Endelig vedtagelse af Projekttillæg 2023 til Spildevandsplan 2018
Borgerrepræsentationen vedtog den 15. december 2022 at sende Projekttillæg 2023 med 36 projekter i mindst ni ugers offentlig høring og at delegere kompetencen til endelig vedtagelse af projekttillægget til Teknik- og Miljøudvalget. Projekttillægget tilvejebringer det planmæssige grundlag for projekter på spildevandsområdet og er altså en forudsætning for projekternes senere gennemførelse. Teknik- og Miljøudvalget skal efter endt høring tage stilling til endelig godkendelse af Projekttillæg 2023 til Spildevandsplan 2018.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Projekttillæg 2023 til Spildevandsplan 2018 (bilag 2) godkendes endeligt efter endt høring.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog den 15. december 2022 at sende Projekttillæg 2023 med 36 projekter i mindst ni ugers offentlig høring og at delegere kompetencen til endelig vedtagelse af projekttillægget til Teknik- og Miljøudvalget. I høringsperioden, fra den 20. december 2022 til den 12. marts 2023, er der modtaget 72 høringssvar (heraf to dubletter). De indkomne høringssvar er at finde i bilag 9, mens forvaltningens bemærkninger hertil er at finde i bilag 10.
Høringen har givet anledning til enkelte ændringer i tillægget, jf. bilag 11.
Teknik- og Miljøudvalget skal dermed tage stilling til at godkende det endelige Projekttillæg 2023 med 36 projekter som tillæg til Spildevandsplan 2018.
Løsning
Projekttillæg 2023 vil muliggøre 36 projekter indenfor tre projektkategorier (afløbssystem, klimatilpasning og byudvikling), som er defineret i Spildevandsplan 2018. De samlede projektbeskrivelser fremgår af bilag 2. Projekterne medvirker til at understøtte kommunens serviceniveau for målsætninger for badevandskvaliteten i Københavns Havn og Øresund, kloakken, samt statens målsætninger for vandområder. Projekterne udføres af HOFOR eller af kommunen som medfinansieringsprojekter. Projekttillægget er screenet i forhold til en miljøvurdering, og det er vurderet, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurderingsrapport (bilag 5 og 6 og uddybet i bilag 12).
Projekterne er ifølge Spildevandsplan 2018 opdelt i følgende kategorier:
Afløbssystem
Denne kategori omfatter bl.a. HOFORs projekter, der vedligeholder afløbssystemet eller øger afløbssystemets kapacitet. Projekttillæg 2023 indeholder tre nye HOFOR-projekter i denne kategori, der sikrer en miljømæssig forsvarlig håndtering af spildevand med reduktion af udledning af spildevand til vandområder. Kategorien ”afløbssystem” omfatter desuden 14 projekter med kloakering af kolonihaver. I overensstemmelse med principperne i Spildevandsplan 2018 indebærer de 14 projekter en beslutning om at kloakere 47 varige kolonihaver over en 10-årig periode.
Klimatilpasning
Denne kategori omfatter projekter til skybrudssikring og klimatilpasning af kloak, der enten forsinker eller bortleder regnvand under skybrud og medvirker til at skybrudssikre byen samt projekter, der med separatkloakering eller afkobling mindsker presset på fælleskloakken. Projekttillæg 2023 indeholder tre skybrudsprojekter og syv projekter om klimatilpasning af kloakken.
Fire projekter omfatter afkobling af hverdagsregn fra fælleskloakken. Projekterne omfatter privat afkobling af regnvand, hvor udgifterne til afkobling på privat grund skal afholdes af grundejerne selv. I projektbeskrivelserne til de fire projekter fremgår det, at kommunen om nødvendigt vil meddele påbud om denne afkobling til de berørte grundejere. Der vil dog kun blive meddelt påbud, hvis grundejerne ikke har foretaget afkoblingen indenfor en 4-årig periode fra vedtagelsen af spildevandsplanen, i tråd med proceduren beskrevet i ”Strategi for klimatilpasning af kloakken ved afkobling af regnvand”, som er vedtaget af Borgerrepræsentationen i 2017. Alle de berørte grundejere er blevet orienteret om, at forslaget til Projekttillæg 2023 er sendt i høring af Teknik- og Miljøforvaltningen.
