Mødedato: 08.03.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Prøvetagningsprogram for søjlekonstruktionerne Faste Batteri Vej 78, Amager Vest

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til principperne for prøvetagningsprogram for søjlekonstruktionerne i byggeriet Faste Batteri Vej 78, som ligger til grund for den videre lovliggørelsesproces.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at prøvetagningsprogrammet udføres i forhold til proces og principper beskrevet under afsnittet Løsning. 
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslaget fra Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti om uvildig undersøgelse af prøver fra Faste Batteri (bilag 3) behandlet af Teknik- og Miljøudvalget den 25. januar 2021.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen modtog den 26. februar 2020 en anonym henvendelse om, at betonen i det igangværende højhusbyggeri på Faste Batteri Vej 78 ikke er forsvarlig eller lovlig.
Efterfølgende viste prøveresultater udarbejdet for forvaltningen af Teknologisk Institut, at betonens styrke i bygningen er lavere end forudsat i byggetilladelsen. Det ledte til, at forvaltningen den 18. september 2020 udstedte en standsningsmeddelelse til bygherre jf. Byggelovens § 16 C, stk. 4. 
Teknik- og Miljøforvaltningen har løbende orienteret Teknik- og Miljøudvalget om status på byggesagen. På baggrund af behandlingen af medlemsforslag (C og O) om uvildig undersøgelse af prøver fra Faste Batteri Vej 78 på udvalgets mødet den 25. januar 2021, skal udvalget godkende principperne for det opdaterede prøvetagningsprogram for betonen i den øvre del af bygningen. Selve prøvetagningsprogrammet er beskrevet i bilag 2.

Løsning

I kraft af at der er konstateret kvalitetsproblemer med søjlekonstruktionerne i den øvre del af bygningen, har Bach Gruppen med sine rådgivere (PELCON) igangsat et prøvetagningsprogram af søjlekonstruktionerne. Et prøvetagningsprogram er nødvendigt at gennemføre for at kunne dokumentere konstruktionernes kvalitet.

Principper for prøvetagningsprogram for søjlekonstruktionerne 
Forvaltningen og forvaltningens eksterne rådgiver (COWI) har ved flere lejligheder stillet skærpede krav til Bach Gruppen og deres rådgiveres metodik og teknologi i forhold til dette prøvetagningsprogram. Det er ikke tilstrækkeligt, at der er et prøvetagningsprogram. Forvaltningen har krævet, at prøvetagningsprogrammet udarbejdes i en form, så prøvetagningen er gennemsigtig, og så det sikres, at der bagefter er dokumentation for udtagning af den enkelte prøve og resultatet af hver enkelt prøve. Forvaltningens eksterne rådgivere skal desuden inddrages i prøveudtagningen og deltage i dele af prøveudtagningen.

Det nuværende og opdaterede prøvetagningsprogram følger COWI’s vejledning for sporbarhed af prøver ved at sikre, at hver boreprøve nummereres og ved brug af fotodokumentation. Det sikres desuden, at prøvetagningen er systematisk og prøver foretages både af forvaltningens og Bach Gruppens rådgivere, hvilket giver et grundlag for at sammenligne prøveresultaterne. Prøveprogrammet er således kvalitetskontrolleret af forvaltningen og forvaltningens rådgivere, som validerer den metode, som prøvetagningen følger. 

På denne baggrund er der nu udarbejdet et prøvetagningsprogram. Teknik- og Miljøudvalget skal godkende principperne for prøvetagningsprogrammet med denne indstilling. Godkendelsen indebærer, at der kan ske konkrete ændringer i programmet undervejs, hvis dette er nødvendigt, men metoden vedr. gennemsigtighed, sporbarhed, inddragelse af forvaltningen og dennes rådgivere, samt den efterfølgende dokumentation, ligger fast.

Prøvetagningsprogram for søjlekonstruktionerne 
Det er Bach Gruppens ansvar som bygherre at dokumentere byggeriet. Med dette udgangspunkt og med udgangspunkt i de krav, som forvaltningen og forvaltningens rådgivere har stillet, har Bach Gruppen indsendt en plan udarbejdet med vejledning fra COWI. 

Forvaltningen anbefaler på denne baggrund nedenstående proces for prøvetagningsprogrammet.
  1. Valg af testlokationer til ikke-destruktive-målinger (NDT). 
    Endeligt antal prøver er som udgangspunkt afklaret og Norconsult (Bach Gruppens bygge-rådgiver) vil plotte disse ind og sende dem til godkendelse hos Teknik- og Miljøforvaltningen og forvaltningens eksterne rådgivere. 
  2. Foretage NDT-målinger. 
    Når testlokationerne og testmetoden er accepteret af forvaltningen, vil Rambøll som rådgiver for Bach Gruppen foretage NDT-målingerne. Alternativt kan forvaltningens rådgivere også foretage denne test. Under alle omstændigheder vil COWI som kommunens rådgiver foretage et til flere tilsyn på pladsen under disse målinger. 
  3. Udarbejde kurvesammenhæng mellem betonkernestyrker og NDT. Rambøll og PELCON udborer som rådgivere for Bach Gruppen et antal kerner til dette. Udboringerne kan dog først foretages efter NDT-målingerne. COWI vil som kommunens rådgiver foretage et til flere tilsyn på pladsen under disse udboringer. Tilsynene vil være en stikprøve af udboringsprocessen, som gennemføres for at sikre den samlede kvalitet af hele processen. 
  4. Når de forskellige prøver og målinger er foretaget, vil forvaltningen og forvaltningens eksterne rådgivere granske den endelige analyse af søjlekonstruktionernes beskaffenhed. 
     

