Byggesagsgebyrer 2018
Beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at byggesagsgebyrer pr. 1. januar 2018 opkræves med 776 kr. pr. forbrugt time, jf. bilag 1, samt at 5,3 mio. kr. af budgetkompensationen til generel takstnedsættelse (jf. budgetaftale 2016) som konsekvens heraf omprioriteres til finansiering af gebyrfritagelse af konkrete sagstyper (jf. budgetaftale 2015).
Problemstilling
Borgerrepræsentationen godkendte 28. november 2016, at taksten for byggesagsbehandling for 2017 blev fastsat til 799 kr. Takstberegningen for 2017 var på baseret på en ny model, som Teknik- og Miljøforvaltningen har udviklet. Deloitte har været rådgiver ved udarbejdelsen af modellen, der beregner en timetakst, som modsvarer de konkrete omkostninger i henhold til de lovgivningsmæssige krav.
Beregningsmodellen tager samtidig højde for, at konkrete sagstyper og aktiviteter (kollegier, almene boliger, byggetilsyn mv.) fritages for gebyr i henhold til budgetaftalen for 2015 (A, B, F, O, Ø), og at der herudover skal ske en generel gebyrnedsættelse med 15 mio. kr. i henhold til budgetaftale 2016 (A, B, C, F, I, O, V).
Takstberegningsmodellen har klarlagt, at udgifterne til gebyrfritagelse af de konkrete sagstyper ikke kan håndteres inden for de i budgetaftale 2015 afsatte midler.
Derudover skal der fastsættes en takst for 2018 for de sager, der ikke er fritaget for gebyr.
Løsning
Gebyret for byggesagsbehandlingen opkræves hos ejendommens ejer efter tidsforbrug (sagsbehandlingstimer) i forbindelse med udstedelse af både byggetilladelse og igen ved ibrugtagningstilladelse. I Budget 2015 og 2016 blev der afsat midler til fritagelse af enkelte sagstyper fra gebyr, samt til at en del af området skattefinansieres i form af en generel sænkelse af gebyret, jf. bilag 1.
Der skal i forbindelse med gebyrberegningen overordnet tages højde for to elementer:
- Efterlevelse af Borgerrepræsentationens betingelser for de afsatte budgetkompensationer i budgetaftale 2015 og 2016
- Takstberegning, der sikrer gennemsigtighed og balance mellem indtægter og udgifter
Efterlevelse af budgetkompensation
Borgerrepræsentationen vedtog i forbindelse med budget 2015 at halvere byggesagsgebyrerne under ét i forhold til 2014. Halveringen blev konkret udmøntet, så nogle typer byggeri (almene boliger, kollegie- og ungdomsboliger, mindre byggesager, samt byggetilsyn for alle byggerier) blev gjort helt gebyrfri, mens de øvrige typer byggesager skulle opkræves ud fra en fast timetakst, der blev reduceret som følge af budgetkompensationen. Samlet set blev byggesagsgebyrerne nedsat med 42,4 mio. kr. i budget 2015 (44,2 mio. kr. i 2017 p/l). Fastsættelse af det konkrete beløb til dækning af gebyrfritagelsen var behæftet med stor usikkerhed, da der ikke sker registrering på bestemte typer af byggerier.
I budgetaftale 2016 blev det vedtaget at nedsætte byggesagsgebyrerne generelt med yderligere 15,0 mio. kr. Gebyrerne er dermed samlet set nedsat med 57,4 mio. kr. (59,3 mio. kr. i 2017 p/l).
Det blev allerede i forbindelse med udarbejdelsen af beregningsmodellen og fastsættelsen af 2017-taksten synliggjort, at der til budget 2018 ville være behov for at forhøje budgetkompensationen, hvis den nuværende gebyrfritagelse skal fastholdes.
I henhold til beregningsmodellen vil udgifterne forbundet med gebyrfritagelse af de i 2015 besluttede kategorier udgøre ca. 49,5 mio. i 2017 (p/l). På den baggrund vil der være behov for at forhøje budgetkompensationen med minimum 5,3 mio. kr., hvis forudsætningerne for 2015-aftalen skal fastholdes. Udfordringen kan ikke løses ved at forhøje taksten, da det ikke er lovligt at forhøje gebyret på de gebyrbelagte sager og bruge indtægterne herfra til at dække udgifter til de gebyrfritagne sager, jf. bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2015 (BR15). Det er heller ikke muligt delvist at takstfinansiere områder, der er besluttet 100 pct. gebyrfritaget. Gebyrfritagelsen skal derfor skattefinansieres, hvilket forudsætter en budgetkompensation på 5,3 mio. kr.
