Mødedato: 08.03.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Tagensvej, revideret projektforslag, etape 2, Nørrebro

Se alle bilag

Der skal tages stilling til revideret projektforslag, overførsel af midler og frigivelse af anlægsmidler til bus- og cykelfremkommelighedstiltag, til ekspropriation af to mindre private arealer og til genopretning på Tagensvej samt nedlæggelse af to stoppesteder i hver retning, dvs. fire stoppesteder (to stoppestedspar).

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at revideret projektforslag for etape 2 danner grundlag for videre projektering og anlæg af bus- og cykelfremkommelighedstiltag og genopretning på Tagensvej jf. bilag 4.
     
    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
     
  2. at der som led i busfremkommelighedsprojektet nedlægges fire stoppesteder (to stoppestedspar) på Tagensvej ved hhv. Arresøgade og Ægirsgade, jf. bilag 3F og 3J.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  3. at der overføres og frigives 1,0 mio. kr. fra puljen til busfremkommelighed under Økonomiudvalget til Teknik- og Miljøudvalget som en tillægsbevilling til at dække øgede anlægsudgifter ved løsningsforslag, jf. økonomiafsnittet, bilag 6.
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 23,2 mio. kr. til anlæg af busfremkommelighedstiltag på Teknik- og Miljøudvalget bevilling Ordinær anlæg jf. økonomiafsnittet og bilag 6.
  5. at der frigives en anlægsbevilling på 30,0 mio. kr. til anlæg af cykelfremkommelighedstiltag på Teknik- og Miljøudvalget bevilling Ordinær anlæg jf. økonomiafsnittet og bilag 6.
  6. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at igangsætte ekspropriationer i forbindelse med vejudvidelsen af to arealer, Rigshospitalets Kollegium og Tagensvej 93, jf. bilag 5.
  7. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at træffe de endelige beslutninger om ekspropriation for vejudvidelsen af de to arealer, Rigshospitalets Kollegium og Tagensvej 93, jf. bilag 5.
  8. at der nedlægges 20 p-pladser i blå betalingszone samt ni p-pladser i gul betalingszone, jf. bilag 11. Nedlæggelserne medfører et indtægtstab på kr. 0,16 mio. pr. år, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

I Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 36,0 mio. kr. til projektet ”Forbedret fremkommelighed på buslinje 6A på Tagensvej”. I Budget 2016 blev der ligeledes afsat 30,3 mio. kr. til cykelprojektet ”Optimeringsplan KBH – Tagensvejkorridoren”.

Projekterne på Tagensvej er samlet som et projekt, der udføres i to etaper. Etape 1 (strækningen fra Frederiksborgvej til Bispebjerg Station) blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 12. december 2019. Der forventes anlægsstart på etape 1 i marts 2021.

Da projektforslaget for etape 2 blev behandlet i Teknik- og Miljøudvalget 30. november 2020, besluttede udvalget ”at indstillingen sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på, at de faktiske forhold ved ‘Nordpolen’ bevares i deres nuværende form.”

Der skal med denne indstilling således tages stilling til et revideret projektforslag for etape 2.

Løsning

Det reviderede projektforslag optimerer rejsetiden for linje 6A og skaber bedre forhold for cyklister, samtidig med at Helhedsplanen for ’Nordpolen’ i De Gamles By respekteres og flest mulige træer bevares. I projektforslaget sammentænkes to fremkommelighedsprojekter med helhedsgenopretning af strækningen. Dermed optimeres anlægsarbejdet, hvorved gener for borgere og trafikanter mindskes, samtidig med at fremkommelighedstiltag for de to transportformer forbedres og koordineres. Ift. det oprindelige projektforslag etableres et gating-signal (se beskrivelse nedenfor) til busserne mellem Fensmarksgade og Sjællandsgade, jf. bilag 4J-K.

Busfremkommelighed
I forhold til bussernes fremkommelighed er det særligt mellem Arresøgade og Nørre Campus, at rejsetiden for linje 6A opleves lang. Normalt tager det over 4 minutter (260 sekunder) i morgenmyldretiden at tilbagelægge den 380 meter lange strækning, jf. Movias rejsetidsanalyse for 2019.

