Mødedato: 08.05.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispositionsforslag for skybrudsprojektet Bispebjerg Kirkegård, Bispebjerg

Se alle bilag

Skybrudsprojektet på Bispebjerg Kirkegårde indgår i skybrudssikringen af København. I den forbindelse skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til dispositionsforslaget, for at projektet kan færdiggøres. Skybrudsprojektet består af en række græsbassiner samt terrænreguleringer af eksisterende stier og veje. Projekterne etableres i den sydøstlige del af kirkegården. Projektet er udformet og placeret, så færrest mulige gravsteder og træer berøres og under hensyntagen til gravstedernes værdighed, tilgængelighed, arkitektur, kirkegårdens egenart og drift.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at dispositionsforslaget i bilag 4 danner grundlag for videre projektering og anlæg af skybrudsprojektet Bispebjerg Kirkegård.

Problemstilling

I forbindelse med igangsættelse af en række skybrudsprojekter (BR 20. august 2020) blev der afsat 9,8 mio. kr. til at medfinansiere skybrudssikring på Bispebjerg Kirkegård Del 1. I forbindelse med projektpakke 2022 (BR 16. december 2021) blev der afsat 54,5 mio. kr. til at medfinansiere skybrudssikring af Bispebjerg Kirkegård Del 2, og bevillingen for Del 1 blev samtidig hævet med 20,5 mio. kr. for at kunne håndtere en større vandmængde i den midterste del af kirkegården.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til dispositionsforslaget for skybrudsprojektet Bispebjerg Kirkegård.

Løsning

Skybrudssikringen af København og klimatilpasningen af Københavns kloaknet gennemføres i samarbejde med HOFOR for at opfylde målene i Københavns Kommunes Skybrudsplan (2012) samt øvrige mål i Københavns Kommunes Spildevandsplan (2018).

Bispebjerg Kirkegård er beliggende i København Nordvest på ét af de højeste punkter i byen. Skybrudssikring og klimatilpasning af Bispebjerg Kirkegård skal afhjælpe, at skybrudsvand oversvømmer kirkegården og gravstederne samt afhjælpe at vandet strømmer fra terræn mod syd til Skoleholdervej. Der har ved tidligere skybrud været store oversvømmelser med skader på boligbebyggelser i området omkring Skoleholdervej og Gravervænget. Derudover skal projektet aflaste belastningen på det eksisterende kloaknet i både skybruds- og hverdagssituationer.

Skybrudssikring og klimatilpasning

Det samlede projekt består af Bispebjerg Kirkegård Del 1 og Del 2 og fordeler sig på tre områder: Hovedporten, Dalen og Sydlige Område (Syd Øst, Syd Midt og Syd Vest), jf. bilag 3. Projektets hovedgreb er at anlægge lave græsbassiner og organiske tilpassede stier, etablere faskiner samt at terrænjustere eksisterende større asfaltveje. Skybrudsvandet vil blive transporteret til og opsamlet i græsbassinerne for midlertidig tilbageholdelse og begrænset nedsivning. Græsbassinerne vil samtidig afkoble hverdagsregn fra udvalgte befæstede områder. Græsbassinernes samlede volumen er 7.600 m3, heraf er de 300 m3 etableret i forbindelse delprojektet ’Buen’ (TMU 31. januar 2022), der stod færdigt i efteråret 2022. Delprojektet ’Buen’ blev fremskudt, for at salg af planlagte urnegravsteder kunne igangsættes.

Ved Hovedporten etableres 880 m3 græsbassiner, jf. bilag 4A. Bassinerne placeres henholdsvis øst for krematoriet samt ved Rotunden, der ligger vest for krematoriet. Der foretages terrænreguleringer på området øst for krematoriet i området mellem de to administrationsbygninger, langs hækken i den sydlige del af området samt langs den sydøstlige del af Hovedporten.

Ved Dalen etableres 790 m3 græsbassiner fordelt på seks bassiner, jf. bilag 4B. Heraf etables ét af bassinerne i det eksisterende ovale pladsrum. Der foretages terrænregulering i den sydlige ende af krydset nordøst for Dalen samt ved de nord-syd-gående stier på både den vestlige og østlige side af Dalen.

I Sydlige Område etableres 5.230 m3 græsbassiner fordelt på en række mindre bassiner, der placeres rundt omkring i området, jf. bilag 4C-4E. Der foretages terrænregulering ved at løfte det samlede stinetvært i området. Desuden etableres faskiner på 400 m3 i Avnbøg Allé og 400 m3 i Ahorn Allé.

Gravsteder

Skybrudsprojektet er udformet og placeres, så færrest mulige gravsteder berøres. I området, hvor græsbassinerne placeres, ligger der for nuværende ca. 550 gravsteder, der alle vil blive berørt midlertidigt. Herudover vil nogle gravsteder blive berørt som beskrevet nedenfor.

  • Ca. 100 gravsteder berøres permanent, ved at der etableres en kant rundt om gravstedet for at beskytte dem mod opstuvet vand fra græsbassinerne. De jordiske rester berøres ikke.
  • 1 gravsted flyttes efter frivillig aftale for at få plads til skybrudsprojektet. Forvaltningen har indgået en skriftlig aftale med gravstedsejeren om flytning af gravstedet inklusivt de jordiske rester. Aftalen træder i kraft, når indstillingen er godkendt.

Forvaltningen har ikke modtaget klager i forbindelse med anlægsarbejdet i området ’Buen’.

