Mødedato: 08.03.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Forslag til projekt med fotokatalytisk overfladebelægning

Se alle bilag

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget, godkender

  1. at det skitserede projekt danner grundlag for det videre arbejde med fotokatalytisk overfladebelægning til reduktion af luftforurening med NOx-partikler i Københavns Kommune, jf. løsningsafsnittet.

Problemstilling

I Budget 2019 (A, B, C, F, I, O og V) (4. oktober 2018) blev der afsat 1,0 mio. kr. til pilotprojekt om brug af fotokat-teknologi til at nedbringe luftforureningen ved en enkelt daginstitution eller skole. Projektet skulle undersøge reduktionen af NOx-partikler som følge af påføring af fotokatalytisk materiale på en fast belægning på en ca. 100 meter lang fortovsstrækning svarende til ca. 135 m².

Forvaltningen har efterfølgende konstateret, at det ikke er muligt at udføre det oprindeligt tænkte projekt inden for bevillingen, da omkostningerne til det måleprogram, der skal registrere en eventuel nedgang i luftforureningen, ikke kan rummes inden for de afsatte midler. Dertil kommer, at der er usikkerheder forbundet med at opnå valide målinger i et udendørs forsøg på et forholdsvis lille areal, jf. løsningsafsnittet og bilag 4.

Gennemførelse af projektet kræver derfor, at der findes en anden løsning for at undersøge effekten af fotokatalytisk overfladebelægning i Københavns Kommune.

På møde i Teknik- og Miljøudvalget den 5. oktober 2020 besluttede udvalget ikke at annullere pilotprojektet, men at sende det tilbage til forvaltningen med henblik på yderligere oplysninger om projektet, jf. bilag 5.

Løsning

Fotokatteknologi på belægningsflader fungerer som katalysator, der med lysets hjælp nedbryder skadelig NOx-forurening til nitrat og vand og dermed sikrer renere luft. NOx er en fællesbetegnelse for to stoffer, kvælstofdioxid (NO2) og kvælstofoxid (NO), som begge er sundhedsskadelige.

I forbindelse med pilotprojektet har forvaltningen i første halvdel af 2019 indhentet viden om fotokatalyse fra bl.a. Miljøstyrelsen og DTU, ligesom der er ført dialog med leverandør af fotokatalytisk materiale og Frederiksberg Kommune, som har anvendt fotokatalytisk materiale på flere lokaliteter. Forvaltningen har desuden gennemgået tidligere udførte videnskabelige undersøgelser af fotokat-teknologi. Der er foretaget nogle få undersøgelser, som har påvist en begrænset effekt, men usikkerhederne er store, og forsøgene er foretaget i lande med betydeligt flere solskinstimer end i Danmark. DTU vurderer desuden, at det er kompliceret at måle på den reelle nedbrydning af NOx, når der ikke er tale om kontrollerede forhold i et laboratorium. Ifølge leverandøren af fotokatalytisk materiale kræver valide måleresultater et minimumsareal på 3.000 m2.

For at sikre et tilstrækkeligt areal foreslår forvaltningen derfor en ændring af det oprindelige projekt, så det ikke anvendes ved en daginstitution eller skole, men på et minimumsareal på 3.000 m2 med anvendelse af de eksisterende luftmålestationer, der er opstillet i København. Hvis resultaterne af det ændrede projekt er positive, vil fotokat-teknologi på sigt kunne udbredes til konkrete skoler og daginstitutioner med henblik på at nedbringe luftforureningen disse steder.

Forslag til ændret projekt inden for bevilling
Projektets formål er fortsat at undersøge reduktionen af NOx ved påføring af fotokatalytisk materiale, men på et ca. 3.000 m2 stort areal i stedet for et areal på ca. 135 m² som i det oprindelige pilotprojekt. Ved at anvende et større areal vurderer forvaltningen, at resultaterne af projektet kan anvendes til at indikere en retning for, hvordan Københavns Kommune fremadrettet kan arbejde med fotokat-teknologi. Til at følge en eventuel udvikling i reduktionen af NOx ved påføring af fotokatalytisk materiale anvendes de eksisterende luftmålestationer, der er opstillet i København. Målestationerne er opstillet i henholdsvis Indre By, på Amager, i Valby og to på Nørrebro og måler luftforureningen i området, jf. bilag 2. Teknik- og Miljøforvaltningen har undersøgt mulighederne ift. forsøgsareal tæt på en målestation og vurderer, at enten genbrugsstationen ved Bispeengbuen (som står overfor en fornyelse af slidlaget) eller vejarealet på Ågade er bedst egnet ift. at stille et forsøgsareal til rådighed, jf. bilag 3. Overfladerne vurderes ikke at ændre mærkbart udseende som konsekvens af påføring af fotokatalytisk materiale.

