Kriterier for pulje til borgerdrevne biodiversitetsprojekter
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til kriterier for tildeling af støtte fra pulje til fremme af biodiversitet i København.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen administrerer pulje til fremme af biodiversitet efter kriterier, som beskrevet i løsningsafsnit.
Problemstilling
Ved Budget 2021 (BR 1. oktober 2020) (A, B, C, F, V, O og Kåre Traberg Smidt) blev der afsat midler til en pulje til borgerdrevne initiativer, der fremmer bynatur, naturoplevelser og naturglæde. Af udmøntning af Teknik- og Miljøudvalgets Budget 2021 (TMU 16. november 2020) fremgik, at kriterier for tildeling af puljemidler formuleres i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til kriterier for biodiversitetspuljen.
Løsning
Ifølge aftalen for Budget 2021 administreres pulje til fremme af biodiversitet af Teknik- og Miljøforvaltningen, og Danmarks Naturfredningsforening (DN) skal bidrage til at øge kvaliteten af de borgerdrevne initiativer. Biodiversitetspuljen kan søges af borgere, foreninger og lokaludvalg til konkrete projekter i bydelene. Tildelingen af midler skal samtidig tage hensyn til en målsætning om spredning af aktiviteter i de enkelte bydele.
Ud over puljen, indgik i Budget 2021, at Københavns Kommune udvikler en biodiversitetsstrategi. Biodiversitetsstrategien forventes forelagt for Borgerrepræsentationen primo 2022. Forvaltningen vil løbende sikre en koordinering af de to initiativer.
Kriterier for tildeling af midler i biodiversitetspulje
Anvendelsesområde
Puljen støtter projekter i København, der engagerer københavnerne i at skabe mere og bedre bynatur og i at pleje naturen på en måde, som giver mulighed for at skabe og bevare levesteder samt forbedre fødegrundlaget for insekter, fugle og smådyr. Eksempler på projekter der kan opnå støtte er:
- områder, der omdannes fra græsplæne til blomstereng (både private og offentlige),
- planter og frø til at etablere bede omkring gadetræer,
- befæstede arealer (fortove og asfaltarealer mv), der begrønnes med fokus på biodiversitet,
- formidlingsaktiviteter som fx foredrag i boligforeninger og skoler om, hvordan man i det konkrete område kan arbejde med at øge kvaliteten af natur.
Forvaltningen vil udarbejde et idekatalog til inspiration for potentielle ansøgere, og Danmarks Naturfredningsforening vil rådgive potentielle ansøgere omkring projektmuligheder.
Forudsætninger for ansøgninger
Det er et krav, at:
- projektet ikke må være påbegyndt, før ansøgningen er færdigbehandlet,
- projektet skal starte samme år, som der tilleles midler,
- ved anlægslignende projekter skal grundejer have givet tilladelse,
- hvis der søges midler til et projekt i et af kommunens grønne områder, skal projektet være i overensstemmelse med den gældende udviklingsplan.
Vurderingen af ansøgninger
Tildelingen af midler skal tage hensyn til målsætningen om spredning af aktiviteter i de enkelte bydele. Puljemidlerne tildeles efter en konkret helhedsvurdering af den enkelte ansøgning og ud fra den samlede mængde af ansøgninger til en specifik bydel, inden for samme år.
Desuden lægges der vægt på at:
- der foreligger en plan for fremtidig drift og vedligeholdelse ved initiativer, der har karakter af anlægsprojekter,
- initiativet henvender sig til og er tilrettelagt for københavnerne,
- initiativet fremmer udviklingen af en grøn bydel med øget biodiversitet,
- initiativet understøtter et eller flere af målene i biodiversitetsstrategien, når denne foreligger,
- der ved større projekter indgår lokale samarbejdspartnere og, at aktiviteten kommer mange til gavn.
Inddragelse af Danmarks Naturfredningsforening med flere
Udkast til kriterier har efter aftale med DN været til kommentering i Det Grønne Råd den 2. december 2020, hvor bl.a. DN er repræsenteret. Der var på mødet positive tilkendegivelser fra både DN og Dansk Ornitologisk Forening (DOF): DN er positive over for puljen og finder, at rammen for uddeling af støtte ser god ud. DN finder, at der er behov for vejledninger i at passe arealerne, at omfang af inddragelse af eksterne professionelle parter skal overvejes, samt at aftaler om ansvarsfordeling og indlæringsperiode er nødvendig. DN udtrykker desuden ønske om, at projektet forlænges, idet tre år ikke vurderedes som lang tid. DOF giver udtryk for, at puljen er et godt initiativ og bidrager gerne.
Derudover har DN København i samarbejde med Miljøpunkt Indre By den 21. december 2020 givet udtryk for, at det er vigtigt at sikre en god organisering af samarbejdet mellem DN og Teknik- og Miljøforvaltningen, sikre lokal inddragelse samt opmærksomhed på den efterfølgende drift af de iværksatte initiativer.
Forvaltningen har efterfølgende gennemført en række justeringer og forenklinger af kriterierne. De justerede kriterier, som de er forelagt i denne indstilling, har været drøftet med repræsentanter fra DN Danmark og DN København den 12. februar 2021. DN har tilsluttet sig de justerede kriterier, og det kommende samarbejde om puljen er aftalt.
Forvaltningen har desuden drøftelser med lokaludvalg og miljøpunkter i relation til det lokale miljøarbejde, og hvordan puljen kan støtte op om dette.
Administrationsgrundlag
Der vil blive mulighed for at ansøge om midler fra puljen to gange årligt. Ansøgninger om puljemidler behandles af Teknik- og Miljøforvaltningen. Forvaltningen udarbejder med udgangspunkt i kriterierne et administrationsgrundlag, som skal sikre en ensartet behandling af ansøgninger, og at tildeling af puljemidler sker inden for rammerne af gældende lovgivning og kommunalfuldmagten. Administrationsgrundlaget vil bl.a. indeholde:
- kriterier for tildeling af puljemidler, jf. afsnit om ’Kriterier for tildeling af midler i biodiversitetspulje’
- beskrivelse af samarbejdet med DN om puljen
- beskrivelse af tildelingsproces
- krav til dokumentation for ansøgninger og for gennemførte projekter.
Politisk inddragelse
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget vil, jf. Udmøntning af Teknik- og Miljøudvalgets Budget 2021, blive orienteret om tildelingerne fra puljen ved udgangen af 2021 og de følgende to år. Hvis Teknik- og Miljøudvalget i stedet ønsker at tage stilling til de konkrete tildelinger, vil forvaltningen forelægge forslag til tildelinger fra puljen efter hver af de to årlige ansøgningsfrister.
Ultimo 2021 foretager forvaltningen en foreløbig evaluering af puljearbejdet, herunder af ansøgningsfrister og sagsbehandlingsproces, med henblik på eventuel justering i 2022 og 2023. Evalueringen vil også inddrage det sideløbende arbejde med en ny strategi for biodiversitet. Resultatet af den foreløbige evaluering, herunder eventuelt behov for at justere kriterierne i forhold til biodiversitetsstrategien forelægges sammen med status på uddeling af midlerne for Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget til orientering.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Puljen til fremme af biodiversitet udmøntes med 1,9 mio. kr. på service i 2021, 1,6 mio. kr. i 2022 og 1,5 mio. kr. i 2023.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, igangsætter Teknik- og Miljøforvaltningen puljen til fremme af biodiversitet. Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget forventes at få forelagt status for tildelinger af puljemidler ultimo 2021.
Søren Wille
/Nikolaj Hvingtoft Hansen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. marts 2021
Sagen blev udsat.