Mødedato: 08.05.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til forslag til Kommuneplanstrategi 2023

Se alle bilag
En kommuneplanstrategi er Borgerrepræsentationens vurdering af og strategi for byens udvikling de kommende 12 år. Kommuneplanstrategien udstikker rammerne for den efterfølgende revision af kommuneplanen i 2024. Teknik- og Miljøudvalget drøftede den 27. marts 2023 udvalgets høringssvar til kommuneplanstrategi 2023. På baggrund af drøftelsen har forvaltningen udarbejdet et udkast til høringssvar. Udvalget skal nu tage stilling til det endelige høringssvar til Økonomiudvalget til forslag til Kommuneplanstrategi 2023, ”Fremtidens klimavenlige hovedstad”.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at høringssvar om forslag til Kommuneplanstrategi 2023 (bilag 2) sendes til Økonomiudvalget.

Problemstilling

Økonomiudvalget besluttede på sit møde den 14. marts 2023 at sende forslag til Kommuneplanstrategi 2023 i intern høring i alle fagudvalg, lokaludvalg og Københavns Kommunes Udsatteråd, Ældreråd, Ungeråd og Handicapråd med frist for bemærkninger den 12. maj 2023. Teknik- og Miljøudvalget drøftede den 27. marts 2023 forslag til Kommuneplanstrategi 2023 forud for Teknik- og Miljøforvaltningens udarbejdelse af udkast til høringssvar. Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af drøftelsen udarbejdet et udkast til høringssvar til Økonomiudvalget (bilag 2). Teknik- og Miljøudvalget skal nu tage stilling til at sende udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget.

Løsning

I Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar (bilag 2) lægges der op til, at det fremsendte forslag til Kommuneplanstrategi 2023 samlet set sætter en god og fremadrettet dagsorden for byen og giver et godt grundlag for den kommende revision af Kommuneplan 2024. Teknik- og Miljøudvalget har dog på baggrund af udvalgsdrøftelsen vurderet, at strategien kan styrkes på en række punkter.

Drøftelsen i Teknik- og Miljøudvalget den 27. marts 2023 af forslaget til Kommuneplanstrategi 2023 tog udgangspunkt i tre punkter for byens udvikling: 1) Klima, 2) Den blandede by og 3) Prioritering af grønne arealer. Teknik- og Miljøudvalgets hovedsynspunkter fremgår af første del af høringssvaret. Anden del af høringssvaret består af Teknik- og Miljøudvalgets generelle kommentarer til kommuneplanstrategiens fem kapitler.

Nedenfor er Teknik- og Miljøudvalgets konkrete anbefalinger til at styrke Kommuneplanstrategi 2023 resumeret fra høringssvaret:

Del 1: Teknik- og Miljøudvalgets overordnede kommentarer

1: Fremtidens energiforsyning, kap. 5 ”Klimaby med plads til natur, kultur og fritid”

  • At der under ”Mål for Københavns udvikling” tilføjes: At der i samarbejde med forsyningsselskaberne arbejdes for at fastlægge principper for sikring af areal til placering af energiproduktion i form af varmepumper, geotermi, smart grid og elforsyningsanlæg i såvel byudviklingsområderne som den eksisterende by (s. 74 i udkast til kommuneplanstrategi 2023).
  • At det under ”Arbejdsprogram for Kommuneplan 2024” tydeliggøres, at man i samarbejde med forsyningsselskaberne og Teknik- og Miljøforvaltningen vil arbejde for en metodik til placering af varmepumper, geotermi, smart grid og elforsyning (s. 82 i udkast til kommuneplanstrategi 2023).
  • At teksten i følgende udkast blødes op, så det fremhæves, at løsningerne skal integreres i byens funktioner og bidrage til udviklingen af den gode by, fx ved at skabe merværdi i form af rekreativ dobbeltudnyttelse: ”Anlæg til energiforsyning må ikke lægge beslag på eller medføre miljøgener for arealer, der er vigtige for byens funktioner eller udgøre barrierer for, der hindrer udvikling af gode bykvarterer” (s. 75 i udkast til kommuneplanstrategi 2023).

    2: Boliger og blandet by, kap. 3 ”Boliger og sammenhængende by”

  • At det under ”Arbejdsprogram for Kommuneplan 2024” tilføjes, at man vil kortlægge den geografiske koncentration og fordeling af boligstørrelser og boligtyper, herunder ungdomsboliger. Dette med henblik på at sikre en varieret boligsammensætning og i forlængelse heraf se på mulighederne for en geografisk regulering af boligstørrelser og boligtyper i Kommuneplan 2024 (s. 56-57 i udkast til kommuneplanstrategi 2023).
  • At sætningerne, hvor kommuneplanstrategien på forhånd konkluderer en fastholdelse af boligstørrelsesbestemmelserne, udgår, da det er for tidligt at konkludere forud for analyserne og Boligredegørelsens resultater (s .41 og s. 57 i udkast til kommuneplanstrategi 2023).