Byudvikling
Denne kategori indeholder kloakeringsprojekter, der udspringer af byudvikling i forlængelse af Kommuneplan 2019 og en række lokalplaner. Projekttillæg 2023 indeholder ni sådanne projekter, der bl.a. sikrer, at kloakken ved nybyggeri udføres som separatkloak. Generelt vil separatkloakering medføre, at der ikke udledes spildevand fra fælleskloakken til vandområderne via overløb.
Renseanlæg
Nærværende projekttillæg indeholder ikke projekter på renseanlæggene, da BIOFOS for øjeblikket arbejder med udbud og projektering af udbygningsplanen for Renseanlæg Lynetten og Renseanlæg Damhusåen. De konkrete projekter forventes at indgå fra Projekttillæg 2024 til Spildevandsplan 2018 og frem. Den nuværende udbygning af renseanlæggene er uafhængig af, om man i fremtiden vælger at flytte renseanlæggene til en anden placering. Et eventuelt nybygget renseanlæg forventes først at kunne tages i brug omkring 2045.
Høring
Projekttillæg 2023 har været i offentlig høring i knap 12 uger i perioden 20. december 2022 til 12. marts 2023. Der har undervejs været udsendt orienteringsbreve til matrikelejere berørt af krav om privat afkobling af regnvand samt til ejere af matrikler, hvor projekttillægget beskriver mulig midlertidig eller permanent overtagelse af fuld brugsret på dele af de berørte matrikler.
Der er indkommet 72 høringssvar, hvoraf 57 høringssvar er om projekt A2.1 Bassinvolumener til reduktion af overløb langs Harrestrup Å (heraf to dubletter) og fire høringssvar relateret til projekterne med kloakering af kolonihaveforeninger. De fulde høringssvar fremgår af bilag 9. Forvaltningens bemærkninger til de indkomne høringssvar fremgår af bilag 10.
Høringssvar om projektet med bassiner ved Harrestrup Å
Af høringssvarene om ”A2.1 Bassinvolumener til reduktion af overløb langs Harrestrup Å” er der afgivet 51 høringssvar fra borgere (inkl. 105 indsamlede underskrifter), tre høringssvar fra grundejerforeninger, to høringssvar fra lokaludvalg og et høringssvar fra Danmarks Naturfredningsforening. Teknik- og Miljøudvalget er tidligere, ved notat af 15. marts 2023, blevet orienteret om henvendelserne, jf. bilag 12.
Høringssvarene kredser bl.a. om forhold om processen omkring den offentlige høring, forhold om natur og fredning, VVM-forhold inkl. støj, trafik og adgangsforhold i anlægsperioden, mulig midlertidig overtagelse af brugsretten til dele af private udearealer samt erstatning og ejendomsværdier. Der stilles desuden spørgsmål ved, om der er behov for et projekt af dette omfang, og der gives udtryk for ønske om bedre kommunikation.
Forvaltningens kommentarer
Forvaltningen er klar over, at midlertidig anvendelse af private arealer er et indgribende forhold for de berørte borgere. Der laves kun kommunale planer med forslag om en sådan arealanvendelse, hvor det skønnes nødvendigt. I dette tilfælde er projektet nødvendigt for væsentligt at reducere overløb af regnvandsopblandet spildevand til Harrestrup Å og dermed leve op til statens vandområdeplaner. Ved en eventuel ekspropriationsproces til midlertidig overtagelse af dele af matriklernes udeareal vil de berørte beboere blive partshørt, inden kommunen træffer en afgørelse.
HOFOR er bygherre og har oplyst til forvaltningen, at de planlægger dialogaktiviteter med de berørte borgere. HOFOR forventer at igangsætte dialogen i løbet af 2023 efter politisk godkendelse af spildevandsplan-projekttillægget. HOFOR ønsker at skabe en god inddragelsesproces, så områdets beboere føler sig trygge ved de anlægsaktiviteter, der skal ske i området som følge af projektet.
HOFOR har desuden oplyst, at de er ved at udarbejde grundlaget for en VVM-screening af projektet, hvilket 47 høringssvar berører. Når kommunen skal myndighedsbehandle VVM-screeningen vil kommunen få belyst projektets afledte miljøpåvirkninger i både driftsfasen og i anlægsfasen, herunder trafik og adgangsforhold, natur, fredning, jord og grundvand, støj, vibrationer mv. Inden projektet gennemføres, vil kommunen altså kunne adressere mange af de emner, som borgerne har henvendt sig om i høringssvarene.
