Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 224 "Østerbrogade Kaserne"
Efter høringsperioden skal Borgerrepræsentationen vedtage tillæg til lokalplan ”Østerbrogade kaserne” endeligt. Lokalplantillægget skal muliggøre en butik på op til 1.000 m² i eksisterende byggeri.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at tillæg nr. 1 til lokalplan ”Østerbrogade kaserne” vedtages endeligt med de i afsnittet ’løsning’ beskrevne ændringer vedrørende varetilkørsel til dagligvarebutikker.
Problemstilling
I juni 2012 meddelte Københavns Kommune på baggrund af Kommuneplan 2011 dispensation fra lokalplanens bestemmelse om, at der kun må indrettes en enkelt butik med et salgsareal på 2000m2, idet denne mulighed allerede var udnyttet. Dette blev gjort for at muliggøre en butik på op til 1.000 m2 i eksisterende byggeri.
Dispensationen blev påklaget til Natur- og Miljøklagenævnet, som ophævede afgørelsen. Kommunen skal herefter søge forholdet lovliggjort. Det kan ske enten fysisk – ved at kræve butikken flyttet eller opdelt på ny – eller retligt ved at vedtage et lokalplantillæg, som muliggør butikken. Et krav om fysisk lovliggørelse kan udløse et erstatningskrav over for kommunen.
Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan ”Østerbrogade kaserne” blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 13. marts 2014 med henblik på offentliggørelse og har været i høring fra den 10. april til den 12. juni 2014. Forvaltningen har modtaget tre henvendelser. Forslaget vedlægges som bilag 1.
Løsning
Lokalplantillægget er udarbejdet med henblik på at lovliggøre en byggetilladelse, hvor en dispensation fra lokalplanen blev underkendt i Natur- og Miljøklagenævnet den 27. august 2013. Lokalplantillægget muliggør en dagligvarebutik på op til 1.000 m², ud over den eksisterende og udnyttede mulighed for en butik på op til 2.000 m² butiksareal. Butikken indrettes ved at sammenlægge tre eksisterende butikker og indebærer således ikke nybyggeri.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
Lokaludvalget har ikke indsendt noget høringssvar.
De modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 2. Henvendelserne er refereret og kommenteret nedenfor.
Bemærkninger fra Torveforeningen Øster Fælled Torv – bilag 2, henvendelse nr. 3.
Torveforeningen gør opmærksom på de væsentlige problemer med tilkørselsforholdene til butikken, hvor store sættevogne passerer og vender på det areal, der i lokalplanen er udlagt til stræde og pladsdannelse. De anfører, at den nordlige pladsdannelse bruges rekreativt og ikke er dimensioneret til tung trafik, samt at der er opstået farlige situationer med bakkende sættevogne. De eksisterende butikker er ved byggetilladelsen sikret, at varetilkørsel sker fra bagsiden, således at det ikke er nødvendigt med tung trafik på pladsen. Torveforeningen finder det kritisabelt, at Københavns Kommune ikke forholder sig til trafikken på de ubebyggede arealer og mener ikke, at lokalplanforslaget er tilstrækkeligt til en retlig lovliggørelse af butikken.
Forvaltningens bemærkninger til henvendelserne
Forvaltningen er enig med Torveforeningen og stiller et ændringsforslag, som sikrer, at der kun tillades varetilkørsel til dagligvarebutikker fra Marskensgade eller Gunnar Nu Hansens Plads. Dermed forekommer der ikke tung trafik på den nordlige pladsdannelse med adgang fra Serridslevvej.
Forslag til ændringer
Forvaltningen foreslår, at ønsket om begrænsning af varetilkørsel på den nordlige pladsdannelse imødekommes ved at der tilføjes et stk. 8, til § 9, med følgende ordlyd:
”Varetilkørsel til dagligvarebutikker skal foregå fra enten Marskensgade eller Gunnar Nu Hansens Plads og må ikke foregå via Serridslevvej.”.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Pernille Andersen
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.