Mødedato: 08.03.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Første udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget forelægges første udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 til drøftelse og skal tage stilling til forslaget om at forvaltningerne udarbejder et høringsudkast.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at udvalgene drøfter første udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 med bilag.
  2. at udvalgene godkender, at forvaltningerne udarbejder et endeligt høringsudkast til Restaurations- og Nattelivsplan til udvalgene på baggrund af første udkast og udvalgenes drøftelse og eventuelle bemærkninger.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget besluttede på deres møder hhv. d. 24. og 28. september 2020 at igangsætte revisionen af Restaurations- og Nattelivsplanen fra 2017 samt at nedsætte ’Advisory Board for Natteliv’ med en række af de centrale aktører i nattelivet til at komme med anbefalinger til indholdet af planen.

Opgaven for ’Advisory Board for Natteliv’ var at udarbejde anbefalinger til kommunen i forhold til udarbejdelsen af nattelivsplan 2021.

Advisory Board for Natteliv erstatter dermed ikke den poliske behandling frem imod vedtagelse af en ny Restaurations- og Nattelivsplan, men anbefalingerne er indgået som bilag til den politiske behandling (bilag 4).

Advisory Boardet har afholdt to møder samt flere idéudviklingsworkshops. Borgmestrenes rolle har udelukkende haft en faciliterende rolle, hvor Kultur- og Fritidsforvaltningens borgmester har fungeret som mødeleder ved de to møder.

Forvaltningerne har udarbejdet et fælles kommuniké fra Advisory Board (bilag 4), som beskriver anbefalinger til det videre arbejde med Restaurations- og Nattelivsplanen. Som bilag 5 ligger desuden de samlede individuelle skriftlige anbefalinger fra aktørerne.

Med udgangspunkt i kommunikéet samt forvaltningernes faglige input til udviklingen af området har forvaltningerne udarbejdet et første udkast med mulige initiativer til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 (bilag 2), der nu fremlægges til politiske drøftelse.

Løsning

Udkastet til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 er disponeret i tre dele:

  1. En vision, som sætter en retning for Københavns natteliv
  2. En miljødel til begrænsning af gener fra nattelivet
  3. En Restaurationsplan

Derudover er der udarbejdet et katalog over de konkrete initiativer, der indgår i Restaurations- og Nattelivsplanen. Kataloget (bilag 3) indeholder både initiativer, der kan iværksættes umiddelbart, initiativer der kan iværksættes, hvis der findes finansiering, og initiativer der kræver lovændringer eller yderligere undersøgelser. Effekten af initiativerne vil blive uddybet i det videre arbejde.

Ad 1)

Først del af Restaurations- og Nattelivsplan 2021 beskriver visionen for Københavns natteliv: at det – ud over at være af høj international kvalitet – skal være baseret på respekt for både byens beboere og deltagerne i nattelivet. Dette indebærer, at såvel gener fra støj og affald som vold, diskrimination og anden grænseoverskridende adfærd i nattelivet skal bekæmpes.

Som middel til at realisere visionen indeholder Restaurations- og Nattelivsplanen et mål om at gøre København til en by med værtskab i verdensklasse. Værtskab dækker i denne forbindelse over både restaurationers, festarrangørers, kommunens og andre myndigheders ansvar for at skabe tydelige retningslinjer for den ønskede og acceptable adfærd i nattelivet samt at sikre en effektiv håndhævelse af disse.

For at indfri målet om værtskab i verdensklasse, beskriver Restaurations- og Nattelivsplanen en række initiativer, som Københavns Kommune – i samarbejde med andre relevante aktører – vil arbejde videre med. Disse inkluderer bl.a.:

  • At styrke Natteværtsordningen
  • At identificere mulige alkoholfri/opholdsfri zoner (varslingszoner), festzoner mv. i byen
  • Styrket dialog mellem kommunen og nattelivets andre aktører
  • Uddannelse til personale på beværtninger til at forebygge og håndtere grænseoverskridende adfærd

Ad 2)

Anden del af planen beskriver en række af de initiativer på miljøområdet, som kan bidrage til at reducere generne fra nattelivet ved at styrke indsatsen mod støj, affald, renhold af gaderne og udvide de offentlige toiletters kapacitet og renholdelse.

Med Restaurations- og Nattelivsplanen 2022-2025, er der således udformet følgende fem miljøindsatsområder med konkrete initiativer til at gøre byen endnu mere attraktiv at bo og opholde sig i:

  1. Færre støjgener

    Styrkelse af støjvagtens tilsynsindsats, der sidst på ugen aften/nat året rundt vejleder om og håndhæver støjregler for restauranter samt tilsyn med vilkår i bevillingstilladelser.

  2. Udeservering

    Styrkelse af tilsynsindsats på udeserveringsområder, ved et mere synligt, vejledende og dialogsøgende tilsyn samt tilsyn med overholdelse af udeserveringsarealer.

  3. Toiletter og renhold

    Videreudvikling af løsninger for renhold og toiletter til særligt belastede områder, samt øget fokus på festlige udendørsaktiviteter.

  4. Trafik og byrum

    Styrkelse af den byrumsmæssige kvalitet gennem bl.a. belysning og design, der fremmer tryg og respektfuld opførsel.