For så vidt angår processen er det vigtig at understrege, at den offentlige høring for Projekttillæg 2023 har fulgt de regler, som spildevandsbekendtgørelsen fastlægger. Forvaltningen har efter henvendelse fra Brønshøj-Husum Lokaludvalg den 10. februar 2023 udsendt orienteringsbreve til ejere af de matrikler, hvor det i forbindelse med anlæg af nedgravet bassin på en af kommunens grunde kan blive relevant med ønske om en midlertidig overtagelse af dele af matriklernes udeareal. Høringsperioden blev den 10. februar 2023 samtidig forlænget fra den oprindelige frist den 21. februar 2023 frem til den 12. marts 2023, altså en forlængelse på knapt tre uger. Forvaltningen vil fremover inden offentliggørelse af forslag til spildevandsplantillæg undersøge, om der er berørte matrikelejere, som skal orienteres særskilt.
Høringssvar relateret til kolonihaveforeningerne
Der er i alt indkommet fire høringssvar, der omhandler kloakering af kolonihaveforeninger. Der er ét svar fra Kolonihaveforbundet i Danmark, Kreds 1, der vedrører separatkloakering af Hf. Bryggen og tre høringssvar, der omhandler regnvandskloakering af Hf. Kalvebod fra hhv. Hf. Kalvebod og Kongens Enghave Lokaludvalg samt en privat borger.
Høringssvarene omhandler alle den planlagte regnvandskloakering. Hf. Bryggen ønsker, at der laves en række miljøundersøgelser i Hf. Bryggen og mener, at kloakeringen er ulovlig, hvis disse undersøgelser ikke gennemføres.
Hf. Kalvebod gør opmærksom på, at de forventer, at regnvandshåndtering i foreningen skal ske i henhold til tidligere udkast til lokalplan for området.
Forvaltningens kommentarer
I spildevandsplan 2018 blev det besluttet, at alle varige haveforeninger med overnatningsmulighed skal kloakeres indenfor planperioden. Derudover er det også besluttet at de haveforeninger som Københavns Kommune ejer, skal lovliggøres efter bygge- og miljøbeskyttelsesloven. Københavns Kommune arbejder med lovliggørelse af haveforeninger på tværs af Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen. For at sikre den mest effektive proces både for kommunen og for haveforeningerne, er det aftalt at lovliggørelsen følger kloakeringen. Dette medfører at lovliggørelse af spildevandsforhold i vid udstrækning vil ske ved kloakering. I nogle haveforeninger kan der opnås lovliggørelse af / tilladelse til nedsivning af regnvand, men dette er ikke tilfældet i alle foreninger, hvorfor enkelte foreninger også skal kloakeres for regnvand.
Forvaltningen fastholder, at udførelsen af regnvandskloakeringen for begge foreninger skal udføres, idet det er den eneste måde at sikre, at kolonihaven lovligt kan komme af med regnvandet.
Forvaltningen er uenig i Kolonihaveforbundets synspunkt om, at der ikke er lovligt grundlag for beslutningen om at separatkloakere Hf. Bryggen. Kommunen er spildevandsmyndighed og der er i lovgivningen ingen krav om forundersøgelser ved udlægning til separatkloakering.
Eftersom Københavns Kommune er grundejer af Hf. Bryggens grund, kan kommunen (Økonomiforvaltningen) vælge at lave miljøundersøgelser. Men Økonomiforvaltningen har vurderet, at der er stor sandsynlighed for, at en forundersøgelse vil vise, at nedsivning er problematisk og dermed ikke vil bane vej for at kunne nøjes med at spildevandskloakere. Udgifterne til evt. undersøgelser skal lægges på kolonihaveprojektet og yderligere undersøgelser vil dermed fordyre kloakeringen.
For Hf. Kalvebod finder forvaltningen ikke, at der er uoverensstemmelser mellem lokalplanforslaget for Hf. Kalvebod og projektbeskrivelsen i projekttillæg 2023. Således kan kloakeringen i hovedtræk godt ske efter de anvisninger, som er angivet i udkastet til lokalplan for området.
Øvrige høringssvar
Ud over høringssvar relateret til ovennævnte er der indkommet 11 høringssvar, som forvaltningen har vurderet i den vedlagte Hvidbog. Der er en del høringssvar, som forvaltningen sender videre til HOFOR og andre relevante parter med opfordring til at følge op på henvendelserne.
Der er ikke indkommet høringssvar i relation til tiltagene på fire af projekttillæggets klimatilpasningsprojekter med privat afkobling af regnvand.
