbindelse med udarbejdelse af forslaget til ombygningen har Bascon A/S, Arkitekter og ingeniører, i april 2005 udarbejdet en førsynsrapport, som konkluderer, at der ikke ved gennemgangen af bygningen er konstateret fejl eller skader ved de bærende konstruktioner. Eksisterende facader er betonsandwichelementer med væsentlige skader i elementernes forplader. Det er ikke realistisk at betonrenovere forpladerne, hvorfor der påregnes nedtagning af disse efterfulgt af efterisolering og opsætning af ny pladebeklædning. Vedligeholdelsesgraden bærer præg af, at der er planlagt en ombygning af plejeinstitutionen. Bygningen er egnet til denne påtænkte ombygning.

Vurdering

Boligstørrelserne forbedres ved sammenlægningen af de små 1-rums boliger til 2-rums boliger, ligesom soveværelser og wc/baderum gøres tidssvarende i forhold til også at være en arbejdsplads for plejepersonale. Fællesrum renoveres til funktionelle rum med tidssvarende installationer og nye overflader på lofter, vægge og gulve. Udearealerne differentieres og tilføres nye oplevelsesmuligheder, som har vist sig at have en positiv indflydelse på beboernes hverdag. Endelig renoveres tage og facader, hvorefter bygningen lever op til nye skærpede energikrav samtidig med, at der opnås en arkitektonisk god helhedsløsning. Det er afgørende for det arkitektoniske helhedsindtryk, at der i den videre bearbejdning lægges vægt på en høj standard ved valg af materialer og detaljeringen af bygningsdelene.

Totaløkonomisk vurdering

For støttede boliger med tilsagn efter 1. januar 1998 skal der foretages totaløkonomiske vurderinger af de ansøgte projekter.

En bygnings totaløkonomi omfatter en kapitalisering af de samlede omkostninger, herunder af anlægsudgifterne samt udgifterne til bygningens drift, vedligehold, renhold samt forsyning med el, gas, vand og varme. Totaløkonomiske vurderinger giver således mulighed for at afstemme omkostningerne til anlægs- og driftsudgifterne efter hinanden. Eksempelvis kan forskellige installationsløsninger vurderes på grundlag af de samlede omkostninger ved udførelsen og ved den efterfølgende drift. Tilsvarende for konstruktioner og overflader.

Totaløkonomi kan således åbne for at forhøje anlægsomkostningerne, hvis dette vurderes at føre til driftsbesparelser, der er større end merinvesteringen. Vurderingerne af totaløkonomien kan endvidere pege på afledede fordele, eksempelvis vedrørende arkitektur, funktion og miljøforhold, selvom der er tale om en minimering af totaløkonomien.

Projekteringen udføres som miljørigtig projektering i overensstemmelse med forskrifterne i Københavns Kommunes "Miljø i byggeri og anlæg" (2006), idet der dog ønskes en afvigelse for så vidt angår installation af el i stedet for gas.

Rådgiverne har blandt andet projekteret ud fra totaløkonomiske betragtninger, hvor der er lagt vægt på anvendelse af langtidsholdbare og vedligeholdelsesvenlige materialer. Byggematerialerne er endvidere gængse materialer, og der forventes ikke unødige udgifter ved bortskaffelse efter endt levetid.

Økonomi, finansiering

Det er i Moderniseringsplan I forudsat, at der ikke skal ske deponering ved leje af de nye servicearealer, når der er tale om erstatning af servicearealer på selvejende plejehjem, idet der kan anvises dækning for deponeringen til disse servicearealer på de nuværende lejemål.

Projektets anskaffelsessum er anslået til i alt 167.610.000 kr. inkl. moms, hvoraf 40.901.000 kr. vedrører servicearealerne og de resterende 126.709.000 kr. vedrører boligdelen, svarende til 20.820 kr./m2 for ældreboliger og 20.815 kr./m2 for servicearealer. Anskaffelsessummen for ældreboligerne overholder det af Socialministeriet fastsatte maksimumsbeløb for 2006 på 20.820 kr./m2. Byggearbejderne har været udbudt i EU-bud i hovedentreprise, og rådgiverne er valgt i henhold til en rammeaftale efter et tidligere udbud.

