Mødedato: 08.03.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Fremlæggelse af foranalyse for forbedrede cykelforhold på Nygårdsvej, Østerbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til løsning til forbedrede cykelforhold på Nygårdsvej på Østerbro på baggrund af resultaterne af en foranalyse om trafikforhold på Nygårdsvej.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at ensretning af Nygårdsvej med anlæg af modstrømscykelsti etableres som løsning (løsningsforslag 1), såfremt der afsættes finansiering i kommende budgetforhandlinger, jf. løsningsafsnit og bilag 4.

Problemstilling

I Budget 2020 (BR 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) blev der afsat 0,6 mio. kr. til en foranalyse af forbedrede cykelforhold på Nygårdsvej. Formålet med foranalysen er at afklare mulighederne for at anlægge trafikdæmpende foranstaltninger og cykelstier på Nygårdsvej for at forbedre forhold for cyklister og samtidig sikre, at Nygårdsvej bliver til en tryg og sikker skolevej. Muligheden for at begrønne vejen yderligere er ligeledes blevet undersøgt.

Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til løsningsforslag, som danner grundlag for budgetnotat til Overførselssagen 2020-2021.

Løsning

Nygårdsvej er en ca. 0,5 km lang bydelsgade med et smalt og uensartet vejprofil med forskellige matrikelforhold og med hhv. længde- og skråparkering. Nygårdsvej er en central skolevej til Kildevældsskolen og Strandvejsskolen.

Foranalysen er gennemført februar til december 2020 og har bestået af trafiktællinger, videoregistreringer, uheldsstatistik og besigtigelser. Videoregistreringerne bliver brugt til at observere den trafikale adfærd på fire udvalgte steder på Nygårdsvej og kan ikke identificere personer eller biler. Registreringer og besigtigelser blev gennemført i foråret 2020, mens samfundet var lukket ned pga. Covid-19. Efter genåbningen af samfundet i juni 2020 blev der foretaget supplerende trafiktællinger. De to tællingerne er sammenholdt for at få et retvisende resultat.

Foranalysen viser, at der kører ca. 1.900 biler og ca. 2.400 cykler i døgnet på vejen. Der er tung trafik på vejen, som hovedsageligt leverer varer til butikker på vejen. Parkeringsforholdene med skiftevis længde- og skråparkering med en høj belægningsgrad på 77-101 % sammenholdt med det smalle vejprofil er medvirkende til, at cyklister føler sig utrygge.

Der er registreret 10 uheld de seneste fem år, hvoraf fem har involveret cyklister, og syv ulykker er sket i forbindelse med parkering. Videoregistreringerne viser, at der i besigtigelsesperioden dagligt var flere ’nærved’-ulykker mellem cyklister og bilister i forbindelse med parkering. Derudover viser videoregistreringerne, at der er meget dårlige oversigtsforhold fra sidevejene, som bevirker, at bilisterne kører langt ud på Nygårdsvej for at orientere sig, når de skal krydse vejen. Det presser både cyklister og bilister, der kører på Nygårdsvej, ud på midten af vejen, hvilket resulterer i konflikter mellem de modkørende trafikanter på vejen, fx ved at de har svært ved at komme forbi hinanden. Dialogen med lokale borgere viser, at der opleves meget gennemkørende trafik på Nygårdsvej fra Vennemindevej til Østerbrogade, og at der køres med høj hastighed.

På baggrund af foranalysen har forvaltningen arbejdet videre med to løsningsforslag for at forbedre cykelforholdene på Nygårdsvej: en løsning med ensretning af Nygårdsvej, hvor der anlægges en modstrømscykelsti samt en løsning med enkeltrettede cykelstier i begge retninger. Foranalysen indeholder derudover et tredje scenarie uden anlæg af cykelstier. Denne forbedrer ikke forholdene for cyklisterne og er dermed ikke reelt en løsning, hvorfor der ikke arbejdet videre med den. Derfor præsenteres der her to løsningsforslag: et med ensretning af Nygårdsvej og anlæg af en modstrømscykelsti (bilag 4) og et med enkeltrettede cykelstier (bilag 5).

Løsningsforslag 1 – Ensretning af Nygårdsvej med anlæg af modstrømscykelsti (Bilag 4)

Med dette løsningsforslag ensrettes Nygårdsvej i retning fra Østerbrogade til Vennemindevej, og cyklister og bilister deles om kørebanen. Der anlægges en smal modstrømscykelsti på 2,0 meter, så det er muligt at cykle i begge retninger (2,5 meter er standard i København). Der etableres hastighedsdæmpende foranstaltninger i form af bump, og i alle kryds anlægges en hævet flade for at nedsætte hastigheden og forbedre oversigtsforholdene. I dag er hastighedsgrænsen 40 km/t på den østlige del af Nygårdsvej, men der er anbefalet (blå tavle) 30 km/t på den vestlige del af Nygårdsvej. Med denne løsning lægges der op til, at der på hele vejen anbefales 30 km/t.