Balance mellem indtægter og udgifter, samt gennemsigtighed i beregningen
På baggrund af oplysninger om lønudgifter, fakturerbar sagsbehandlingstid og den forventede sagssammensætning beregner modellen en timetakst, der modsvarer de konkrete omkostninger. Det fremgik af indstillingen fra 28. november 2016, at datainput var behæftet med en række usikkerheder, som forvaltningen ville kvalitetssikre frem mod takstberegningen for 2018. Dette skulle ske sideløbende med indsatsen for at effektivisere sagsbehandlingen.
Teknik- og Miljøforvaltningen har i forbindelse med beregningen af taksten for 2018 justeret i modellen og anvendt opdaterede og mere valide data for tidsregistreringen. Derudover bevirker implementering af fuld tidsregistrering i efteråret 2016, at modellens angivelse af sagsbehandlingstid på konkrete byggesager er mere sikker. De foretagne ændringer øger modellens validitet, men datagrundlaget er fortsat ikke tilgængeligt for en lang nok periode til fuldt ud at kunne afspejle tidshorisonten i specielt større byggesager. Den beregnede takst er derfor stadig behæftet med en vis usikkerhed, da det har været nødvendigt at supplere data med skønnede aktivitetsforudsætninger for især timeforbruget. Som det også var tilfældet i forbindelse med takstfastsættelsen i 2017, er der indlagt en forventning om en stigende produktivitet hos sagsbehandlerne svarende til ca. 4 pct.
Beregningen tager udgangspunkt i Dansk Byggeris skøn for udviklingen i byggeriet i 2018, hvorfor der er indlagt en forventet vækst i sagstilgangen på 10 pct. Dette vil alt andet lige betyde, at der skal ansættes 10 pct. flere byggesagsbehandlere, men i forlængelse af ovenstående stigende effektiviseringsgrad og risikoen for overkapacitet, er der i den foreslåede takst kun indregnet 5 pct. flere medarbejdere.
Modellen beregner med disse forudsætninger timetaktsen for byggesagsbehandling i 2018 til 693 kr., når udgifterne til de gebyrfritagne områder fraregnes. For denne takst gælder det dog, at der udestår skattefinansiering af 5,3 mio. kr. til de gebyrfrie sager. jf. ovenstående
Samlet forslag til fastsættelse af taksten og fortsat fritagelse af gebyr for visse sagsområder
Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår jf. indstillingens at-punkt, at 5,3 mio. kr. af budgetkompensationen fra budgetaftale 2016 omprioriteres for at finansiere mankoen på de gebyrfritagne områder. Det vil betyde, at der herefter resterer 9,7 mio. kr. til den generelle takstnedsættelse. Den enkelte byggesagstime bliver dermed kompenseret med færre kroner end forudsat i den beskrevne modelberegning ovenfor, hvilket betyder en højere takst. Modellen beregner med den ændrede fordeling af kompensationen en takst på 776 kr.
Alternativt kan udvalget vælge at anbefale, at den manglende finansiering på de 5,3 mio. kr. tilføres som nye midler i budgetforhandlingerne. Derved vil den generelle budgetkompensation blive fastholdt på 15 mio. kr., og taksten vil som konsekvens heraf kunne fastsættes til 693 kr.
Intern Revision har fået forelagt modellen og vil foretage en endelig revision heraf med fokus på vurdering af de tidligere afgivne bemærkninger, når der foreligger tidsregistrering for en tilstrækkelig periode. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at dette kan ske inden udgangen af 2017.
Teknik- og Miljøforvaltningen gør herudover opmærksom på, at det i henhold til ”Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015” er muligt at fastsætte et fast gebyr på maksimalt 1.011 kr. Bestemmelsen har tidligere kun omfattet mindre byggerier, men kan fremover anvendes på alle typer byggesager. Det fastsatte maksimumbeløb forventes justeret på baggrund af en igangværende opdatering af bekendtgørelsen. Såfremt det ønskes, kan Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde budgetnotater om konsekvenser af faste takster på konkrete sagstyper.
Økonomi
Se ovenfor.
Videre proces
Den godkendte takst videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Pernille Andersen
/ Anne-Sofie Degn
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. maj 2017
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre fremsatte følgende ændringsforslag:
”At taksten fastsættes til 693 kr. pr. time, og at de resterende 5,3 mio. kr. findes ved budgetforhandlingerne.”
Ændringsforslaget blev ikke anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med fire stemmer mod fem. Ingen undlod at stemme.
For stemte: B, C, I og V.
Imod stemte: A og Ø.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med fem stemmer mod fire. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A og Ø.
Imod stemte: B, C, I og V.
Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Virksomheder skal ikke betale tilfældigt for medarbejdernes manglende erfaringer og kræfter.”
Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker, at gebyret bortfalder, og at byggesagsbehandlingen finansieres ved budgetforhandlingerne.”