Mødedato: 08.10.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Revision af bygge- og anlægsforskriften

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal efter endt høring godkende den reviderede Forskrift for visse miljøforhold ved midlertidige bygge- og anlægsarbejder. Forskriften omfatter støj, støv og vibrationer ved midlertidige bygge- og anlægsarbejder.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at vedlagte forslag til ny ”Forskrift for visse miljøforhold ved midlertidige bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune” (bygge- og anlægsforskrift, bilag 1) erstatter den hidtil gældende forskrift.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 26. januar 2012 Teknik- og miljøforvaltningens anlægsstrategi 2011-2015. Et væsentligt element i strategien er udvidelse af de tidsrum, hvor støjende bygge- og anlægsarbejde må finde sted. Arbejdstiderne for disse aktiviteter er i København reguleret i ”Forskrift for visse miljøforhold ved bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune”. Forvaltningen udarbejdede derfor et forslag til ny forskrift, som indeholdt de nye arbejdstider. Borgerrepræsentationen sendte dette forslag i offentlig høring i perioden 14. juni til 14. juli 2012.

På baggrund af høringssvarene har forvaltningen udarbejdet et revideret forslag til forskrift. Dette forslag tager i et vist omfang hensyn til kritikken i høringssvarene af den foreslåede forlængede arbejdstid om lørdagen.

Samtidig præciseres det, at forskriften kun omfatter midlertidige bygge- og anlægsaktiviteter, og ikke langvarige projekter som fx Cityringen, Nordhavnsvej og den kommende Ringstedbane, som dermed skal reguleres efter miljøbeskyttelsesloven.

Løsning

Inden for høringsfristen modtog forvaltningen i alt 16 svar - 5 fra lokaludvalg, 3 fra beboerrepræsentationer eller beboersammenslutninger og resten fra individuelle borgere. Der kom svar fra Østerbro, Nørrebro, Christianshavns, Amager Øst og Indre By lokaludvalg. Der kom derimod ikke svar eller andre bemærkninger fra byggebranchen eller branchens organisationer.

Høringssvarenes indhold
Høringssvarene kommer altovervejende fra beboere eller beboerrepræsentanter, som er direkte påvirket af langvarige byggeprojekter, dvs. naboer til Metrobyggepladserne og Nordhavnsvej. Svarene er i overvejende grad negative og afvisende over for forslaget om at udvide de tidsrum, hvor naboer kan påregne støj fra bygge- og anlægsaktiviteterne. Der udtrykkes desuden stor bekymring for de konsekvenser, støjen kan have for naboerne. I flere svar udtrykkes der frygt for sundhedsskadelige konsekvenser af forslaget. Især forslaget til arbejdstid om lørdagen kritiseres med henvisning til, at weekenden bør være et frirum for naboerne til de støjende aktiviteter. Der er blandt høringssvarene henvisning til Miljøstyrelsens rapport om vejstøj og til Arbejdstilsynets regler om begrænsning af støj på arbejdspladser. De pågældende mener her at finde sundhedsmæssige begrundelser for ikke at udvide arbejdstiden. I flere høringssvar peges på, at større og længerevarende projekter ikke bør være omfattet af forskriften, men bør reguleres selvstændigt.

I flere høringssvar gives udtryk for tvivl om, hvorvidt langvarige bygge- og anlægsprojekter bliver hurtigere færdige blot ved at udvide den daglige arbejdstid. Det anføres, at omkostningerne for naboerne i form af forringet livskvalitet er for høje i forhold til en måske kun marginal tidsgevinst. Nogle svar udtrykker dog forståelse for, at korte projekter kan opnå en gevinst i kalendertid ved en længere daglig arbejdstid.

Et af høringssvarene refererer til Frederiksberg Kommunes forskrift som en ønskværdig forskrift. Det kan oplyses, at denne forskrift indholdsmæssigt er identisk med Københavns nuværende forskrift, men har videre dispensationsmuligheder end i Københavns forskrift.

Forvaltningens bemærkninger til høringssvarene
Den nuværende forskrift omfatter alle bygge- og anlægsarbejder, både kortvarige og langvarige. Det var også forudsætningen i det forslag til ny forskrift, der blev sendt i høring. I forbindelse med behandlingen af ansøgninger fra Metroselskabet om langvarige støjdispensationer blev forvaltningen imidlertid opmærksom på, at forskriften ikke er egnet til håndtering af sådanne dispensationer.

Forvaltningen indhentede derfor en udtalelse fra kommunens advokat (Horten), som udtalte, at forskriften ikke kan anvendes til at give og regulere langvarige dispensationer. Som konsekvens heraf undtages de langvarige bygge- og anlægsarbejder fra forskriften. Forvaltningen vil fremadrettet regulere de langvarige bygge- og anlægsarbejder efter Miljøbeskyttelseslovens § 42, som gør det muligt at fastsætte præcise vilkår ud fra en konkret vurdering.

Forvaltningen skal derfor beklage, at det ikke fremgik i høringsmaterialet, at høringen ikke omhandlede længerevarende bygge- og anlægsarbejder som fx Cityringen og Nordhavnsvej, men alene midlertidige anlægsarbejder, jf. ovennævnte høringssvar.

Den gældende forskrift tillader, at bygge- og anlægsarbejder overalt i byen må støje op til 70 dB(A) 11 timer dagligt på hverdage fra mandag til fredag (7.00 – 18.00). Støjen må have samme intensitet som støj fra virksomheder, der ligger i områder udlagt til tung industri, hvor der ikke er boliger eller anden støjfølsom arealanvendelse i nærheden. Forslaget til ny forskrift, som har været i høring, udvidede på baggrund af anlægsstrategien dette tidsrum med i alt 14 timer ekstra, nemlig 7.00-19.00 på hverdage og 8.00-17.00 om lørdagen.

