Mødedato: 08.05.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Byhuse beliggende på Aldersrogade 6A og 6B, Østerbro

Se alle bilag

En bygherre har af to omgange henvendt sig til kommunen med et projekt, der indebærer, at ejendommene på Aldersrogade 6A og Aldersrogade 6B skal nedrives. Ejendommene er byhuse med kulturhistorisk værdi og opført i henholdsvis 1917 og 1928. Sagsbehandlingstid er en afgørende faktor i sager om § 14-forbud. Bygherre henvendte sig første gang om projektet i 2019. Der er derfor en vis risiko for, at muligheden for at nedlægge et § 14-forbud er mistet ved passivitet. Forvaltningen vurderer imidlertid, at der i denne sag ikke er udvist passivitet. På den baggrund vurderer forvaltningen, at der kan nedlægges et §-14 forbud.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at bygningerne beliggende Aldersrogade 6A og 6B søges bevaret ved, at der indledes proces for nedlæggelse af § 14-forbud og udarbejdes en bevarende lokalplan, jf. Løsning.

Problemstilling

På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 27. februar 2023 anmodede Enhedslisten (Ø) med henvisning til liste over nedrivning og forhøjelse af ældre byhuse om, at forvaltningen forelægger en indstilling om muligheden for at nedlægge et § 14-forbud med henblik på at udarbejde en bevarende lokalplan for bygningerne beliggende på Aldersrogade 6A og 6B. I vurderingen af muligheden for at nedlægge et § 14-forbud har forvaltningen forholdt sig til den procesrisiko, der som følge af de historiske forhold i sagen vil være forbundet med at nedlægge et § 14-forbud på ejendommen. Desuden har forvaltningen forholdt sig til bygningens bevaringsværdi.

Forvaltningen har indledt proces for nedlæggelse af et § 14-forbud og varslet forbuddet overfor berørte parter. Varsling om eventuel nedlæggelse af et § 14-forbud har været i partshøring i perioden den 29. marts til den 19. april 2023. Partshøringen har til formål at sikre, at ejere af ejendommen samt andre, som forbuddet retter sig imod (fx lejere), har mulighed for at udtale sig. Forvaltningen har modtaget to henvendelser, der ikke har givet anledning til ændringer.

Løsning

Historik og procesrisiko

Bygherre af Aldersrogade 6A og 6B har den 29. november 2022 indledt forhåndsdialog med forvaltningen om mulighederne for at udvikle ejendommene Aldersrogade 6A og 6B. Der er ikke ansøgt om nedrivningstilladelse eller byggetilladelse. Ejendommene er ikke omfattet af en lokalplan.

Bygherre henvendte sig i 2019 til kommunen med et projekt for ejendommene Aldersrogade 6A og 6B, hvor bygningerne skulle nedrives. Bygherre fik afslag med en begrundelse om, at bebyggelsesprocenten og bygningshøjden var for høj, og sagen blev derfor helt lukket. Der blev ikke taget stilling til bevaring. I juli 2022 og oktober 2022 henvendte bygherre sig igen og var i dialog med kommunen om et lignende, men tilpasset projekt, hvor bygninger Aldersrogade 6A og 6B stadig skulle nedrives. Bevaring af de to bygninger er ikke nævnt overfor bygherre. I november 2022 starter forhåndsdialogen mellem bygherre og kommunen, hvor bygherre får at vide, at bygningerne skal på kommunens nedrivningslisten, da det er et byhus.

Det kan komme kommunen til last, at kommunen i 2019 havde kendskab til, at bygherre ville nedrive Aldersrogade 6A og 6B og ikke reagerede. Det skal bemærkes, at det var bygherres forhold og ikke kommunens, der gjorde, at projektet ikke har været aktuelt fra 2019 og frem til 2022. Denne venteperiode skal efter forvaltningens vurdering ikke indgå i en passivitetsvurdering, da kommunen betragtede sagen som afgjort, fordi projektet havde fået afslag. Der var derfor ikke grund til at tage stilling til bevaring af bygningerne på Aldersrogade 6A og 6B i 2019.

Vurdering af bygningernes bevaringsværdi

Begge ejendomme er registreret med en SAVE-værdi 4 (middel bevaringsværdi) i 1996 og er ældre tidstypiske industri- og erhvervsejendomme. Aldersrogade 6A er bygget i 1928 og er en blå bygning med variation og detaljer som en rund karnap, og har både kvadratiske og runde vinduer samt en indsunket dør i hjørnet af bygningen. Bygningen er med sin skrå placering et hul i kantbebyggelsen, som bryder den stramme struktur i området og giver et oplevelsesrigt blik ind i karreen (bilag 2). Aldersrogade 6B er bygget i 1917. Den røde aflange bygning er lavere end de omkringliggende bygninger i området, og har indsunkne vinduer med buer omkring (bilag 3). Bygningerne er med til at understøtte bydelens egenart, der er præget af blandet bebyggelse både i skala og typologi og med både boliger og erhverv. Bygningerne har kulturhistorisk værdi, da de er ældre industri- og erhvervsejendomme, der er med til at fortælle bydelens historie. 

Forvaltningens vurdering

Forvaltningen vurderer, at der kan nedlægges et § 14-forbud mod nedrivning idet forvaltningen vurderer, at der i denne sag ikke er udvist passivitet fra forvaltningens side, og dernæst at bygningen har en høj bevaringsværdi.

Partshøring

Begge henvendelser er fra bygherre, som opponerer mod at bevare bygningerne. Bygherre påpeger, at det meste af det gamle industribyggeri i området er væk, hvorfor det forekommer bygherre mærkværdigt, at disse to bygninger skal tillægges særlig betydning og bevaring, og det forekommer bygherre at være forskelsbehandling. Bygherre påpeger, at en lukning af karreen vil afhjælpe støjgener for beboerne og give mere sollys.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at bygningerne beliggende Aldersrogade 6A og 6B ikke har en høj bevaringsværdi, og at der ikke nedlægges forbud mod nedrivning. I så fald vil forvaltningen fortsætte forhåndsdialog med bygherre.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen påbegynde proces med nedlæggelse af et § 14-forbud og udarbejdelse af en lokalplan.

 

                             Søren Wille

                                                                     / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. maj 2023

 

Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som erstatning af 1. at-punkt:

 

”at bygningerne beliggende på Aldersrogade 6A og 6B ikke bevares.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 2 stemmer mod 9. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: B og V

Imod stemte: C, A, F, Ø og Å

 

Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som erstatning af 1. at-punkt:

 

”at bygningen beliggende på Aldersrogade 6A søges bevaret ved, at der indledes proces for nedlæggelse af § 14-forbud og udarbejdes en bevarende lokalplan.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev forkastet med 5 stemmer mod 6. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F og V

Imod stemte: C, Ø og Å

 

Indstillingen blev godkendt med 7 stemmer mod 2. 2 undlod at stemme.

For stemte: C, F, Ø og Å

Imod stemte: B og V

Undlod at stemme: A

 

Indstillingen blev standset af Christopher Røhl (B), jf. kommunestyrelseslovens § 23, og indstillingen indbringes dermed i sin helhed til afgørelse i Borgerrepræsentationen.

 

Til top