Parkering
For en række af projekterne vil der blive inddraget parkeringspladser midlertidigt i anlægsfasen, da arealer skal bruges til byggepladser mv. Forvaltningen vurderer ud fra det overordnede projektmateriale, at projekterne samlet vil betyde at ca. 330 parkeringspladser nedlægges midlertidigt i kortere eller længere perioder.
I ét projekt, som allerede er godkendt af Teknik- og Miljøudvalget, nedlægges 18 pladser permanent. I et andet projekt, som skal forelægges udvalget, forventes ca. 20 pladser nedlagt. I et tredje projekt nedlægges parkeringspladser permanent, men der etableres erstatningspladser.
Forvaltningen vurderer ud fra det overordnede projektmateriale, at projekttillægget ikke vil medføre, at der nedlægges p-pladser inden for betalingszonen.
Træer
Indenfor projektområderne er der registreret omkring 4.000 træer, heraf ca. 3.300 på Vestre Kirkegård. For de projekter, hvor træregnskabet er opgjort (herunder projektet på Vestre Kirkegård), påvirkes ca. 148 træer, som erstattes af ca. 357 træer. For en række af projekterne skal der, inden de implementeres, enten ske en politisk behandling eller en VVM-screening. I begge processer skal der også redegøres for træer.
Politisk handlerum
Udvalget kan beslutte at vedtage hele projekttillægget som indstillet af forvaltningen.
Alternativt kan udvalget vurdere, at høringen har indbragt nye oplysninger, som skal føre til ændringer i spildevandsplan-projekttillægget. Da spildevandsplanen er en sektorplan, kan udvalget ikke foretage ikke-uvæsentlige ændringer i projekttillægget uden fornyet forelæggelse for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Efter forvaltningens vurdering vil det konkret betyde, at hvis udvalget fx vælger at tage enkelte projekter ud af projekttillægget, så vil det samlede projekttillæg med ændringer skulle til fornyet godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Et eventuelt ønske om at tage enkelte projekter ud af projekttillægget skal hvile på faglige og saglige hensyn.
Økonomi
Københavns Kommune
Ved projektet ”Klimatilpasning af Lundehusskolen” (se bilag 2) vil der være udgifter på skønsmæssigt 16-17 mio. kr., som vil blive afholdt af KEID, Økonomiforvaltningen. Det forudsættes, at der bevilliges midler hertil i forbindelse med kommende budgetter.
I fire projekter vil der blive pålagt økonomiske udgifter til private grundejere til afkobling af regnvand uafhængigt af, om de pålagte tiltag udføres frivilligt eller ved påbud. Disse udgifter forventes at være i størrelsesordenen 10-50.000 kr. pr. familie, der bor i villaer eller rækkehuse, og 5-10.000 kr. pr. familie, der bor i etageejendomme. De berørte borgere får et varsel på fem år forud for projekternes gennemførelse. Der er i lovgivningen ikke mulighed for, at private grundejere kan få støtte eller afdragsordning ved etablering af separatkloakering på egen grund.
Borgerrepræsentationen besluttede den 24. marts 2022, at Københavns Kommunes udgifter til kloakering lægges videre til kolonihaverne som en varig lejeforhøjelse. Modellen indebærer, at kolonihaverne tilbagebetaler kommunens udgifter til kloakering i form af en varig lejeforhøjelse, som beregnes ud fra, at udgiften er tilbagebetalt over 70 år. Københavns Kommune har ikke mulighed at yde tilskud til betalingen af leje. For en uddybning af modellen og baggrunden for beslutningen, jf. bilag 8.
Forsyningsselskabernes investeringer
Forsyningsselskabernes samlede investeringsramme til både drift, vedligeholdelse og skybrudssikring vil i planperioden fra 2019-2028 være på samlet set 11,1 mia. kr. Heraf er der budgetteret med 906 mio. kr. i forbindelse med Projekttillæg 2023.
For uddybning af indstillingens økonomi, se bilag 3 og bilag 4.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, er Projekttillæg 2023 endelig vedtaget som et tillæg til Københavns Kommunes Spildevandsplan 2018.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. maj 2023
Indstillingen blev godkendt med 9 stemmer mod 0. 2 undlod at stemme.
For stemte: B, C, F, V, Ø og Å
Undlod at stemme: A
Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:
”Socialdemokratiet undlader at stemme for indstillingen, da der på et foretræde er sået tvivl om hjemmel for kloakering af kolonihaver, og vi afventer forvaltningens skriftlige svar derom.”