På hele strækningen på Tagensvej etape 2 etableres der med projektforslaget busbaner, bredere busperroner ved alle stop og signaloptimering. Der nedlægges stoppesteder ved Arresøgade og Ægirgade i begge retninger, jf. bilag 3F og 3J. Ved Fensmarksgade etableres et gating-signaljf. bilag 4J-K. Dvs. at der etableres et signal for biler og busser med retning mod byen ved en stopstreg mellem Fensmarksgade og Sjællandsgade. Signalet giver bussen grønt først, så den kan køre frem til krydset ved Nørre Allé og holde forrest. På den måde kan busbanen udelades her, mens vejen har næsten samme kapacitet til biltrafik som i dag.

Samlet sikrer det en bedre fremkommelighed for linje 6A, og rådgiver har vurderet en rejsetidsgevinst på 2 minutter og 44 sekunder om morgen og 1 minut og 35 sekunder om eftermiddagen på hele strækningen mellem Frederiksborgvej og Nørre Allé, etape 1 og etape 2. Den bedre fremkommelighed og rejsetidsgevinst forudsætter, at stoppestederne nedlægges. De fire stoppesteder (to stoppestedspar) der anbefales nedlagt, er udpeget af Movia og Økonomiforvaltningen. Stoppestederne er udvalgt, fordi de ligger tæt på andre stoppesteder eller Skjolds Plads Metrostation (ca. 150 til 230 meter).

Cykeloptimering

Med projektet forbedres cykelforholdene ved at oprette svingforbud for bilister på ni lokaliteter på strækningen, og ved at anlægge brede busperroner til ventende buspassagerer ved alle stop, så cyklister og passagerer adskilles.

delstrækningen Rovsingsgade til Jagtvej øges cykelstibredden med 0,25 – 0,5 m fra nuværende 2,0-2,2 m til fremtidigt 2,70-2,75 m, jf. bilag 4C-4H. Desuden anlægges cykelstien med regnvandsriste i siden af fortovskanten på delstrækningen fra Rovsingsgade til Nørre Allé frem for at anlægge regnvandsriste i cykelstien, hvorved cykelstibredden øges fra nuværende mellem 2,0-2,2 m til fremtidigt mellem 2,5-2,75 m, jf. bilag 4C-4K.  

delstrækningen Jagtvej til Nørre Allé indsnævres cykelstibredden i begge sider for at give plads til busperroner og vejbaner til bus- og biltrafik. Konkret betyder det, at i siden mod Campus Nord (retning ud af byen) indsnævres cykelstien fra i dag at være op til 3,25 m til 2,75, jf. bilag 4i-4K. I dag er cykelstien reelt 2,75 m, da der står en række vejtræer. Disse vejtræer fældes og genplantes 1:1 andre steder på strækningen i projektområdet, jvf. delafsnittet ”Konsekvenser for træer” nedenfor. I siden mod Guldbergsgade-kvarteret (retning mod byen) indsnævres cykelstien fra op til 3,5 m til i fremtiden at være 2,75 m, jf. bilag 4i-4K.

Fodgængerforhold

Fortovet genoprettes med nutidige tilgængelighedsstandarder på hele strækningen, og der etableres nye overkørsler. Busperronerne etableres mellem cykelsti og vejbane for ventende passagerer. Fortovet på delstrækningen fra Jagtvej til Nørre Allé indsnævres med 0,5-1 m til 2 m på den sydlige side for at skabe plads til vejbaner til bil- og bustrafik, jf. bilag 4i-4K. På delstrækningen fra Bispebjerg Station til Jagtvej bevares fortovets bredde på 2,4 m, jf. bilag 4A-4H.

Konsekvenser for parkeringspladser og biltrafikken

I Budget 2016 fremgår det i forbindelse med busfremkommelighedsprojektet, at antallet af p-pladser og fremkommeligheden i videst muligt omfang skal bevares. Af cykelfremkommelighedsprojektet fremgår det, at der skal udarbejdes en helhedsorienteret løsning, der både tager hensyn til bil-, bus- og cykelfremkommelighed, så Tagensvejskorridorens samlede funktion styrkes, og i budgetnotatet blev det anslået, at antallet af parkeringspladser ville blive reduceret med op til 16 pladser som følge af projektet.

På Tagensvej etape 2 nedlægges 149 p-pladser mellem Bispebjerg Station og Nørre Allé. Der genplaceres 76 p-pladser i projektområdet og 52 uden for projektområdet, i alt 128 p-pladser genplaceres, jf. bilag 10 og 11. Der er således en samlet reduktion på 21 p-pladser.

I det første projektforslag blev der ligeledes nedlagt 149 p-pladser, dog kunne 86 p-pladser genplaceres på Tagensvej mellem Bispebjerg Station og Nørre Allé. På grund af gating-signalet er det ikke muligt i det reviderede projekt at genplacere 10 p-pladser mellem Sjællandsgade og Fensmarksgade.

