Mødedato: 08.09.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for lokalplan Peder Lykke Centret

Se alle bilag

Udvalget skal godkende, at der igangsættes udarbejdelse af lokalplan for at muliggøre opførelse af ny bebyggelse til erstatning for det nuværende Peder Lykke Centret i Urbanplanen.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Peder Lykke Centret II” på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Problemstilling

Peder Lykke Centret består af tre bygninger - et højhus, en karré og en længebygning, der forbinder højhuset og karréen. Højhuset har nu så svære betonskader, at det skal nedrives jf. særskilt indstilling herom.

Området er i dag reguleret af lokalplan nr. 159 ”Peder Lykke Centret”. For at skabe mulighed for et nyt attraktivt boligområde med mulighed for familieboliger, butikker og caféer i stueetagerne kræves en ny lokalplan.

Løsning

For at undgå en byggetomt efter nedrivning af højhuset og forbedre bylivet omkring centret har Domea, som er grundejer, fået udarbejdet et skitseprojekt. Skitseprojektet er udarbejdet med baggrund i et ønske om at udvikle et attraktivt boligområde med private boliger i form af rækkehuse. Rækkehusene vil erstatte højhuset og dermed skabe mere blandede boligformer i kvarteret. Herudover har Domea i dialog med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skabt et grundlag for en eventuel fremtidig ombygning af plejecentret Peder Lykke Centret samt en daghøjskole, der ligger i området i dag.

Skitseprojektet for matriklen forholder sig til hele lokalplanområdet, som grænser op til Peder Lykkes Vej og Urbanplanen, jf. bilag 1 side 2. Projektet tilføjer nye kvaliteter til området, der i dag er præget af en stor asfalteret parkeringsplads og bygninger med lukkede facader. Området foreslås bebygget med nye lavere bygninger i tre til fire etager omgivet af landskabeligt bearbejdede offentlige byrum. Mod vest placeres rækkehusene til familieboliger og mod øst skitseres en karrébebyggelse til en eventuel fremtidig ombygning af plejecentret Peder Lykke Centret med daghøjskole. Mellem rækkehusbebyggelsen og karrébebyggelsen dannes et strøg med en pladsdannelse, som forbinder Peder Lykkes Vej fra den eksisterende cykel- og gangtunnel til Urbanplanens centrale park Remiseparken. Byggeriet vil blive på ca. 19.500 m², og der er mulighed for at indrette ca. 45 familieboliger på ca. 100 m² i rækkehusene og op til ca. 170 handicap- eller plejeboliger, dagcenter og lignende med tilhørende serviceareal og fællesanlæg i karréen med mulighed for indretning af butikker i stueetagerne.

I overførselssagen Investeringspakke ´14 (A, B, F. O og Ø) (Borgerrepræsentationen 8. maj 2014) blev det besluttet at etablere en ny indgang til Remiseparken, så der tydeligt vises vej til Urbanplanen og Remiseparkens attraktioner. I lokalplanarbejdet vil der blive taget hensyn til sammenhængen med dette projekt.

Kommuneplan og parkering
Området er udlagt til B3 område, dvs. boligområde, som muliggør det ansøgte byggeønske. Udover boliger kan der opføres institutioner samt andre sociale, uddannelsesmæssige kulturelle servicefunktioner m.m., som er forenelige med anvendelsen til boliger. Der kan også tillades serviceerhverv såsom butikker, restauranter m.m. i mindre omfang.

I B3 rammen er bebyggelsesprocenten 110 for området under ét. I det konkrete projekt bliver bebyggelsesprocenten ca. 116. For området under ét bliver bebyggelsesprocenten 94. Friarealprocenten i B3 rammen er 60 % for boliger og 15 % for erhverv.

P-normen i B3-rammen er for bilparkering i boligområde på mindst 1 p-plads pr. 200 m² og højst 1 p-plads pr. 100 m². For plejeboliger med serviceareal vil antal af p-pladser blive vurderet konkret. Bilparkeringspladser vil fremover blive placeret i den eksisterende kælder under det eksisterende Peder Lykke Centret i et omfang, der overholder normen, og cykler vil blive placeret på terræn og i samme kælder.

Byliv
Ændringen fra et højhus til en lavere og tættere bebyggelsesplan vil skabe et bedre nærmiljø med mulighed for pladsdannelser, som inviterer til ophold. Strøget med torvet skaber mulighed for et aktivt byliv, hvor beboerne og besøgende kan mødes. I stuerne skabes desuden mulighed for indretning af butikker og udadvendte publikumsorienterede funktioner. Biltrafikken mindskes men med mulighed for afsætning og korterevarende parkering.

Bæredygtighed
København har ambitioner om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Dette skal ske samtidig med, at kommunen skaber øget beskæftigelse og vækst. Lokalplanforslaget vil stille krav om laveste energiklasse. Regnvand opsamles fra tagene på rækkehusene og genbruges. Omfanget af det befæstede areal reduceres, og den kommende beplantning vil fremme nedsivningen af regnvand. Der placeres solceller på karrébebyggelsen.

Anbefalinger til den videre planlægning

  • Sammenhæng med planerne for Solvangcentret skal sikres
  • Bebyggelsesplanen skal bearbejdes så byrum, gade- og stiforløb opleves i sammenhæng med Peder Lykkesvej og de resterende nærområder.
  • Facadeudtrykket og materiale skal nærmere beskrives, og det skal eftervises, at de ønskede boligtyper kan indpasses i bygningerne.
  • Strøget gennem området skal bearbejdes landskabeligt og arkitektonisk i sammenhæng med gangtunnelen, de øvrige forbindelser og det ny byggeri, så visionen om byliv optimeres.
  • Friarealerne mellem rækkehusene og i gårdanlægget skal bearbejdes landskabeligt, og det skal synliggøres, hvordan arealerne fordeler sig mellem de offentligt tilgængelige og private områder.
  • Trafikale løsninger herunder parkering, afsætningspladser for besøgende til Peder Lykke Centret, varelevering, sammenbinding af stiforbindelser samt adgangsveje til rækkehusene skal beskrives og synliggøres yderligere.
  • Skybrudssikring og energioptimering skal nærmere beskrives i den videre planlægning, herunder dagslysforhold samt grønne tagterrasser.

Miljøvurdering
Når planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når startredegørelsen er godkendt i udvalget, gennemføres en intern høring af relevante instanser – herunder Amager Vest lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget.

Planforslaget skal være vedtaget senest medio 2015. Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen ultimo 2014, hvorefter forslaget sendes i offentlig høring i 8 uger.

                    Pernille Andersen
                                                            / Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 8. september 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top