Tryghedsvagters lokaliteter, Indre Nørrebro, Indre By og andre bydele efter behov
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til de geografiske lokaliteter, hvor kommunale tryghedsvagter fast skal rundere. Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 26. februar 2024 forvaltningens oplæg til implementering af tryghedsvagterne. Udvalget traf beslutning om, at forvaltningen skulle vende tilbage med en indstilling med oplæg til, hvor tryghedsvagterne skal indsættes. Der indstilles at tryghedsvagterne indsættes i Indre By, på Indre Nørrebro samt Islands Brygge og Nordhavn ved særligt behov.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at tryghedsvagter runderer i Indre By og Indre Nørrebro, samt Islands Brygge og Nordhavn efter behov, jf. løsningsafsnittet.
Problemstilling
I forbindelse med den politiske behandling af de kommunale tryghedsvagters virke i Københavns Kommune (TMU 26. februar 2024) (A, B, C, F og V), blev det besluttet, at tryghedsvagternes geografiske afgrænsning skulle besluttes med en senere indstilling.
Der har været fremsat ønske om, at tryghedsvagterne skal patruljere på Indre Nørrebro, Indre By, Islands Brygge og Nordhavn. De to sidstnævnte lokationer (Islands Brygge og Nordhavn) skal kun runderes i de tilfælde, hvor forvaltningen vurderer, at der er behov for det.
I bevillingen er der i en treårig forsøgsperiode (2024-2026) midler til fire årsværk til tryghedsvagter, som skal rundere to og to i alle weekendnætter samt torsdage i sommersæsonen med mulighed for at indsætte ekstra ved behov.
De fire årsværk besættes som otte deltidsstillinger, så vagtplanen kan udfyldes og der er fleksibel dækning ved ferie, sydom mv. samt højsæson. En vagt vil typisk være fra kl. 18:00-02:00 eller 20:00- 04:00 alt efter behov.
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til lokationerne for tryghedsvagterne og prioriteringen heraf, jf. f løsningsafsnittet.
Løsning
Lov om kommunale tryghedsvagter
I juni 2023 vedtog Folketinget en lovændring, der gav kommunerne hjemmel til at anvende kommunalt ansatte tryghedsvagter, der kan supplere politiets arbejde med at opretholde ro og orden på offentlige arealer. Lovændringen muliggør en treårig forsøgsordning, og det vil være frivilligt for kommunerne, om de ønsker at anvende kommunale tryghedsvagter. Forsøgsordningen vil forventeligt blive sat i kraft den 1. maj 2024 med den af Justitsministeriet tiltrådte Bekendtgørelse af 16. marts 2024.
Med Budget 2024 (BR 5. oktober 2023) (A, B, C, F, I, O, V) (bilag 7) blev det besluttet at afsætte midler til en midlertidig tryghedsvagtordning, hvis formål er at reducere støj- og gener fra nattelivsgæster i det offentlige rum, samt skabe tryghed i de områder, hvor der er behov for flere myndighedspersoner i gadebilledet.
Overordnet kan tryghedsvagternes opgaver inddeles i tre hovedkategorier; synlighed, tryghed og støtte af andre nattelivsaktører. Overblik over andre aktører i nattelivet kan ses i bilag 2.
Rundering af Indre By
Forvaltningen vil indgå i dialog med politiet og andre aktører i nattelivet, for den bedst mulige anvendelse af et hold tryghedsvagter i Indre bys natteliv i forhold til at supplere og støtte den eksisterende nattelivsindsats.
Kultur og Fritidsforvaltningen har til forvaltningen oplyst, at der er i udgangspunktet, er otte natteværter til stede i Indre By torsdag, fredag og lørdag i tidsrummet 22-06, som er den normerede bemanding fra Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø, Å, Frie Grønne og Kaare Traberg Smidt). Antallet af natteværter, justeres i forhold til nattens forventede aktivitet. Fx kan der ved lanceringen Tuborgs Julebryg, under Distortion, ved studiestart eller i julefrokostsæsonen være op til 14 natteværter på vagt i tidsrummet 22-06. Forventningerne til aktivitetsniveauet og antallet af Natteværter på vagt bliver afstemt og justeret løbende med nattelivsbranchen, politiet og andre centrale aktører i Indre Bys natteliv.
Københavns Politi har en særlig indsats i Indre Bys natteliv kaldet Trygt Natteliv. Forvaltningen er blevet oplyst, at Trygt Natteliv i udgangspunktet består af seks – otte betjente, der patruljerer Indre By til fods i tidsrummet 00-06 hver weekend året rundt.
Derudover er der bydækkende aktører som bl.a. også færdes i Indre Bys natteliv; Københavnerteamet som er Socialforvaltningens gadeplansmedarbejdere, der er til stede i hele byen efter behov og den frivillige organisation Natteravne. Forvaltningen har fået oplyst af Natteravnene, at de er til stede med deres største indsats i Indre By, hvor de går ud fra lokaler på Rådhuset og runderer i nattelivsgaderne og omkring Nørreport Station. De er til stede fredag og lørdag med minimum et hold af 3 personer og nogle gange to hold. Oftest i tidsrummet kl. 22-02 og nogle gange længere
Rundering af Indre Nørrebro samt Islands Brygge og Nordhavn efter behov
Forvaltningen vil indsætte det andet hold tryghedsvagter på Indre Nørrebro efter nærmere aftale med politiet. Ved behov og på baggrund af erfaring, sæson og vejret vil holdet blive sendt til området i og omkring Havneparken på Islands Brygge og i områder i Nordhavn.
Forvaltningen er oplyst af den private grundejerforening ved Sandkaj i Nordhavn, at de har ansat et vagtfirma, som er til stede i området alt efter vejrlig, i perioden maj – september, hvor et vagthold af to personer runderer, typisk i tidsrummet kl. 13 – 20.
Natteravnene har også en gruppe, som er tilknyttet Nørrebro, hvor de går ud fra lokaler i Lundtoftegade og vandrer typisk ind mod Indre by. Derudover runderer Natteravnene også Islands Brygge om sommeren.
Forvaltningen bemærker, at Tryghedsvagterne som udgangspunkt ikke har biler stillet til rådighed, hvorfor transporttid mellem områder, vil foregå med offentlig transport eller cykel.
Politisk handlerum
Hvilke lokationer, som kommunale tryghedsvagter skal rundere, er op til kommunen selv at bestemme.
På den baggrund, har Teknik- og Miljøudvalget mulighed for at ændre på den foreslåede geografiske afgrænsning af tryghedsvagternes virke.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen påbegynde implementeringen af de godkendte lokaliteter i tryghedsvagternes arbejdsgange.
Forvaltningen vil udarbejde en årlig status på tryghedsvagtsordningen, hvoraf en evaluering af tryghedsvagternes runderingsområder vil fremgå. Tryghedsvagterne forventes at blive indsat i gaderne i juni 2024.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. april 2024
Indstillingen blev godkendt med 7 stemmer mod 4. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F og V
Imod stemte: Ø og Å
Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
"Partierne mener, at indsatsen for mere tryghed i nattelivet bedst løses i et tæt samarbejde mellem politiet og den kommunale indsats i form af natteværter, støjvagter, kontrol med udeservering, m.v. Med denne indstilling bliver spredning af indsatsen i byen imidlertid så stor, at det bliver svært at se en virkning."
Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker fremadrettet langt flere kommunale tryghedsvagter, derfor kommer vi også til at arbejde for flere tryghedsvagter fremadrettet, når forsøgsperioden udløber.”