    3: Fremtidens klimavenlige hovedstad, kap 5 ”Klimaby med plads til natur, kultur og fritid”

  • At der under ”Mål for Københavns udvikling” tilføjes følgende mål fra Biodiversitetsstrategien (BR 23. marts 2023): ”I år 2050 skal der være mere plads til biodiversitet i København: Mindst 30 % af Københavns areal skal være udlagt som offentligt tilgængelige grønne områder. Mindst 10 % af Københavns areal er beskyttet efter naturbeskyttelseslovens §3. Det samlede ferskvandsareal er øget med omk. 10 % i form af åbning af rørlagte åer, vandhuller, grøfter, bassiner, vådarealer (periodevis våde) o. lign.” (s. 74 i udkast til kommuneplanstrategi 2023).
  • At der under ”Mål for Københavns udvikling” tilføjes: At der arbejdes for en prioritering og sikring af arealer til klimatilpasning med henblik på at fremtidssikre byen og skabe synergi mellem klimatilpasning, borgernes sundhed, bynatur, biodiversitet samt køling af byen og forebyggelse af varmeø-effekt (s. 74 i udkast til kommuneplanstrategi 2023).
  • At der under ”Arbejdsprogram for Kommuneplan 2024” tilføjes, at det undersøges, hvordan de grønne og blå funktioner kan kobles og implementeres i byens infrastruktur og bystruktur, og at der udarbejdes retningslinjer herfor (s. 82 i udkast til kommuneplanstrategi 2023).
  • At der indarbejdes et kort over Københavns grønne og blå infrastruktur, så byens mange projekter fremadrettet kan styrke, sikre og understøtte en by med sammenhængende grønne områder.

    Del 2: Teknik- og Miljøudvalgets generelle bemærkninger

    Anden del af høringssvaret omhandler følgende emner, som er uddybet i bilag 2:

Kapitel 2: ”Hovedstadens byudvikling og mobilitet”

  • Nyt trafik mål
  • Forenkling af parkeringsnormerne
  • Definition af rammerne for bilfrie bydele

Kapitel 3: Boliger og sammenhængende by

  • Tilføjelse af mål fra Politik for Udsatte Byområder og beskrivelse af Udsat By
  • Indsats vedr. Byggefællesskaber
  • Rettelse af formulering vedr. almene boliger

Kapitel. 5: Klimaby med plads til natur, kultur og fritid

  • Regulering og sikring af kvaliteten af friareal
  • Retningslinjer for byrummets udformning og anvendelse

Kapitel 6: Udvikling med respekt for byens sjæl

  • Et nutidigt og mere forudsigeligt grundlag for bevaringsværdigt byggeri.

Politisk handlerum

Den interne høring er Teknik- og Miljøudvalgets mulighed for at påvirke indholdet af kommuneplanstrategien. Teknik- og Miljøudvalget har mulighed for at ændre i udkastet til høringssvaret og kan erstatte, slette eller stille yderligere ændringsforslag.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt høringssvaret, sender Teknik- og Miljøforvaltningen høringssvaret til Økonomiudvalget senest den 12. maj 2023, som er frist for fagudvalgenes bemærkninger til forslaget til Kommuneplanstrategi 2023.

På baggrund af den interne høring vil Økonomiforvaltningen fremlægge et forslag til en revideret Kommuneplanstrategi 2023 for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen medio 2023. Forslaget fremlægges sammen med en hvidbog med udvalgenes høringssvar. Herefter sendes kommuneplanstrategien i offentlig høring i otte uger – forventeligt i 3. kvartal 2023.

Det endelige forslag til Kommuneplanstrategi 2023 ”Fremtidens klimavenlige hovedstad” forelægges Økonomiudvalget i november og Borgerrepræsentationen i december 2023.

 

                                Søren Wille

                                                           / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. maj 2023

 

Alternativet stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

"dog således, at det i høringssvaret (bilag 2) tilføjes, at der skal være et mere forpligtende regionalt samarbejde, der skal hjælpe til de trafikale og forsyningsmæssige udfordringer."

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 1 stemme mod 10. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: Å

Imod stemte: A, B, C, F, V og Ø

 

Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således, at der på side fem tilføjes: ’dog således, at der højest bygges 25% alment i et skoledistrikt.’ ”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev forkastet med 4 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.

 

For: B, C og V

Imod: A, F, Ø og Å

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”For os konservative er det væsentligt, at København fungerer i hverdagen. Det betyder, at vi skal have udbygget metroen, sikret bedre fremkommelighed for det stigende antal indbyggere i København, samt sikret øget parkeringsmuligheder (parkeringsnorm) ved nybyggeri, så parkering i fremtidigt byggeri kan holdes på egen grund og ikke skabe yderligere parkeringsbehov i det fælles offentlige rum. Derudover er det vigtigt med flere grønne områder samt forbindelser over havnen, der kan knytte byen bedre sammen. Det er en væsentlig prioritet, at der fremover kommer flere ejerboliger og andelsboliger, samt at der er betalbare boliger også for borgere med mindre arbejdsindkomster – vi skal sikre tilstrækkelig med familieboliger i byen. Endvidere bør vi sikre højfrekvent skinnebåren kollektiv trafik til Lynetteholmen i form af metro.”
Til top