Med en ensretning af Nygårdsvej er det muligt at reducere den gennemkørende trafik og opretholde mere parkering end løsningsforslag 2, jf. nedenfor, da vejprofilet kan være smallere, end hvis der skal være dobbeltrettet trafik på vejen. En ensretning medfører omvejskørsel på de omkringliggende veje. Foranalysen viser, at det særligt er Kildevældsgade, der vil få en øget trafikal belastning med ca. 350 ekstra biler i døgnet (svarende til 25 % mere trafik end i dag). Da der i dag kører busser på Kildevældsgade, er det forvaltningens vurdering, at gaden er indrettet til den ekstra trafik. En ensretning vil desuden medføre ekstra trafik på ca. 25 til 100 biler i døgnet på de omkringliggende veje i form af søgetrafik til parkering. Det forventes, at den varelevering, som finder sted på Nygårdsvej, og som i dag kører ad Nygårdsvej fra Vennemindevej, fremover vil benytte vejene Vennemindevej, Jagtvej og Østerbrogade for at levere varer til butikker på Nygårdsvej, da vejen bliver ensrettet fra Østerbrogade til Vennemindevej, og det dermed ikke er muligt at køre ad Nygårdsvej fra Vennemindevej. 

Konsekvenser for bil- og cykelparkering i løsningsforslag 1

Løsningen medfører, at der skal nedlægges 46 ud 139 bilparkeringspladser på vejen. Det vil være muligt at opretholde skråparkeringen i den ene side af Nygårdsvej. Dermed er det muligt at opretholde 93 parkeringspladser på vejen. Det vurderes muligt at finde op til 46 erstatningspladser i sidegaderne.

Som følge af indsnævring af fortov for at få plads til cykelsti og skråparkering vil det ikke være muligt at opretholde placering af de nuværende 94 cykelparkeringspladser. Det er dog muligt at flytte de eksisterende pladser samt anlægge yderligere cykelparkering på fortovsudbygningerne ved skråparkeringen. Derved forventes det, at det vil være muligt at anlægge 50-75 ekstra cykelparkeringspladser udover de nuværende 94. Det præcise antal fastlægges i den videre projektering.

Konsekvenser for træer i løsningsforslag 1

Der fældes seks ud af otte eksisterende træer på vejen, da de seks træer er placeret i den kommende cykelstis trace. De træer, der fældes, er af arterne eg og tjørn og er plantet mellem 2008 og 2019. Det er muligt at plante ca. 20 træer i forbindelse med anlæg af projektet i tillæg til de to tilbageværende træer. Det præcise antal og art vil blive fastlagt i den videre projektering.

Løsningsforslag 2 – enkeltrettede cykelstier på Nygårdsvej (bilag 5)

Med dette løsningsforslag anlægges der i begge retninger enkeltrettede cykelstier langs Nygårdsvej fra Vennemindevej til Østerbrogade, og den dobbeltrettede trafik bibeholdes som i dag. På grund af den smalle vejprofil er det kun muligt at anlægge smalle cykelstier på 2,0-2,2 meter i begge retninger (2,5 meter er standard i København). Der etableres hastighedsdæmpende foranstaltninger i form af bump, og i alle kryds anlægges en hævet flade for at nedsætte hastigheden og forbedre oversigtsforholdene ved sidevejene. I dag er hastighedsgrænsen 40 km/t på den østlige del af Nygårdsvej, men der er anbefalet (blå tavle) 30 km/t på den vestlige del af Nygårdsvej. Med denne løsning lægges der op til, at der på hele vejen anbefales 30 km/t.

Konsekvenser for bil- og cykelparkering i løsningsforslag 2

Løsningen vil betyde, at der nedlægges 78 ud af 139 bilparkeringspladser i gul zone, så der er 61 parkeringspladser tilbage på Nygårdsvej. Nedlæggelse af parkeringspladserne skyldes, at der ikke er plads på vejen til at fastholde de eksisterende skråparkeringspladser, når der anlægges enkeltrettede cykelstier. Det vurderes muligt at finde 50-70 erstatningspladser i sidegaderne. Det præcise antal fastlægges i den videre projektering.

Der er i dag 94 cykelparkeringspladser på Nygårdsvej. Som følge af indsnævring af fortov for at få plads til de enkeltrettede cykelstier reduceres antallet af cykelparkeringspladser med én.

Konsekvenser for træer i løsningsforslag 2

Alle otte træer på vejen fældes, da de eksisterende træer er placeret i den kommende cykelstiens trace. De træer, der fældes, er af arterne eg, tjørn og kirsebær og er plantet mellem 2008 og 2019. Det er muligt at plante ca. 12 nye træer i forbindelse med anlæg af cykelstierne. Det præcise antal og art vil blive fastlagt i den videre projektering.

Inddragelse

Lokaludvalget er blevet præsenteret for løsningsforslagene og har udtrykt tilfredshed med foranalysen og de to løsningsforslag. Lokaludvalget foretrækker en ensretning af Nygårdsvej, dvs. løsning 1.

Politiet har givet principielt samtykke til begge løsningsforslag.

Forvaltningens anbefaling

Forvaltningen anbefaler løsningsforslag 1. Med en ensretning vil trafikken på Nygårdsvej blive reduceret, da en stor del af den gennemkørende trafik vil forsvinde. På baggrund af resultaterne af foranalysen anbefales det at udvide den blå 30 km/t zone med fartdæmpere, så den dækker hele Nygårdsvej, da hastigheden ellers vil blive høj, fordi biltrafikken ikke har modkørende trafik.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Begge løsningsforslag forudsætter, at der afsættes finansiering i kommende budgetforhandlinger.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen udarbejde budgetnotat til forhandlingerne om Overførselssag 2020-2021.

 

Søren Wille                   

/Lone Byskov

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. marts 2021

 

Sagen blev udsat.

Til top