Et gennemgående træk i høringssvarene er som nævnt bekymring for sundhed og livskvalitet ved udvidet arbejdstid. Forvaltningen kan ikke afvise, at der kan være sundhedsskadelige effekter, når man udsættes for længerevarende støj fra bygge- og anlægsarbejder.

Forvaltningen er imidlertid ikke bekendt med, at støj fra bygge- og anlægsarbejder i større omfang har været genstand for egentlige undersøgelser om støjs skadevirkninger. WHO´s ”Guidelines for Community Noise” opererer med, at støjgrænser på 55 dB(A) uden dørs i dagtimerne i boligområder kan medføre alvorlig gene for beboerne. WHO’s retningslinjer og Miljøstyrelsens vejledende grænser for uden dørs støj fra virksomheder svarer i det væsentlige til hinanden, og Københavns Kommune følger disse retningslinjer.

Forvaltningens forslag til ændringer i bygge- og anlægsforskriften
Da langvarige bygge- og anlægsaktiviteter tages ud af forskriften, foreslår forvaltningen at fastholde den foreslåede udvidelse af arbejdstiden for støjende bygge- og anlægsarbejder.

  • Forvaltningen foreslår, at støjende og støvende bygge- og anlægsarbejder må finde sted på hverdage mandag til fredag fra kl. 7.00 til 19.00 og om lørdagen fra kl. 8.00 til 17.00 – dvs. en udvidelse på 14 timer i forhold til den nuværende forskrift. Forvaltningen foreslår dog at særligt støjende aktiviteter, såsom spunsning, etablering af sekantpæle og jordankre, skærende aktiviteter og betonnedbrydning jf. § 8 i forskriften, må ikke finde sted om lørdagen (mod 8.00 til 14.00 i høringsforslaget). Særligt støjende aktiviteter kan fx være spunsning, etablering af sekantpæle og jordankre, skærende aktiviteter eller betonnedbrydning.

 

  • Miljøministeren udsendte den 13. juni 2012 en ny bekendtgørelse om regulering af visse miljøaktiviteter. Københavns bygge- og anlægsforskrift skal herefter kun omfatte midlertidige bygge- og anlægsarbejder. Forvaltningen har vurderet, at det er nødvendigt, at denne præcisering indarbejdes i forskriften, hvilket er sket i § 2. Ændringen betyder, at store bygge- og anlægsaktiviteter med et langt byggeforløb (fx metroprojektet og Nordhavnsvejens anlæg) ikke skal reguleres af den nye forskrift, men af påbud med vilkår efter § 42 i miljøbeskyttelsesloven. Miljøbeskyttelseslovens § 42 giver forvaltningen mulighed for at stille vilkår til erhvervsvirksomheder og bygge- og anlægsarbejder, som medfører væsentlig forurening, om at nedbringe forureningen. Forvaltningen kan i den forbindelse påbyde bestemte foranstaltninger til forureningsbegrænsning. Det gør det muligt at fastsætte individuelle vilkår og regulere projekterne efter konkrete vurderinger.

    Det er forvaltningen, der på baggrund af en konkret vurdering (af længden, kontinuiteten mv. af aktiviteten) afgør, hvad der er midlertidige bygge- og anlægsarbejder. Ud fra erfaringer med den gældende forskrift vil midlertidige bygge- og anlægsaktiviteter være aktiviteter, der foregår i en begrænset periode på et afgrænset område og hvor der forekommer en eller flere støjende (eller stærkt støjende) aktiviteter, jf. forskriftens § 7 og § 8.

    Typisk vil en aktivitet blive betragtet som midlertidig, hvis den foregår i 0-12 mdr. Det betyder, at de fleste nedrivningsaktiviteter, næsten alle vedligeholdelsesarbejder af byens veje samt alle mindre nybyggerier vil være omfattet af den nye forskrift. En aktivitet, som foregår kontinuerlig i mere end et år vil typisk ikke blive betragtet som midlertidig.

 

  • I § 11 foreslår forvaltningen, at tidsfristerne for indsendelse af dispensationsansøgning fjernes fra forskriften. Det vil på hjemmesiden blive præciseret, at entreprenøren skal indsende en ansøgning i god tid, så forvaltningen kan vurdere, om der er behov for en partshøring.

    Partshøring skal foretage i de tilfælde, hvor det vurderes, at en dispensation kan være til ugunst for borgere, som vil blive væsentligt og individuelt berørt af en afgørelse om dispensation. Ændringen vil kun have praktisk betydning for sagsbehandlingstiden i de sager, hvor der skal gennemføres partshøring af berørte borgere.

    Forvaltningen vil fastholde en kort sagsbehandlingstid. Ved en måling udført den 21. september på 121 dispositionssager siden marts 2012, var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på 2,4 dage. Forvaltningens servicemåltal på disse sager er 14 dage.

Økonomi

Indstillingen har ingen direkte økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Forvaltningen vil i forbindelse med konkrete midlertidige bygge- og anlægsaktiviteter med særlig betydning for lokalområdet, fortsat medtage støj som et aspekt i dialogen med de relevante lokaludvalg. Forskriften træder i kraft ved Borgerrepræsentationens vedtagelse.


            Hjalte Aaberg

                                                                  /Mette Margrethe Elf

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 8. oktober 2012

Det Konservative Folkeparti stillede ændringsforslag om at tilføje et 2. at-punkt til indstillingen:

”2. at Borgmesteren skal i april 2013 og i oktober 2013 give en redegørelse til udvalget om kontrolforanstaltningerne, og om reglerne bliver overholdt.”

Ændringsforslaget blev vedtaget.

Indstillingen blev anbefalet.
Til top