Anskaffelsessummen for boligdelen (6.086 m2) på 126.709.000 kr. inkl. moms fordeler sig således:

Grundudgifter

27.637.000 kr.

(4.541 kr./m2)

Håndværkerudgifter

79.100.000 kr.

(12.997 kr./m2)

Omkostninger/gebyrer

19.972.000 kr.

(3.282 kr./m2)

I alt

126.709.000 kr.

(20.820 kr./m2)  

 

Anskaffelsessummen for servicearealerne (1.965 m2) på 40.901.000 kr. inkl. moms fordeler sig således:

Grundudgifter

8.797.500 kr.

(4.477 kr./m2)

Håndværkerudgifter

25.300.000 kr.

(12.875 kr./m2)

Omkostninger/gebyrer

6.804.000 kr.

(3.463 kr./m2)

I alt

40.901.000 kr.

(20.815 kr./m2)

 

Ifølge støttebekendtgørelsen kan ejendommens værdi medtages i anskaffelsessummen ved ombygning af en eksisterende ejendom, uanset der ikke er udgifter til ejendomskøb. Værdien må ikke overstige seneste almindelige offentlige vurdering. Ejendommen er ved seneste vurdering ansat til 67.000.000 kr., heraf grundværdi 13.323.200 kr.

Grundudgiften udgør samlet 36.434.500 kr., hvori indgår kalkulerede udgifter til indfrielse af den bestående realkreditfinansiering og anden gæld samt udgifter til tillægskøbesum for en mindre udbygning. Beløbet ligger således indenfor ovennævnte vurdering og fordeles forholdsmæssigt på boligdelen og servicearealerne i forhold til det medgående areal.

Tillægskøbesummen indgår med 2.800 kr./m2. Denne byggeretspris kan godkendes af Økonomiforvaltningen. Tillægskøbesummen reguleres i overensstemmelse med endelig opmåling a f bebyggelsen.

Boliger og serviceareal etableres som 2 selvstændige ejerlejligheder og udgør således 2 selvstændige økonomiske enheder.

Finansiering af ældreboligerne sker efter reglerne i lov om almene boliger m.v. med 7 pct. kommunal grundkapital, beboerindskud på 2 pct. samt 91 pct. realkreditlån med kommunegaranti for den del af lånet, der får sikkerhed udover 65 pct. af værdien.

Kommunens grundkapitallån på grundlag af den skønnede anskaffelsessum vil andrage i alt ca. 8.870.000 kr. Lånet afholdes af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på funktion 8.24.5 (indskud i Landsbyggefonden).

Godkendes projektet ikke inden udgangen af 2006, vil det betyde, at den kommunale grundkapital fordobles fra 7 % til 14 % af anskaffelsessummen.

Kommunens garantiforpligtelse for boligerne beløber sig til ca. 32,9 mio. kr.

Servicearealerne etableres som nævnt som en selvstændig ejerlejlighed og udlejes til Københavns kommune, som afholder udgifterne til montering. Grundudgiften svarer som ovenfor nævnt til servicearealets andel grundudgifterne.

Anskaffelsessummen finansieres fuldt ud med realkreditlån med kommunal garanti for hele lånet.

Staten yder tilskud til etableringen af servicearealer, der anvendes til omsorgs- og servicefunktioner, der normalt ikke vil foregå i en selvstændig bolig, og som indrettes i umiddelbar tilknytning til almene ældreboliger med henblik på overvejende at betjene beboerne i disse boliger.

Tilskuddet udgør 40.000 kr. pr. boligenhed, som servicearealet skal betjene, dog maksimalt 60 % af anskaffelsessummen for servicearealet. Tilskuddet ydes som et engangstilskud og udbetales, når anskaffelsessummen er endeligt godkendt. På baggrund af anskaffelsessummen for servicearealerne på 40.901.000 kr. ydes tilskuddet med 40.000 kr. pr. bolig eller 3.480.000 kr.