De 128 genplacerede p-pladser sker på følgende lokationer:

  • 76 på Tagensvej mellem Bispebjerg Station og Nørre Allé, jf. bilag 4A-4K,
  • 52 uden for projektområdet.

De 52 genplacerede p-pladser uden for projektområdet sker på følgende lokationer, jf. bilag 10:

  • 4 nye p-pladser uden for zone på Tagensvej, etape 1 (Frederiksborgvej til Bispebjerg St)
  • 24 nye p-pladser i gul zone (etableret i 2018) på Rungsted Plads
  • 24 nye p-pladser i gul zone i Valkyriegade (bilag 4L)

Af de 52 erstatningsparkeringspladser er 24 pladser allerede etableret på Rungsted Plads i 2018 i regi af projektet ’Pulje til parkeringspladser’, Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø), der var en pulje til etablering af p-pladser, som erstatning af nedlagte p-pladser i andre anlægsprojekter.

Fordelt på betalingszoner nedlægges der på Tagensvej i blå zone i alt 20 p-pladser, i gul zone i alt 9 p-pladser, og uden for zonen oprettes i alt 8 p-pladser. Nedlæggelserne medfører et indtægtstab på kr. 0,16 mio. pr. år.

Som følge af busfremkommelighed og cykeloptimering forøges rejsetiden for bilister på hele strækningen fra Frederiksborgvej til Nørre Allé. Den samlede forsinkelse er beregnet af rådgiverne til at være 1 minut og 48 sekunder i retning mod byen og 3 minutter og 58 sekunder ud af byen om eftermiddagen. Om morgenen forsinkes bilisterne 37 sekunder i retning ud af byen og sparer 73 sekunders rejsetid i retning mod byen.

Konsekvenser for træer

I projektområdet er der 99 vejtræer. For at prioritere bus- og cykelfremkommelighed, som er målsætningen for projektet, er det nødvendigt i forbindelse med etape 2 at fælde 46 træer, hvoraf der genplantes 34 nye træer på strækningen. De resterende 12 træer plantes i projektet for Tagensvej etape 1. Træerne, der fældes, er mindre vejtræer af arterne røn, elm, lind, japansk kirsebær og eg. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at halvdelen (ca. 20 træer) er plantet inden for de seneste 1-10 år, mens den anden halvdel er plantet i 1990’erne og er op til 30 år gamle. De nye træer vil være arter som lind, robinie, fuglekirsebær, navr og platan.

Ikoniske træer ved De Gamles By bliver beskyttet i forbindelse med anlægsarbejdet, da projektgrænsen i det reviderede projektforslag slutter ved Sjællandsgade og på bushellen ved KU Campus Nord. 

Ekspropriationer
Ved Rigshospitalets Kollegium og ved apoteket i Hamletsgade er der behov for ekspropriationer i henhold til vejloven, illustreret i bilag 5. Det drejer sig om 187 m2 ved Rigshospitalets Kollegium for at etablere en separat højresvingsbane fra Tagensvej til Jagtvej, og 55 m2 ved Hamletsgade, Tagensvej 93 for give plads til separat busbane og busperron på Tagensvej i retning mod byen.

Høring
København Politi har givet samtykke til det reviderede projektforslag.

Teknik- og Miljøforvaltningen har præsenteret det reviderede projektforslag for Nørrebro Lokaludvalg. Det har ikke været muligt for Nørrebro Lokaludvalg at afgive formelt høringssvar inden for tidsfristen på to uger, men arbejdsgruppen Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen under Nørrebro Lokaludvalg har via lokaludvalgets sekretariat sendt en udtalelse til forvaltningen, hvor der udtrykkes tilfredshed med det reviderede projektforslag, jf. bilag 7.

Alternativer
Forvaltningen har i samarbejde med rådgivere udarbejdet tre scenarier, jf. bilag 9, for en ny løsning for strækningen mellem Jagtvej og Nørre Allé, hvor den ovenfor præsenterede løsning udgør scenarie C. Scenarierne A og B fører busbanen frem til lyskrydset ved Nørre Allé, jf. bilag 9. Det medfører, at bilisterne især i morgenspidstimen vil komme til at holde i kø tilbage til Jagtvej og i nogle tilfælde til Tuborgvej, hvilket vil forsinke busserne på de strækninger, hvor der ikke er dedikeret busbane. Scenarie B rummer desuden en kombineret højresvings- og cykelbane i krydset ved Nørre Allé, hvilket forhindrer cyklisternes fremkommelighed betydeligt.