Det er forvaltningens vurdering, at der skal foretages målinger over en periode på et år. På baggrund af målingerne vil det blive vurderet, om forsøget har medført en reduktion i forureningen med NOx. Resultatet af målingerne vil dog skulle ses med en række forbehold. Målestationerne blev opstillet i sommeren 2020. Der er således ikke data for luftforureningen før nedlukningen af samfundet i forbindelse med Covid-19. Det må forventes, at trafikbelastningen vil stige ifm. genåbningen af samfundet, hvilket vil medføre en større luftforurening. Denne større luftforurening vil muligvis udligne den effekt, som de fotokatalytiske belægninger måtte have på en reduktion af NOx. Målestationerne er herudover placeret ca. 2,5 m over terræn. Da luft ”bevæger sig”, er det derfor usikkert, om en evt. reduktion i luftens indhold af NOx kan fastslås med baggrund i målingerne fra de eksisterende målestationer.

Alternativt forslag: Udlægning af fotokatalytisk materiale og efterfølgende undersøgelse
Som i ovenstående forslag er projektets overordnede formål at belyse effekten af at udlægge fotokatalytisk materiale på et areal på 3.000 m2 i København. Til dokumentation af effekten etableres et måleprogram over en passende periode på minimum ét år. Nærmere fastlæggelse af metode for påføring af fotokatalytisk materiale, periode samt parametre og måleprogram besluttes i samarbejde med rådgiver og isocertificeret laboratorium. Teknik- og Miljøforvaltningen vil udpege et egnet forsøgsareal i Københavns Kommune. Ved valg af dette forslag er forsøgsarealet ikke begrænset til et areal tæt på en målestation, hvilket øger muligheden for at finde et passende areal i Københavns Kommune, f.eks. i nærheden af en skole.

Usikkerhederne i forhold til målemetode reduceres i dette forslag, fordi der måles tættere på overfladen, hvilket giver mere valide måleresultater til fremtidigt brug af fotokat-teknologi.

Det alternative forslag forudsætter, at der tilføres yderligere midler f.eks. i forbindelse med kommende budgetforhandlinger.

Med henblik på at sikre optimale priser vil markedet blive afsøgt for leverandører af det fotokatalytiske produkt, så der sker en hensigtsmæssig konkurrenceudsætning, hvilket ligeledes er tilfældet for valg af rådgiver og laboratorium. 

Økonomi

I Budget 2019 (A, B, C, F, I, O og V) (4. oktober 2018) blev der afsat 1,0 mio. kr. til et pilotprojekt om brug af fotokat-teknologi til at nedbringe luftforureningen ved børneinstitutioner. Hele bevillingen blev stjernemarkeret og dermed frigivet til brug. Med godkendelse af indstillingen vil forvaltningen udføre projektet og afholde dette indenfor den samlede projektøkonomi på 1,0 mio. kr.

Det alternative projekt vurderes at kunne gennemføres for ca. 4,0 mio. kr., heraf 0,2 mio. kr. til påføring af fotokatalytisk materiale, 0,5 mio. kr. til rådgivning og sammenfatning af undersøgelserne, 0,2 mio. kr. i intern projektledelse mm. og 3,0 mio. kr. til undersøgelsesprogrammet inkl. opsætning og leje af måleudstyr. Såfremt det fotokatalytiske materiale skal indbygges i belægningen, f.eks. fortovsfliser, vil beløbet skulle øges med 0,6 mio. kr. Det alternative forslag beror således på, at der tilføres ca. 3,0 mio. kr. yderligere til projektet i forbindelse med kommende budgetforhandlinger.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætte projektet. Projektet forventes udført og afsluttet i 2021. Vælges den alternative løsning vil Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde et budgetnotat til Overførselssagen 2020-2021.

Søren Wille

                                                      /Lone Byskov

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. marts 2021

 

Indstillingen blev trukket ved mødets start.

Til top