Mødedato: 08.06.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Samarbejdsaftaler om klimatilpasning med HOFOR, Frederiksberg og 7-partsaftalen

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til tre samarbejdsaftaler om koordinering af fælles skybrudsprojekter med forsyningsselskaber og omegnskommuner.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at to-partsaftale mellem HOFOR og Københavns Kommune om gennemførsel af cirka 300 skybrudsprojekter jf. bilag 1 godkendes.
  2. at fire-partsaftale mellem HOFOR, Frederiksberg Forsyning, Frederiksberg og Københavns Kommuner jf. bilag 2 godkendes.
  3. at syv-partsaftale mellem HOFOR, Frederiksberg Forsyning, Nordvand, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe og Københavns Kommuner jf. bilag 3 godkendes.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget har med klimatilpasningsplanen (BR den 25. august 2011), skybrudsplanen (BR den 13. december 2012) og skybrudskonkretiseringerne (BR den 28. november 2013, BR den 27. marts 2014 og BR den 8. maj 2014) besluttet, at København skal sikres mod skaderne i forbindelse med skybrud. Skybrudssikringen betyder, at der skal gennemføres i alt cirka 300 skybrudsprojekter, som leder regnvand mod søerne og havnen i stedet for i kloakken.

Den 30. april 2015 godkendte Borgerrepræsentationen at indsende de første 16 skybrudsprojekter i en ansøgning til Forsyningssekretariatet, således at der kan opnås synergi med andre anlægsprojekter, der projekteres eller igangsættes i 2016.

Af de 300 skybrudsprojekter grænser flere op til, er afhængige af, eller skal gennemføres med Frederiksberg, Gladsaxe og Gentofte Kommuner. Der er derfor behov for et formaliseret samarbejde, hvor kommunerne mødes og koordinerer skybrudsprojekterne.

Skybrudsprojekterne skal møde skybrudsledninger, der skal anlægges af forsyningsselskaberne Frederiksberg, Nordvand og HOFOR. Afhængigheden af forsyningsselskaberne nødvendiggør samarbejdsaftaler, der kan regulere koordineringen af samarbejdet om gennemførslen af skybrudsprojekterne.

Samarbejdsaftalerne forslås vedtaget nu, da arbejdet med de store skybrudsledninger og de første overfladeprojekter påbegyndes i 2016 jf. Borgerrepræsentationens beslutning den 30. april 2015 om at indsende 16 skybrudsprojekter til Forsyningssekretariatet, som herefter forventes igangsat i 2016.

Samarbejdsaftalerne er ikke bindende for beslutningen om fremsendelse af ansøgningen til Forsyningssekretariatet på de resterende skybrudsprojekter, som de politiske udvalg får forelagt i efteråret 2015. Men samarbejdsaftalerne er nødvendige at vedtage nu, fordi samarbejdet med omegnskommunerne og forsyningsselskaberne er påbegyndt i 2016-projekterne. Teknik- og Miljøudvalget har den 29. maj 2015 fået orientering om processen frem til beslutningen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet i efteråret 2015, jf. bilag 4.

Løsning

Forvaltningen anbefaler, at koordineringen af samarbejdet om gennemførslen af fælles skybrudsprojekter bliver reguleret i tre samarbejdsaftaler:

  1. En to-partsaftale med HOFOR, der skal regulere samarbejdet om gennemførslen af Københavns 300 skybrudsprojekter og HOFORs skybrudsledninger,
  2. En fire-partsaftale med HOFOR, Frederiksberg Forsyning, Frederiksberg og Københavns Kommuner, der skal sikre koordinering af de skybrudsprojekter, der går på tværs af Frederiksberg og Københavns Kommuner
  3. En syv-partsaftale med HOFOR, Frederiksberg Forsyning, Nordvand, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe og Københavns Kommuner, der skal sikre koordinering af fællesprojekter på tværs af de fire kommuner og tre forsyningsselskaber             

Aktuelt findes der ikke nogle formaliserede tværkommunale samarbejder indenfor klimatilpasningsområdet. Samarbejdsaftalerne skal formalisere koordineringen af skybrudsprojekterne på tværs af kommunerne.

Alle tre samarbejdsaftaler er bygget op, således at de indeholder en overordnet erklæring om og forpligtigelse til koordinering af samarbejde om gennemførslen af skybrudsprojekterne. Kommunerne forpligter sig med aftalerne altså til at koordinere og samarbejde om udviklingen af projekterne. I praksis betyder det, at der nedsættes en tværkommunal koordineringsgruppe, der skal sikre sammenhæng i planlægningen og udførelsen af skybrudsprojekterne. Koordineringsgruppens arbejde har ingen bindende virkning på de respektive kommuners beslutninger.

Teknik- og Miljøudvalget forpligter sig dermed ikke til de konkrete skybrudsprojekter før de er prioriteret og valgt i de projektpakker, som udvalget får til politisk behandling årligt.

