Boligsociale helhedsplaner i Tingbjerg/Utterslevhuse og Husum Nord 2020-2024, Brønshøj-Husum
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til to boligsociale helhedsplaner i hhv. Tingbjerg/Utterslevhuse og Husum Nord gældende for perioden 2020-2024.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at den boligsociale helhedsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse 2020-2024 godkendes og anbefales til støtte overfor Landsbyggefonden (bilag 2)
- at den boligsociale helhedsplan for Husum Nord 2020-2024 godkendes og anbefales til støtte overfor Landsbyggefonden (bilag 3)
Problemstilling
De to boligsociale helhedsplaner for hhv. Tingbjerg/Utterslevhuse og Husum Nord dækker nogle af de mest udsatte almene boligafdelinger i København, og begge områder har store sociale udfordringer. Der er igangværende boligsociale helhedsplaner i begge boligområder, som udløber ved udgangen af august 2020, og behovet for boligsociale indsatser, der kan understøtte den positive udvikling i områderne, er fortsat stort. De to boligsociale helhedsplaner er geografisk set placeret tæt på hinanden, og de to helhedsplaner samarbejder om flere indsatser i området. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til om udvalget kan godkende indholdet i de to boligsociale helhedsplaner og anbefale over for Landsbyggefonden, at de boligsociale indsatser i perioden 2020-2024 bliver videreført.
Løsning
I et samarbejde mellem Københavns Kommunes syv forvaltninger og de almene boligorganisationer fsb, SAB (v. KAB) og Boligforeningen AAB er der gennemført analyser af udfordringerne i boligområderne omfattet af de to boligsociale helhedsplaner. Analyserne har afdækket, hvordan de boligsociale helhedsplaner bedst supplerer den kommunale kernedrift. Med udgangspunkt i disse analyser er der udarbejdet to nye boligsociale helhedsplaner, der beskriver mål og indsatser for at løfte områderne (jf. bilag 4 med kort over områderne).
Landsbyggefonden og Københavns Kommune har prækvalificeret boligafdelingerne til at modtage økonomisk støtte til de boligsociale helhedsplaner. Boligsociale indsatser i udsatte almene boligområder finansieres med midler fra Landsbyggefonden (75 %), lokal medfinansiering fra boligorganisationerne (12,5 %) og medfinansiering fra Københavns Kommune (12,5 %). Med denne indstilling muliggøres boligsocialt arbejde svarende til i alt 46,7 mio. kr. (jf. bilag 5 med budgetoversigt for de to boligsociale helhedsplaner).
Helhedsplanernes mål og indsatsområder
Helhedsplanerne indeholder en strategisk samarbejdsaftale, fire delaftaler, en beredskabsplan knyttet til SSP’s akutberedskab samt et budget.
Den strategiske samarbejdsaftale sætter rammer og retning for den samlede indsats - herunder strategiske målsætninger, og styringsredskaber til at følge udviklingen i området. De fire delaftaler beskriver, hvordan forvaltningerne og boligorganisationerne vil samarbejde om at løse udfordringerne inden for følgende indsatsområder; ”Uddannelse og livschancer”, ”Beskæftigelse”, ”Kriminalitetsforebyggelse” samt ”Sammenhængskraft og medborgerskab”. Indsatsområderne er fastsat i Landsbyggefondens regulativ om tilskud til boligsociale indsatser i udsatte almene boligafdelinger, som udspringer af statens parallelsamfundslovgivning.
Med godkendelse af de to boligsociale helhedsplaner tilkendegiver kommunen, at den på lige fod med boligorganisationerne støtter op om og arbejder for at indfri helhedsplanernes specifikke målsætninger om følgende (jf. bilag 6 med oversigt over mål i de boligsociale helhedsplaner):
- at der skal ske et fagligt løft af børn og unge, så flere bliver skoleparate, og flere tager en uddannelse
- at flere bliver tilknyttet arbejdsmarkedet
- at børn og unge støttes i et liv uden kriminalitet, og at områderne opleves trygge
- at flere er en del af fællesskabet og deltager aktivt i samfundet
De boligsociale helhedsplaner arbejder for at understøtte visionen i Københavns Kommunes Politik for Udsatte Byområder om, at København skal være en mangfoldig, sammenhængende og tryg by, hvor der er plads til og brug for alle byens borgere (jf. s. 10 i Politik for Udsatte Byområder). Herudover understøtter de boligsociale helhedsplaner Københavns Kommunes vision om, at ingen københavnske boligområder er udpeget på statens ghettoliste eller listen over udsatte boligområder i 2030 (jf. s. 16 i Kommuneplan 2019).
Økonomi
Københavns Kommune har med hovedaftalen med BL - Danmarks Almene Boliger (BR 11. december 2014) forpligtiget sig til at medfinansiere 12,5 % af de boligsociale helhedsplaners samlede budget. Til dette formål blev der ved Overførselssagen 2018-2019 (BR 9. maj 2019) (A, B, F, V, C, O og I) afsat 26,4 mio. kr. til kommunal medfinansiering af den almene boligsektors boligsociale indsatser, hvoraf 5,83 mio. kr. anvendes til de to helhedsplaner i Tingbjerg/Utterslevhuse (3,75 mio. kr.) og Husum Nord (2,08 mio. kr.) (jf. bilag 5 med budgetoversigt for de to boligsociale helhedsplaner).
Det samlede beløb, der er frigivet, er 4,95 mio. kr. til den kommunale kontante medfinansiering af de to boligsociale helhedsplaner (3,18 mio. kr. til Tingbjerg/Utterslevhuse og 1,77 mio. kr. til Husum Nord). Beløbet går udelukkende til boligsocialt arbejde i helhedsplanerne og indeholder ikke udgifter til administration i kommunen. Udover den kontante medfinansiering bidrager Københavns Kommune med koordination og facilitering svarende til 0,89 mio. kr. (0,57 mio. kr. i Tingbjerg/Utterslevhuse og 0,32 mio. kr. i Husum Nord).
Midlerne til både den kontante medfinansiering og kommunens koordination og facilitering er allerede frigivet ved vedtagelsen af Overførselssagen 2018-2019, så denne godkendelse af indholdet i de to boligsociale helhedsplaner har ingen yderligere økonomiske konsekvenser for forvaltningen.
Samarbejdsaftalerne indgået imellem kommunen og de boligsociale helhedsplaner har heller ikke økonomiske konsekvenser for øvrige politiske udvalg, idet de ressourcer, der investeres i samarbejdet, er en del af den allerede eksisterende kommunale indsats i de to områder, der er omfattet af helhedsplanerne.
Videre proces
De boligsociale helhedsplaners effektuering og den følgende kommunale medfinansiering afhænger af en godkendelse i det almene beboerdemokrati. De boligsociale helhedsplaner er løbende blevet behandlet i beboerdemokratiet i perioden 2019-2020.
Når de to boligsociale helhedsplaner er godkendt i Teknik- og Miljøudvalget, vil de boligsociale helhedsplaner blive endeligt behandlet i Landsbyggefonden med henblik på igangsættelse af indsatserne den 1. september 2020 i forlængelse af de eksisterende boligsociale helhedsplaner, der udløber den 31. august 2020.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. juni 2020
Indstillingen blev godkendt uden afstemning
Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at aftalepartnerne undlader at beskrive det som “negativt”, at beboere i Husum Nord har en bestemt herkomst, fordi vi i videst muligt omfang vil afværge det normskred, som diskriminerende lovgivning risikerer at medføre.”