Københavns Politi har fået de tre scenarier forelagt og har kun givet samtykke til scenarie C, gating-signal. Det bemærkes endvidere, at den statslige medfinansiering forudsætter, at projektet etableres efter scenarie C, gating-signal, da de to øvrige scenarier ikke kan opfylde de med Trafikstyrelsen aftalte rejsetidsbesparelser for bustrafikken. Forvaltningen anbefaler på den baggrund, at der arbejdes videre med scenarie C.

Økonomi

I Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 36,0 mio. kr. (2016 p/l) til projektet ”Forbedret fremkommelighed på buslinje 6A på Tagensvej” under Økonomiudvalget, hvoraf 35,9 mio. kr. (2016 p/l) blev disponeret til anlæg under Teknik- og Miljøudvalget. Heraf blev 4,0 mio. kr. (2016 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet ved budgetvedtagelsen og overført fra Økonomiudvalget til Teknik- og Miljøudvalget (BR 10. december 2015). Efterfølgende blev der overført 33,7 mio. kr. (2017 p/l) fra Økonomiudvalget til Teknik- og Miljøudvalget (BR 31. august 2017) og frigivet 13,0 mio. kr. (2020 p/l) (BR 12. december 2019). Med denne indstilling skal de resterende 23,2 mio. kr. (2021 p/l) frigives, jf. bilag 6.

I Budget 2016 blev der afsat 30,3 mio. kr. (2016 p/l) til cykelprojektet ”Optimeringsplan KBH – Tagensvejkorridoren”. Heraf blev 3,0 mio. kr. (2016 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet ved budgetvedtagelsen. Med denne indstilling skal de resterende 27,3 mio. kr. (2016 p/l) svarende til 30,0 mio. kr. (2021 p/l) frigives, jf. bilag 6.

Busfremkommelighedsprojektet bliver 1,0 mio. kr. dyrere end det oprindelige projektforslag, da gating-signalet skal etableres. Den yderligere omkostning på 1,0 mio. kr. afholdes af Økonomiudvalgets busfremkommelighedspulje. Med denne indstilling skal der overføres og frigives 1,0 mio. kr. (2021 p/l) som en tillægsbevilling fra Økonomiudvalget til Teknik- og Miljøudvalget, jf. bilag 6.

Nedlæggelse af 29 parkeringspladser i betalingszonen medfører et årligt provenutab på 0,16 mio. kr. Provenutabet indgår i beregningen af årets samlede provenuændring, og en eventuel manko søges kompenseret i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger. Provenutabet har ingen finansiel betydning, men påvirker servicemåltallet 1:1.

Busfremkommelighedsprojektet har en statslig medfinansiering fra Trafikstyrelsen på 50 % af det oprindelige budget. Trafikstyrelsen har givet tilsagn til forsat at støtte projektet med 18,0 mio. kr. til løsningsforslaget med gating-signal, da løsningen opnår de aftalte forbedringer af regularitet og rejsetid og kan gennemføres inden for den aftalte tidsplan. Den statslige medfinansiering til busfremkommelighedsprojektet er fortsat betinget af, at hele projektet (etape 1 og 2) gennemføres inden for den nuværende tidsplan og med de anførte forbedringer af bussernes regularitet og rejsetid. Indtægtsbevillingen er placeret under Økonomiudvalget, som vil indhente indtægten, når projektet er ibrugtaget.

Movia vurderer, at rejsetidsbesparelsen for linje 6A vil give en årlig driftsbesparelse for Københavns Kommunes busøkonomi med knap ca. 1,0 mio. kr. pr. år fra 2025. Under anlæg i 2022 vil der være øgede udgifter til busdriften, da busserne i anlægsperioden skal omlægges på en del af strækningen, hvilket medfører flere busdriftstimer. Teknik- og Miljøforvaltningen vil forsøge at begrænse perioden, hvor denne omkørsel er nødvendig. Begge beløb indarbejdes automatisk i budgettet til Movia.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, sætter Teknik- og Miljøforvaltningen projektet i gang, herunder påbegynder ekspropriationsprocessen. Projektet forventes anlagt i perioden medio 2022 til ultimo 2024.

 

                   Søren Hartmann Hede                         Søren Wille

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. marts 2021

 

Sagen blev udsat.
Til top