  5. Gener i rekreative områder

    Skærpelse af ordensbestemmelser med henblik på at afhjælpe støjgener, samt øget indsats på toilet- og renholdområdet i sommermånederne. 

Ad 3)

Tredje del er selve Restaurationsplanen. Den skal være med til at give Bevillingsnævnet det nødvendige grundlag for, at Borgerrepræsentationens ambitioner for reguleringen af bestemte områder i byen kan omsættes konkret.

Restaurationsplanen har som mål at skabe et tidligere og bedre fordelt natteliv. Derfor indeholder den bl.a. følgende initiativer:

  • En inddeling af byen i zoner med ønsker til karakteren af natteliv i bydelen
  • Mere restriktiv praksis for tildeling af nattilladelser på nætter før hverdage (inklusiv ved overtagelser og fornyelser)
  • Udvidet zone med restriktiv praksis for tildeling af nattilladelser (inklusiv ved overtagelser og fornyelser)
  • Skærpet tilsyn med serveringssteder med mange klager (under Kultur- og Fritidsforvaltningen)
  • Øget opmærksomhed på vilkår om morgenlukning

Proces

Efter behandlingen af første udkast til Restaurations- og Nattelivsplanen vil den blive behandlet i Bevillingsnævnet på mødet d. 11. marts og tilpasset på baggrund af udvalgenes kommentarer.

Det forventes, at Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget på deres møder hhv. d. 26. og 29. april vil blive forelagt andet udkast til Restaurations- og Nattelivsplanen. Herefter forventes planen at blive sendt i offentlig høring fra uge 18-24.

Udkastet til den endelige plan forventes forelagt Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget på møder snarest efter sommerferien 2021 inden endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Forvaltningerne vil tilpasse udkastet til Restaurations- og Nattelivsplanen efter udvalgenes kommentarer. Udkastet til planen vil desuden blive behandlet i Bevillingsnævnet.

En indstilling om at sende det reviderede udkast i offentlig høring vil herefter blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.

 

Mette Touborg Søren Wille

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. marts 2021

 

Indstillingens 1. at blev drøftet.

Indstillingens 2. at blev godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne bemærker, at bevillinger ikke er Teknik- og Miljøforvaltningen ressort. Indenfor Teknik- og Miljøforvaltningens ressort finder partierne det afgørende med et særligt fokus på renhold, udvidede støjvagter og kontrol med udeservering.’’

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

"Det udkast der har været præsenteret rammer helt skævt ved at være fokuseret på restriktioner med økonomisk usikkerhed og urealistisk nedlukning af festen klokken 24. Det er i en tid hvor samfundet sukker efter at kunne gå ud igen og hvor alle aktører i restaurations- og nattelivet, der skal levere det gode miljø at gå i byen i, er helt i knæ og kæmper for deres overlevelse på grund af Corona.

Det er ikke tid til at introducere yderligere stramninger ift. lukketider og bevillinger, men i stedet til at understøtte den gode genåbning med udvikling af et bedre gå i byen miljø hvor der er færre gener fra støj, tis, knuste glas og affald, diskrimination, narko, vold, soundboxes og partybusser. Der skal slås hårdt og konsekvent ned på de uansvarlige restauratører som gentagende gange skaber problemer med støj og møg for deres naboer, mens vores natteliv skal bygge på den gode fest indendørs på byens ansvarlige beværtninger.

Den udvikling kan vi kun skabe sammen med nattelivets restauratører, detailhandel og myndigheder med inddragelse af naboer, nattelivets gæster og andre parter i nattelivet. Planen bør finde en form og ramme hvor parterne formulere fælles forpligtende mål, tiltag og finansieringsforslag."

 

Det Konservative Folkeparti, Venstre og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker et bredt og varieret restaurationsudbud i København, så København fortsat er et attraktivt spisested og en gourmetdestination. Vi ønsker et restaurations- og natteliv, der tilgodeser brugernes og turisternes behov, og hvor der tages hensyn til naboerne, så København fungerer i hverdagen.

Vi vil gerne sikrer de tusindvis af arbejdspladser og sikre, at der er en økonomi i restaurationsbranchen, så der er mulighed for at investere i lydisolering og lydsluser samt opretholde præsentable facader, så byen ser præsentabel ud. Vi er derfor indstillet på, at restauratører i udvalgte områder af byen kan forvente at få deres alkoholbevillinger fornyet ved udløb og ejerskifte. Hvis der er gener overfor naboer, vil vi forbeholde os muligheden for at lave indskrænker i åbningstiden ved fornyelse af bevillinger.

Vi ser frem til at få etableret et kommunalt ordenskorps, der kan håndhæve et sikkert og hensynsfuldt natteliv, hvor der også tages hensyn til beboere.

For partierne er det vigtigt at have et velorganiseret restaurations- og natteliv af hensyn til forebyggelse af vold, anden kriminalitet og narkohandel- og misbrug, og derfor ønsker vi ikke på nogen måde, at tilskynde til, at gæsterne siver til piratfester, spontantopståede fester eller andet ukontrolleret natteliv, der bringer sikkerheden i fare.”

Til top