Mødedato: 08.06.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Agenda 21-strategi for 2016-2019

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende Agenda 21-strategien 2016-2019 i høring forud for en endelig politisk behandling.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at udkast til Agenda 21-strategien 2016-2019, jf. bilag 1, sendes i høring.

Problemstilling

Ifølge planloven skal kommunalbestyrelsen udarbejde en Agenda 21- strategi for, hvordan kommunen vil bidrage til en bæredygtig udvikling med fokus på, hvordan borgere, foreninger, organisationer og virksomheder inddrages i arbejdet.

Teknik – og Miljøforvaltningen vurderer, at det vil være relevant at sende Agenda 21-strategien 2016 – 2019 (bilag 1) i høring forud for den endelige politiske behandling, da strategien omhandler københavnernes deltagelse i arbejdet med at skabe en bæredygtig by.

Løsning

Kommunens planer på miljø- og klimaområdet involverer mange aktører. Målsætningerne i Agenda 21-strategien har fokus på at sikre sammenhængen og implementeringen af de elementer i disse planer, som handler om, hvordan den bæredygtige by kan skabes i fællesskab. De aktuelle planer, som strategien knyttes til, er blandt andet KBH 2025: Klimaplan, Ressource- og Affaldsplan 2018 og Handlingsplan for Grøn Mobilitet. På baggrund af de enkelte planers målsætninger vil Teknik- og Miljøforvaltningen prioritere projekter i planerne, som skal understøttes  med et særligt Agenda 21-fokus.

Høringsproces
Strategien foreslås kvalificeret ved at sende den i høring, så københavnerne og andre potentielle samarbejdspartnere får mulighed for at kommentere på og give input til den.

Den centrale begivenhed i høringsprocessen vil være et debatarrangement, hvor lokaludvalg, miljøpunkter og Sharing Copenhagens partnerkreds vil blive inviteret til drøftelse af, hvordan Københavns Kommunes målsætninger på miljøområdet kan blive bedre forankret hos borgerne. Implementering af miljømålene kræver københavnernes medvirken, og derfor er det en forudsætning for at nå målene, at gode ideer opsamles og danner grundlag for det videre arbejde. Desuden vil Agenda 21-strategien ligge på ’bliv hørt’- portalen, og Teknik- og Miljøforvaltningen vil også inddrage andre relevante aktører i kommunens forvaltninger i høringsprocessen.

Lokaludvalg og miljøpunkter har allerede haft mulighed for at give input til Agenda 21-stratgien, ved at kommentere et tidligere udkast.

Udkast til Agenda 21-strategi 2016-2019
Der er i udkastet til Agenda 21-strategien formuleret tre overordnede målsætninger for arbejdet med strategien:

  • Der skal igangsættes initiativer, der inviterer københavnerne til at bidrage som aktivt deltagende, medskabende og ansvarlige i forhold til at nå projekternes målsætninger.
  • Der skal etableres partnerskaber, som arbejder for at nå projektets målsætninger.
  • Projektet skal etablere et helhedsorienteret perspektiv på sine problemstillinger.

Disse målsætninger skal udmøntes i målbare mål, i forhold til de konkrete projekter, der skal understøttes særligt med et Agenda 21-fokus.

Et centralt perspektiv i Agenda 21-strategien er at skabe mulighed for og incitamenter til, at borgerne kan engagere sig og tage et medansvar for udviklingen af den bæredygtige by. Ud over den miljømæssige bæredygtighed kan inddragelse af virksomheder og organisationer også bidrage med vigtige sociale og økonomiske faktorer. Det vil understøtte målsætningen om den sammenhængende by, som er prioriteret i forslaget til Kommuneplan 2015.

Økonomi

Arbejdet med implementeringen af Agenda 21-strategien finansieres inden for Teknik- og Miljøforvaltningens ordinære driftsbudget. Forslag til initiativer, der støtter op om målsætningerne i Agenda 21-strategien, vil Teknik- og Miljøudvalget få forelagt i forbindelse med budgetforhandlingerne.

Videre proces

Agenda 21-strategien vil være i høring fra indstillingens godkendelse til og med fredag den 4. september 2015. Derefter vil der blive udarbejdet en hvidbog, og kommentarerne vil blive indarbejdet i Agenda 21-strategien. Strategien forelægges herefter Borgerrepræsentationen til godkendelse.  Når Agenda 21-strategien er vedtaget, sendes den til orientering til Miljøministeriet.

Teknik- og Miljøudvalget vil årligt blive orienteret om status på målsætningerne i Agenda 21-strategien.





                                Pernille Andersen

                                                                       / Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. juni 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top