Når projektpakkerne er politisk vedtaget vil der blive udarbejdet konkrete projektaftaler for de udvalgte skybrudsprojekter. Teknik- og Miljøudvalget vil få forelagt udkast til de konkrete projektaftaler.

Projektaftalerne skitserer det konkrete projekt og de forhold mellem parterne, som det er relevant for Forsyningssekretariatet at tage stilling til i forbindelse med ansøgning til Forsyningssekretariatet om anvendelse af takstmidler til finansiering af skybrudsprojekterne. Projektaftalerne indeholder de egentlige juridiske forpligtigelser til at gennemføre projekterne.

Københavns Kommune afgiver med indgåelse af de tre samarbejdsaftaler ikke beslutningskompetence over hvilke projekter, der gennemføres i Københavns Kommune, og ej heller på udformningen af disse.

To-partsaftalen mellem HOFOR og Københavns kommune om gennemførsel af 300 skybrudsprojekter
Samarbejdsaftalen forpligter de to parter til at samarbejde om planlægning, udvikling, gennemførsel, drift og vedligehold af de cirka 300 skybrudsprojekter, der udgør Københavns samlede skybrudssystem.  

I praksis sker det etablering af et fælles projektkoordineringsforum. Samarbejdsaftalen sikrer investeringssikkerhed, således at der sker en koordinering af investeringerne hos parterne i takt med, at Teknik- og Miljøudvalget beslutter, hvilke projekter skal igangsættes. 

Fire-partsaftalen mellem HOFOR, Frederiksberg Forsyning, Frederiksberg og Københavns Kommuner
Samarbejdsaftalen forpligter parterne i samarbejdet til planlægning, udvikling, drift og vedligehold af projekter, der går på tværs af kommunegrænsen mellem Frederiksberg og Københavns Kommuner.

Samarbejdsaftalen tager afsæt i den fælles skybrudsplan og skybrudskonkretisering for Københavns og Frederiksberg Kommuner. Samarbejdsaftalerne sikrer koordinering af og samarbejde om gennemførslen af projekter gennem udarbejdelse af fælles projektpakker på tværs af de to kommuner.

Projektpakkerne udarbejdes som led i en fælles proces for kommunernes respektive ansvarlige forvaltninger for skybrudssikring og klimatilpasning. 

To af de helt centrale fælles skybrudsprojekter på tværs af Københavns og Frederiksberg kommuner er Sankt Jørgens Sø og Grøndalsparken. Den fælles projektpakke skal vedtages i Teknik- og Miljøudvalget og By- og Miljøforvaltningen inden arbejdet med fx Sankt Jørgens Sø igangsættes.

Syv-partsaftalen mellem HOFOR, Frederiksberg Forsyning, Nordvand, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe og Københavns Kommuner
Samarbejdsaftalen fastsætter en overordnet ramme for samarbejdet om de fælles skybrudsprojekter kommunerne og forsyningsselskaberne skal gennemføre i de kommende år.

Et af de helt store projekter, der skal koordineres i syv- partsaftalen er den centrale skybrudsløsning, også kaldet det ”store Y”, der er en skybrudsledning, der kommer til at lede vand fra skybrud i både Gladsaxe, Gentofte, Frederiksberg og Københavns Kommuner.

Økonomi

Samarbejdsaftalerne indeholder ingen økonomiske forpligtigelser. De økonomiske forpligtigelser bestemmes i de kommende konkrete projektaftaler til skybrudsprojekterne i den takt, de sættes i gang ved udvælgelsen af de årlige projektpakker.

Videre proces

Næste skridt i klimatilpasningsarbejdet i Teknik- og Miljøudvalget er, at der forelægges en indstilling med forslag til valg af løsninger for Damhussøen og Damhusengen i efteråret 2015.

Herefter bliver selve behandlingen af en rammeansøgning til Forsyningssekretariatet med skybrudsprojekterne. Sammen med behandlingen af ansøgningen til Forsyningssekretariatet bliver løsningerne for rensning af hverdagsregn og frakobling præsenteret, samt forslag til hvilke private fællesveje kommunen eventuelt skal overtage. Det skal ske inden udgangen af 2015, og der vil blive udarbejdet en fællesindstilling med Økonomiforvaltningen.

Det forventes, at rammeansøgningen til Forsyningssekretariatet godkendes af sekretariatet i 2016, hvorefter Teknik- og Miljøudvalget årligt kan vælge, hvilke skybrudsprojekter der ønskes gennemført. Når skybrudsprojekterne er valgt, gennemløber de en normal anlægsproces med udvikling, projektforberedelse og udførelse af selve anlæggene.

Processen for beslutningen om indsendelsen af ansøgningen til Forsyningssekretariatet er beskrevet i bilag 4.

 

                             Pernille Andersen                                     

                                                                          / Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. juni 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Til top