En detaljeret beskrivelse af hele prøvetagningsprogrammet fremgår af bilag 2. 

Da bygherre allerede har gennemført nogle prøvetagninger, vil prøverne herfra kun indgå i det samlede prøvetagningsprogram i det omfang, at prøverne lever op til de krav, som forvaltningen og forvaltningens rådgivere har stillet og kun hvis Teknik- og Miljøudvalget godkender denne indstilling.

Det er allerede nu kendt, at dele af søjlekonstruktionerne ikke lever op til byggetilladelsen, og det antages derfor, at der skal ske en udbedring af betonen i den øvre del af bygningen. Først når prøvetagningsprogrammet er gennemført, er det muligt for forvaltningen at tage stilling til en ansøgning om tillægskonstruktionstilladelse fra Bach Gruppen i forhold til, hvad der skal ske for at styrke søjlekonstruktionerne.

Akkreditering og kvalitetskontrol
Både COWI (forvaltningens rådgiver) og PELCON (Bach Gruppens rådgiver) er akkrediteret til prøvning af Den Danske Akkrediteringsfond, DANAK. DANAK er udpeget som det nationale akkrediteringsorgan i Danmark af Sikkerhedsstyrelsen under Erhvervsministeriet. Akkreditering er en kontrol af en virksomheds metoder, rutiner og processer og medarbejdernes kompetencer. Akkreditering er væsentlig for, at andre virksomheder, myndigheder og kunder har tillid til kvaliteten af en virksomheds arbejde. PELCON har derudover rådgiveransvar overfor bygherre i byggesagen Faste Batteri Vej 78. 

Forvaltningens rolle 
Forvaltningen skal som bygningsmyndighed medvirke til, at der hurtigst muligt kan ske en lovliggørelse af bygningen. Byggesagen er usædvanlig i sit omfang, men forvaltningen følger gældende lovgivning og procedurer ifm. lovliggørelse af byggeriet. 

Forvaltningen har grundlæggende tre muligheder for at anvise og kontrollere byggeri: 

  1. Byggetilladelsen, hvori forvaltningen som bygningsmyndighed kan anvise og stille krav.
  2. Standsning, i tilfælde hvor byggetilladelsen ikke overholdes.
  3. Ibrugtagningstilladelse, der også i denne sag er forvaltningens afgørende mulighed for at sikre, at byggeriet er dokumenteret lovligt, før det tages i brug. 

En videre lovliggørelsesproces for betonen i den øvre del af bygningen kan ikke finde sted, før prøvetagningen er afsluttet. Med prøvetagningsprogrammet til bestemmelse af betonkvaliteten i den øvre del af bygningen vil forvaltningen som myndighed alene give tilladelse til et næste skridt i retning af lovliggørelse. Når prøveresultaterne foreligger, vil Bach Gruppen skulle udarbejde en udbedringsplan, som forvaltningen og dennes rådgivere også skal godkende. I udbedringsplanen vil der blive stillet krav til udførelsen af de konkrete udbedringer og til den efterfølgende dokumentation. 

Alternativer 
Hvis udvalget vurderer, at prøvetagningsprogrammet ikke er tilstrækkeligt til at sikre valide prøveresultater, kan udvalget vælge alternative løsninger: 

  1. Forvaltningen foretager yderligere stikprøver. Forvaltningen beder Teknologisk Institut/COWI (begge firmaer er akkrediteret til prøvning) om at lave yderligere stikprøver i forbindelse med prøvetagningsprogrammet. Prisen for dette estimeres til ca. 100.000 kr. eks. moms. Prisen vil afhænge af omfang af stikprøver og efterfølgende analyser.
  2. Københavns Kommune hjemtager prøvetagningen og opgaven sendes i udbud. Prisen for dette estimeres til minimum 400.000 kr. eks. moms, hvilket er en skønsmæssig vurdering baseret på en timepris a 1.250 kr. eks. moms. Denne proces skønnes at vare mellem 1 og 3 måneder, inden der evt. kan skrives kontrakt.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Vælges et af alternativerne, vil de økonomiske konsekvenser være som angivet i løsningsafsnittet. Udgifterne vil skulle afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets ramme. 

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen arbejde videre som beskrevet med prøvetagningsprogrammet og lovliggørelsesprocessen for søjlekonstruktionerne.

Søren Wille
/Hans Christian Karsten

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. marts 2021

 

Sagen blev udsat.

Til top