Mødedato: 08.06.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af ruteforløb og forbedringstiltag for Havneringen

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte Havneringens ruteforløb samt mulige forbedringstiltag.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 23. februar 2015 i forbindelse med godkendelse af projektforslag om cykelsti- og fortov på Christians Brygge, at Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte ruteføringen på Havneringen, herunder de eksisterende projekter samt mulige forbedringstiltag, der kan sikre, at Havneringen bliver én sammenhængende rute.

Løsning

Formålet med Havneringen er at etablere en 13 km sammenhængende rekreativ cykel-, gang- og løberute rundt om og langs med Inderhavnen. Havneringen understøtter det udviklingsarbejde, som forvaltningen har igangsat på baggrund af beslutningen om havnevisionen ”En havn af muligheder” (BR 8. maj 2014).

Havneringens forløb går fra Inderhavnsbroen i nord til Slusen i syd, jf. bilag 1. Ruten vil i overvejende grad følge de eksisterende forhold og forløbe langs med vandet og rundt om havnen. Havneringens sammenhængende forløb vil være en realitet når Cirkelbroen og Inderhavnsbroen er færdiganlagt i efteråret 2015.

Igangværende eller kommende anlægsprojekter
Nedenstående anlægsprojekter på ruten Havneringen er finansieret via Budget 2014 (BR 3. oktober 2013) (A, B, F, O og Ø) og vil medvirke til at skabe en sammenhængende rute:

  • Cykelsti og fortov på Christians Brygge, etableres sommeren 2015
  • Cykel- og gangbro over Belvederekanalen, etableres foråret 2016
  • Skiltning af ruten (vejvisnings- og informationsskilte), etableres foråret 2016

Etablering cykel- og gangbro over Belvederekanalen, skiltning af ruten samt lancering og indvielse af Havneringen er udskudt til foråret 2016 (oprindeligt 2015) fordi det har vist sig sværere end først antaget at lave en aftale med grundejerne om en stiforbindelse hen til broen (på Frederiks Brygge) imens de bygger og byudvikler. En aftale herom er lykkedes nu. Derudover har der været forsinkelser af Inderhavnsbroen, oprindeligt planlagt færdig marts 2015, nu september 2015. Af hensyn til udendørssæsonen for aktive oplevelser langs med havnen er det mest optimalt at Havneringen og broen over Belvederekanalen etableres i foråret 2016 og således i starten af en udendørs- og turistsæson.

Havneringen forventes indviet i forsommeren 2016 i forbindelse med, at broen over Belvederekanalen åbner, og markedsføringsindsatsen vil blive udrullet over en hel sommer- og turistsæson i 2016.

Udfordringer og mulig forbedringer
Når ovenstående tre anlægsprojekter står færdige, vil Havneringen være komplet som en samlet ring og stiforløb langs med og rundt om havnen. For at forbedre oplevelsen, tilgængeligheden og brugen af Havneringen og havnen er det muligt at iværksætte yderligere initiativer.

Ændret ruteforløb
Et ændret ruteforløb imellem Wilders Bro og den kommende bro over Inderhavnen, således at Havneringen også her forløber langs med vandet i stedet for bagom bygningerne på Strandgade, som i det oprindelige forslag. Forvaltningen vurderer, at der også her skal være offentlig adgang til og langs med havnekanten, selvom det er private arealer. Dette projekt har ingen økonomiske konsekvenser for projektet, men kræver en videre dialog med boligforeningen Lejerbo.

Rekreativ cykling og cykelturisme

Der er stor interesse for Havneringen fra flere eksterne kommercielle og offentlige samarbejdspartnere, herunder turistorganisationer, overnatningssteder, transportører og tur- og eventoperatører.

Interessen samler sig primært om et vækstpotentiale inden for rekreativ cykling og cykelturisme i København og omegn. I forlængelse heraf vil Havneringen kunne forbedres i forhold til:

  • Belysning udvalgte steder, f.eks. på rutens forløb gennem Amager Fælled syd for Nokken. Belysningen vil have stor indflydelse på, om man kan bruge ruten om aftenen, særligt om vinteren. Finanseringsbehov anslået til ca. 500.000 kr.
  • Særlig indsats i byudviklingsområder på ruten, herunder orientering, skiltning og afværgeforanstaltninger ved byggerier. Der vil være særlig fokus på ruteforløbet gennem Frederiks Brygge og Enghave Brygge, hvor ruten løber gennem et byggeplads område, mens der bygges. Et vigtigt element i byudviklingsområderne er midlertidig belysning, som skal fungere under udbygningen og flyttes med rundt, hvis ruten af hensyn til byggeriet flytter sig. Den midlertidige belysning vil kunne genbruges til andre projekter. Indsatserne kan f.eks. ske ved Havnevigen nord for Nokken, omkring Sluseholmen, Teglholmen, Frederiks Brygge og Enghave Brygge. Denne indsats bidrager til at øge fremkommeligheden på ruten mens byen udvikles og udbygges og fortæller om og giver en oplevelse af havnens og byens udvikling mens den foregår. Finansieringsbehov anslået til ca. 1 mio. kr.
  • Etablere et ”blåt støttepunkt” i form af en træbrygge, et trædæk med flere niveauspring, som går helt ned til vandet, så man kan komme helt tæt på vandet, hvor man også kan sejle til og komme op med kajak og robåde. Det kunne være på arealet som kommunen ejer lige nord for Slusen (syd for Nokken). Eller tilsvarende på arealet mellem Kgl. Bibliotek og Knippelsbro, det kræver en nøjere udvælgelse af stedet. Finansieringsbehov anslået til ca. 6 mio. kr.
  • Forbedring af opholdsmuligheder med inventar på udvalgte stop på ruten. Inventar som borde/bænke, grillfaciliteter, skraldespande, vandposter, cykelparkering og plantebede, små løsninger der har stor effekt på muligheden for at gøre ophold på ruten. Finansieringsbehov anslået til ca. 300.000 kr.
  • Mindre anlægsforbedringer som f.eks. forbedringer af brostensbelægninger udvalgte steder på ruten, krydsninger ved vejkryds og forbedrede adgangsmuligheder til ruten, f.eks. fra Knippelsbro. Finansieringsbehov anslået til ca. 1 mio. kr.

Økonomi

Finansieringen til ovenstående forbedringsforslag udestår. 

Videre proces

Forvaltningen vil på baggrund af drøftelsen færdiggøre cykel- og gangruten Havneringen, samt arbejde videre med eventuelle forbedringsforslag.

         Pernille Andersen
                                                        /Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. juni 2015

Indstillingen blev drøftet.
Til top