Montering af servicearealerne, herunder EDB-udstyr og de nødvendige hjælpemidler, anslås at beløbe sig til 68.000 kr. excl. moms pr. bolig, eller i alt 5.916.000 kr., hvortil der søges kapitalbevilling.

Udgifterne forventes afholdt i 2008 over Sundheds- og Omsorgsforvaltningens konto 5.32.3 (pleje og omsorg m.v.).

De af kommunen monterede og lejede servicearealer stilles eventuelt til rådighed for en organisation, som skal stå for plejeindsatsen i plejeboligbyggeriet i henhold til driftsoverenskomst med kommunen.

Leje

Den foreløbige bruttohusleje er beregnet til 1.235 kr./m2 pr. år. Huslejen for en ny plejebolig på ca. 70 m2 anslås at andrage ca. 7.205 kr. pr. måned. Efter fradrag af boligstøtte kan nettohuslejen for en plejebolig for en enlig, ubemidlet pensionist uden anden indtægt end folkepension og ATP beregnes til ca. 1.710 kr. pr. måned. Dette giver et rådighedsbeløb (pension minus almindeligt kendte faste udgifter) på 1.400 kr. pr. måned, svarende til det vejledende minimumsrådighedsbeløb på 1.400 kr. Såfremt pensionisten har yderligere indkomster eller formue, vil det i henhold til boligstøttereglerne kunne reducere boligydelsen.

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet, da sagen er omfattet af forvaltningens positivliste. Til sagen er knyttet det overordnede miljømål: "Kommunen vil efterleve miljømæssigt bæredygtige retningslinier inden for bygge- og anlægsområdet.

Retningslinierne består af minimumskrav og anbefalinger, som fremgår af pjecen "Miljø i byggeri og anlæg", vedtaget af Borgerrepræsentationen den 11. januar 2006 (BR/28/01).

Emner: Pjecen fokuserer på 9 områder, som alle er relevante for denne sag: Miljørigtig projektering, energiforbrug, materialer, vand og afløb, byrum og natur, affald, støj, indeklima og byggepladsen.

Minimumskrav: Minimumskravene er opfyldt for ovennævnte emner.

Høring

Byggeri & Bolig vurderer, at der kan meddeles sædvanlig byggetilladelse til ombygning af det omhandlede plejehjem efter sædvanlig byggesagsbehandling, når egentligt projekt foreligger. Det bemærkes, at der bl.a. skal være stigerejsningsmulighed til samtlige redningsåbninger, hvilket ikke tydeligt fremgår af projektmaterialet.

Københavns Energi har været hørt angående etablering af gas, men da det er en ombygning, hvor der tidligere har været el og det fremtidige plejehjem også ønsker el udfra en risiko betragtning, er det ikke relevant med høringen, da der ikke kan stilles krav om etablering af gas ved en ombygning.

Miljøkontrollen har været hørt og har ingen bemærkninger i forhold til trafik og virksomheder. Der er forurening af jorden, hvilket medfører at der skal foretages en kortlægning på V2 og tilladelse til byggeriet vil blive givet efter § 8 i jordforureningsloven. Hvis der stødes på forurenet jord skal Miljøkontrollen underrettes, og der henvises til gældende regler og vejledninger vedrørende håndtering af grundvand. Der anføres yderligere generelle bemærkning om regnvand og opmærksomheden henlede på, at de miljømæssige retningslinier for støttet byggeri og kommunalt byggeri "Miljø i byggeri og anlæg", som er vedtaget af BR, skal følges.

Projektforslaget er gennemgået med det lokale ældreråd den 23. oktober 2006, og ældrerådet er positiv. Ældrerådets udtalelse vil blive fremlagt på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. november 2006 og på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 9. november 2006.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Beliggenhedskort

Bilag 2: Gårdfacade

Bilag 3: Etageplan

Bilag 4: Møbleringsplan

 

 

Hjalte Aaberg                                           Jesper Fisker


 

Til top