Orientering om skybrudsprojektet

I december 2022 orienterede forvaltningen de ca. 550 gravstedsejere, der i varierende grad forventes at blive påvirket af skybrudsprojektet. I den forbindelse blev ejere af i alt syv gravsteder, hvis gravsted stod over for at skulle forlænges i 2022, tilbudt en gratis forlængelse på to år, svarende til den tid, der går, før forvaltningen forventer at igangsætte anlægsarbejdet. Det er kutyme at tilbyde forlængelse, når et gravsted udløber – normalt for fem år ad gangen.

Forvaltningen har efterfølgende modtaget ni henvendelser. Flertallet har handlet om spørgsmål af almen karakter, én er positiv over for projektet, én har udtrykt bekymring for, hvorvidt gravstedet ville blive inddraget, hvilket ikke er tilfældet for det pågældende gravsted. Derudover har forvaltningen rettet op på, at én af de syv gravstedsejere, der stod for forlængelse, ved en fejl blev orienteret om at forlængelse ikke var muligt. Gravstedsejeren er dermed orienteret om muligheden for forlængelse.  

Forvaltningen har opsat orienteringsstandere om skybrudsprojektet. Standerne er placeret på kirkegården i området omkring den planlagte placering af skybrudsprojektet.

Høring

Dispositionsforslaget har været i høring hos Bispebjerg Lokaludvalg fra den 27. februar til den 24. marts 2023.  Lokaludvalgets høringssvar ses i bilag 6. Lokaludvalget er positiv over for projektets udformning, herunder, at færrest mulige gravsteder påvirkes og kun én grav må flyttes (efter frivillig aftale), at skybrudsbassiner ved hovedporten er med til at fremhæve den eksisterende landskabsstruktur, samt at der er fokus på tilgængelighed og erstatning af træer. Lokaludvalget efterspørger, om biodiversitet er tænkt ind i planen. Endelig opfordrer lokaludvalget til at naturfrede kirkegården samtidig med at skybrudsprojektet etableres og til fortsat god koordinering med områdefornyelsens indsatser ved Frederiksborgvej og hjørneindgangen.

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen har siden december 2022 fået nedbragt antallet af gravsteder, der inddrages og flyttes, fra seks gravsteder til ét, hvor der er indgået en frivillig aftale. Orienteringen af gravstedsejere og høring af lokaludvalg har herudover ikke givet anledning til ændringer i projektet.

Forvaltningen bemærker, at projektet understøtter Københavns Kommunes Biodiversitetsstrategi (BR 23. marts 2023), der opfyldes ved bl.a. at bevare træer, som har særlig status for flagermus, plante hjemmehørende arter og omdanne græsplæner til lunde og blomsterenge. Hvis der skal rejses en fredningssag samtidig med, at skybrudsprojektet etableres, vil det medføre markant forsinkelse af skybrudsprojektet.

Parkering
Der nedlægges ikke bil- eller cykelparkeringspladser i forbindelse med projektet.

Træer
Der forventes fældet ca. 160 træer, der forventes erstattet med ca. 320 nye træer, jf. bilag 5. Forventede fældede træer og erstatningstræer ses på bilag 4. Erstatningstræer vælges i samarbejde med kirkegårdens personale og med udgangspunkt i udviklingsplanen for kirkegården, jf. bilag 5. I udviklingsplanen foreslås der at bruge en blanding af hjemmehørende og ikke-hjemmehørende træarter, da ikke-hjemmehørende beplantning er en stor del af kirkegårdens særegenhed og identitet, fx den japanske kirsebærallé. Projektet påvirker ikke træer, som har særlig status for flagermus. Det endelige antal fældede træer og erstatningstræer fastsættes i forbindelse den videre projektering og anlæg af skybrudsprojektet.

Politisk handlerum

Det fremlagte forslag er udarbejdet under meget nøje hensyntagen til, at det skal tilgodese det fastlagte mål for skybrudssikring, og at færrest mulige gravsteder påvirkes. En ændring af skybrudsprojektet vil derfor medføre flytning af flere gravsteder eller fældning af flere/større træer. Da projektet er finansieret af HOFORs takstmidler via medfinansieringsordningen, forudsætter indarbejdelse af byrumstiltag på overfladen som fx øget beplantning, at der findes finansiering hertil. Teknik- og Miljøudvalget kan henvise finansiering af byrumstiltag til forhandlingerne om Budget 2024 ved at ved tage et ændringsforslag herom. Forvaltningen bemærker, at dette vil resultere i forsinkelse af projektet og muligvis omprojektering af den samlede løsning.

Økonomi

Borgerrepræsentationen besluttede den 20. august 2020 at afsætte og frigive 9,8 mio. kr. (2020 p/l) til skybrudsprojektet Bispebjerg Kirkegård Del 1 på bevilling Klima anlæg. Borgerrepræsentationen besluttede den 16. december 2021 at afsætte og frigive 54,5 mio. kr. (2022 p/l) til skybrudsprojektet Bispebjerg Kirkegård Del 2 på bevilling Klima anlæg og samtidig at afsætte og frigive yderligere 20,5 mio. kr. (2022 p/l) til skybrudsprojektet Bispebjerg Kirkegård Del 1 på bevilling Klima anlæg.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, fortsætter projekteringen og udarbejdelsen af udbudsmaterialet.  Forvaltningen vil i løbet af projekteringsperioden orientere alle gravstedsejere (ca. 550) på kirkegårdens berørte område om skybrudsprojektet. Herunder vil forvaltningen tilbyde fysisk møde på kirkegården til de gravstedsejere, hvis gravsteder skal beskyttes, og som ønsker projektet forklaret/visualiseret på stedet. Det fysiske anlægsarbejde for skybrudsprojektet forventes igangsat sensommeren/efteråret 2024 med forventet ibrugtagningstidspunkt ultimo 2026.

Søren Wille

/ Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. maj 2023

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top