Mødedato: 08.06.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Kommissorium for undersøgelse af HOFORs udledningstilladelse til Øresund

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til kommissorium for uvildig undersøgelse af HOFORs tilladelse til udledning af 160.000 m3 mekanisk renset spildevand i Øresund.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender kommissorium for en uvildig undersøgelse med fokus på disse punkter (bilag 2):

  1. at det belyses, om forvaltningens vurdering af HOFORs ansøgning har været juridisk korrekt, herunder om forvaltningen i sin sagsbehandling har foretaget de nødvendige juridiske og miljøfaglige vurderinger efter lovgivningen på området for udstedelse af tilladelser af den foreliggende karakter.
  2. at det belyses, om forvaltningen har begået sagsbehandlingsfejl i forbindelse med behandlingen af tilladelsen.
  3. at det i bekræftende fald belyses, om forvaltningen kan tilbagekalde tilladelsen eller på anden måde omgøre dennes indhold.
  4. at det belyses, om forvaltningen som myndighed på området i øvrigt har mulighed for at tilbagekalde eller omgøre tilladelsen.
  5. at der i tilfælde heraf gives en vurdering af dels de retlige rammer for tilbagekaldelsen og dels de eventuelle økonomiske konsekvenser forbundet med tilbagekaldelsen.
  6. at der gives en vurdering af, om øvrige instanser, herunder klagenævn eller administrative rekursinstanser på området, har mulighed for at tilbagekalde eller omgøre tilladelsen
  7. at der gives en vurdering af, om forholdet vedrørende tilladelsen og udledningen af spildevand burde have været behandlet som del af lokalplangrundlaget og dermed indgået i lokalplanforslaget for Svanemølleholmen.
  8. at der i bekræftende fald gives en vurdering af, om forholdet skal føre til en justering i lokalplanen svarende hertil.
  9. at der gives en miljøfaglig vurdering af tilladelsens tekniske løsning til afledning af spildevand, herunder om denne vurderes at være proportional med formålet i medfør af tilladelsen.
  10. at der gives en miljøfaglig/biologisk vurdering og kvalitetssikring af forvaltningens vurderinger på indvirkningen af udledningen i Øresund i relation til tilladelsen.
  11. at der foretages en afdækning af potentielle alternative tekniske løsninger til udledning af spildevand, herunder en vurdering af disses proportionalitet med formålet i medfør af tilladelsen.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget tog den 25. maj 2020 stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde med udledningstilladelse til HOFOR af 160.000 m3 spildevand til Øresund. Det skete med indstillingen ”Tilladelse til midlertidig udledning af spildevand i Øresund”.

I forbindelse med udvalgsbehandlingen blev der enstemmigt godkendt to ændringsforslag. Dels ”at et uvildigt firma gennemgår det faglige og juridiske grundlag for den trufne afgørelse vedrørende udledning af spildevand” – og dels ”at Teknik- og Miljøudvalget pålægger forvaltningen at vende tilbage med alternative tekniske løsninger, der kan anvendes.” 

Teknik- og Miljøudvalget forelægges med denne indstilling et udkast til kommissorium for de eksterne undersøgelser.

Løsning

Baggrunden for sagen er Teknik- og Miljøforvaltningen tilladelse til HOFOR Spildevand A/S til udledning af mekanisk renset spildevand i Øresund på en række vilkår. Tilladelsen blev udstedt den 13. maj 2020.

På baggrund af en bred kritik af tilladelsen og udvalgsbehandlingen den 25. maj 2020 er der især blevet stillet spørgsmål til de miljømæssige konsekvenser ved udledningen af spildevandet til Øresund og til mulighederne for at tilbagekalde eller omgøre tilladelsen. Forvaltningen har med udgangspunkt heri samt beslutningerne truffet på udvalgsmødet formuleret forslag til kommissorium.

Rammen for undersøgelsen består dels af en juridisk afdækning af den pågældende tilladelse til HOFOR, herunder det gældende regelgrundlag for vurdering af tilladelser på det pågældende område - og dels en miljøfaglig vurdering af alternative tekniske løsninger for udledning af det spildevand, som ellers er indeholdt i tilladelsen.

Undersøgelsen gennemføres af et uvildigt advokatfirma med ekspertise på miljøområdet, herunder forsyning og naturbeskyttelse. Undersøgelsens miljøfaglige vurdering af alternative tekniske løsninger i relation til udledning af spildevand udføres som selvstændig delopgave og gives i underentreprise til en uvildig teknisk/biologisk rådgiver, som advokatfirmaet udpeger. Advokatfirmaet er hovedleverandør til Teknik- og Miljøforvaltningen på den samlede undersøgelse.

HOFOR A/S og overborgmester Frank Jensen udsendte den 2. juni 2020 pressemeddelelser om sagen, som kan give anledning til, at udvalget drøfter rammen for kommissoriet og undersøgelsens indhold.

Økonomi

Udgifterne til den eksterne undersøgelse afholdes inden for forvaltningens driftsbudget.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, indgår forvaltningen aftale om opgaven med et eksternt advokatfirma. Resultatet af undersøgelsen forelægges Teknik- og Miljøudvalget. Dette forventes at ske den 24. august 2020.

 

Søren Wille

/ Hans Christian Karsten

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. juni 2020

 

Det samlede udvalg stillede følgende ændringsforslag (ÆF1, ÆF2, ÆF3 og ÆF4) som nyt 1., 2., 3. og 4. at-punkt til erstatning af indstillingens 1.-11. at-punkter:

  1. at Teknik- og Miljøudvalget på mødet 22. juni 2020 får forelagt forvaltningens forslag til mulige eksterne advokatfirmaer, der kan forestå den uvildige undersøgelse, med henblik på at træffe beslutning herom.
  2. at der på baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning, jf. 1. at, nedsættes en ad hoc arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra partierne, den eksterne advokat og dennes miljørådgivere som i fællesskab rådgiver forvaltningen i at udarbejde et forslag til kommissorium, som forelægges Teknik- og Miljøudvalget på mødet 17. august 2020.
  3. at spørgsmålene om havmiljøet i Øresund kommer i fokus. Både ud fra en vurdering af det hidtidige forløb i forhold til de skadevirkninger en udledning ville have medført, men også i forhold til fremtidens muligheder for at begrænse eller helt stoppe udledninger.
  4. at undersøgelsen også omfatter en vurdering af forvaltningens håndtering af sagen såvel juridisk som miljøfagligt.

Ændringsforslagene (ÆF1, ÆF2, ÆF3 og ÆF4) blev vedtaget uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF5, ÆF6, ÆF7 og ÆF8) som nyt 5., 6., 7. og 8. at:

5. at forvaltningen redegør for den aktuelle praksis for tilladelser til udledning af spildevand, samt hvilke juridiske muligheder forvaltningen indenfor gældende lovgivning kan skærpe praksis.

6. at forvaltningen redegør for omfanget af tilladelser til udledning og omfanget af udledninger de seneste tre år.

7. at forvaltningen redegør for de miljømæssige konsekvenser af de seneste tre års udledninger.

8. at forvaltningen redegør for, hvordan man fremover agter at involvere det politiske niveau.

Ændringsforslagene (ÆF5, ÆF6, ÆF7 og ÆF8) blev vedtaget uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

Til top